IK2 Myre 1-2 maj

Tävlingssäsongen inleddes med IK2 på Myre Gård i Kungsgården (utanför Sandviken). Det var väldigt många anmälda så jag får vara glad att ha turen komma med med en av hundarna. Jag valde att starta med Hassel eftersom han är i störst behov av tävlingsrutin. Dessutom skulle jag gärna vilja ha den där sista poängen för att klara gränsen att kunna vara med på Kvarts-SM.

banaMyre1maj
Den kuperade och utmanande tävlingsbanan. Jag har markerat ett dike med röda prickar till vänster (klicka för större bild) eftersom det var den största svårigheten när det gällde vänsterhämt. Det stod staketstolpar längs diket och nästan alla som skickades vänster valde att följa staketet i stället för att gå över diket. Det blev flera extra kommandon och många hundar skar. Fåren ställdes alltså ut rakt ut från hämtstolpen (den vita framför männen på bilden), följ hjulspåren så förstår ni. Hämtgrinden stod nära dikeskanten så det blev lite trångt om fåren drog mot buskaget i framdrivningen. Hanteringen var uppe i skogen till höger. Hämtgrinden var också krossgrind, första benet dag 1 och andra benet dag 2.
Vi stod alltså här uppe strax framför kameran och skickade hunden. Fåren vändes vid en stolpe där nere i svackan (strax till vänster om hjulspåren). Det var starkt drag hemåt, dvs hela publiksidan. När fåren rundade stolpen och samtidig drog hemåt blev det trångt och långt för hunden att hinna runt så några grupper tappades där. Uttaget är till vänster i bild hitom diket.
Delningsringen är på andra sidan svackan och fållan längst upp till vänster.
Jag tycker banhassel_150501an var smart byggd och det gällde tänka sig för hela vägen.
Fåren var gotland och några finull. De var väldigt känsliga för både hund och förare och bjöd verkligen inte på något gratis. Det är sällan vi får möjlighet tävla på såna får, de är oftast mycket tamare, så det var väldigt roligt men svårt.
Första dagen var det öppen fålla och endast tre ekipage lyckades få in dem. Till dag två var banan spegelvänd och fållan hade fått en grind. Det blev fler som lyckades gå hela banan.

Efter att ha sett några hundar skära bestämde mig för att skicka höger. Hassel skulle antagligen uppfatta diket som ett staket och han går inte gärna under trådar. Nu fanns det inga trådar men jag tror inte han skulle räknat med det. Jag hade inte varit där så tidigt att jag hunnit gå ut och gå banan. Därför visste jag inte hur höger utgång såg ut, om och när hunden skulle se fåren. För så fort man hade skickat hunden ned i svackan så blev fåren skymda och de fick gå på sin känsla att hitta rätt. Han skötte sig exemplariskt och gjorde en mycket fin och balanserad utgång och hittade fåren! Det var liksom på den nivån mitt mål hamnat efter jag sett banan. Även upptag och framdrivning blev bra. Men det gick lite för fort. Sen kom den där svängen runt stolpen och jag tror mycket förstördes där. Det var svårt få svängen snygg eftersom draget var så starkt. Hassel fick liksom aldrig nån bra kontakt med djuren. De sprang och vi lyckades ändå få dem någorlunda rätt väg. Men när vi kom till delningen litade fåren varken på mig eller honom, så det blev ingen delning. Vi fick ändå ihop 70 poäng varav 46 på hämtet (dagens bästa hämt!) och det är jag såklart helnöjd med. Det gnagde ändå att inte kunna lugna ner gruppen så det fick bli en annan taktik till morgondagen. Det blev en 9.e plats och några SM-poäng så nu är Hassel klar för Kvarts-SM. Kul!!

Kenth och Kjapp var också med båda dagarna och gjorde jättefina insatser. Första dagen tog de sina första SM-poäng med en fin 8e plats. Andra dagen fick de en grupp som var lite yrslig redan innan de ställdes fram. Det gjorde ett fint hämt och drivning men fåren vägrade lugna ner sig. I delningen blev det precis sådär svårt som många andra hade haft det. De fick i alla fall till en delning men de två lämnade fåren drog till uttaget och innan jag hann blinka så drog de andra mot publiken. Kjapp o Kenth var chanslösa att reda ut det. Synd, för de hade verkligen kämpat väl med en svår grupp.

Dag två hade hämtet flyttats en smula åt vänster. Det gjorde att höger hämt blev svårare. Jag bestämde mig för att testa vänster, kan ju vara bra veta var vi står i en sån situation.
Hassel gjorde precis som jag befarat, följde staketet och slog inte ut på mitt första extra vänster. Jag stoppade honom och lät han ta in situationen en stund, blåste vänster och då slog han ut fint. Tyvärr hade han hunnit över linjen så det blev inte mycket poäng kvar på den utgången. Sen höll jag igen honom ordentligt efter upptaget. Han fick en mycket bättre kontakt med djuren och med rätt mycket bromshjälp så fick vi till resten riktigt bra. Det blev 74 poäng varav 31 på hämtet (-15 på utgången). Det räckte inte till någon placering men jag är ändå jättenöjd med honom. Han är bara 2 år och har mycket kvar att lära. Min lille prins <3

Stort grattis till de som lyckades sätta banan och ta fina placeringar!

Dag 1
1. Peter Nilsson – Jamie 88/45
2. Björn Mattson – Kim 82/43
3. Eva Lekebjer – Zac 81/44

8. Kenth Svartberg – Kjapp 73/40 (tid slut fålla)
9. Eva Karlsson – Hassel 70/46 (poäng slut delning)

Dag 2
1. Barbro Klingborg – Viv 91/46
2. Gunnel Grundfelt – Fun 87/43
3. Håkan Wilson – Tim 86/45

14. Eva Karlsson – Hassel 74/31