Vad är vallning?

hassel_lamm2013
All hantering av får (eller nöt) med hunden som hjälp, kallas vallning. För många djurägare är vallhunden en ovärderlig arbetskamrat som tex:

kan samla ihop och hämta djuren på betet. En tränad hund kan självständigt söka av och hämta djur över mycket stora marker

kan hjälpa till och hålla bort djur vid utfodring

kan hjälpa dig skilja av och flytta djur

kan hjälpa dig hålla kvar djur (även enstaka djur) som du ska hantera

kan hjälpa dig driva på djur som ska lastas

 

För att kunna använda en hund till detta så krävs förstås massor av träning. Många väljer att köpa en färdigtränad hund medan andra väljer att träna själv. Även om du köper en tränad hund så får du räkna med att det kommer behövas vidareutbildning och en del tid att ”köra in” hunden på dina djur.

Vilken ras? Jag tycker att border collie står i en klass för sig och att det av övriga raser enbart är working kelpie som är i närheten.
Visst GÅR det att lära upp en hund av annan ras, åtminstone till enklare hemmajobb men det är mycket ovanligt att du ser något annat än border collie eller working kelpie när det gäller mer avancerade jobb eller vallhundstävlingar.
– Men det finns ju så många sorts vallhundsraser.
– Ja, men tyvärr är det enbart border collie och working kelpie som avlats på vallningsegenskaper under längre tid. Vissa raser kan helt enkelt inte lära sig hämta en flock får som finns flera hundra meter bort.
Väljer du en annan ras så räkna med att det blir tufft.

Tänk på att det finns stora variationer bland  border collies också. Veka hundar, tuffa hundar, ”bra” hundar, ”dåliga” hundar osv.
Och köp ALLTID en registrerad hund!
Ta reda på lite om din hunds familj innan du bestämmer dig. Gå in på Vallreg http://vallreg.svak.se/ och läs som tävlingsresultat, härstamning mm. Eller gå in på SKKs sida https://hundar.skk.se/hunddata/ och sök upp din tilltänkta hunds släktingar. Kontakta några ägare (ofta står adress o telefonnummer där) och fråga om dom är nöjda.

Att träna vallning kan vara väldigt roligt och ge många tillfällen till att träffa likasinnade. Vallhundsklubben anordnar kurser över hela landet.
Räkna med att det krävs MYCKET tid, tålamod och träning för att nå dina mål. Även om hunden är avlad för vallning så krävs det massor av träning för att bygga ett samarbete. Du måste ha möjlighet att träna på snälla, väl invallade får flera gånger i veckan för att komma nån vart.
Och, vem vet, kanske du inspireras att även prova på någon vallhundstävling?

  Och…. börjar man tävla vallning är risken stor att man drabbas av… tävlingsdjävulen! Många åker runt och tävlar var och varannan helg under sommarhalvåret och det är fantastiskt roligt!

Det finns många som skaffar en border collie för att tävla i andra grenar än vallning. Dessa brukar förr eller senare även hamna på valltävlingar och tro’t eller ej men många är det som plötsligt bor på landet med bräkande ulltottar utanför…  En ny sorts ”gröna-vågare”!

Allt om vallning, vallhundstävlingar och bordercollie hittar Du här: http://svak.se/