Veterinärbesiktning på vallhundstävlingar

Förra helgen betalade jag och Ann 600 kr för att få våra fyra hundar veterinärbesiktade före tävlingarna. Totalt bortkastade pengar. Jordbruksverket har infört krav på veterinärbesiktning på alla vallhundstävlingar från och med augusti förra året. Jag förstår faktiskt inte varför.
Mina hundar kollas alltså varje gång vi tävlar vallning och det kostar mellan 75 och 150 kr per besiktning. Tävlar man lördag söndag så blir det dubbla kostnaden för de måste nämligen besiktas varje tävlingsdag. Förra året besiktadesKnut 16 ggr under loppet av 3 månader. Det kostade ca 1600 kr. Helt i onödan.

I de flesta fall så har besiktningen gått till så att man får gå fram och tillbaks med hunden en gång. Det är allt. Ibland har jag gått med flera hundar samtidigt. Hela proceduren tar inte ens en minut.
På SM förra året lyste veterinären med en lampa in i Knuts högra öga under några sekunder. Sen sa han ok. Det var allt han gjorde. Men oj så nödvändigt med veterinärbesiktning….

Det är mycket som är väldigt underligt med Jordbruksverkets krav och som jag retar mig på. Att det är dyrt att ta ut veterinärer en lördag morgon begriper jag men jag har verkligen ingen lust att betala för det. Att det är rena skenbesiktningarna är visserligen bekvämt (det går fort) men man kan ju ändå inte låta bli undra vad Jordbruksverket håller på med.

 • Vad tror de att de ska hitta? Hundar som är så halta att man kan se det under en mycket kort gångsträcka – vem skulle ens komma på tanken att starta en sån? Det är ta mej tusan ett hån mot mig som hundägare. Det är ett hån mot arrangörer och domare – ingen skulle låta en halt eller sjuk hund starta.
 • Ett fåtal gånger har de lyssnat på hjärta/lungor och klämt lite på tassar. OK jag har inget stetoskop men vi tränar ju hundarna nästan dagligen. Skulle de ha fel på hjärta/lungor skulle vi väl märkt det eller? Det är väl lika stor risk att de säckar ihop hemma i så fall? Är det vanligt med såna fel hos vallhundar (nej)? Misstänker man att det är vanligt kanske en årlig besiktning vore något i stället? Men att lyssna på hjärtat varje lördag söndag vecka efter vecka känns onekligen rätt överdrivet. Och, det är banne mig ett hån mot mig som hundägare.
 • En annan aspekt är att det blivit mycket obekvämare att tävla. Alla startande måste såklart komma på veterinärbesiktningen som alltid är före första start, ofta tidigt på morgonen. Det kanske kan tyckas självklart att man ska vara på plats när det börjar. Men. Vi som tävlar vallning är vana vid att kunna komma 30 minuter före vår start och har man ett sent startnummer så kanske man kan stanna hemma på förmiddagen och jobba. Många som tävlar är lantbrukare och har svårt att lämna sina djur hela dagarna. De hade svårt komma ifrån tävla före det här infördes – ja det behövs ingen Einstein för att räkna ut att det är ännu svårare nu. Förr kunde man byta till sig startnummer så att det kanske passade ens liv. Men nu, som ni förstår så är de tidiga startnumren attraktivast och det är mycket svårare att byta. Att komma kl 8 på morgonen för att starta kl 16 på eftermiddagen kanske inte är det optimala för alla. Visst kan det vara kul sitta och titta på andra men … som sagt, varför? Jag tror jag kan tala för alla tävlande att vi skulle vilja ha bort det här med veterinärbesiktning.
  Nu tänker du kanske att det är valfritt att tävla, man måste inte tävla och man får rätta sig efter det som gäller. Visst, det är det vi gör just nu. Men risken är, att i stället för att tävlingarna gagnar djurägare genom att utveckla bra vallhundar – så blir det ett fåtal som har tid och råd som tävlar. Vi går miste om dem som är själva hjärtat i verksamheten, lantbrukarna. Galet ellerhur! – så då ska vi lägga ner vallningstävlingar helt på sikt eller?  Hur har ni tänkt, Jordbruksverket? Ja hur tänkte ni nu?

Mitt förslag är att Jordbruksverket, om de nödvändigtvis tycker att de behöver kontrollera oss, inför några stickprovskontroller under året. Dessa borde kunna bekostas av skatte- eller varför inte EU-medel. Om inte, så kanske SVAK kan ställa en summa till förfogande för kontroller.

Så här kan vi iaf inte ha det i fortsättningen – det är vad jag tycker!

Jag vill göra nåt – men vad?

16 svar på ”Veterinärbesiktning på vallhundstävlingar”

 1. Jag har en känsla av att JBV är väldigt impulsiva och samtidigt väldigt lätta att påverka. Många gånger har de tagit beslut som de sedan har fått ta tillbaka eftersom många har klagat (till exempel den gången man skulle vara tvungen att ha veterinärintyg m.m. varje gång man tog mer än fem hundar från Norge till Sverige. Inte helt populärt bland draghundsförare.). Därför tänker jag skicka ett välformulerat mail till Jordbruksverket. Om flera gör det, så kanske de tänker efter.

  1. Det låter ju förhoppningsfullt, Fanny! Kan du inte skicka en kopia av ditt mail så vi andra kan få kopiera?

 2. Oftast har de sk besiktningarna varit riktiga skämt. I våras när jag tävlade så lyfte jag upp hunden på ett bord. Veterinären bad mig öppna hundens mun och vända den mot solen, han tittade lite oengagerat ner i halsen (utan att röra vid hunden) och så sa han ser bra ut, du kan ta ner henne. Samtidigt så slog han ut lite med ena handen så jag trodde jag skulle gå med henne (för att han skulle kunna se om hon var halt) men när jag gjorde det så sa han till personen som stod bredvid honom att ” Ja, vill man vara överambitiös så kan man titta på dem när de går också”. Hån mot oss hundägare är verkligen ordet. Vi måste få bort de här löjliga besiktningarna.

 3. Man blir ju upprörd när man får facit serverat så här. För det första så är det ju arrangerande klubb som ska stå för vet.bes kostnaden. Det är klubben som är skyldig att ha vet. på plats och du är skyldig att ställa din hund till förfogande för vet.bes. för att få deltaga i tävlingen. Vore ju bättre att höja startavgiften med några kronor. Har aldrig någonsin betalat vet.bes som tävlande men alltid som arrangör.
  Vi måste kunna kräva en redovisning av JBV på rapporterna från bes vet. för att få ett underlag för att de ska ompröva beslutet.
  Vi kanske ska vara noga med att INTE använda veteriinärer som är anställda av JBV utan endast privatpraktiserande. JBV ska inte tjäna en krona på sådana här beslut.

  Och jag håller med, vem tränar sin hund lägger ned tid och pengar för att åka och göra ett säkerligen dåligt resultat med en sjuk hund. Ingen plågar sin kompis på det viset. Dom omyndigförklarar oss som hundägare och påstår att risken finns att vi plågar både hundar och får om vet. inte finns på plats.

  Jag har varit med på många vet.bes och jag vet inställning från ett flertal veterinärer…

  1. Marianne, vissa arrangörer tar betalt för veterinärbesiktningen på plats, andra lägger det på anmälningsavgiften. Jag tycker det är bra att få betala på plats, då behöver man tex inte betala för en struken hund. Jag tror arrangören valt detta för att kunna debitera den exakta kostnaden. När det ingår i avgiften är det ofta lite för mycket tilltaget utifallatt.. och det är ju inte meningen att klubben ska tjäna på veterinärbesiktningen.

   Det har hänt att jag valt att stryka utan återbetalningsmöjlighet och då känns det ju extra dumt att ha betalt för en veterinärbesiktning också.; vilket blir fallet om det ingår i avgiften.

 4. Bra Eva, lite sent påkommet, kanske, men jag förstår att det tar tid att bygga från frustration och häpenhet till ilska och handlingskraft. Givetvis är denna veterinärbesiktning av hundar och får innan valltävlingar ett skämt och inget annat än en skrivbordsprodukt. Men hur ska vi förändra det, konkret, vilka förslag har ni? Fannys förslag om att skriva till SJV är bra. Jag tror om SJV får ca 2000 brev, ett från de flesta av oss medlemmar i SVAK, så blir det större effekt än att SVAKs styrelse agerar. Om vi kan visa att valltävlingar har samhällsnytta så kanske t.o.m SJVs byråkrater vaknar???

 5. Right on, Eva! Trots att jag tävlat sparsamt på sistone har jag verkligen retat mig på detta veterinärbesiktningskrav. Skulle det verkligen handla om hundarnas och fårens väl och ve så borde det finnas en stationär vet under hela provet som har befogenhet att gå in och bryta om så behövs. Som det är nu är det en ren skrivbordsprodukt. Att vallhundsprov klassas som högre risk än agility är som jag ser det bevis för dålig verklighetsförankring, på samma sätt som att bytesdjuret vid grytprov inte anses löpa lika stor välfärdsrisk som får eller nöt vid ett vallhundsprov. Frågan jag funderar över är vad SVaK/TK gör i dagsläget. Pågår någon form av lobbying eller kommunikation, eller har man funnit sig i situationen? Det är väl verkligen där det stora påtryckningsarbetet gentemot SJV borde göras.

  1. Jag har inte insyn i SVAKs arbete men det senaste jag hört är att byråkratins kvarnar maler på. Som bekant går dessa oftast oändligt långsamt, i all fall åt det hållet, JBV var oändligt snabba när de med hänsynslöst kort varsel införde kravet på veterinär förra året.

   SVAK har lämnat in ett kvalitetssäkringssystem med förslag på egenkontroller. Om jag förstått rätt så skulle resultatet möjligen kunna bli att vallningstävlingar nedklassas och då slipper veterinär utom på mästerskap (det blir som förut).

   För dagen tror jag SVAK-styrelsen har fullt upp med EM men jag gissar att det kommer hända saker i höst.

 6. Det har föreslagits att det ska finnas en tävlingsledare vid valltävlingar med befogenhet att t.ex bryta ekipage eller hela tävlingar om djuren far illa. (det finns en sådan redan = domaren, men det verkar som SJV anser det ska vara ngn annan).
  Hur som helst, ngn som verkligen brinner för detta (som Eva!) kan väl tänka till och dra ihop andra med samma funderingar.
  Jag själv känner mig faktiskt lurad på pengarna jag betalar för vet bes vid valltävlingar! 🙁

 7. Eva, jag håller med! Förutom att det känns hånfullt och att veterinärbesiktningarna inte är av kvalité så gynnar det inte ”vallningsgrenen” på lång sikt. Jag kan tänka mig att färre tävlar – iaf jag… det är för dyrt. Tyckte det kostade mkt utan vet.bes. och med vet.bes. så känns det för dyrt för att tävla på hobbynivå.
  Vi borde väcka SJV och få en ändring.

 8. Halleluja! Jag är nyss hemkommen från jättetrevliga tävlingar i Vallsta där de kört IK-2 och IK-1 både lördag och söndag. Veterinärbesiktning på morgonen och när vi lämnade tävlingen vid artontiden hade halva IK-1:an startat. De stackarna har alltså varit där hela dagen! Deras tävling startade ju inte förrän på eftermiddagen…
  Att hundarna ska behöva vara i bilen eller på ett soligt (eller kallt och regnigt) tävlingsfält en hel dag kan väl inte vara god djurhållning?

  Tur att det är så trevligt på X-läns tävlingar men det här tramset med veterinär måste vi kunna få någon bukt med.

 9. Ja förutom pengarna är det verkligen dålig djurhantering att behöva koppelrasta en hund på en parkeringsplats en hel dag för att få starta sju timmar efter veterinärbesiktningen. Mina nästa starter har jag därför löst så här. Tävlingarna är 27-28 augusti och jag borde ha betalat i onsdags för att pengarna säkert skulle varit hos arrangörsklubben i fredags. Istället har jag betalat nu i helgen så att jag ska betraktas som efteranmäld och få starta först. Det funkar ju tills det är fler som kommer på denna lösning… Massiv attack på Jordbruksverket? Jag är gärna med på det, men jag är inte så optimistisk om resultatet luttrad av många andra konflikter som SJV har med jordbrukssverige…

 10. Jo det blev långa dagar på tex BotniaCup. Vet.besiktning mellan 6.30-7.30, sen körde man ca 20 på kvällen om man hade otur med startnumret…
  Sen om man skulle vilja åka över (från Finland) för en dag o tävla, så hinner man ju inte på besiktningen då färjan är 6.30 i Stockholm 🙁

Kommentarer är stängda.