Kurserna i Andrarum

Att bo hos Åsa o Bosse – det är som att bo i en stor familj och man känner sig verkligen som en i familjen. Trivsamt och mysigt – tack för att ni är de ni är! Kramelíkram!
Tror vi som mest var 14 personer och typ … 30 hundar 🙂  De flesta hade sina hundar boende i bilarna. Mina… ja dom sov förstås på rummet…. Hade förstås varit omöjligt ha alla hundar boende inne, ibland är man priviligerad hihi.

Kurs torsdag – grunder

Mosse och Joel hade varsin station och vi deltagare fick säga om det var något speciellt vi ville ha hjälp med. Jag gick med Knut och ville ha hjälp med utgång och upptag.

Gick först hos Mosse och han såg ju direkt att Knut inte är tillräckligt grundad på cirkeln. Jag ska jobba på att få honom lös på cirkeln och därefter flytta mig längre bort. Jag har alltså gått för fort fram. Som vanligt 🙂 
Sen poängterade han att man generellt ska kunna kontrollera hunden i hela utgången, den ska inte bara rusa på till klockan 12. Det ska gå att finlira hela vägen plus ska den vara ren i flankerna när man ber den gå ur balans, även på långt håll. Köra cirkel ur balans på 400 meter alltså… det sa han inte men det är min slutsat.

Därefter var det station Joel och där var det öva på att lägga press.
Här fick vi glänsa lite jag o Knut för den övningen kunde vi. Cirkel med mig inuti funkar hur bra som helst och han är väldigt lätt att lägga press på. Det var intressant se hur de andra hundarna fungerade. Man lär sig nästan mest av att titta på andra, lyssna på råden de får osv.

Vad är press?
Föraren ska genom att lägga tryck på hunden förmå den att röra sig avslappnat, och med en bra attityd, runt och emot fåren. Både Mosse o Joel börjar med pressläggandet direkt med den nytända unghunden. Finns olika medel för att lägga den här pressen. Det måste anpassas till respektive hund/förare. Vissa hundar behöver skrämmas ordentligt (för att ta det lugnt, inte bita eller jaga fåren) medan andra bara behöver en liten harkling för att förstå.

Dag 2 – sortering, delning, dubbelhämt
Vi var ett nytt gäng dag 2 och nu var det lite mer avancerade saker på agendan.

Look back
Vi hade ca 20 lamm och höll till i 25.an. Vi delade dem i två grupper (utan hund) och ställde dem i varsitt hörn. Hunden lades mitt emellan. Att inte hunden användes för att dela var för att göra det enkelt för den plus att det inte ska blandas ihop med en vanlig delning. Föraren fick stå en bit ifrån hunden, i sidled och sen gick man några steg mot den ena flocken och sa framåt till hunden.  Sen vände föraren mot den andra flocken, utan att säga något, hunden vände sig också och då sa man ligg och därefter några steg framåt. Sen vände man igen, la hunden, framåt osv. När hunden vänder sig fint mot andra flocken så säger man sitt look-back kommando. Mosse o Joel lär alltid in kommandon efter att rörelsen är fin. Gäller alla kommandon. Hela övningen var väldigt lugn, absolut inget snabbt flamsande fram och tillbaks mellan flockarna.
Så håller man på och tränar look back, i 25.an, tills det verkligen sitter. Sen utökas avståndet. Skickar på dubbelhämt gör man inte förrän grunden är klar.

Dubbelhämt
När flock 1 är hämtad flankar man hunden åt det håll den andra flocken står. Står flocken till vänster så flankar man hunden ordentligt åt höger när den hämtat flock 1. Den ska hamna i bra position så den kan göra en bra utgång på flock 2. Man placerar den så att risken att skära blir så liten som möjligt. Sen ger man sitt look-back-kommando och då ska hunden stoppa(s) för att invänta sitt utgångskommando. Den ska inte sticka iväg av sig själv när man ger look-back. Hunden ska även här kunna kontrolleras i hela proceduren.

Delning….

har inte tid skriva mer just nu – får bli nästa inlägg!

Ha en härlig tisdag! här skiner solen, det var frost i gräset i morse. SÅ FINT har vi!
Eva