Solskenshistoria om Wicks öga!

Seglinges Wii (Wick) hade en ovanlig missbildning på vänster öga när han ögonlystes före leverans vintern 09-10. Lenticonus. Prognosen var oviss och beskedet var alltifrån att det kunde växa bort till att han kunde förlora ögat.
Han kunde såklart inte säljas utan blev i stället placerad hos fodervärd.
När Wick var 1 år kollade Helena upp hans öga och det konstaterades att han utvecklat katarakt (grå starr) och var blind på vänster öga. Trist såklart men ändå positivt att det inte krävdes någon kirurgi och en hund kan ju leva fullt normalt med ett friskt öga. Katarakt är tydligen en vanlig bieffekt av Lenticonus.
Därefter var det ingen som direkt ifrågasatte synen på det ögat förrän han som 3-åring av andra orsaker omplacerades till Sofia.

När jag hade honom här några veckor innan omplaceringen så noterade jag att hans vänstra öga hade blivit lite ljusare men tänkte inte mer på det. En gång blind alltid blind liksom.

Men det dröjde inte många veckor förrän Sofia hörde av sig och ifrågasatte om han verkligen var helt blind på det där ögat. Efter att hon gjort flera tester kunde vi konstatera att han faktiskt hade någon form av syn. Han kunde tex. se och hämta en rullande boll med det friska ögat täckt.

För ett par veckor sedan så tog Sofia honom till veterinär Eva Hertil igen (det var hon som hade undersökt honom tidigare) och Eva kunde konstatera att den katarakt som gjort honom blind hade gått tillbaka. Något som är mycket ovanligt. Det fanns lite kvar men de kunde konstatera att han hade någon form av syn på ögat!

Hurra! Fina härliga Wick!

Wick 2014!

Wick 9 veckor

Wick 6 månader

wickhead_1ar
Wick 1 år

wickhead121223
Wick 3 år

Bilderna är delvis lånade från Annas hemsida där hon har en jättefin översikt på alla valparnas utveckling samt från Sofias hemsida. På Annas översikt kan man se att något händer mellan 10 och 12 veckor då det vänstra ögat blir mörkt.

3 svar på ”Solskenshistoria om Wicks öga!”

Kommentarer är stängda.