Hundar härmas

Läste Månadens Tips på Anitas sida och tycker det var tänkvärt och bra illustrerat! Dessutom väldigt söta hundar 🙂

För egen del har jag haft en hel del nytta av att hundarna härmar varandra. Till exempel detta med att hundar jagar. Mina jagar inte och det har kommit mer eller mindre gratis. Jo man vill ju gärna tro att det beror på god uppfostran från min sida men jag är inte så säker på att det är hela sanningen.
Jag tror det är viktigt att befintliga hundar gör bra saker som en blivande valp ska härma. Ni kan ju tänka er det omvända förhållandet. Det är lika lätt lära sig något dåligt.

Om vi fortsätter på jaktspåret så har jag en teori, håll med eller förkasta, kommentera gärna!
Jag tror att det är avgörande hur den första hunden beter sig. Min första bc Kitty hade en del mindre bra sidor men jagade gjorde hon inte. Däremot sprang hon mycket (som en dåre) men höll sig alltid runt mig. Så när Fame kom till flocken hade hon fullt upp med att hålla reda på vad Kitty hade för sig och hade helt enkelt inte ögon för så mycket som var utanför flocken. Självklart styrde jag upp så hon inte fick tokspringa men sån var hon hela livet sen, höll sig till sin flock. Ingen jakt. Och sen har alla andra fallit in på det spåret. Tack Kitty 🙂
Teorin? Jo, förutom det där med att lära sig av varann så tror jag att om jag inte hade haft någon Kitty utan bara Spencer och pappisarna eller ingen annan hund, då hade nog Fame haft mycket större intresse för annat och mycket väl kunnat utveckla någon jaktidé. Jag har sett fenomenet hända för många andra med bc-valpar. Har man ingen i flocken att ”jaga” (leka med, valla, hålla reda på) utan alla beter sig lite halvtråkigt i en border collies ögon, ja då är det lättare trilla dit.

Vad tror du?

Och ja, mina hundar vallar varandra. Inte hela tiden och inte maniskt men någon form av vallningslek är det ofta när de springer lösa. Många tycker det är förkastligt men jag orkar inte ta den striden helt enkelt. Jag vill att hundarna ska få springa lösa och rasa av sig ett par gånger varje dag. Så länge jag kan ha kontakt och kalla in dem att gå vid sidan så får de vara lösa.

Hur gör du?

13 svar på ”Hundar härmas”

 1. Definitivt! Jättetydligt på Minka att hon tittar på hur Kaia gör och gör likadant. Kaia krafsar ibland efter att hon kissat. Man kan nästan slå vad om att Minka inom en minut kommer kissa och krafsa hon med (hon krafsar däremot aldrig när man är ute o rastar bara henne).

  Så jag väntar bara på att Minka kommer börja jaga. Och stjäla mat… Kaia lärde sig för övrigt jaga av terriern Meija, i början bara sprang hon efter Meija men en dag fattade hon vad det var Meija sprang efter…

 2. Hmmm… Jag tycker att Lyra verkligen kör sitt eget race. Hon har aldrig vallat Dingo (hon har väl i sina yngre dagar i och för sig roat sig med att rusa rakt in i Dingo och ”nypa” honom), men hon jagar gärna. Inte bara på synretning utan hon nosar gärna upp spår. Dingo jagar inte alls. Skulle Dingo reagera på ngt kan jag i och för sig hålla med om att hon snabbt är där och kollar upp saken, men hittills tycker jag nog inte att de tar efter varandra. Samtidigt är Lyra den självständigaste hund jag haft, så kanske är hon ett undantag?

 3. Min erfarenhet är att jakt hör till en av de instinkter som är så djupt rotad att yttre påverkan inte har så stor betydelse.

  Hade först två flattar som båda var helt ointresserade av att jaga. Skaffade Trombi (Aussie) som har sjukt mycket vakt- & jaktinstinkt och han umgicks med vår flat som inte jagade men ALLT som rörde sig i hans huvud när han var liten var att JAGA.

  När han var ett så kunde jag inte ens ta av kopplet i skogen utan att han drog till skogs! Han fick gå i lina upp till han var ungefär 3 år.

  Sen skaffade vi lilla Ed som inte är speciellt intresserad av Trombi på promenaderna och som har vuxit upp med att se Trombi sticka iväg på jakt då och då men Ed är HELT ointresserad av att jaga.
  Det är liksom nästa lite absurt när en hare eller rådjur skuttar upp någon meter framför nosen och han bara tittar på dom utan ett dugg intresse av att jaga efter.
  Han har varit så ointresserad ända sen han var valp mot för Trombi som jagade efter en hare första gången när han var typ 3 månader…

 4. Vi har typ aldrig haft nån som jagat… Sen kom Vite Lot/Sam då var friden slut, hon spårar och drar på vilt, hon spårar även får har en otrolig näsa. Kanonhund att jobba med men inte gå i skogen..

 5. Jag tror på både och 🙂 skillnad när fina Kellie-linjerna kom in var att de är väldigt kontaktsökande är min uppfattning. Fame var en helt annan typ än Kitty och du hade lärt dig MYCKET på skrotfia som du var noggrann med att inte förstärka/förstärka hos Fame. Likaså för egen del när finaste Inez flyttade in till en redan jagande bc. Helt annan individ som var lättare att hålla borta fr jakt men oxå mkt medvetet jobb m enskilda promenader och aktivering (som iofs slog över åt andra hållet;).
  Det e mina föråldrade åsikter 🙂

  1. Ååå Tina vad jag saknar alla våra samtal, kan du inte bli med hund igen 🙂

 6. Haha skulle ju ta minst en hund att uppdatera sig om allt som hänt i träning/tävlingsvärlden 🙂 Plus e det lika poppis om det blir en gul eller svart? 😉 Först o främst får vi se till o ses, den här lille knodden ska bara se till o må bättre först…!

 7. Hej Eva! Intressant inlägg! Jag tycker det du skriver stämmer väldigt bra, sen kommer nog mycket av jakten genetiskt också. Mina två äldre hanar är i min BC:S antagligen ganska trista figurer och jagar inte men BC:n tog chansen att sticka på vildsvin ca 12 veckor gammal. Jag har styrt upp det med koppel och lina men misslyckats ett par gånger till under hans uppväxt och det satte sig stenhårt. Idag går han lös på valda ställen och skvallerträningen har absolut gett resultat. Jag tror de lär sig mycket bra och dåligt från de andra hundarna vilket gör att jag är väldigt glad att ingen av de andra lär honom att elda på jaktintresset kanske däremot andra mindre charmiga beteenden. Jag har styrt upp vallningen på de andra hundarna, framförallt på pappisen, då han går in i manisk vallning och kan sitta och stirra eller cirkulera framförallt inomhus.

  1. Hej Ida, kul höra ifrån dig! Saknar dina kloka inlägg och vackra bilder på FB 😀

Kommentarer är stängda.