Molekylärgenetik

Ikväll har jag och Ann varit på en föreläsning om Molekylärgenetik och hundavel. Föreläsare var Nicolette Salmon Hillbertz, Agria i samarbete med Uppsala Läns KK var värdar.

Mycket intressant föreläsning och Nicki (som hon kallas) är en supertrevlig föreläsare med mycket humor och självironi. Det blev en hel del fakta men jag tycker det gick väldigt bra hänga med. Hade lätt kunnat lyssna en timme till.
Det som kändes mest aktuellt för min del var hennes starka uppmaning att använda detta med DNA-kunskaper klokt. Om vi börjar DNA-testa hundar och vill ha bort en sjukdom så får vi inte avla på enbart de som är gentestade fria. Vi måste avla på bärarna i sisådär 7-8 generationer. Om vi gör det så späder vi ut sjukdomen och suddar ut den helt. Om vi däremot enbart använder fria djur så begränsar vi avelsbasen alldeles för mycket. Hon tog verkligen i gällande detta, ni MÅSTE avla på bärarna, hör ni det!

Nicki rekommenderade oss också att ransonera på DNA-tester (det kommer dyka upp många olika sorter) och ifrågasätta laboratorierna som erbjuder tester. Kolla att de verkligen har ”på fötterna” och kan bevisa sina tester. Det är mycket cash inblandat i den branschen (som överallt annars).

Något hon inte nämnde men som SKK gått ut med är också en uppmaning att vara försiktig med att gentesta för allt som kommer. Det är nämligen så att om man testar sin hund och den visar sig vara bärare. Då får den endast användas i avel med en partner som är testad fri. Har man då gjort ett ovanligt test så kan det bli väldigt svårt hitta en partner som är gentestad.

Sen berättade Nicki och visade den nyligen lanserade databasen (som jag genast måste utforska). Den finns på följande adress
http://research.vet.upenn.edu/Default.aspx?TabId=7620 (sidan svajar en del och jag vet inte varför, det ska komma upp sökfunktioner)

Här kan man söka på ras eller sjukdom samt få uppgift om vilka test som är tillgängliga och vilka laboratorier som utför tester. Även länkar till dokumentation runt testerna och massa andra fakta.

God surf på er!

 

Ett svar på ”Molekylärgenetik”

Kommentarer är stängda.