Kurs för Kevin Evans

På annandag påsk var jag och Åsa på heldagskurs hos Lottie i Maglarp utanför Trelleborg. Jag hade hört mycket gott om Kevin Evans och jag blev inte besviken. Det är en strukturerad kille som talade så man begrep och jag fick lite nya infallsvinklar på träningen. Kursen var helt inriktad på tävling.

Kelli fick börja

Han tyckte hon såg jättefin ut (det sa han nog om alla …) och vi fick börja med att visa upp hur vi brukar träna. Jag förklarade att jag jobbar med att stärka hennes självförtroende i drivningarna och att det börjar lossna så smått. Det skräp jag fått med är att hon ökat farten och nu är det dags att ta ner den till rätt nivå. Han tyckte inte vi hade något större problem med att hon vill gå upp och stoppa, hon verkar ha förstått det här med att driva. Det vi behöver jobba på är som sagt, tempot både i flanker och framåt, vara noga med att hon alltid startar rätt. Just tempot visste jag ju om och där hade han inte direkt nåt nytt att komma med. Han trodde att hon skulle tåla mer press. Jag har ju varit lite försiktig med det eftersom jag velat att hon ska ta för sig och driva.
Det som var nytt var sättet att träna innerflankerna. Jag är ju mer eller mindre uppväxt med benklapp och det sågade han totalt.

Normalt när vi lär hundarna flanka på balanssidan så brukar vi lägg lite press på hunden för att få den starta rätt, dvs press att släppa djuren för att förflytta sig på ”cirkeln” till ny startpunkt (för att flytta djuren framåt igen). När vi ska få hundarna att flanka ur balans så brukar jag använda mig av benklapp eller på andra sätt locka hunden emot mig. Kevin tyckte att jag i stället skulle lägga press även ur balans. Och det är ju så självklart när man tänker efter. Han menade på att hur ska hundarna förstå? ena gången trycker vi bort dem från fåren, nästa gång (med samma kommando) så lockar vi dem fastän det är samma rörelse vi vill ha i förhållande till fåren. Var vi står ska inte spela nån roll, hunden ska göra samma rörelse oavsett vilken sida vi är på. Det här köper jag med hull och hår.

Rent praktiskt så om man tänker sig en fråndrivning där man vill att hunden ska flanka . Normalt placerar jag mig på samma sida som hunden så att jag kan locka den åt rätt håll (eller använda linan).  I stället ska jag flytta mig åt andra hållet och samtidigt lägga tryck på hunden så att den släpper djuren. Svårt förklara. Och svårt lägga press bakifrån när hunden är van gå bort då. Här gäller nog att backa träningen ordentligt så att hunden förstår.

Överhuvudtaget så poängterade han hur viktigt det är att hunden verkligen kan sina kommandon.

Knut fick göra dubbelhämt

Vi hann ett pass på förmiddagen och två på eftermiddan. Knut fick köra dubbelhämt ute på vallen och jag hade skitsvårt att placera honom på rätt ställe för att ge look-back-kommandot. Men till slut så satt det. Jag berättar i nästa stycke om hur vi tränade det. Det är ju samma tänk oavsett om det är långt eller kort avstånd.
Kevin snöade såklart in på Knuts utgångar och tyckte absolut att jag skulle lära in ett UT-kommando plus lägga mer press på honom så han skärper sig och gör större utgångar. Just på kursen så var han ovanligt snäv, riktigt så illa brukar han inte gå men det var ju samtidigt bra att det hände så vi fick anledning fila på det.
Kevin hade minst fyra olika kommandon för flankerna (höger/vänster). Det kanske är lite överkurs för en vanlig människa som mig men det var väldigt intressant höra hans förklaring. Han har ett som betyder gå till balans. Ett som betyder håll cirkeln längre, ett för korta flanker och ett som betyder bort-höger och bort-vänster (typ som man vill använda vid fållan). Dessutom har han ett UT-kommando som betyder att hunden ska slå ut ordentligt, minst 90 grader (han sa inga grader) och ett sådant borde jag träna in på Knut.

Att han hade olika för gå till balans och gå längre är väldigt användbart till exempel i en framdrivning där fåren drar iväg åt sidan, tex. som på SM förra året. Jag fick varken Sia eller Knut att släppa djuren och gå tillräckligt långt för att få in dem på linjen och om jag tolkar Kevin rätt så tror mina hundar i det läget att flankkommandon betyder ”gå-till-balans”. Väldigt tänkvärt.

Han hade dessutom olika kommandon för framåt. Han hade ett som betydde balansera djuren mot mig. Ett som betyder flytta djuren framåt. Tänk, så hade jag ju på gamla Kitty…
Kevin hade ett bra exempel när det är användbart med olika kommandon, det är i hämten. Normalt sett är vi nöjda om hunden, när den startat upp djuren, själv balanserar så att fåren går rakt emot oss. Om det är en sned framdrivning däremot, då kan vi bli irriterade om hunden glider upp i balans och tar djuren rakt emot oss. Nej, då vill vi att den ska förstå att det är rakt, rakt emot den där framdrivningsgrinden. Är det dubbelhämt så kan det vara väldigt sneda framdrivningar. Så självklart när man hör det och man funderar på varför man inte kommit på det själv…

Dubbelhämt i 25.an med Kelli

Kevin körde lite grunder med oss i 25.an. Vi delade fåren i två grupper. Den ena fick vara i en fålla, eller lösa beroende på om hundarna kunde jobba på fållan. En del hundar anser ju att fåren inte går att valla på när de är instängda. Men instängda får förenklar träningen om man inte har medhjälpare som kan hålla dem.

Vi fick börja med att jobba lite på den ena flocken, placera den så att det blev en pytteliten framdrivning. Flanka hunden några gånger och sen gällde det att tajma precis när hunden passerade linjen till den andra flocken (som stod på diagonalen längst bort) så gav man look-back-kommandot i farten. Då fick vi väldigt fina vändningar åt rätt håll (utåt) och hundarna kunde fortsätta upp och hämta flock två.
Då skyndade man sig framåt själv för att möta upp flocken och få in hunden emellan de båda flockarna. Man gick själv före tillbaks med flock 2 och gjorde om alltihop åt andra hållet.
Om hunden vände inåt på look-back-kommandot så fick vi gå ut i sidled och hjälpa den mer att vända rätt. Det här var ett av få tillfällen när det var tillåtet att kalla lite på hunden.

Jätteintressant se hur en efter en av hundarna köpte metoden och flygande look-back känns inte som nån omöjlighet längre. Kevin tyckte att om man tränat grunden ordentligt så behövdes inget stopp efter look-back-kommandot, hans hundar fick sticka direkt utan fler kommandon. Hänger ni med?

Om första hämtet är vänster, du står i ett hörn med fåren en bit framför dig. Den andra flocken står diagonalt i andra hörnet:

1. flanka hunden några gånger så den hamnar på vänster sida om flocken från ditt håll sett.
2. flanka hunden vänster, över linjen, ge look-back
3. hunden vänder utåt och gör ett högerhämt på andra flocken – det blir alltid samma håll. Efter vänsterhämt och look-back blir det högerhämt. Efter högerhämt och look-back blir det vänsterhämt.
4. du ger hunden kommando att fortsätta cirkla den nya flocken och går själv tillbak med flocken för att göra om övningen åt andra hållet.

Grejen för mig var att hitta tajmingen när hunden passerar linjen till flock 2. Gick hunden för långt över linjen så vände den åt fel håll och då är risken mycket större både för skärning och att den fortsätter jobba på flock 1.

Det var ju smart också att inte släppa ihop flockarna. På tävling ska man ju ofta styra flock två genom grindarna innan de släpps ihop och på det här sättet blir hunden inställd på att hålla dem ifrån varann. Smart.

För övrigt

Vi hade sämsta tänkbara väder. 3 grader varmt och duggregn i stort sett hela dan, hua vad vi frös.  Vi fick god lunch och fika och det var ett jättetrevligt gäng som gick kursen. Väldigt inspirerande och lärorikt att få se övriga hundar och förare jobba.

Kevin förklarade även hur han grundtränar sina hundar. Han tycker att vi börjar alldeles för tidigt med fösning/fråndrivning. Han lär sina hundar korta och långa flanker innan han börjar med såna drivningar. Gärna i en mindre hage, typ 25.a. Han menade att det är galet att ge sig ut och fösa med en hund som inte kan flanka. Förr eller senare måste man svänga och då är det väldigt bra om hunden förstår det. Han menade att känslan för att fösa kommer av sig själv när hunden kan sina rörelser. Det där lät väldigt rätt och jag måste nog fördjupa mig en del i den grundträningen.

Kevin visade även hur han lär in delning och även det var lite nytänk som jag ska försöka prova. Det känns för krångligt att förklara eftersom jag inte provat det själv. Anja L har försökt berätta för mig förut och trots att hon är bra på att förklara så fattade jag inte förrän Kevin själv visade. Alltså ska jag inte ge mig in på att förklara i skrift… det blev tillräckligt invecklat med det jag skrivit i den här bloggen haha. Undrar om det gick att förstå och om nån orkar läsa ända hit?

😉 😀 😛 :mrgreen:

7 svar på ”Kurs för Kevin Evans”

 1. Klart man orkade läsa allt =P Men om jag förstod allt? Njäee inte riktigt va.. Gah va svårt det kan låta med vallning ibland…

 2. Superintressant referat Eva. Har själv allt mer gått över till att lära in flankerna med mig själv en bit bakom hunden men inte riktigt kunnat förklara för mig själv varför det känns mer logiskt och varför mitt krav blir tydligare för hunden, så din beskrivning kom verkligen med tajming för mig. Stoppar in den i skallen och tar med den ut nästa flankträning.

  Jag är också nyfiken på de fyra olika flankingkommandona. Är de verkligen olika, eller är det ökad/minskad intensitet av det neutrala ”gå till balansen-kommandot”? Jag kör själv med att göra dem olika korta/långa/intensiva för att få olika effekt, men lyckas givetvis inte ha en lika väldefinierad skillnad som den du beskriver att Kevin har.

  Och så bara älskar jag ju det där med grundträningen: balans först – dressyr sedan.

  Tack för att du tog dig tid att skriva detta långa inlägg.

  1. Tack Lena! Alltså, jag brukar också lära in flanker när jag går bakom hunden men jag brukar använda lina eller benklapp. Han pressade med rösten. Bara så det inte blir missförstånd. Jag förstod det som att han börjar med de enkla flankerna när han är nära fåren, typ vår hörnträning – lägg press så den gör första tårtbiten av flankningsträningen bra. Flytta sen ut dig själv stegvis. För min del så har jag nånstans tappat pressen och övergått i ett slags lockande (benklapp) eller lina. Linan är väl också en form av press men det är ju inte samma sak som den press man ger med kommandon (och eventuell förstärkare typ flärp).
   Angående kommandona så visslade han sina och det var svårt avgöra hur stora skillnader det var. När det gällde bort höger/vänster så hade han keep och back om jag minns rätt. Han berättade också att han inför skarpt läge och behov av square flank (översättning?) säkrade upp med att lägga press på hunden och sen ge kommandot.
   Jag modellerar också med de kommandon jag har för att få önskat effekt, tycker det funkar rätt bra men visst vore det bättre att ha ett inlärt kommando där hunden direkt vet vad den ska göra…

Kommentarer är stängda.