Vallningsfilm på Wick

Jag har filmat åt Helena så jag har snott filmen från Helenas Facebook och lägger ut här i bloggen. Jag tycker det är rena skolboksfilmen! Se så lugnt och fint Wick balanserar och vilken bra tajming Helena har.
Titta också på när Helena går fram till Wick när han ligger ned, och hur Wick försöker sticka. Man kanske kan tro att han tycker det är obehagligt och vill smita ifrån henne… men det är en synvilla. Han vill balansera upp och kontrollera fåren eftersom Helena ”överger” dem när hon går fram till honom. Så himla intressant se hur instinkterna bara finns där.
Just det där när hunden går upp ur ligg fastän man säger att den ska ligga kvar tycker jag är viktigt att förstå varför. För hunden är det ju fortfarande vallning medan vi som förare slutar att valla när vi lämnar fåren och går fram till hunden. Så roligt se på filmen hur Helena förekommer Wick genom att påminna honom om ligg redan när hon börjar lämna fåren.

Kanske någon tycker att Helena lägger Wick i onödan? Ibland tränar man saker ”bara för att”. Hunden måste förstå ligg och då säger man det i en situation där det är någorlunda ”lätt” för hunden att lägga sig ned. Som ”belöning” får han fortsätta driva fåren, framåtsmackningen hörs inte på filmen men jag lovar, Wick hörde den 😉

Som sagt, rena skolfilmen! Se och lär!

7 svar på ”Vallningsfilm på Wick”

  1. Jisses vilken lugn och fin kille;) Generellt verkar hanarna vara coolare än tikarna i fårhagen, ett helt annat lugn. Jag vill oxå valla men ”våra” får har åkt hem över vintern 🙁 Ska du hålla någon kurs i vår tror du? Sugen på att gå och satsa på VP till nästa höst=)

    1. Hej Matilda, det är troligt att det blir kurs även i vår, jag har inte planerat så långt fram än 🙂 Det kommer annons här i bloggen plus på SULVK-sidan i så fall!
      Eva

Kommentarer är stängda.