Fårvåg + 2,4 sek

Kvällsrycket:

Körde några slalom med Busy och hon var tokgasad. Gick in o hämtade tidtagaruret. 2,4 sek 12pinnar slalom (lite V-ad) samt 2,6 sek på balansen. Godkänt va!? Nu ska vi bara upp i det tempot på tävling också… inte i år men så småningom så!

—-

I morse åkte jag till Uppsala Fårtjänst och lånade en fårvåg. 100 kr kostade det vilket man väl kan säga var överkomligt… Monterade ihop en tillfällig hantering och efter lunchen fick fåren komma in.

Sara, Natalie, Emma och jag jobbade så svetten rann i floder. In med dom i vågen, notera vikter, avmaska, flusa, kolla juver, kolla öronmärken, sortera. Lamm för sig och tackor för sig. Skiljde av hela bunten utom Kännet m fam.

Förvånad att dom vägde så mycket redan. Lammen vägde mellan 52 – 25 kg. 30 st (av 49) vägde 40 kg eller mer. Slaktfärdiga alltså! Men, det blir inte förrän första veckan i augusti så dom hinner karta på sig lite till kanske. Iofs brukar dom tappa lite direkt efter avvänjningen, men jag tänkte försöka kompensera med kraftfoder.

Tackorna vägde mer än jag trodde. Mellan 60 och 90 kg!!! Jag kommer sälja bort alla som väger över 70 kg. Behåller 20 tackor totalt till vintern (varav 9 lamm). Mer parten svarta och med bra viktökning på lammen samt snälla tackor utan konstiga juver.

Betyder att jag kommer ha en bunt tackor till salu till hösten. Flera av dom lämnar fina lamm men är lite för stora för min smak – vill orka hantera dom själv. Allihop är förstås invallade och ganska springiga. Totalt blir det 14 tackor (varav 3 är utslagstackor med juverfel) som ska säljas, samt 13 tacklamm som kommer säljas till liv eller till slakt.

Så hör ni nån som ska köpa får kan ni tipsa. Ingen MV-status och det är korsningstackor med mkt köttras i. Dom får 2 lamm per st.

Hade bara en enda tacka med trillingar i år – så himla skönt. Men, just den tackan har fött sina lamm jättebra. Dom vägde 35, 35, 39 kg nu och dom föddes 17 april.

Efteråt promenerade jag och Fame iväg med tackorna till Seglinge – utom hörhåll eftersom dom skriker rätt mycket första dagarna efter avskiljningen. Emma körde före med fyrhjulingen för att hålla undan eventuella bilar eller hästar. Funkade jättebra men fy tusan vad mycket broms det är nu!!!