Rekordmånga lamm i år… hjälp!

fyrlingar
Så här såg förra årets fyrlingar ut.

Idag har Carl Williams varit här och dräktighetsscannat tackorna. Malin och Tessan var gulliga och hjälpte mig med det. Och fort gick det! Carl hade med sig en hanteringsbur som vi kopplade på vår fålla och swisch så var 16 tackor undersökta. Fjorton stycken var dräktiga, det är en mer än jag trodde. Och hur många lamm….!!! Jo 38 st.

2 st fyrlingar
6 st trillingar
6 st tvillingar

Det är naturligtvis jätteroligt att de är så fertila och att baggen uppbenbarligen varit bra. Även Anns tackor som var här och betäcktes med honom är scannade med finfint resultat.
Det har även kommit rapport från sålda korsningsbaggar med bra dräktighet. KUL!

MEN… det blir lite jobbigt med fyrlingar. Hade en fyrling förra året och det gick visserligen väldigt bra men det är mycket jobb också. Det som försvårar i år är att en av fyrlingmammorna är förstföderska. Har även tre trillingmammor som är förstföderskor. Helst vill man att såna ska få en eller möjligen två. Förmodligen kommer det behövas stödmatning även där.

Känner jag någon som vill nappa lamm i mars-april kanske 😀 Känner iaf att jag var rätt ute som beställde ny lammbar haha. Behöver nog en till som det här ser ut.

De första lammen kan vi vänta oss i slutet av februari och sen rullar det på en månad framåt.

Spännande tider!

 

4 svar på ”Rekordmånga lamm i år… hjälp!”

  1. Hahaha Eva! Ett bra tips är att betäcka så fertila raser vid någon annan tidpunkt på året än deras fertilaste period på hösten, t ex i mitten av januari för lamning i mitten av juni utomhus. Det har i stort sett eliminerat problemet hos oss med alldeles för dyra lamm både vad gäller insatta timmar och inköp av välling. Så här ingår finullstackorna helst i den grupp som lammar i juni/juli – någon enstaka av dem är dum och nedkommer ändå med trillingar men de allra flesta nöjer sig med tvillingar.

  2. Härligt att baggen jobbat bra. Fanns inte mkt chans till adoption där inte :p
    Rackarns finullare, lite saftigt att få 4 första gången men dom brukar ju lära sig lammbaren. Spännande vår!

    1. Ja det blir spännande 🙂 Hur har det gått hos er, har du scannat eller är det för tidigt?

  3. Det är flr tidigt och jag tror tyvärr inte jag får upp ngn scannare 🙁 men alla utom 2 är färgade och det verkar ju som han har bra simmare 🙂 min gissning är att det blir en intensiv lamning i början och sen ngra ungtackor som kommer vartefter

Kommentarer är stängda.