En ynklig stackare…

Sent igår kväll lammade ungtackan Sota. Maja blev alltså både mor och mormor samma dag.
Två ynkliga lamm på under 2 kg st fick hon. Den första lever fortfarande men den andra dog efter första andetagen. Sota lägger all energi på att slicka den lilla men har väldigt svårt att stå still så hon får dia. Mjölkade ur och gav den lite på flaska nu på morgonen, plus satte upp värmelampan (minusgrader i natt). Bara hålla tummarna för att hon klarar sej, chansen är inte så stor eftersom hon är så liten.

Att ha lammning är verkligen att vara mitt i livet, det är på liv och död hela tiden. Dom flesta klarar sig utmärkt själva medan några behöver hjälp och några är för svaga.
Igår kväll var jag övertygad (igen) att åtminstone 10 st skulle lamma under natten… En tacka, Flina, hon liksom sitter när hon ligger. Hon når inte ner till marken pga den jättelika magen… och hon har sett ut att haft värkar åtminstone 10 dagar… undrar hur många det kan finnas i den jättemagen. Och förlamningstackan, Vera, hon verkar ha kommit av sig totalt. Är ute och minglar och äter som en häst. Och jättetackan, Stora, som jag inte trodde var dräktig… hon har helt plötsligt ett jättejuver och så stor som hon är så kan det rymmas en hel flock i magen (den är alltid stor).

Spencer är helt galen när det är lammning, sitter och gnyr hela tiden och älskar att sitta och titta på lammen (vilket han inte får än). Men än så länge får han vänta utanför och det är inte särskilt populärt.

——————-

Kvällspasset blev tidigt klart ikväll! Sympatiskt när dom lammar mellan 17-21…  Mu och Dolly (!) har lammat!
Mu fick två pigga, fina tacklamm och Dolly fick en JÄTTEkille. Namnförslag?

Än så är det bara 4 av 17 i Evanni-gänget som lammat nere i lilla stallet. Har 10 Väddö-tackor i stora stallet, men dom håller på sig nån dag till skulle jag tro.

Nu ska jag SOVA!

P.S. Sotas pyttepytteynkliga bebis hänger fortfarande med. Hon heter Söt och väger 1,8 kg.