Vinter kallt kurs och snö

Då var det söndag igen då! Hela förmiddagen gick till att röja snö här hemma. Det krånglade lite för varken fyrhjuling eller traktor ville starta i kylan. Men traktorn hoppade i alla fall igång med hjälp av startkablar (det gjorde inte fyrhjulingen). Medan jag ändå höll på så tog jag 25.an också! Jag var ju på kurs igår och är tokinspirerad att träna – men det gäller ha nånstans att vara… Så här fint blev det! Men ploga av hela ängen – det får vara, vi har för liten traktor, då skulle man ha gjort det från början av vintern. Vem kunde ana att det skulle bli så här långvarigt!?

Uppdateringskurs
Igår hade vi vår årliga uppdateringsdag för SULVKs instruktörer. Det är verkligen både roligt och nyttigt. Lärare var Jo Agnar Hansen från Norge, en mycket duktig förare och instruktör. Först var det ett par timmar teori inomhus och därefter åkte vi till ett ridhus för att köra praktiskt. Vi körde först Ingelas unghund som är 7 månader. Jo Agnar ville visa sina idéer om att träna hund. Här var det intressant se hur Ingela fick gå med hunden i lina och lägga press genom att säga nej när den tittade på fåren. Genom att säga nej med olika röstlägen kunde man få hunden släppa fåren olika mycket. Ett skarpt nej och hunden skulle gå bort ifrån fåren. Funkar såklart med ett annat ord än nej men han rekommenderade det eftersom de flesta hundar redan vet vad det betyder. ”Sluta med det du håller på med”. 
Han berättade också att han lär in ett ”gå bort” och då ska hunden vända och gå bort från fåren.  Det tyckte jag var lite extra intressant eftersom jag alltid lärt mina hundare det. Jag tycker det är användbart i alla möjliga situationer (inte bara med får inblandade) men har fått en del kritik för det.  – Det är inte vallning att be dem gå bort…fy. Jaja vi är alla olika som tur är och det kändes roligt att inte vara ensam om att lära hundarna såna ”dumheter” 😉

Därefter fick jag köra med Kelli och då skulle vi träna höger- och vänsterkommandon. Det var väl inga större konstigheter. Han tyckte man skulle börja med kommandon tidigt och att man skulle vara flexibel och träna båda hållen. Eftersom fåren rör sig blir det väldigt fyrkantigt att försöka träna ett håll i taget.
Kelli skötte sig bra, tycker jag. Hon var lite hetare än hemma och där kom hennes tajta vänsterflanker fram väldigt tydligt. Jag behöver lägga lite press på henne för att slå ut ordentligt åt vänster. Jag tycker hon snappade upp kommandona riktigt bra. 

Sen tittade vi när Pia körde med Tigi och då var det fösning på schemat. Här hade Jo Agnar ett bra tips som jag tror blir perfekt för Kelli. Hundarna vill ju gärna glida upp i balans när man börjar fösa och vi brukar ha lina, benklapp mm för att få dem att inte glida. Han tipsade att när hunden börjar glida så ska vi korsa  hundens väg och byta sida. I och med det så rätar hunden upp sig. Förmodligen börjar den glida åt andra hållet och då är det bara att byta tillbaka. Sen håller man på så tills hunden har lärt sig. Fiffigt! Inget ropa, dra i lina och inga misslyckanden med hund som ideligen rundar.

Efter lunchen fick vi göra några övningar där vi skulle instruera varandra. Tyvärr blev det så sent så jag var tvungen åka hem men det var ett roligt sätt och jag hoppas få möjlighet praktisera det vid ett annat tillfälle.

Söndag med Sol Snö och Kallt!
Ja här kom ungefär 30 cm snö i natt och 18 grader kallt, blir nog lika kallt i natt.  Solen har lyst idag och det är bara så underbart! Den värmer riktigt bra och om man blundar och vänder upp näsan så känns det som vår! Jag tog med kameran ut och här är några bilder från dagen.

Helt otroliga snöformationer på staketen!


Två trådar under snö…


Hundarna trampar upp spåret


Ettan pulsar duktigt


Granne Håkan körde förbi oss på rakbanan


Kelli gräddnos


Kommando ”sidan” när bilar ska passera. Kolla bildsviten här när jag säger okejkommandot 🙂


Tänk att det är så roligt att springa!


älskar den här bilden…


Tokiga lilla Ettan!


SnöSia

9 svar på ”Vinter kallt kurs och snö”

  1. Åh visst är det härligt med kurser som tänder träningssuget rejält! Det är tur att all snö tillsammans med solen är väldigt vackert för annars skulle man lätt bli på dåligt humör just för att det omöjliggör tränandet! Man kanske skulle ta med sig lite får till Bälinge nästa gång! ;-P

  2. Jag är så sugen på att valla. Vi har inte vallat på hela vintern. Och jag vill lärt mig, så synd för jag har inte kunnat bibehålla det som Kate kunde… men jag hoppas på att ta igen det och mer därtill! Drivningen har jag lyckats försämra hos Kate… menar du att om hunden går upp i balans går men ”mot hunden” och byter sidan om den? Den fortsätter inte bara runt då? Det måste jag testa!

    Fina bilder!!

  3. Ja, det var verkligen givande. Vi känner oss supertaggade – så nu hoppas tom jag på att snön skall försvinna så vi kan ge oss ut i hagen!!

    En av de roligaste stunderna var när vi gjorde övningen där man skulle gå motsatt håll som hunden i cirkelarbetet. J-A ville att jag skulle lägga Ozz när hon ville upp i balans istället för att springa om mig, men Stina berättade senare att hon brukade köra dem på benen. Jag och Stina satt och spånade på lunchen hur det såg ut och hon: ”Ja, men kör en jaackosväng och jobba henne framåt”. Kläckte idén för J-A, och nästa pass så fixade Ozz övningen ! 😀 Inte så dumt med agility 😉

    1. hahaha vad roligt – ”Ja, men kör en jaackosväng och jobba henne framåt”. Så härligt när man pratar samma språk 🙂

  4. Åh, vad avundsjuk jag blir, min träningshage är nu helt igensnöad, det går inte att hålla den upptrampad längre. Låter f.ö. som en väldigt givande kurs!

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.