Hassel is doing agility…

Laughing is aloud… 😀

Is this a sheep fence?

Improving… He is trained with the shaping method, we want him to find out himself, what to do to get the tug.

Well… now his jumping but does he have control… don’t think so…

Now we talkin…. very happy Eva

Tack Petra för filmandet!

Kroppskontroll i låda

Här kommer de utlovade bilderna från förra veckans valpkurs. Fyra ben i lådan är målet och vi körde vår första ”tävling”.  Alla ben i lådan och två försök. Vet ni hur svårt det är att sätta fyra ben i lådan utan att något doppas utanför? Svårt! Speciellt när det är många roliga kompisar runtikring.

Speed hade tränat på pytteliten låda och visade att han dessutom kunde få i alla tassar på tvären!!! Han är min vinnare i tävlingen!

Kyra visar att hon har koll på sina bakben. Just att känna av och kontrollera sina bakben kan vara väldigt svårt för både små och stora hundar.


Lovisa och Lena visar hur man börjar övningen. Godis i handen och vänta ut hunden.


Bat testade också den lilla minilådan och det var svårt få plats med alla de små benen. Han provade sen med den gröna varianten och då blev det plättlätt.


Lyra hade den absolut minsta lådan av alla. Jag gissar att hon vunnit tävlingen om hon inte suttit fast i köer i snöstormen. Nu fick hon kasta sig in i uppgiften utan att landa i sällskapet och det blev väldigt svårt att koncentrera sig på träning utan att ha hälsat på alla. Sötnosen!


Hassel vann tävlingen och jag kan hålla med om att det var lite fuskigt att använda en sån jättestor låda 🙂
Vera hade också en mycket mindre variant och hur hon även fick ner rumpan i den är en gåta. Jag tycker Vera är så otroligt lik Kelli.

Visst är det duktiga små valpisar vi har!!!

Min lekfulla pensionär!

Jag hörde hur det stojades utanför mitt kontorsfönster…. trodde det var Sia om tog sig an Hassel, hon kan vara lite lekfull ibland. Annars är det mest Kelli som leker med honom men just nu är hon i höglöp så det är inte så lämpligt… Han har inte brytt sig nånting om henne förrän idag. Så lite könsmognad är nog i antågande . Han är 6,5 månad.

Döm om min förvåning när jag tittade ut och det var FAME som lekte med Hassel! Hon blir 13 i maj och brukar aldrig leka med andra hundar… Jag tog upp mobilen och filmade genom fönstret, hon hade garanterat avbrutit om jag gjort mig synlig.

Kolla!

Är det gulligt eller är det GULLIGT 😀

Speedbumps

Vi gör en hel del roliga saker på valpkursen. Senast var det hoppteknik och mänskliga speedbumps. Det här är en övning som alla valpar har nytta av (inte bara blivande agilityhundar). Att hålla reda på sina ben är alltid nyttigt. Hoppteknikövningar gör vi kanske två gånger per månad. Ett träningspass kanske består av sex försök. För övrigt är det lyfta på tassarna i skog och mark som gäller. Vi kör ingen träning på hinder förrän valpen är 1 år. Varför? Jo för att de ska få växa klart i lugn och ro. De får inte tävla förrän de är 18 månader och då har man hela sex månader på sig att lära in hindren – piece of cake – gott om tid alltså!

Vi körde två varianter. En där vi sitter med benen särade och då är meningen att valpen ska göra ett avstamp emellan dem. Andra varianten har vi benen ihop och blir det ett litet hopp. Så himla smidigt att liksom ha ”hindret” med sig 🙂

Här är det några av Kellis valpar som visar hur det går till.


Lyra tar avstamp mellan Lydias ben, precis enligt skolboken


Hassel


Här gör Bat ett riktigt snyggt hopp

Har även bilder från träningen när de står med alla fyra tassarna i små lådor. Kommer om nån dag, när jag hunnit redigera.

Hassel gör läxan…

Vi har i läxa till nästa gång på kursen att kunna lämna hunden i sitt stanna kvar. Jag har övat detta enbart med godis eller mat som belöning och utan att visa eller prata med honom. Bara väntat tills han satt sig. Övat stadga genom att droppa godisar som störning. Sånt har han inga problem med. Han vill jättegärna ha godiset men har inga problem att behärska sig och sitta kvar. Visst har han tjuvat nån gång men då ställer jag bara en fot på godiset och väntar tills han satt sig igen. Jag belönar jättemycket från handen, speciellt när jag utmanar med störningar. På okej får han sticka och ta godiset eller få belöning på annat sätt. Sen har vi utökat avståndet. Han är verkligen jätteduktig på självkontrollen.
Ikväll tog jag och busade upp honom med en leksak och hjälpte honom med handen för att få honom i position eftersom jag skulle filma. Det jag ser på filmen är att han är inte jättesnabb att erbjuda sitt inför leksaken, det går mycket snabbare med godis och jag föredrar att träna i det läget med honom. Men det är kul se att han klarar att hantera lite stress också. Voila!