80% har slappa leder…

Vid hd-röntgen igår så frågade jag om detta med sedering Plegicil kontra Domitor. Berättade att jag mött folk som har uppfattningen att det är fusk att använda Plegicil och att det kamoflerar hd-fel.

NONSENS sade hon. De pratar om sitt Domitor men det går nåt år, sen kommer de hit. Vänta du så får du se… de kommer ändra sig.

Hon sade att man ska röntga hunden i ett så naturligt tillstånd som möjligt för det är det som är verkligheten. Ingen hund ska springa när den är medvetslös (som på djupare sedering tex. Domitor).

Hon menade på att 80% av alla bordercollie har slappa leder och frågade om vi verkligen vill slå ut så stor del av avelsbasen?
Hon sade att hd-fel pga slapp led mycket sällan (<2%) leder  till problem.
Vad ÄR då hd-fel frågade jag? Svaret blev:
HD-fel är när skålen är för grund och när ledkulan inte passar i skålen. Det är dyplasi.
Hon tyckte att alla borde röntga på Plegicil och att det borde stå i veterinärdata om hunden har slapp led. Hon menade att många B-hundar har B just pga slapp led och det bordet stå. För då kan man ännu noggrannare välja avelsmaterial utifrån den infon. (Man kan alltså även få resultatet slapp led vid röntgen på Plegicil eller utan sedering. min not.)

A och O är att hålla alla hundar välmusklade.

Rätt eller fel vill jag låta vara osagt men det är väldigt lätt att få förtroende för K. Hon har kanske landets största erfarenhet av hd-röntgen. Hon har jobbat ihop med två av landets främsta och mest erfarna experter på området Audell och Kasström. Båda använder eller har använt Plegicil.