Halsbandet…

Kan du avvara 5 minuter om dagen? 

Att lära valpen ta på sig halsbandet

Apropå att jag pratade med Åsa häromdan och lite hastigt försökte förklara en lek där man lär valpen ta på halsbandet. Det tar inte alls lång stund att lära den och det är himla praktiskt tycker jag, att hunden själv sticker huvudet i kopplet. Dessutom är det bra aktivering och det går rysligt fort att lära den.

Du behöver:
Halsband, rymligt så det är lätt få in huvudet.
Mat/godis. Jag brukar ta valpens lunch och köra halsbandsleken när jag sitter vid skrivbordet (lat som jag är).

  • Stäng bort alla andra hundar.
  • Mata (belöna) väldigt tätt. Om det ska gå fort att lära in så ska belöningsfrekvensen vara hög. Det borde bli åtminstone 10 kulor per minut. Ja förutsatt att du ger en och en… Ja det får ju inte ta en minut att tugga/svälja heller, det ska vara små bitar som försvinner direkt.
    Vill du vara riktigt noga kan du lägga upp små högar med ca 10 kulor (gobitar) i varje hög. Sen kör du till respektive hög är slut. Ha en kort paus (1 minut) mellan högarna. Har du tränat upp 5 högar med 10 i varje så har du nog hållit på i 5 minuter. Jag brukar nog ha uppåt 10 högar. Blir det riktigt bra beteende så kan jag ge en hel hög på en gång (Jackpot).
    Tar det längre tid än fem minuter att träna upp högarna, typ det dubbla – ja då har du antagligen belönat med för låg frekvens, haft för tråkigt godis eller har du gjort det för svårt.
  • Belöningen ska alltid komma genom halsbandet (i position), dvs att valpen alltså sticker in nosen för att få belöningen. Det kanske är svårt låta bli locka/lura så mitt tips är att hålla godishanden bakom ryggen och sen snabbt ta fram den och belöna. Varför inte locka? Jo vi vill att valpen ska tänka och fatta vad som lönar sig och det ska inte vara att följa en hand. Att följa en godishand behöver vi knappast lära den … Du kan alltså behöva vänta lite på att valpen erbjuder beteende som du kan belöna.
  • Problem: Den kommer förmodligen prova att bita i halsbandet, självklart belönar du inte det. Håll bara bort det och prova igen, var snabb att belöna för ”se men inte bita” och fortsätt därifrån.
  • Håll upp halsbandet, nära valpens huvud i noshöjd och därefter:
  • Dela in det i steg och öka svårighetsgraden succesivt tex:
    – intresse/titta på halsbandet
    – nosa på halsbandet
    – stoppa in nosen i halsbandet
    – stoppa in huvudet i halsbandet
    – göra det svårare genom att hålla halsbandet en smula snett, så valpen får sikta för att stoppa in huvudet i halsbandet. Obs öka svårigheten långsamt.
    – lägg på kommando tex ”koppel” och sen har du en hund som kommer och sticker huvudet i kopplet när du ber om det. 
  • Vill du briljera kan du stegvis lägga halsbandet på golvet och lära valpen sätta på det själv! (det steget har jag hoppat över, men det är absolut inget omöjligt)
  • Vill du använda nosgrimma så är det här inlärningssättet perfekt. Du slipper bråket att den nyper om nosen och att hunden försöker krypa ur.
  • Kom ihåg att underhållsbelöna ett bra tag framöver.

    OK det kanske tar fem pass innan valpen kan detta men det är väl investerad tid! Fem minuter om dagen i fem dagar? 

4 svar på ”Halsbandet…”

  1. Det fick vi lära oss på Boris valpkurs! Och sedan har man träffat folk från GBG-området som säger ”Koppla dig!”, då brukar jag fråga om de gått kurs på Nya Varvets hundskola och det har de 😀

  2. Absolut, mer sånt! Har inte tränat halsbandet sådär planerat, bara belönat ibland när Troll gör rätt och jag råkat ha godis i fickan, men morgon bitti blir detta ett av våra nya projekt. Perfekt träning som har ett tydligt och praktiskt mål (bra för min motivation) men inget livsviktigt för agilityn som man kan sjabbla bort. Tack! 🙂

Kommentarer är stängda.