FAMES VALPAR FÖDDA 031127:
Dagbok längst ned på sidan.
Namn
regnr
mm
nyfödd 2 veckor 4 veckor 5-6 veckor 8 veckor vuxen
Toni
REGV1793/2003 (ex. Flitiga Lisa)
06.35 tik 400 g
Fame med dotter Toni 7,5 vecka
Swift REGV1794/2003
07.35 hane 420 g
Döpt efter
Meadow Roads lillebror Swift.
 Chick "Flugan" REGV1795/2003
07.55 tik 380 g
Döpt efter
Kramer Chick
Fame med dottern Flugan 7,5 vecka
 Bravo REGV1796/2003
08.40 hane 400 g
Döpt efter
Bravo Sund
 
 Khamsin "Troll" REGV1797/2003
09.05 hane 420 g.
Döpt efter
Khamsin Broline

 
Nice "Skorpan" REGV1798/2003
09.15 tik 360 g 3-färgad m strimbläs.
Döpt efter
Nice Tilly
Fame med dotter Skorpan 7,5 vecka
 Sia REGV1799/2003
09.45 tik 420 g
Döpt efter
Sia Zoot
Fame med dotter Sia 7,5 vecka
Japp "Guinness" REGV1800/2003
380 g  Döpt efter
Direktör Japp
Fame med sonen Guiness 7,5 vecka

DAGBOKEN
(Senaste dagen överst. Vill du läsa från början scrolla längst ned på sidan)

 • 16 april. Alla utom Toni var här idag och vi testade fåren. Sia, Bravo, Troll och Skorpan har träffat får förut och är heltända. Swift tände idag. Flugan och Guiness var intresserade men inte riktigt tända. Flugan kom tillbaks dagen efter och då var hon också tänd. Kul! För övrigt går det inte att uttala så mycket ännu, men helt klart är att det ser lovande ut.
   
 • 4 februari. Sia och Swift har träffats ett par gånger i Knivsta BKs klubbstuga. Dom leker vilt och det slutar ofta med att dom blir osams och det kan låta förskräckligt. Swifts öron är helt klart på väg uppåt. Även Flugan har träffat Sia ett par gånger. Samma visa där - vilda lekar. Annars är Sia rätt lugn faktiskt. Men hon har fullt sjå med att hänga med sin mamma så det kanske inte är så konstigt. Hon har sett fåren nu och lyfter blicken från fårbajsätandet, tittar lite på dem men fortsätter. SKa bli kul att se hur länge detta kommer pågå... Nu tittar hon lite mer intresserat på dem när vi går förbi hagen där dom står och äter, förut var hon lite rädd för att passera där. Dom brukar nämligen sätta full fart när jag kommer med hundarna. Men eftersom Sia också springer, men åt fel håll så har hon inte upptäckt varför dom springer iväg. Intressant för den polletten kommer snart ramla ner. Här är lite fler rapporter:
   
  Troll växer och mår bra, han är helbusig! Tobias tror inte på att han var lugnast i kullen! Han busar med Freddy, jagar katten (som börjar bli riktigt bra på att sitta på rumpan och slåss med framtassarna), morrar (otroligt vilka röstresurser!) och tuggar på det mesta! Freddy har ett otroligt tålamod, han sitter lugnt och ser lite lidande ut när Troll studsar runt och morrar och skäller med svansen i vädret!
   Han är en helskärpt liten lurvtuss! Han kan sitta, stå, ligga och rulla runt och har nästan listat ut hur Freddys hundspel (med klossar hunden lyfter och hittar godis under) fungerar!! Han är inte längre rädd för dörren och han kan ta hela trappan själv, fast han får inte så ofta. Det är ganska jobbigt för en liten valp! I morse fick han stora skälvan när vi gick vår lilla morgonpromenad och han upptäckte att snön töat bort på parkeringen som vi måste korsa! Han försökte skutta runt på en hög snövall, men när det misslyckades satte han sig och grät! Jätteläskigt med barmark! När jag lockade på honom så kom han till slut! Sötnos! 

  Bravo:
  I helgen var vi i Vaxholm. Bravo sov i bilen. Såg fåren, lite läskigt- satt i famnen hela tiden. Kollat in traktorer, en katt, träffat massor av folk, lekt med en pudel. Det hela tog på krafterna så han sov gott på nätterna fast vi var på ett nytt ställe.
  Jag har börjat jobba så smått, idag var hundarna ensamma ca 2 timmar på fm och 2 på em. Det fungerar jättebra. Bravo sover när man kommer hem och det är inget kiss eller sönder tuggade saker - det tyder ju på att han är lugn.
   
  Guinness gjorde shoppingrunda i Norrtälje i fredags. Han köpte en säck mat och där fanns massor av hundgodis i korgar på låg nivå! mums. Vidare var han och handlade ankmat o mat till Täppas i Granngården. Jättekul grabbar på lagret där. Sen skulle han handla mat till matte o husse men där fick han inte komma in. Han o matte stod utanför o gullade med tanter o barn. Till slut somnande han i mattes famn. Hon la honom på förarsätet i bilen där han sov sött med en sjal på sig tills matte o husse handlat klart.
  I dag har han hälsat på får o hästar. Han fullständigt älskade att vara på promenix i skogen - massor av pinnar där nämligen.
  Andra kulan är nere nu. Kändes faktiskt redan i torsdags.

  Toni: Hon sköter sig otroligt bra när vi möter andra hundar kollar nyfiket in dem vid mina ben och blir inte rädd eller skäller trots att de andra gapar allt vad de orkar. Pussa pappisarna för det. Ja, just det vi var och köpte mat till Holly också och hela personalen på djursjukhuset dog nästan.
  Kloklippning
  och visitation är inga problem. Men att borsta pälsen tyckte hon var lite onödigt.

  Kan berätta att frissan gick bra. När örat var slut gnölade hon en stund sen la hon sig på fällen och sov tills jag var klar. Vi har gått en kort stadspromenad och hon är obekymrad över bilarna och bussen. Eftersom frissan ligger granne med gamla jobbet så tittade vi in där också. Resultatet blev ett gäng tanter på golvet. Hon hälsar och uppför sig mycket bra. Biter inte i händer eller något annat mindre trevligt. Sedan slocknade hon i bilen. Passade på att gå långpromenad med Piffen & Puffen när vi kom hem och trots att vi har varit hemma en stund så ligger hon fortfarande själv i köket och sover. Jag börjar bli rätt förtjust i den lilla damen ,-))
   

 • 25 januari. Igår åkte sista valpen, Troll. Lite fler rapporter från bebisarna:

  Bravo kräktes en gång i bilen. (Något han är helt ensam om än så länge. Kanske inte just det man vill vara bäst på...) Han har en storasyster som visar tänderna, ett språk han känner igen härifrån. Är nyfiken och undersöker allting.

  Troll dreglade och gnällde i bilen. Visade magen för nya storebror och tittade storögt när han lyfte på benet! Sov sen hela natten, helimpad, på samma fäll. Har upptäckt att katter fräser :o och att man kan sno leksaker från dom. Tycker glasdörrar är läskiga. Han är söt, charmig och somnar på folk, gärna i soffan.

  Skorpan sover på mattes fot under datorn. Känns som jag upprepar mig ;)  Hon har smaskat fårbajs och är trygg som en klippa. Blev lite skärrad när dom vräkte på ljudet till Såskadetlåta på surroundhögtalarna (vem skulle inte bli det!) men somnade strax. I soffan förstås.

  Sia har gått i koppel alldeles själv, ja jag var ju med förstås ;),  ner till stoora stallet. Hästar är läskiga då vill man springa hem.

   
 • 23 januari. Idag åkte Bravo och Swift kom tillbaks över helgen. Rapporter från de nya hemmen börjar droppa in:

  Flugan sa inte ett pip i bilen. Charmade husse så han kom för sent till jobbet. Biter matte i fötterna. Sover innanför jackan. Överlevde en åthutning från Maggie. Leker med Ihla. Går själv in och somnar i den stora buren som Anna bär med sig överallt. Nja, inte ute förstås. Blev inte rädd för tåget. Kan redan sitt stanna kvar (!?). Hmm nu ljög hon nog liite.

  Swift sa inte ett heller nåt i bilen. Hittade godis under sängen (Ally varit bortrest, för trångt för Amanda). Gnäller när han har tråkigt. Kavat och modig. Kissar duktigt på tidning eller ute.

  Skorpan har gjort fårjobb och pussat katten. Hon är cool. Hon sover, leker, kissar, äter. Hon är en katt, nej jag menar skatt.

  Toni pep i bilen och hade första (och enda) kissepaus i Almunge, sov ända till Karlstad. Är, jag menar bärs, som en säck potatis. Hon går i  snöre. Har en lättroad matte som blir glad för bajs (ute). Är ocool när hon gnällde mitt i natten men annars cool. Vann lukta-godast-leken. Sover på mattes fot under datorn.

  Guinness pep ända till Gottröra men efter att ha upplevt sin första bensinmack sa han inte ett pip. Har stulit Täppas favvoplats i soffan. Kommer bli en asrullare. Har apporterat en fågel som matten ska stoppa upp och hänga bredvid hans porträtt. Sover på mattes fot under datorn. Hmm skrev jag inte det nyss?

  Sia har upplevt några timmar utan syskon idag när hon var med mig på kontoret. Just nu terroriserar hon de två grabbarna (Troll och Swift) som är kvar.

  Hur jag än sätter Swift på vågen så väger han (bara) 5,4 kg. Skenet bedrar.
   
 • 22 januari. Nu har fyra valpar åkt till sina nya hem. Guinness åker senare i kväll, Bravo i morgon och Troll på lördag.

  VIKT-ligan
  Namn 27 nov 2 dec 5 dec 10 dec 21 dec 31 dec 11 jan 16 jan 22 jan
  Khamsin  420 g 600 g 720 g 1,2 kg 1720 g 2550 g 4600 g 5,0 kg 6,0 kg
  Bravo 400 g 520 g 680 g 980 g 1580 g 2300 g 4200 g 4,6 kg 5,6 kg
  Chick     380 g 520 g 700 g 900 g 1600 g 2400 g 4100 g 4,6 kg  
  Japp     380 g 500 g 620 g 920 g 1580 g 2350 g 4000 g 4,4 kg 5,4 kg
  Sia 420 g 580 g 780 g 1 kg 1620 g 2300 g 4000 g 4,4 kg 5,4 kg
  Swift 420 g 580 g 780 g 1 kg 1640 g 2400 g 3900 g 4,4 kg  
  Lisa       400 g 520 g 640 g 920 g 1570 g 2200 g 3600 g 4,0 kg 5,0 kg
  Nice     360 g 480 g 600 g 820 g 1500 g 2200 g 3400 g 4,0 kg  

   

 • 21 januari. Idag har vi veterinärbesiktat och chipsmärkt hela ligan. Så nu är dom leveransklara!
   
 • 20 januari. Bara två dagar kvar till avresorna! Men, jag tar tillbaks det där med att vissa är lugna ;o. Vissa är lite mindre sjövilda än dom andra! :D Hoppas ni som ska ha dom har armerat hemmet! :D
  Så här ser en valpdag ut när vi är en bit inne på åttonde veckan:
  7.00 uppställning vid kompostgallret - folket har vaknat! JIPPI! Snart blir det mat! JIIIPPPPPIIII!!!!!  Kompostgallret tänjs ut tillbristningsgränsen. Det är fastbundet med ett repkoppel plus att det står en stor fåtölj som bromskloss. Ändå lyckas dom trycka sig under ibland. Hmm.
  Hagen öppnas och alla 32 tassar dundrar ut i trädgården tillsammans med de andra hundarna. Allmän kissning och bajsning. Några fuskade och gjorde inne medan folket mornade sig så dom knuffar istället ikull sina bajsande kamrater. Bussiga klubben. Så här dags är det INGA problem att få med sig gänget in igen. MATEN hägrar. 12 par ögon följer varje rörelse jag gör vid diskbänken - ja dom stora hundarna räknas också. Sen kommer krisen när skålarna ska ner på golvet. Eftersom vissa äter snabbare än andra så får dom varsin skål. Tre i varje hand går bra sen gäller det att snabbt få ner de sista två. Skorpan och Tonis skålar måste passas för dom äter sakta. Pyret och Spencer minglar mellan skålarna och stjäl lite spillmat. När dom ätit klart bär det iväg ut igen, inte riktigt lika dundrande den här gången. Guiness måste ta en sista koll i alla skålar innan han kommer eftersläntrande. Fullt ös nedför trappan till fårstallet. Röj och stöj under traktorkärran medan jag fodrar fåren (har armerat grinden så dom inte kan ta sig in i hagen igen). Försöker locka dom med mig hem igen vilket inte är alldeles enkelt. Bravo och Flugan bara måste kolla ett tag till. Ber Fame och Spencer skälla lite - ja, då kommer dom. Lättlurade den här gången också (men det börjar gå över...). In i värmen igen, alla blöta och fortfarande väldigt uppspelta. Jag stänger in mig i komposthagen för dagens städning. 10 bajshögar (2 morgonfuskar)...och många kisshögar (Lena K säger att även kiss ligger i högar). Byter tidningar och fällar, moppar golvet. Öppnar upp igen och moppar resten av köket, hallen och stora rummet (där dom får vara en stund på kvällarna). Så fort jag öppnat blir det ett väldans spring fram och tillbaks. De tidningar som låg så snyggt och prydligt skjuvas ihop längst in vid fönstret tillsammans med fällen. Hmm.
  Ger de vuxna hundarna frukost medan små valpar får titta på. Inga problem alls, dom vet precis vad som gäller. Sätter mig och äter frukost medan dom far runt i kamplekar fem stycken på samma socka. Några får tag i ett skohorn av plast (det där obskyra jag vann i Leksand) och får det vara den roligaste pryl i världen. Det låter väldiga när det slår emot grinden. Nej! nu gnager Swift på kontakten. Skyndar mig med ättikan (tak för tipset Eva). Fnysande hittar han på nåt annat. Nu börjar klockan bli runt nio och det börjar säga pling plong och så somnar dom en efter en utspridda överallt (utom i komposthagen). Det blir alldeles tyst. Jag och de andra hundarna tassar iväg ut på morgonpromenad. När vi kommer in lyfter dom knappt på ögonlocken. Sover nån timme till. Framåt 11 börjar dom vakna och då kan det vara svårt tajma kissningen, men vissa dagar är jag med. Sen leker dom lite lugnare tills det är dax för dagens andra stora begivenhet. LUNCH 12.00. Ut på kiss-och-bajs-runda men nu är alla lite mosiga och har inget emot att gå in igen. Framåt halv ett så sover allihop igen. Det är lugnt till 2-3 tiden, lite beroende på vad som händer i huset. Ibland kommer besökare och då vaknar dom förstås. Åtminstone litegrann ;) Faktum är att dom är ganska lugna hela eftermiddan, sover mest, leker lite, ut och kissar, leker lite, sover igen. Kl 17.00 är det mat igen och runt den tidpunkten är det lite aktivitet igen. Sen sover dom nån timme inför kvällens stora SHOW. Sisådar vid 20.30 har dom eldat upp sig ordentligt och "portarna" till roliga rummet (stora rummet) öppnas. Igår sprang dom och jagade varann ut och in i tomma skåp, runt bord, runt soffor, kampade, klättrade på oss som satt i soffan. Toni, Flugan och Sia rök ihop - ojojoj vicka tjejer... Guiness och Sia somnade i soffan. Även Bravo sov en stund på rygg i mitt knä! Gulligt. Troll stod på bakbenen och nådde med huvudet ända upp på soffbordet. Hmm. Sen somnade han mitt under bordet.
  Efter detta hålligång är det dax för dagens sista måltid 22.00 och "kvällspromenad" ett varv runt huset ;). Vid 23-tiden lyfts dom in i komposthagen igen för nattsömnen. Nätterna är förvånansvärt tysta, tror dom sover mest hela tiden. Skönt! Smög ut och tittade på dom innan jag somnade och då låg Swift och Guiness i vedfacket. Troll låg på rygg mitt på golvet, ni vet så där oemotståndligt avslappnat. Toni och Flugan låg också mitt på golvet men på bredsidan. Skorpan hade rullat ihop sig på en fäll nedanför vedfacket. Sia och Bravo låg intill varann på en fäll inträngda mellan soffan och gallret. Otroligt fridfullt och gulligt i valplägret.
   
 • 14 januari. Idag har det varit en stor dag för små valpar. 2 x 1 timmes bilåkning till Albano för ögonspegling. Dom var jätteduktiga och sov mest hela tiden. Skorpan och Guiness gnällde lite, och ville hellre åka med oss där fram, men inget ylande som jag hade väntat mig. Ingen av dom var rädda och ingen kräktes! Jippi!
  Inne hos veterinären var dom lugna och alla somnade medan dom väntade så efter ett par undersökta så gav han vaccinsprutan först så att dom skulle vakna till lite ;D Dom måste nämligen titta när man speglar. Dom var totalt oberörda av de nya människorna, lampa i ögat, stick i nackskinnet. Jag är jätteförvånad. Lena, Ann och Sandra var med och hjälpte till att transportera valparna från och till bilen, plus att dom fick gå lite i koppel utanför för att få chansen att kissa ute. Tack tjejer! Även storasyster Winda var med och undersöktes. Samtliga var utan anmärkning. Khamsin, Sia och Japp hade lite grumligt på hornhinnan men det var helt ofarligt och kommer gå bort inom några veckor sa veterinär Garmer tvärsäkert.
   
 • 10 januari. Efter mycket funderande bestämde sig Jeanette för Japp och att han ska kallas för Guiness.
  Betyder att Swift the Vift hamnar hos Malin.
  I går kväll började ligan intressera sig för mina fötter. Hmm.
   
 • 9 januari igen... Nu har Hedvig varit här och valt Khamsin. Han kommer kallas för Troll. Fame tvålade till Sia i kväll när hon försökte stjäla mat ur Fames matskål. Alla andra hundar respekterar när hon morrar, det kommer nog Sia också att göra i fortsättningen. Hon ylade och sprang till soffan, sen kippar hon lite med ett öga så hon fick en rejäl smäll. Inget som dock hindrar henne från att mingla omkring och busa... men svansföringen är lite lägre nu vid möte med de andra hundarna.
   
 • 9 januari. Idag var Anna-Karin här och valde Bravo. Veterinär Cristin har också varit här och id-märkt hela gänget. Det var inte så populärt men alla tog korvgodis direkt efteråt så de avreagerade snabbt.
  Fame leker lite försiktigt med valparna nu. Hon och Spencer har lekshower inför valpligan. Jätteintressant att se hur dom hjälps åt att fostra valparna. Dom har tex. lärt sig att inte sticka ner nosen i de vuxna hundarnas matskål.
  De mesta av toalettbesöken görs numera utomhus. Hela raddan travar med ut efter varje måltid. Det var kallt i början men efter några dagar så verkar dom tycka det är helt okay. Några av dom drar iväg riktigt långt ifrån huset.
  Anita som ska ha Lisa har varit här några dagar för att bekanta sig med den lilla damen. Hennes sheltisar var med och det var nyttigt för valpligan att träffa lite nya hundar. Anita ska kalla henne för Toni.
  Nu ska det bli spännande att se var resterande hanar hamnar. Hedvig kommer nog hit ikäll.
   
 • 4 januari. Dom är bara för roliga! Vi håller på och plockar ihop för att flytta så småningom och jag rev ner massa rosetter som satt i hallen. Valparna blev vilda och for runt som i ett bollhav - rosetthav, vilken uppväxt va! Det kampas friskt på de flesta håll nu. Jag försöker få ut dom utomhus ett par gånger om dagen, men kylan är inte populär. Skorpan, Sia, Khamsin, Swift vräker sig gärna ut i snön medan dom andra är lite mer tveksamma. Lisa kom ut efter lite övertalning och vadade ut i djupsnön och försökte klättra upp på altanen men det blev för svårt och fick  lösas genom att vada tillbaks.  Hon har dessutom lyckats knuffa upp dörren till stora rummet alldeles på egen hand idag - företagsam flicka!
  Dom blir allt nöjdare och tryggare med tillvaron. I kväll somnade Japp vid kakelugnen, Swift, Bravo och Skorpan vid spisen, Flugan låg mitt på golvet och snarkade. Just nu gör dom tappra försök att flytta kompostgallret för att komma ut i köket. Jag hör dom ... och snart kommer dom lyckas! jag hittar dom förmodligen i hallen bland skorna - mums.

   
 • 2 januari. Gott Nytt År! Idag har jag bestämt mig för att behålla Sia. Hon är busigast för dagen och jag hoppas jag inte tagit mig vatten över huvudet... Lena var här och hon vill ha Nice som kommer kallas för Skorpan. Lisa blir värmlänning!
  Hanarna är inte valda än men alla har varit här och tittat nu.
  Den 14 januari är det dax för ögonlysning och id-märkning. Å vad tiden går fort!
   
 • Nyårshelgen. Valparna äter med enorm aptit och nu är det slut på diandet. Det blir en del passande medan Fame sinar men hon hoppar så snällt upp i soffan när 32 tassar kommer springande...  Dom är verkligen roliga nu och det är angenäma problem att försöka välja ut någon favorit! Alla är väldigt sociala och lekfulla och det är full rulle på alla.
  En valp är paxad och det är Chick som hamnar hos Anna och Stefan där hon kommer kallas för Flugan. Själv lutar jag åt Bus-Sia.

  Här lite personliga kommentarer om var och en. Jag tar dom i födelseordning ifall ni undrar. Men, ta kommentarerna med en nypa salt, dom är helt ovetenskapliga.

  Lisa tillhör de mindre i kullen och väger lika som Nice idag. Mycket kavat, är väldigt aktiv när hon är vaken men har lätt för att koppla av och somnar ofta först, alltid i "boet". Kampade vilt med golvmoppen(!) igår. Tycker det är kallt ute och hittar hellre på bus inne i värmen.
  Swift verkar väldigt glad och viftar på svansen så hela kroppen svajar, han tar långa upptäcksturer när utrymme erbjuds, hittar numera alltid hem (förut löste han gå-vilse-problem med att sätta sig och gråta). Han ser ut att bli ganska stor. Kan liksom Khamsiin planlöst somna varsomhelst.
  Chickan ser ut att bli störst av tikarna och är den jag tror blir mest lik Fame till sättet (fråga mig inte varför, det bara känns så). Hon verkar lugnast av tikarna. Hon är den som är klart duktigast på att hitta till "toa"  ;). Flugan, som hon heter numera visade lite smygande takter igår.
  Bravo biter syskon i svansen...Bravo blir nog minst av hanarna. Han är väldigt glad och vill upp och klättra på en hela tiden. Är med på allting och verkar ha koll på det mesta. Tycker man kan se tendenser till smygande stil och är väl den som hittills visat mest vallningsbeteende i lekandet. Han är ockå engagerad i golvmoppen...
  Khamsin, kullens charmör med sitt speciella utseende. Störst och lugnast i kullen. Somnade alldeles ensam under köksbordet. Han är nyfiken och undersöker allt men är lite mer eftertänksam än sina bröder. Tänker först, gör sen, typ... utom när han kraschade på tröskeln i ett misslyckat hopp efter Fames spenar... Han är den som bara står och tittar förundrat när Ettan morrar. De andra tittar åtminstone bort när hon försöker skrämmas. Han visar liksom Bravo lite smygande stil mellan varven.
  Nice, är fortfarande minst men har idag vuxit ikapp Lisa och jag tror inte hon blir pytteliten (det blir nog ingen). Väldigt go och gullig som alltid kommer fram och hälsar, följer gärna hack-i-häl. Somnade på min fot när jag lagade mat och somnade nyss på min fot när jag satt och åt. Har hon valt mej måntro? Hon bangar inte för en uppfriskande fight med nåt syskon eller välta sopskyffeln är ju också en kul lek...
  Sia har legat högt i Vikt-ligan men jag har en känsla av att det där hullet kommer rinna av och att hon inte blir så stor. Hon är busigast av tikarna och går gärna runt och kollar om alla verkligen somnat. Kanske kan man väcka nån? innan man själv kryper bakom soffan och lägger sig. Bar omkring på en bit vattenslang (sökrulle) i dag :o
  Japp har avancerat rejält i viktligan! Busig och är ofta inblandad när det hettar till i nåt hörn. Somnar gärna med huvudet på en sko eller på en socka eller varför inte i vattenskålen? Möblerar ofta om bland tidningarna och tar gärna en bit läsbart med sig in under soffan.
   
 • 27 december. Julen har givit massor av social träning med många besökare i alla åldrar. Av någon underlig anledning har de flesta suttit på golvet den här julen... Jag har lagt ut lite fler bilder [här]
   
 • 21 december. Idag gjorde jag en liten "mentaltest" ;D på valparna. Jag tog bort kompostgallret när dom såg ut att komma igång med en lekstund och så fick dom fritt spelrum i hela köket. Alla kastade sig direkt ut i den nya "friheten". Chickan överraskade med att stolpa iväg hela vägen mot köket och är den som kommer springande mot kameran. Hon hittade tillbaks själv. Good girl!! Japp var lite mer försiktig och är den som syns till höger, där hittade han något spännande att undersöka (magtränaren...). Macho grabben? Lisa var också obekymrad men lite mer planerande i sitt undersökande. Hon tryckte sig ut genom gallergrinden till groventren och fastnade på mitten. Hmm? Khamsin tultade ut till tröskeln och valde sen att gå tillbaks till tryggheten. Det är han som sitter längst bort. Gullgubbe! Bravo och Sia lekte vilt precis utanför och tycktes knappt märka att de fått större. Busungar!  Nice var lite sömnig men var ju tvungen att kolla läget, hon gick ut och satte sig vid öppna spisen. Syns till vänster. Pluttan! Swift traskade iväg väldigt kavat men gick vilse. Löste problemet genom att låta alldeles förskräckligt - vilket förstås hjälpte. Typiskt killar... ;o
   
 • 18 december. Idag fick dom första målet fast föda! Lite mager älgfärs med ljummet vatten var mums. Dom visste precis vad man gör med sånt och det glufsades och slickades, smackades och spilldes... dom gick i maten, ramlade i maten, puttade mat på golvet - ja det var en syn att skåda! Fame fick komma och städa efteråt - nåt hon inte alls hade något emot!
  Efter denna lunch åkte jag iväg några timmar och Torbjörn skulle passa dom. När han kom för att kolla läget så hade Fame lyckats trycka sig in i den lilla lilla buren jag ställt in i valphagen! Buren är av modell katt och jag brukar använda den till pappisarna när vi åker bil. Jag hade tagit bort dörren och tyckte den var lagom för valpisarna att krypa in i när dom blev av med valplådan.
  Inte nog med att Fame låg i buren. Dessutom hade fem valpar knölat sig in därinne också! Torbjörn lirkade först ut valparna eftersom det var risk att dom skulle bli ihjälklämda när Fame rörde sig därinne. Därefter hjälpte han Fame ut därifrån - vilket inte var alldeles enkelt. Puh! Tur att man inte lämnar dom ensamma så långa stunder! Familjen Houdini. 

   
 • 17 december. I går hjälpte Anna mig att städa bort valplådan för den har dom vuxit ur nu! det gick fort.... Nu tultar dom omkring i en stor komposthage vid vår TV-hörna i köket. Idag var det avmaskning med Banminth igen och i morgon blir det en stor dag för då ska dom få sin första måltid fast föda!!! Uj vad tiden går fort. 3 veckor i morgon! Idag var Siggan och Katja här och hälsade på - här en underbar bild av Katja med favvovalpen Lisa. Katja försöker få Lisa att titta in i kameran ;D 
   
 • 15 december. Nu är alla uppe och går omkring, biter och leker med varandra korta stunder. Det står inte på förrän dom häver sig ur lådan... Dom ryms fortfarande i vågskålen och finner sig väl i att bli hanterade. Jag sitter en stund varje morgon efter vägningen med en valp i knät så alla ska vänja sig vid att bli hanterade.
  Jag ska ju behålla en tikvalp själv men än har jag ingen favorit, dom är lika fina allihop. Väldigt jämna än så länge.
 • 12 december. Frid och fröjd i valplådan - små magar verkar återställda. Skönt. Bravo och Khamsin har öppnat ögonen och det blev inget blått öga.
  Idag har dom fått flytta in bakom kompostgaller i köket. Helt ok tyckte Fame. Dom andra hundarna är väl inte lika imponerade, dom tar stora omvägar förbi valplägret...

  11 december. Alla utom Bravo och Khamsin har öppnat ögonen helt.
  Alla är lite lösa i magen, det har dom nog egentligen varit sen helgen (innan avmaskningen). Khamsin är lite röd i stjärten så jag talade med veterinären igår och hon föreslog att jag skulle ge dom en pasta som jag fick hämta hos henne. Den ska stabilisera magen och dom har fått den 2 ggr nu. Det börjar redan se bättre ut. Vad det beror på? Hon sa att det kan man spekulera hur mycket som helst i - det behöv så lite för att en valpmage ska bli orolig. Kanske Fame haft för mycket mjölk? Nåja, så farligt verkar det inte vara, dom är väldigt pigga och matglada dom korta stunder dom är vakna.
   

 • 10 december. Idag har både Nice och Sia öppnat ögonen. Fick till en fin bild på Sia eller hur (se ovan)?  Tre st har passerat 1 kilos-gränsen idag!
   
 • 9 december. Nu börjar det hända saker! Alla har små springor i ögonen och alla är uppe och går omkring på ostadiga ben. De har också börjat tugga lite på varandra. Nu äter dom inte lika ofta, men desto mer varje gång! Det klunkas som sjutton och Fame vräker i sig otroliga mängder mat. Dom har fått sin första Banminth avmaskning i söndags kväll. Jag ska ta nya bilder på torsdag - med ögon!
   
 • 3 december - Allt lugnt inför avbyte med valpvakter. Jag åker till Finland i kväll men husse är hemma. I morgon på dan kommer Anna och Tina och ser till de små grynen. Har förresten bytt mat till Fame. Hon blev lite lös i magen i början av veckan och när jag ändå var på Arken i Uppsala så frågade jag vilket valpfoder dom tyckte var bäst. ANF Puppy Large Breed föreslog hon. Det innehåller yuccapalmsextrakt bla. som är skonsamt för matsmältningen. Så nu är det ANF som gäller i stället för Precept, men det är ju samma företag www.lupus.se så vår sponsor blir nog nöjd ändå! :) samt får hon lite Hälsofil och köttfärs varje mål. Och faktum är att magen blev bra direkt!
   
 • 2 december - Födelsevikterna är något modifierade då jag läste av vågen fel! Det är tämligen svårt också, att läsa av vågen, eftersom bebbarna inte är så nöjda över att hamna i vågskålen... så ta vikterna med en nypa salt. Störst och minst syns med blotta ögat, så mycket är säkert ;D  Att ingen är undernärd syns också kan man säga ... ;)
   
 • 1 december - idag har jag klippt klorna på alla - ett riktigt pillergöra kan jag lova! Tog nya foton också men kan inte skryta med att vara någon värre fotograf... dålig kamera! ;) Alla börjar få pigment på nos och trampdynor. Små gulliga svarta prickar fyller nosspegeln sakta men säkert. Tan-färgerna börjar bli mer framträdande och alla ser ut att få mammas bruna "ögonbryn".
   
 • 28 november - allt lugnt och ingen har tappat i vikt. Hade blandat ihop Chic och Bravo igår kväll när Anna och Carina var här... men nu är ordningen återställd. Nu har jag fotat allihop så gott det går. Har valt att namnge alla valparna direkt eftersom vi ändå inte kommer kunna välja valp före jul och jag vill ha dem registrerade på det här året. Temat blev "hästar från stallet" igen!
  Bravo sover.
   
 • 27 november - efter en lång natt kommer första valpen

  1. 6.35 en tik på 400 g med jämn bläs och prick på huvudet, lite vitt på båda örsnibbarna. Hon är stark och jag kallar henne Flitiga Lisa för hon kämpar direkt och vet vart hon ska.
  2. 7.35 kommer nästa. En hane med vit nos och liten kort bläs, vita fötter ro, jättelik storebror Medde så det var naturligtvis Swift! Han hittar en spene direkt.
  3. 7.55 kommer en tik med vit nos och bläs som delar sig upp till kragen. Hon var lite slemmig i halsen och det tog en stund innan det blev fart på henne men innan nästa valp så låg hon och åt. Tror att hon är Chickan.
  4. 8.40 hane med smal bläs upp till kragen, kragen är lite oregelbunden och han har en vit spets upp från högra frambenet. Bravo! Stark och hittar mat direkt.
  5. 9.05 hane igen, och nu ser man vem som är pappa! mycket vitt huvud med svarta fläckar ihop med öronen ner mot ögonen, halvt över vänstra ögat, svart prick mitt på hvuudet, vänster öronlapp är vit. Khamsin passar bra till honom.

  6. 9.15 liten tik på 370 g som hade bråttom ut, brorsan hann knappt dra in luft förrän hon kom ut. Ser precis ut som mamma. Nice!
  7. 9.45 tik 410 g som på pricken ser ut som Winda men spegelvänt. Det måste ju vara Sia.
  8. 11.50 hane som dröjde kvar lite i mammas mage, han var lite tröttare än dom andra men det dröjde inte länge förrän han låg och åt. Japp.
  När han var klar drog Fame en djup suck och sa att NU är det klart! Vilket jag hoppas! Vi har haft en lång natt, nu ska det bli skönt med sömn!

  26 november - tempen sjunker till 37,3 och håller sig lågt, ända ner till 36,6, tills strax innan första valpen kommer. Hon hässjar och är lite orolig.
 • 21 november - 8 veckor och inne på dygn 57. Aptiten är klart sämre, trugar med kokt viltkött och buljong över maten. Väger 26 kg.
 • 20 november - valplägret är riggat. Valplådan (den enorma..) som Säll byggde är nedburen från vinden och bäddad  med tidningar, lakan och fällar, samt inställd i gästrummet. Jag, Spencer och Fame sover där för att boa in rummet inför valpningen.
 • 18 november - börjar kolla temp ( ca en vecka kvar) 37,9
 • 17 november - får mat oftare, aptiten har minskat något
 • 16 november - hon är mycket tjock. Är lite flåsig. Har svårt hitta sköna ställen att sova på och byter plats ofta.
 • 12 november - känner fosterrörelser
 • 10 november - hon väger 23,5 kg (20 normalt)
 • 7 november - börjat med valpfoder
 • 3 november - aptiten är tillbaks - nu äter hon som en häst!
 • 29 oktober - Åsa och Bosses veterinärkompis Ulrike gör ultraljud på Fame och ser 6 valpar!
 • 25 oktober - åker till Skåne för ledighet och tävling med pappisarna, en vecka
 • 19 oktober - km i vallning på Wärnsta. Fame gjorde ett kanonhämt, jag visslar fel i första benet, blir nervös i kryssfållan så det blev en placering mitt i nånstans. Nu är det sluttävlat för Fame på några månader.
 • 13 oktober - Fame har jättedålig aptit
 • 11 oktober - agility i Nybro, Fames går bra men vi lyckas strula till det och få fel utom i lagloppet, men då fick dom andra fel i stället så...
 • 28 september - parad igen och jag har sån tur att Mosse kan köra henne till Norrköping och att hon får åka med Görans hästbuss ända hem till Seglinge. Toppen! Mosse hade inte lyckats fälla ihop tygburen ;) - såg lite kul ut ihopknuten med snören...väldigt skrymmande.
 • 26 september - Mosse ringer, nu har dom parat sig. Vi kommer överens om att hon får stanna över helgen.
 • 25 september - åker till Bredviksnäs för parning. Anna och Lena åker med (båda vill ha en tikvalp). Vi tycker alla tre att Fleet är trevlig och fin. Mosse visar upp honom hos fåren och han är imponerande (förstås). Kastar sig på kommando mellan tre flockar. Vi fick även se på lillebror Drift, en coming star... tyckte han var ganska lik Fleet i arbetssättet. Det blev ingen parning den kvällen så Fame fick stanna kvar ;(. Mosse skrattade när jag "trollade" upp Fames bur ur ryggsäcken, tyckte den såg ut som ett tält... (och det gör den ju också)
 • 20-21 september 2003 - funderar på parning i alla fall... jag VILL ju ha en valp... Efter väldigt mycket funderande, ringande och mailande faller valet på Mosses Fleet.
 • 14 september 2003 - Fame börjar löpa. 1,5 månad för tidigt. Jag bestämmer mig för att skippa parning med danske Tweed. Dels blir det fel tidpunkt, dels har det dykt upp en hd-D efter honom. Jag skippar parning helt...