Var är fåren?

SM 2010 i Maglarp, Skåne

Här försöker jag få honom att se fåren, något som inte var alldeles enkelt. Vi hade aldrig hämtat dolda får på så långt håll (ca 400 m). Hunden såg inte fåren förrän den kom en bra bit ut i banan. Foto: Lena Brundin


Knut tittar åt rätt håll strax innan vi ska gå in, jag tror han har rätt bra koll på vart fåren är. Han ser möjligen huvudena på dem som ställer ut. Första dagen fick jag blåsa ut honom ett par gånger i utgången innan han såg dem. Andra dagen gjorde han en megavid utgång och ett tag trodde jag han skulle hämta bilar på E6an… Försökte blåsa ner honom men han hörde inte ett smack. Men han hittade fåren helt på egen hand… Duktig kille! 
Foto: Lena Brundin

På hemvägen diskuterade vi hur man kan förbättra sig på att kommunicera med hunden i svåra ljudförhållanden. Bättre visselpipa? Bättre visselteknik? Mer träning på långa håll. Såklart. Mer träning – självklart. Men även det tekniska går nog att förbättra. De gamla rutinerade hundarna hörde – hur gick det till? Ser och lär!