Fårkursen

Ikväll var det fårkurs igen. Djurskydd, fårkontroll, journalföring, EU stod på schemat.
P U H …. säger jag bara! Nog för jag har rätt bra koll och trodde jag kunde bestämmelserna någorlunda… Men! visste ni att man är SKYLDIG ha brandsläckare och kniv med sig när man transporterar djur?
Att det ENDA lagliga sättet att bli av med slaktavfall (tex vid hemslakt) eller självdöda djur, dödfödda lamm etc. är Kadavertjänst eller ta hem en speciell container för detta… ? Vi fick tipset att lägga slaktresterna i en soppåse och sen i frysen! för att sen skicka dom när man måste anlita kadavertjänsten…
Och att inga polisbilar egentligen har tillräckligt stora burar för att frakta schäfrar?
Och att om jag tex. skickar fyra får till ”någon” över vintern så måste ett transportdokument medfölja som mottagaren ska spara i 6 år…?
Och att ALLA som har djur, ETT räcker, ska ha ett produktionsplatsnummer hos Jordbruksverket. Att sen djuret ska vara märkt är förstås självklart. Som exempel sas att det räcker att man har en enda liten minigris så måste man ha ppn.
Och ALLA som har djur måste föra journal över dessa. En särskild journal som man beställer hos Jordbruksverket. Och HUR krånglig den journalen är – jag det är bara helt obegripligt. I denna IT-tid – hur 17 kan man få det att funka i större besättningar, det undrar jag. Rena stenåldern. Men EU är bra

Tjo!