Häckar av olika slag

IMG_8739.JPG
Jag experimenterar lite med våra höhäckar för att försöka minimera spillet. Först hade jag ”naken” bal på backen med grindar runt.  Det blev massor av spill. Tackorna vill helst äta uppifrån och klättrar på grindarna för att nå så högt som möjligt. Följden blir att det hö som de trampat i vill ingen äta. Och jag är lite för snäll för att tvinga dem äta sånt som de tycker är förorenat.
Nu har jag ställt balen på två pallar. Träningsgruppens bal, överst till vänster, står med gamla ätgrindar. Här kommer de åt både att klättra och hoppa (än har ingen av dessa hoppat upp på balen, men jag minns hur det var med pälsfåren). Jag skar bara bort en bit av plasten längst ned och det ser ut att fungera. De dräktiga tackorna har en ”riktig” höhäck från Siltbergs. Där nöjde jag mig med att inte ta bort nätet och en presenning ovanpå.
Hoppas det fungerar! Det är ju smidigt att bara ställa in en höhäck och slippa fodra varje dag, den räcker knappt 1 vecka. Det som är jobbigast är att det blir en klump i mitten som de inte når och som jag måste skotta fram för hand. Asjobbigt eftersom den är riktigt ihoptovad. Hur gör ni andra?

På andra bilden till höger är det de två baggarna som äter från sin höhäck. De fodras manuellt och jag har en skottkärra med hösilage utanför. Funkar smidigt och sen bor de i hästsläpet, hoppar in genom framdörren. Söta!

Sen ser ni lite fårhäckar. Det är perfekt när tackorna äter kraftfoder att gå runt och inspektera juver. Det ger en bra hint om när de ska lamma. Flera har börjat sätta juver nu och då är det över en månad kvar till lamning. De får bara lite kraftfoder nu, kryddat med E-selen.

Angående klippning så avbokade jag klipparen. Tycker inte finullorna behöver klippas. Det är bara de två dorperkorsningarna som är långhåriga och de kan jag hygienklippa för hand.

Tittar ni noga så ser ni att ett par tackor är skitiga på ena låret. Det är för att de väljer att ligga ute, gärna nära höhäcken där det är upptrampat och geggigt. Är det inte konstig prioritering när de har världens skönaste halmbädd inne?

Ja det var en liten rapport från alla fårhäckar 🙂