Hundfoder

Nu jäklar har kärringen blivit tokig! känner mig som en riktig aktivist eller nåt… Tyvärr kommer det snart gå över så det gäller smida medan järnet är varmt om jag känner mig själv rätt… 🙄


Igår mailade jag vår hundmatsponsor

och frågade vad de har för miljöpolicy! Känner att jag behöver veta lite mer eftersom jag är sponsrad.
Frågade om de har planer på något Krav-märkt. Plus frågade jag om det finns något foder som har lamm som enda eller huvudsakliga proteinkälla… 
Idag fick jag telefonsamtal från Lupus (sponsorn). Han berättade att de jobbar mycket på miljötänket men att det såklart finns vissa begränsningar när man importerar. Tillverkningen är nu flyttad från USA till England vilket ger en bättre fraktbild. Fodret fraktas med båt ända fram till Västerås hamn så det behöver bara åka ett par km med bil.Vad gäller KRAV märkning så sade han att det är omöjligt för dagen. Fodret skulle bli alldeles för dyrt. Ingen skulle betala 1000 kr för 15 kg hundmat.
Jag sade att de här frågorna kommer upp mer och mer. Sade också att det gäller tåla en granskning hur köttet tas fram (jmf dunindustrin). Han sade att Lupus självklart följer svensk lagstiftning och att reglerna för tillverkning är mycket strikt i både USA och England.

Gällande lammbaserat foder – jag inbillar mig att lammproduktion är den snällaste köttproduktionen.. men det för dagen är det endast Precept Sensicare som får sitt protein från lammkött. Tyvärr är protein/fett lite för lågt för mina hundar så de får fortsätta käka Endurance (Knut, Sia) och Competition (Fame, Ettan).

Beskrivning:

Precept Sensicare är en mat som är utvecklat för känsliga hundar. Maten innehåller inte vete-, majs-, soja-, nötkött- eller kycklingprotein. (OBS!!! Om hunden har svår klåda eller andra allergena symtom bör veterinär omedelbart uppsökas.) PRECEPT Sensicare är en lammkött- och risbaserad mat som hunden tack vare innehållet av kycklingfett äter med god aptit. Fettets kvalité tillsammans med fettspjälkaren lecitin ger förutsättningar för en glansig och fin päls.
Analys:
Protein 22%
Fett 12%
Aska 9%
Fiber 4,5%
Vatten 10%

Fodertillsatser:
A-vitamin 20.000 IE/kg
D3-vitamin 2.000 IE/kg
E-vitamin 100 IE/kg
C-vitamin 50 mg/kg
Koppar 10 mg/kg (kopparsulfat)
Selen 0,3 mg/kg (natriumselenit)

Ingredienser: Lammköttmjöl (23%), malet ris (23%), malen havre, riskli, linfrömjöl, kycklingfett, lecitin, naturligt lammsmakämne, yuccapalmsextrakt.

Om ett par månader
kommer ytterligare ett lammbaserat foder, i ANF-serien. Det kommer vara på ungefär samma nivå som Precept Competition 26/16

Varför fodrar jag med Lupus?
– det är ett mycket bra foder
– hundarna tycker om det och mår bra av det
– jag får det subventionerat eftersom jag är sponsrad

 

—————————————————————————————–

 

Krav-märkt
De enda jag hittar som tillverkar Krav-märkt hundfoder i Sverige är Magnussons.
Änglamark säljer också Krav-märkt men det är Magnussons som tillverkar även den.

Hör gärna av dig om du känner till fler Krav-märkta hundfoder!

 

Nä nu får det räcka med bloggande för idag… puh! 😉