Kalla Fakta

Japp då ska vi se vad som händer efter detta…. några kommentarer

Grisfösare – förkastligt och låter som stenålder. Det är ju totalförbjudet och jag tvivlar starkt på att det används. Gör det det så ska det bestraffas. Hårt!

Piska – ja det är ju tillåtet, men med klar begränsning. Piska i lopp, den kan dom ta bort för min del, rätt konstigt att den fortfarande är kvar. Iofs tror jag inte hästarna far särskilt illa, men det känns onödigt och gammalmodigt. Den kan behövas i korrigerande syfte i stället för att slippa använda tömmarna och därmed dra i bettet. Jämför en ryttare som kan använda benen för att få kontakt med hästen, det kan man inte när man kör. Men pisk som pådrivare? Nej, inte nödvändigt, se på Norge, dom har vinnare i alla lopp där också. Sen kan man inte, som Audell sa, jämföra med sig själv. En häst kan man tex borsta med en jättevass borste och dom tycker det är apskönt. Skulle jag borsta mig själv på det sättet skulle jag vara helt sönderriven. Hästar har en helt annan hud än människor. Därmed rättfärdigar det inte elak drivning men det är inte som att bli slagen på samma sätt själv!!
Snubben som intervjuades på Solvalla, den får man väl hoppas blir ersastt av någon som kan prata ur skägget. Pinsamt dåliga svar.

Magsår, lungblödning – men hallåå!! det där känns inte korrekt! Precis som om var och varannan häst skulle lida av sånt! det tror jag inte på! Förresten verkade den där banveterinären, smått hysterisk. Jag tror inte på honom. Ingen är så korkad att man medvetet startar en häst som är sjuk! Tvärtom undersöks hästarna noggrant varje dag. Ofta av vår egen veterinär på morgonen innan de ska starta. Tex lyssnar han på hjärtat och kollar med endoskopi i halsen. Det händer då och då att vi för säkerhets skull stryker hästar som är lite röda i halsen. De kan ha förkylning på gång och man vill inte ta några risker.

Sår i munnen – bah! låter helt otroligt att det skulle vara så vanligt som han sa på TV. Om han sett hästar med munsår så kunde han gett de hästarna startförbud! En banveterinär kan (ska) ge startförbud och kräva veterinärintyg inför nästa tävling. De kan även kräva att hästen visas upp i kvallopp inann den får tävla. Det är helt och hållet veterinärens skyldighet!
Visst har det hänt att vi haft hästar som fått sår i munnnen. Men en häst som blir skadad i munnen blir jättesvår att styra, het och besvärlig och en sån går varken att träna eller tävla. Det är bara vila som gäller tills såret har läkt. Man kan köra en sån häst med körgrimma utan bett medan såret läker. Körgrimma är inte tillåten i lopp eftersom man inte har hästen under samma kontroll som med ett bett.

Unghästen som skulle slaktas. Ja, det är ju den tragiska biten. Djur skadas eller blir sjuka och då avlivas de. Händer inom alla djurslag.

Det som jag tycker är jobbigt i vår branch, det är de FRISKA hästar som inte riktigt duger. De som inte kan gå i avel eller bli ridhästar och som måste slaktas. Men samtidigt kan man ju säga att de haft ett kort men bra liv. Jämför man med biffkor som väl sällan blir äldre än 2 år  … så har iaf hästarna haft ett kul liv med mycket kärlek.

Nu hoppas jag det kan komma något gott ur detta! Jag tycker i alla fall att det absolut värsta och mest orättvisa vi kan bli beskyllda för, det är att vara djurplågare!

Nä nu är det mer TV – Wallander väntar! TJingeling!