Höger/vänster kommando i agility?

Jag har ju aldrig lärt mina hundar riktningskommandon i agility. De är skitduktiga på dem i vallningen men av nån anledning har jag skippat dem hittills i agility. Min tanke med det är att det går så himla snabbt i agility så jag kommer aldrig hinna tajma kommandot för att få dem svänga. På nåt sätt måste man ju ge det innan de låser på hindret eller? Att kunna lämna hunden i slalom hade förstås varit grejen. Nu vågade jag inte det eftersom han krånglat så mycket med slalom den här helgen. Så jag bakombytte 14 och blev ju ohjälpligt långt efter.

Se raksträckan nedan med raka tunnlar och bakombyte på 16. Om man ska använda riktningskommandon från 16-17… NÄR ska jag säga riktningskommandot?

 • Säjer jag för tidigt kommer hunden antagligen svänga innan hindret.
 • Säger jag det i hoppet kommer den kanske riva.
 • Säger jag för sent hinner den inte svänga.

Ungefär så här såg banan ut, tyvärr ingen film på det loppet.

Att kunna lämna i slalom hade förstås varit the thing… 

6 svar på ”Höger/vänster kommando i agility?”

 1. Beror lite på hur mkt framåtsug hunden har med Prim o Swift hade jag sagt det över 16. Nick gissar jag hade tagit bakombytet även om jag varit sen.

 2. Beror ju lite på vad ens kriterier för riktningskommandona är. Är det en mjuk sväng åt höger/vänster eller är det i skarpa svängar? I den mjuka vill jag att det ska räcka med mitt byte + hundens namn. Jag har typ som riktningskommandon, fast jag använder andra ord. Men de talar om för hunden om den ska hoppa snävt mot mig, bort från mig (flick) eller ett snävt bakombyte. Kommandona säger jag innan hindret eftersom jag vill att hunden ska förberedas så den tar bästa vägen. Och jag vill kunna säga det upprepande gånger för att heja på och själv vara aktiv. Ex. skulle inte ”höger, höger” bli två svängar åt höger utan fortfarande bara en högersväng.

 3. Jag har höger och vänster som betyder hoppa och sväng. Dvs jag hade sagt det efter att hunden låst på 16 men innan hon hoppat 16.. och hon hade (i teorin iallafall) därefter hoppat och svängt!

  Det är en träningssak men jag använde det i en bana i helgen och skickade henne mot en tunnel med det muntliga stödkommandot vänster och hon kom klockrent ut åt rätt håll till skillnad mot många andra som inte hade muntligt kommando eftersom det var svårt att hinna visa genom bb vart hunden skulle efter tunneln.

  Som sagt. för mig är det självklart att kommandot ska ges innan hindret hunden ska svänga efter och därför har jag tränat in att kommandot betyder.. HOPPA och SVÄNG.

  Kram Anna

 4. Jag skulle satsa på att slipa på slalom – tror inte att jag kan hålla reda på höger och vänster samtidigt som jag springer en bana ;-D

 5. HAr aldrig testat, men tänker mig att riktningskommandon är som andra hjälper, och skulle satsat på att ropa strax innan den hoppar av, dvs då jag skulle rört mig i ett framförbyte eller bakombyte om jag hunnit vara där framme.

 6. Jag säger de i teorin innan hunden tar hindret de ska svänga efter men i praktiken blir det tyvärr för ofta när hunden tar hindret och det leder till rivning eller stor sväng eftersom hunden måste få en chans att anpassa sitt hopp efter vad du vill att den ska göra efter.

Kommentarer är stängda.