Nefelinsyenit?!

I brevlådlan damp det ner ett ”Undersökningstillstånd för området Almunge nr 1 i Uppsala kommun, Uppsala län”

Ett företag i Boden, Tasmet AB, har sökt tillstånd att ”i första hand” leta efter Nefelinsyenit på vår mark (och våra grannar)… Har läst lite på nätet och hittat att Nefelinsyenit är nåt som används till fasadsten och porslin (kan ha fattat fel). Det som är lite scary är att Tasmet AB (med 0 anställda) ingår in en familj av olika bolag där det letas efter URAN… Undrar om det är det de ska leta efter i andra hand…  Läste lite om hur poppis de är: http://www2.snf.se/sveriges-natur/artikel.cfm?CFID=223&CFTOKEN=35590693&id=963

Och här lite mer om Tasmet AB:
http://www.nsd.se/nyheter/artikel.aspx?ArticleId=3920484

Hur som helst så känns det inte särskilt kul att nån ska leta fyndigheter på vår mark. Den som letar (och betalar) vill naturligtvis hitta sitt klipp och börja bryta. I klartext: Tasmet AB från Boden vill starta en gruva på vår mark!
Att de överhuvudtaget satt igång ett sånt här projekt måste betyda att de redan vet att fyndigheterna finns här, ellerhur? Almungemassivet är känt för sina ovanliga bergarter…

Nu är det ju inte alldeles enkelt att få starta en gruva men man ska ha klart för sig att i slutänden kan marken blir tvångsinlöst.

Man kan överklaga, men på vilka grunder då?

10 svar på ”Nefelinsyenit?!”

 1. Hoppas verkligen att dom inte hittar nåt…man har ingenting att säga till om fastän det är ens egen mark… det är för jäkligt men man är helt maktlös tyvärr.

  Hör av dig när du är ledig nångång så kan vi träffas med småtjejerna… Jem är hemsk på att gå i koppel just nu….skulle verkligen behöva ut med damen…

 2. Är absolut inte jurist eller så, men som markägare så bör du ha rätt att överklaga om den planerade verksamheten stör på något sätt som man kan definiera någorlunda. Och när man väl fått igång en process kan man i princip klaga på vad man vill, även sånt som rör allmänna intressen, om jag minns rätt. Det som är viktigt i sammanhanget är att man ser till att skicka in sin överklagan i tid (oftast inom tre veckor).

 3. Håller med Jo. Kolla upp vad som gäller kring överklaganden. Finns t.ex. naturintressen (särskilt skyddsvärda miljöer, arter) eller geologiska intressen som kan störas av Tasmet som kan åberopas? Kommer buller som kan störa boende att förekomma? Ge dig inte – sådant här ska inte få pågå helt utan kritik och ifrågasättanden av dem som drabbas.

 4. Kolla om Anki är träningssugen och bjud henne på fika sedan!

  Att Seglinge är unikt lär väl inte letarna fatta … Och tyvärr så brukar den som är stört och ekonimsia intressen vinna.

  Men hade ni inte någon hällristning i busken ,-))

 5. jag skulle bli galen om några ville komma i gräva på min mark! Verkar ju inte riktigt klokt..

  Tack för igår! Jag lärde mig massor av bra saker som vi ska träna här hemma på Singö till nästa gång. Många kramar från en nöjd elev.

 6. Ställ bara krav på att gruvgångarna blir anpassade för hästträning så blir det kanon! Tänk att ha inomhusträning med bra underlag för hästar året runt, lite fuktigt kanske, men det går säkert att ordna!! 🙂

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.