Bonus är parad!

Bonus

Vi hoppas på sunda, arbetsvilliga valpar i slutet av november (leverans slutet januari)
Mor: Sheepax Bonus  Far: Jörgen Olssons Mirk
Bonus morslinje går i rakt led bak till min Fame. Bonus pappa Shep arbetar på en stor besättning i Norge och har tävlat norska landslaget med sin ägare Arne Sand.
Bonus bor hos och ägs av Anna Ronquist i Täby. De har tränat hos oss sen Bonus var liten och jag lånar in henne för att ta denna kullen. Anna och Bonus har gjort VP samt provat på några IK1-or förra året. Bonus tränas i lite allt möjligt och är positiv till allt.
Mirk är en ung hane som ägs av Jörgen Olsson. Mirk har gjort VP men inte hunnit visa upp sig på tävlingar. Han ser fin ut på fåren och jag valde honom för att det är en sund och trevlig hund och jag gillar det jag sett av honom. Det finns mer info om Mirk på Kennel Nötvallens FB-grupp.
Hör gärna av dig om du är intresserad veta mer och om du vill boka in dig på vår intresselista.

Mirk

Ändrade valpplaner

Vi har bestämt oss för att invänta nästa löp (troligen september) för parning av Bonus eftersom det stämmer bättre med både min och Annas (som äger Bonus) logistik.
Alla som hört av sig till intresselistan är meddelade.
Ha det fint i det vackra och kalla vintervädret!

Cat Katten Kattis KattKatt Kattikatt Katta

Ja kärt barn har många namn och den här katten kommer stanna här på gården! Väståkra Cat är numera en Seglingehund, jag har köpt henne! Cat kommer från Linda Jonssons kennel Väståkra. Pappa är Hassel och mamma Kim.
Cat är 6 månader och en ljuvlig liten hund.  Det är både ovant och spännande att få en lite äldre valp än jag är van vid.
Tog fram finkameran och tog några bilder hemma i vardagsrummet. Vi har en liten lekstund i stort sett varje dag där hon får lära sig lite allt möjligt. Här kommer några bilder, fortsättning lär följa!
Leker med Bernie men är lite tveksam till lek med mig, men det kommer mer för varje dag.

Kelli parad med Loa

Kelli är parad med Jenny Klingborgs Loa. kelli_loa

Loa är efter Karin Söderbergs Key och Barbro Klingborgs Mel. Han är en yngre helbror till Barbros Lille Bill. En fin familj med många duktiga och trevliga vallhundar.

Valpar väntas vecka 10 och leverans ca vecka 18 (i början av maj). Hör gärna av dig om du är intresserad av en valp.
6eb9ad9b-a968-40aa-b5f0-bdaa29fd054a

Bernie+Bam=sant

Bernie har parat Kennel Eyegrips tik Tazzehagens Bam och förhoppningsvis blir det valpar i januari. 

Kontakta Sara Wallgren om du är intresserad av valp sarawallgren01@gmail.com eller 0706481116 

1-årskalaset

IMG_4883Igår hade vi födelsedagskalas för 1-åringarna. Senast det begav sig med ett riktigt hundkalas var nog när Fame fyllde 1 år, dvs 12 mer än 12 år sen. Riktigt roligt var det!

Petra var så gullig och gjorde tårtor. En supedupersmaskig jordgubbstårta som var försvinnande god. Hundarna trodde nog knappt sina ögon när de serverades en stor bit tårta bestående av blodpudding med leverpastejfyllning, korv och köttbullar som dekoration. Sia höll på att kväva sig när hon svalde hela biten hel… tokfian!

Självklart stod vallning på programmet och jag bara njuter av att se hur de utvecklas för varje gång.

Här kommer lite bilder från fårhagen, de på Hassel har Kenth Svartberg tagit, resten är mina.

Fler jättefina bilder finns i Petras blogg och kommer så småningom på min Facebook-sida.

Lyra, Ponyo och Bat hade förhinder och var inte med på kalaset. Hoppas de fick nåt smarrigt på annat håll i stället 🙂

vera_1year1

 

petraspojkar

speed_1year_1 hassel_1year1kjapp_1year_1

Grattis 9-åringarna!

Tänk att det är nio år sen vi hade åtta valpar bland flyttkartongerna på Seglinge!
Se bilder på alla i det här inlägget! och här.

Nyheter är att Sia kvalat till vallningslandslaget 2013 medan Toni och Troll har pensionerats från agilitytävlande (korrigerat ;)).

Skorpan får symbolisera kullen med den här bilden och citatet som Lena skickade i höstas:


”Skorpan jobbade såå bra idag när vi scannade ute på betet. Hon fick trycka i fållan. Duktig var hon och tog i lagom. Kul!”

Kennelträff


Underbart väder, trevliga människor, 23 superhundar varav 13 från Seglinge – en toppendag helt enkelt!

De minsta valparna fyllde 13 veckor idag och fick prova på att gå efter fåren litegrann. De ser jättefint ut eller vad tycks:


Vera


Lyra


Speed


Bat


Hassel

Några bilder på de stora hundarna:

Flugan och Snodden


Troll – jag bara älskar den här bilden! Så jäkla söt!


Troll igen


Malin visslar och Vallstigens Nick (barnbarnsbarn härifrån) börjar bli jätteduktig!


Kelli och Monster – kullsyskonen

Sen finns det ungefär ytterligare 300 bilder… jag ska sortera lite och lägger upp dem i ett galleri nånstans. Återkommer med länk!

Tack för en härlig dag!

Hur långt får valpen gå?

Ja det här är en fråga jag ofta får och den är inte alldeles enkel att svara på.

Britt har delat med sig ett tips som hon fått från veterinären Karin Augustsson:

Räkna fem minuter per månad

2 månader = 10 minuter promenad

3 månader = 15 minuter promenad

4 månader = 20 minuter promenad

osv.

Flera promenader om dagen är ok om det är några timmars vila emellan.

Själv ligger jag nog på bortåt 15 minuter i stöten för Hassel som är 2,5 månad gammal. Försöker kolla på klockan och sen bära honom om promenaden tar längre tid. Kan ju säga att han inte ser det minsta trött ut efter den tiden men skenet bedrar säkert.

När Hassel går med på promenaderna så har jag de andra hundarna kopplade och Hassel lös. Det blir alldeles för jobbigt för honom att försöka hänga på i de vuxna hundarnas tempo när de är lösa. Och att ha honom i koppel och de vuxna lösa blir för svårt, då kastar han sig i kopplet och vill självklart hänga på. Får han gå i koppel tillsammans med de andra eller ensam så går han jättefint.

Ur dagboken 2003

Så här i väntans tider tittade jag tillbaks i dagboken och hittade nedanstående notering. Jag tycker det är väldigt intressant att studera valparna redan när de är riktigt nya. Kan man se några egenskaper redan då?

8/12-03 -11 dygn gamla noterat i samband med en måltid
Sia – somnar en bit ifrån, söker sig ofta ensam
Chickan / Lisa (Toni) – släpper och somnar på stället, gärna intill nån annan men inte så viktigt
Nice – somnar gärna hos mamma eller nära någon, söker innan hon somnar
Bravo – gör som C/L släpper o somnar varsomhelst
Khamsin o Japp – lämnar maten sist, somnar gärna med mat i munnen eller nära Fame. K allra sist.
Swift – äter slut o kollar alla spenar innan han gör som Sia.

12/12 – 15 dygn
Swift – äter länge, lämnar och söker ”ensamhet” svalka? en stund
Nice – blir mätt av en spene och somnar i sista klunken efter att ha släppt och rullat undan. Går först från matbordet.
Sia – äter länge och är vaken längst.
Japp – somnar gärna med mjölk i munnen liksom
Khamsin – gör som Japp, en riktig morsgris
Bravo – äter länge och somnar med sällskap
Lisa – äter länge och somnar med sällskap. Tycker att hon jobbar hårdast vid juvret (pumpar). Bänglar gärna upp ovanpå dom andra eller mamma.
Chickan – märks inte och hittas oftast sovande hos mamsen.

Slutsatser på det nu när de snart ska fylla nio? 😀


– Lisa, titta in i kameran!

Vallningsmöte med valpbus

Igår var jag på tävlingsmöte i SULVK (vallningsklubben). Vi bestämde några datum för tävlingar i vår och sommar som redan ligger ute på Vallreg. Och fler blir det förmodligen.

Mötet var hemma hos Nicklas som hade herdejobbet jag var med på i höstas. Nicklas har en stor nöt- och fårgård utanför Knivsta och… han hade en VALPKULL! Sex stycken sjuveckorsvalpar och det första han gör är langar över en korthårig hane i min famn. Det stod nästan Eva på den hehe och den var bara så jäkla söt, påminde om Knut och faktum är att dom är släkt!
Kullen var inte planerad men kan nog bli bra för det. Föräldrarna heter Lack och Vallhunden Milli. Likheten med Knut kommer säkert från Millis (jag blandade ihop namnen lite och skrev Linni först) pappa Rob vilken även är Knuts pappa. Milli är alltså kullsyster med Joskis Tauno (Vallhunden Tom) som jag tjatat en del om förut här i bloggen (Rob-Mingla). Ibland är världen liten 🙂  Pappan Lack är efter Karin Söderbergs Lotus och Karin Mattssons Lyn… presentation överflödig. Är du intresserad av valp kan du kontakta Nicklas på 070-8395042.

 

Gulliga Knutte-look-alike till vänster och en av de fem tikarna till höger.

Maglarp dag 1och… kanske valpplaner….

Längesen det gick så här dåligt resultatmässigt på en tävling… MEN faktum är att jag ändå är rätt nöjd. I alla fall med Knut.

Det var dolt hämt och både Sia och Knut slog ut och följde terrängen, blev därmed vida, djupa, slog över och fick styras lite i upptaget för att hitta djuren. Kostade 7 resp 8 poäng med den utgången. Bobby drog stenhårt om hundarna var vida. Att vara vid är ett problem som inte riktigt brukar vara mitt så det är iaf inget som bekymrar, snarare tvärtom var det bra att de gjorde som de gjorde.

Sen var det väldigt svårt med närarbetet. Tratten först var helt hopplös om det började krångla. Sia låg på för hårt överallt så med henne var det inte konstigt att det blev svårt. Men med Knut hade vi allt upplagt för bra avslut men jag lyckades krångla till det ändå.

Förhoppningsvis har vi lärt oss något inför morgondagen 🙂

Har sett Kellis syskon Becka och Sam och de är verkligen jättefina. Och vet ni… Kelli löper! Jag funderar på att para henne, kan bara inte riktigt bestämma mig för vilken hane jag ska använda. Har ett par alternativ på gång 🙂 och borde typ bestämma mig NU. Kanske borde jag lämna henne här nere…

Fler Seglingehundar på Knivstatävlingen och valptips!

Var så uppe i mina egna hundar att jag glömde berätta att det var fler Seglingehundar som deltog på Knivstatävlingen i helgen som gick (IK2).

Eller rättare sagt en Seglinge och två från WindAnn
Maria och Peace var bara med på lördan, när hörbarheten var så usel och fåren tröga. Peace hittade fåren fint men sen var det hopplöst med hörbarheten så de fick bryta i fråndrivningen (väldigt många bröt). Det var första IK2-starten i år och snart väntar Fårfor Cup även för dem! Ska bli jätteskoj att vara på plats och se dem där!

Ann körde med Cissi båda dagarna. Cissi är ett barnbarn härifrån (Roger Nilssons Rob – Seglinges Winda) och det var debuten i IK2. Cissi gick kanonbra båda dagarna och på söndan var det väldigt nära riktigt höga poäng. Hämtade för 47 p (max 50) och landade på fina 70 p och då gick tiden ut i tratten plus missade de båda grindarna i fråndrivningen. Om inte om hade varit så kunde det alltså varit 10 p till för tratten och 5 p till för varje grind… dvs att de nosar på 90-gränsen. Gör man det så bra så kan man konkurrera i alla sammanhang… Det såg i alla fall riktigt kanonbra ut.
Bettan debuterade också IK2 med Cissis kullsyster Cima. De startade enbart på söndan. Cima ramlade in i utgången, sådär som debuterande IK2-hundar gör ibland, efter 150 meter. Där brukar ju fåren stå. Något som imponerade mycket på mig var att Cima tog Bettans styrning klockrent. Hon kunde stoppa henne, få henne göra look back och slå ut. Cima såg inte fåren från där hon var så Bettan fick guida henne med visslor så hon hittade dem. Självklart kostade den utgången för mycket men de kom ändå runt på anständiga poäng. Det såg jättefint ut och lovar gott för framtiden.

Det är otroligt roligt när avkommor som härstammar härifrån går så bra ute på banorna.

Jag får många förfrågningar på valpar från mina linjer men har ju tyvärr ingen tik själv som ska ha valpar. Fame och Sia är inte i avel längre och Kelli tänker jag vänta med ett tag. Måste först hitta en lämplig hane (förslag?) och framförallt lämplig tid. Förmodligen blir det nästa höst.

Men nu har Ann parat Cissi,  gör om kombinationen med Seemework Key som gett så fina valpar (Emmi, Exit, Emil, Eye, Einar). Är du intresserad kan du kontakta Ann.

Myy works in Finland

Joski writes:

Myy is worth gold! We have had six sheep lost for over 2 weeks. Myy finally found them based on a hint we got 2km away our field. She got control over the sheep and with another dog drove them through the fields and bushes to a farm where the sheep now wait for a transport back home. What a dog! <3 Joski

Eva från iPhone

Lydnad i Knivsta

Igår kväll var jag och tittade på lydnadstävling i Knivsta. Mycket trevligt med massor av bekanta och en härligt varm och skön kväll.

Många Fame-ättlingar fanns på plats och här är lite bilder på några av dem!

Cissi & Ann vann lydnadsklass 2
Ann & Cissi vann debuten i lydnadsklass 2 – grattis!


Toni och Anita kom 2.a i elitklassen


Unge Emil & Emelie debuterade i kl 2.


Marias Wille var med och minglade.


Karins Flip tränade nosduttar på publikplats.

 
Det senaste nytillskottet Jett med matte Therese. Bilden blev suddig därför fick den bli liten, ville ju ha med det lilla hjärtat!

Emmi & Cissi – mor & dotter eller dotter & mor 🙂 – lika som bär, tur att öronen skiljer sig!

Massor av oredigerade bilder finns i galleriet brukslydnad2011

Man kanske ska börja träna…

Dee, kursavslut, Knivstahoppet, mastittacka mmm

Therese och Seglinges Dee har tagit upp vallningen igen nu i vår och det ser verkligen jättefint ut. Förra året var Dee ganska ojämn och svårtränad. Nu ser hon alldeles lysande ut hela tiden. Jätteroligt verkligen! Nu måste jag skärpa mig och ta med kameran nästa gång de kommer. Heja Tess!!!

Kursavslutningar har det varit på båda mina grundkurser i vallning. Jag är väldigt nöjd med mina kursdeltagare, vågar såklart inte skriva annat ;). Skämt åsido så tycker jag verkligen att alla har utvecklats fint. Sen har alla självklart inte kommit lika långt men det är viktigt komma ihåg att det är helt normalt med individuella skillnader i utvecklingen. I slutänden kan den som ligger lite efter nu vara den som blir bäst. Det skiljer både i ålder, erfarenhet och framförallt träningsmöjligheter – alla lika viktiga faktorer när det gäller hur snabbt man kommer framåt i träningen.

Knivstahoppet är vår återkommande agilitytävling i klubben. I år var jag funktionärsansvarig tillsammans med Karin. Det är verkligen ett hästjobb att få ihop funktionärsschema för en 2-dagars-tävling. Jag tror vi hade 70 olika funktionärer under de två dagarna. Och varenda en behövdes…
Rena släktträffen var det där med 16 Seglingeättlingar på plats som tävlande eller publik. Här är en av alla bilder som togs

Toni, Fame, Winda, Cissi, Emmi – Foto: Anita Axelsson

Jag tävlade själv med framförallt vårt lag Perfect Precept 12. Vi lyckades faktiskt bärga hem en andraplats och SM-pinne, vår andra (bara fyra kvar)! Kelli var lite hejdlös i sin framfart men det kommer bli bra när hon förstår att man kan samla ihop sig och svänga tajt.  Knut gick väldigt bra i tre lopp men det är som förgjort att få till den där efterlängtade nollan.
Femsingflickan fick köra agilitytreorna och visade första dan att hon fortfarande kan! Vi lyckades hamna på en sjundeplats vilket innebar SM-pinne! Fame ska ju starta med laget på årets SM och nu måste jag finslipa henne lite innan så hon kan göra vettiga insatser där, vilket blir henne sista tävling i karriären. Andra dagen var jag alldeles för trött för att köra henne bra. Det är drygt att vara funktionär och tävla samtidigt, ingen optimal kombination för mig. Men det är ändå roligt att försöka så jag tänker inte avstå någondera i första taget!

Roligt var det också att Malin fick till ett vinstlopp med Prim, före självaste guldmedaljören Ina. Han kan verkligen gå jättefint när det stämmer och då tillhör han uppenbarligen de allra bästa här i landet (han också)! SKOJ!

Mastit
Ja usch och fy det är inte roligt med juverinflammationer. En jättefin tacka med trillingar har en svår mastit men jag tror vi klarar henne. Lammen är 1,5 månad gamla så de klarar sig på vanlig mat men de tappar ju alltid i vikt när sådant händer tyvärr.

Nu laddar vi för Elitloppet på söndag!

Vill ha…

Hej där!

Nu finns det helsyskon till Kelli hos Bosse och Åsa, två hanar och en tik är otingade. Se bilder på seemework.se och kolla stamtavlan här


Alltså en sån här liten goding skulle väl gå och göra plats för?

Nej, jag har redan fem hundar…

Men kolla så lika! Först Kelli och sen den 2 år yngre helbrodern Don…!!! Gilla gilla!!!