Tävlingskurs i Almunge start 10 september

Uppdaterat 4/9-19 – Kursen är fullbokad

Tävlingskurs inriktning IK1 och IK2
Fem tillfällen på tisdagar med start 10/9-19 kl 16.00
Vi har en bana uppställd där vi går igenom och tränar olika moment. Förkunskaper: hunden är i hand, den har ett stopp och den kan arbeta på öppet fält utan lina.

Max fyra deltagare. Kursavgift 1800kr.
Anmälan via formulär

Instruktör: Eva Karlsson och kursen hålls i Seglinge, Almunge

Tävlingskurs

Vi har precis haft ytterligare en tävlingskurs här hemma med fyra duktiga deltagare. Den bokades och kördes inom ett par dagar och blev aldrig utannonserad. Vill uppmärksamma på att det går utmärkt kontakta mig om ni är ett kompisgäng som vill ha en skräddarsydd kurs.

Tävlingskurs här på Seglinge

Måndag 1 april kl 14
Tisdag 2 april kl 16
Onsdag 3 april kl 16
Fokus tävlingsmoment – du väljer vilka moment du vill ha hjälp med.
Boka en eller flera ggr. Ca 2 tim per gång.

Kursavgift 300kr/gång
Anmälan via mail ek@seglinge.se

Instruktör: Eva Karlsson

Delningskurs här på Seglinge

Delning från grunden 3 ggr

Datum: tisdagar den 16 april, 23 april, 7 maj kl 18.00 (ändrad tid).

 • Första kurstillfället utan hund. Teori. Instruktören visar olika metoder. Kursdeltagarna övar utan hund
 • De sista två tillfällena tränar vi med hundar.

För medlemmar i SVAK, medlem i Upplands VK har företräde.
Hunden behöver ha ett stopp och kunna flanka.

Kursavgift 750kr Anmälan via e-post ek@seglinge.se

Instruktör: Eva Karlsson

Förberedande Vallhundskurs

 

Eva Karlsson - instruktörNybörjarkurs med fem kurstillfällen.
Kursen hålls i Almunge.

Hunden/valpen ska vara minst 4 månader vid kurstillfälle 4.
Föraren ska vara medlem i Svenska Vallhundsklubben. Deltagare från Upplands VK har förtur.
Fem kurstillfällen varav de tre första utan hund. Cirka 2 timmar per gång.
Kursavgift: 1200kr inklusive moms.
Instruktör: Eva Karlsson

 1. Vad är vallning Målbild Utbildad hund visar, alternativt film.
  Hur går utbildningen till? Vad behöver hunden/föraren kunna? (utan hund)
 2. Vallhundsklubben Vallningsdjuren Praktisk fårkunskap (utan hund)
 3. Inlärningsteknik Vallhundar och deras instinkt (utan hund).
 4. Tändning Kontaktövningar (med hund)
 5. Träning vid fåren (med hund)

Kursstart lördag den 23 feb 2019 kl 10-12 och därefter fyra efterföljande lördagar samma tid (sista tillfället 23/3)

Anmälan via detta formulär

Så här blir du medlem

Julklappstips!

presentkortPresentkort

Överraska någon med en prova-på-vallningslektion?
Vi går igenom översiktlig teori, jag visar lite med mina hundar. Du får prova på dels att valla själv utan hund, dels prova med någon av mina hundar.
Det går självfallet också bra att prova på med egen hund. Kontakta mig så skräddarsyr vi lektionen enligt dina önskemål!
Pris: 600 – 1000kr inklusive moms (pris beroende på upplägg).

Ge bort en privatlektion (eller fler)? En lektion är ca 1 timme och det finns alltifrån grundträning i 25.a till mer avancerad banträning (beroende på underlag och årstid). Den som får lektionen bokar själv datum och typ av träning. Presentkortet gäller 1 år.

Pris 600kr inklusive moms.

Du swishar och jag skickar presentkortet på posten!

Kontakta mig

Kursdag med kennel Look Sharp

Idag hade jag nöjet få instruera några av Marianne Nääs fina uppfödningar när de hade kennelträff här. Fyra kullsyskon efter Annelie Wallins Ids och Finn-Vallens Oops Amazing Kate  ”Funny”. En trevlig dag med duktiga förare och lovande hundar. Kul! 

Valpar, lammning, kurs, träning …

Det blir glest mellan blogginläggen men jag är desto mer aktiv på Instagram (Femsing), Twitter (Kungknut) och Facebook. Tänkte berätta lite om vad som händer här på gården 🙂

Februari är liksom lugnet före stormen. I månadsskiftet kommer lammningen dra igång med flera trillingar och en fyrling. Jag är beredd med lammnäring, nappflaskor och lammbar. Vi har några tackor som ska fö enslingar så jag hoppas kunna adoptera bort något lamm.

Vecka 10 är det dags för Kelli att valpa, hon har gått fyra veckor nu och jag tycker mig känna igen dräktighetstecken. Det är som vanligt svårt med blotta öpgat och kanske gör vi ett ultraljud eter helgen. Hon är i alla fall i fin form och väger ett par kilo mer än förra gången. Ja, det gjorde hon redan innan hon blev dräktig nu. Hon har smygit på sig mer vikt senaste åren och det är bara muskler. Hon har tränat för fullt hittills och hon kommer få fortsätta hålla igång tills magen börjar ta emot.

Bernie har blivit pappa för ett par veckor sedan, ja det har ni sett i tidigare blogginlägg. De ser så otroligt fina och välmående ut. En av dem blir vallhund här i närheten vilket känns jätteroligt. Bernie utvecklas fint som vallhund och klarar nu långa hämt och fråndrivningar. Vi har till och med testat sortering och dubbelhämt. Han älskar att träna och suger i sig kunskap som en svamp. Han är fortfarande lite barnsligt överambitiös men är förvånansvärt stabil ändå. Gillar honom mycket.

Hassel ska få tjejbesök snart vilket är roligt. Hans kull med Ace ser jättefina ut så här långt, de är ju bara 5 månader. Han filar på några smådetaljer under vintern och när vi får till dessa så är han som en dröm att köra. Vilka detaljer? Som vanligt efter tävlingssäsongen behöver stopp och tempo tas tillbaka. Lyssna på långa håll. Sen ägnar vi en del tid åt finlir i närarbetet. Han kan fuska i flankerna när det blir bråttom så det måste jag få koll på. Hassel är jobbarhunden nr 1 här hemma när det gäller hålla undan djur vid utfodring.

Knut är den som servar när det är kurs och träningar, en uppgift han gillar. Vi var i Andrarum förra veckan och det är en fröjd att köra honom över kullarna där nere. Fräsch 10-åring!

Sia är pigg pensionär och jag är imponerad över hennes kondis!

Jag har två kurser igång under vintern. En grund- och en fortsättningskurs som går varannan lördag. Två härliga gäng som piggar upp när de kommer.

Privatlektioner bokas lite nu och då. Det är alltifrån elitekipage till nybörjare Jag har i vinter haft flera som velat gå förberedande kurs och eftersom ingen verkar vilja ordna såna kurser har jag bokat dem som privatlektioner. Jag anpassar individuellt och lektionen inriktas i första hand på att visa och förklara vad vallning är. Föraren får kanske valla fåren själv för att få lite djurkänsla. Ibland lånar jag ut någon av mina hundar så de får känna på hur det är att valla. Om deras hund/valp verkar sansad låter vi den gå lite efter fåren i lina för att se om den är tänd. En del har redan provat på lite vallning och då kan vi göra mer övningar med hunden i stället. Är hunden helvild ger jag tips om hur de kan träna i andra miljöer innan de försöker igen. Det är svårt att förstå för den som är nybörjare, vilken kontakt man behöver ha med sin hund för att klara av vallningen. Lite av det brukar jag försöka förmedla och visa med egna hundar. En del klarar sig med bara en enda lektion för att sen gå vidare till grundkurs, andra behöver kanske en lektion till. En del tar sig nog en funderare på om de ska gå vidare eller inte. Det är ju det där med träningsmöjligheter som fäller många. Jag är alltid tydlig med att man måste kunna träna mellan kurstillfällen, att det behövs minst lika mycket träning för utbilda en vallhund som för andra grenar. Jag brukar jämföra med min egen valp som vid ett års ålder kanske sett får cirka 300 gånger.

Tankar runt träning och framförallt att avsluta den

Just nu har jag två kurser igång plus lite olika träningsekipage här då och då. En sak jag kom att tänka på är hur vi bör hantera en situation där vi avbryter vallningen.

Det kan till exempel vara i en träningssituation där vi försöker få hunden att förstå något nytt. Det blir fel och till slut ger vi upp övningen, släpper axlarna och tar oss för huvudet och framförallt släpper koncentrationen både på hund och får. Eller att hunden går bra och sen gör ett inrus som vi vill korrigera. Eller att instruktören säger att vi ska bryta. Eller att vi bara ska sluta träna osv.

Det händer att föraren då släpper kontrollen på både hund och får för att prata med instruktören. Eller blir uppgiven och släpper kontrollen för att banna sig själv. Eller släpper kontrollen för att korrigera hunden. Eller kallar in hunden från en jättesvår position (genom flocken, mot flocken tex). Det behöver absolut inte vara irritation eller aggression inblandat i dessa situationer, det bara händer ibland. Och då kan det bli onödig stress för fåren.

Känner att jag brister som instruktör när sådant händer och jag försöker vara noga med att förklara detta. Varför är det så viktigt då?

Jo när vi släpper koncentrationen gör vi först och främst hunden förvirrad. Plötsligt får den allt ansvar själv för fåren när föraren ska positionera om eller prata med instruktören eller bara rannsaka sig själv. Hunden börjar agera på egen hand med mer eller mindre lyckat resultat. Oftast mindre lyckat eftersom detta nästan bara händer med orutinerade hundar (undantag finns). Ibland blir föraren irriterad på hunden för att den agerar själv. Ibland tar föraren det liksom för givet att när hen ger upp och släpper koncentrationen ska hunden också göra det. Men hunden är garanterat kvar i sin vallningssituation och det kan sluta med nåt mindre bra agerande mot fåren och en irriterad förare. Det är så onödigt.

När vi släpper kontrollen och ska kalla in hunden i 25.an så blir det jättekonstigt för hunden om vi gör inkallningen mot fåren. Även om hunden släpper vallningen och springer mot föraren så kommer den påverka fåren. Mycket ibland. Man möter ofta ett stort motstånd från hunden att komma på en sån inkallning, med all rätt. Här har vi kanske jobbat länge för att den ska gå sakta och med koncentration flytta fåren. Risken är att den inte vill komma eller att den börjar valla igen.

Ute på fältet kan det ju bli förödande om vi vänder ryggen till fåren och kallar in hunden mot dem, har vi otur springer de hem. Speciellt om hunden kommer snabbt på inkallningen, vilket vi ju oftast vill.

Vad kan vi göra då?

Först och främst, vara koncentrerade själva tills vi avslutar träningen. Börja och sluta ska vara glasklart för hunden vare sig det är träning eller arbete. Ska vi prata med instruktören parkerar vi hunden eller kopplar den. Ska vi pyssla med fåren parkerar vi eller stänger bort hunden. Kontrollerar den. Även när det blir tokigt i träningen och/eller vi ska börja om med en övning måste vi ha full koll på att hunden (och föraren, återkommer till det) fortfarande påverkar fåren. Bara att flytta sig från ena änden till den andra i en 25.a gör att fåren reagerar.

Inte ens när vi fått in fåren i en fålla kan vi släppa kontrollen helt. Det är inte ovanligt att hunden brister och gör utfall mot fåren i det läget. Den kanske varit superkoncentrerad länge och sen när vi släpper kontrollen exploderar hunden. Det händer ju att hundar beter sig illa efter  ”fålla ut” på vallhundsprovet. Diskning är inte roligt när man gjort en kanonrunda och sen släpper taget i ihopsamlingen. Det handlar nästan uteslutande på att föraren släpper greppet och ”ska bara” samla ihop fåren (provet är ju klart). Nej, full koncentration tills man är utanför hagen är vad som gäller tills man är hundra procent säker på att hunden är pålitlig.

Och kalla alltid in hunden bort från fåren.

Någon kanske menar att hunden ska ju komma mot fåren när man tränar delning. Ja, det stämmer men det är stor skillnad på att kalla in hunden för delning och att kalla in hunden för att du ska avsluta. Glöm den liknelsen.

Om hunden är på andra sidan fåren och du ska avsluta för att kalla in, flytta dig åt sidan och gör det lätt för hunden. En ung hund som gillar inkallning kan komma rusande rakt igenom flocken och skrämma fåren om du inte tänker dig för. Det ska vara självklart för hunden att den ska sluta valla och att ni är på väg bort från fåren. Sen kommer den lära sig med åren att ta en båge runt för att komma till dig men det kan ta tid innan man kommer så långt så ta det säkra före det osäkra. Alltid!

Det är SÅ viktigt att vi ALLTID tänker lugn och fin djurhantering.

 

Grundkurs i fårvallning

Kurstart lördag 3/12-2016 kl 10.00

Kursen är fulltecknad

Sex kurstillfällen, lördagarna 3/12, 17/12, 7/1, 21/1, 4/2, 18/2. Ca 2,5 timme per gång.
Reservation för att datum kan bli ändrat pga underlag (ishalka tex).

Instruktör: Eva Karlsson

Kursen inriktar sig till nybörjare som gått förberedande vallhundskurs eller har motsvarande kunskaper. Hunden bör vara minst 8 månader vid kursstarten.

Medlemskap i SVAK är ett krav och medlemmar i SULVK har förtur.
Max sex deltagare.

Kursavgift 1500kr inklusive moms faktureras och betalas i samband med anmälan.

Klicka här för att anmäla till kursen via vårt formulär.

 

Jag ska ha kurs

Hos Jennie Moliner, Uddens sjögård (se nedan)
Kursen är annonserad på deras Facebookgrupp


Vallhundskurs med gästinstruktör Eva Karlsson inriktning IK1

Kursen riktar sig till dig som är klar med VP och/eller vill tävla IK1. Vi har en IK1-bana uppställd och du kan välja om du vill köra bana eller få hjälp och tips med vissa moment.

Max 4 deltagare

Datum: 27/11
Tid: kl 10:00-13:00
Plats: Uddens sjögård mellan Sigtuna och Bålsta vid Erikssund Sthlms län www.facebook.com/uddenssjogard
Pris: 850:- inkl moms 

Anmälan sker via mail till info@hbgard.se och är bindande. Anmälningsavgiften betalas in direkt efter anmälan och återbetalas ej. Det går bra att hitta egen ersättare vid förhinder att delta.

Vid extrema väderförhållanden betalas avgiften tillbaka och kursen ställs in.

Varmt välkommen !

Kursstart igår!

Igår startade vi upp en grundkurs i vallning hos Karin Olsson i Åkersberga. Jag är instruktör och Karin går bredvid som instruktörsaspirant. Ett härligt gäng med ambitiösa förare och tända hundar.

Efter presentation och lite teori fick alla göra ett par övningar med hunden i lina. Första gången handlar det om att checka av att hunden är tänd och hur den reagerar på fåren och samarbetar med föraren. Ekipagen var på olika nivåer alltifrån nybörjare till att kunna hantera fåren fritt så det blev lite variation på vad var och en fick lägga krutet på. Det kommer bli roliga veckor framöver!

Lägger in en bild på Bernie när han gjorde just den linövningen i höstas.bernie_151112_ekg

Ishalka och uppskjuten kursstart

Mildvädret slog till med besked igår. Nästan all snö är borta och gårdsplanen är rena blankisen. Vi skulle ha kursstart hos Karin Olsson i Åkersberga idag men det går bara inte. Det klafsar och skvätter i snömodden plus att det är livsfarligt att försöka flytta fåren från deras boende över gårdsplanen till träningshagen.
Bernie fick uppleva sin första halka och här är även en bild från underlaget i Åkersberga.
img_1293 img_1299

Grundkurs i Åkersberga

Jag och Karin startar upp en grundkurs i vinter, håll tummarna för fint vallväder!

Grundkurs i fårvallning – onsdagar från 27/1 kl 13.00 på Munktorps gård i Åkersberga

De första grunderna i vallningen läggs. För dig som är medlem i Svenska Vallhundsklubben samt gått förberedande vallhundskurs eller har motsvarande erfarenhet. Medlemmar i SULVK har företräde.
6 kursgånger, pris 1500kr inkl moms.
Instruktör: Eva Karlsson, hjälpinstruktör: Karin Olsson
Kursen hålls på Karin Olssons besättning på Munktorps gård norr om Åkersberga.
Anmälan via formulär
Frågor maila ek@seglinge.se

Heldagskurs för nybörjare i fårvallning

Bernie har börjat tända på fåren. Han tycker att hörnet är en bra plats för dem att stå på. Den så kallade träningen går ut på att vi går efter fåren med (slak) lina på. Försöker hjälpa honom få in rätta känslan för hur får fungerar. Släpper inte runt honom förrän jag ser att han kommer klara det på ett bra sätt. Än så länge är han för liten och jag vill inte ha massa spring och jakt. Han ser inte ut att vansläktas :)

Kursen körs när tillräckligt många anmälts.

Heldagskurs i förberedande fårvallning 9.00 – ca 15.00 (troligen en lördag)

Kursen hålls i samarbete med Stockholm Uppsala Läns Vallhundsklubb (SULVK) och Studiefrämjandet.
Kurs för blivande vallhundar från 4 månader och uppåt med
förare som är medlemmar i Svenska Vallhundsklubben.
Inga förkunskaper behövs. Hundarna ska vara friska och vaccinerade mot valpsjuka.
Instruktör: Eva Karlsson
Plats: Seglinge 55, Almunge
Pris 600kr inkl. moms
Anmälan via formulär.
Frågor maila ek@seglinge.se
Förmiddag
Teori – vad är vallning
Visning av vallning – live eller film beroende på väder
Övningar med hund utan får – promenad genom hagar med pauser för träning och frågor
Eftermiddag
Fårkunskap – övningar för förarna med får utan hund
Tändning – Vi har lina på hundarna och testar lite hos fåren (kanske inte de allra yngsta är mogna för den övningen)
Tränad hund visar övningar att ta med hem.
Träningsplan

Fångat några av veckans elever med mobilen

IMG_9724.JPG
Anna och Bess – lycka till på helgens tävlingar – ni är bäst!
Tomas och Gibson – min gamla lagkompis från förr, nu med bc och ny på vallning. Kul!
Malin och Aska – fortsätter efter förberedandekursen och det ser verkligen jättefint ut!
Elin och Pyssla – så roligt att återses igen, nu med ny liten söt hund som påminner så mycket om Kellidottern Lyra.
Anna och coole Steve – vilken hund du har fått Anna! det här kommer bli riktigt kul, tjohooo!

Bra vecka 🙂

 

Kurser o lektioner

Nu är det kurser o lektioner nästan dagligen för min del. Ikväll var det dags för det här härliga gänget.

 

Fortsättningskurs med nytt datum!

Jag tog bort föregående inlägg om kurs på tisdagar då flera hellre vill gå annan tid. Så här ser nya utbudet ut:

Vallhundskurs fortsättning – kursstart 29 april – kl 15.30 – 17.30 (ca 2 timmar per gång)

Sex gånger med kursavslutning 3 juni. Onsdagar utom 6 maj som blir torsdag 7 maj.

Kursen riktar sig till dig som börjar närma dig VP och IK1 eller som bara vill slipa på detaljerna. Första kurstillfället är vi i 25.an och checkar av lite grunder. Följande kursgånger är vi ute på fältet och tränar inför olika tävlingsmoment.

För att gå kursen behöver du vara medlem i Svenska Vallhundsklubben

Pris: 1500 kr inkl. moms (faktureras) – max fyra deltagare.

Anmälan via formulär – klicka här

Ingen vallning just nu…

Här har snön vräkt ner senaste veckan och vi har haft fullt upp med att ploga och hålla undan. Snödjupet är för stort för att dra ut med fåren i snön och valla annat än bruksbehov (vilket inte är mycket).

I stället tränar hundarna styrka och kondition bredvid (före) snöskotern. Peppar peppar så ser alla fyra starka och fina ut.
Min plan är att börja åka skidor men hittills har jag haft fullt upp med att hålla skoterspåret öppet. Dessutom jobbar jag i stallet med hästarna på morgnarna så orken har inte riktigt räckt till.

 

Nyårskurser

Lite hastigt påkomna vallningskurser. Max 4 ekipage per gång.
Pris per tillfälle 250kr ink moms.

Börja året med träning då… 😉
Nyårsdagen 13-15 grunder delning/singling i 25.an (1 plats kvar)
Fredag 2/1 13-15 delning mer tävlingsmässigt (1 platser kvar)
Lördag 3/1 13-15 utgångar med lite styrning o kontroll (2 platser kvar)
Söndag 4/1 13-15 stopp, stå, flanker – cirkelträning (2 platser kvar)
Tisdag 6/1 13-15 bana (full)

Du kan anmäla till en eller flera gånger. Reservation för väder o underlag. Just nu lagom med snö.

Malteserkurs eller kors då

Idag, andra advent och lite lätt duggregn. Kallt och grått men ändå jäkligt trevligt! Jag har haft fyra elever här som drillats i detta med malteserkors. Vi kunde konstatera att det var svårt på många sätt. Men deltagarna klarade det med beröm godkänt! Sträck på er Anna med Bess (Mick-Lynn), Ninnie med Kate (Rob-Sia), Karin med Nova (Jim-Bibbi) och Marianne med Funny (Mick-Bride)! Lånar några foton som tagits av Karin Molander-Danielsson.
malteserkursAnnaB
Här får Anna igenom alla fem tackorna. De ville gärna gå ut på sidorna och var väldigt känsliga för tryck inne i rännan. Det gällde verkligen titta på fåren (och inte på hunden) och att hunden den gjorde som man sa och att den gjorde bra flanker. Minsta fusk eller fel så gick fåren fel.
Sen fick vi ”problem” att tackorna hela tiden ville in i korset vid förflyttning till nästa ränna så det gällde tänka på att styra precis hela tiden. Det är många parametrar att hålla reda på i ett malteserkors!

 • hålla sin sida
 • trycka lagom
 • ha koll på fåren
 • ha koll på fårens väg
 • ha koll på sin egen väg
 • styra hunden
 • (lyssna på instruktören)

malteserkursEva
Man syns fint i rosa 🙂