med Dell till Joel

Idag har jag testat lite shaping bland fåren. Sia köpte det klockrent och gick ruggigt bra, åtminstone första vändan. Hon har lite ont av sin klo, när något kommer åt den, hon får gå med socka på.  Fame tyckte det var jättekonstigt med en matte som inte sa nånting, bara vispade lite med spöt. För Sia är det ju trollstaven (som bekant). Fame duckar lite men släpper inte vallningen. Försöker få henne driva och jag tycker nog hon blev lite bättre idag. Hon är ju nedastt av AMS-värk (eller nåt ditåt) och är riktigt konstig för dagen, men det går ju över. Känns som jag aldrig riktigt lärt (låtit)  henne driva… Ska testa denna träningen ett par veckor iaf så får vi se vad det ger.
Flugan, Urban o Swift var här ikväll och Atas på dan. Fåren var mycket springigare idag än vad dom varit senaste kvällarna, vet inte om det beror på svalare väder?
I morrn är det på¨t igen. Bravo o Atas kommer på fm och sen blir det ett gäng till kvällen också. Kul!

Har faktiskt hunnit med lite agility med pappisarna också. Busy börjar bli duktig på slalom nu, körde en kombination med högerslalom idag och det gick riktigt bra. Har kört lite framförbyten med direktbelöning och det verkade hon fatta med en gång. Tyvärr verkar hon på väg in i löp, springer o kissar över överallt. Lite för tidigt,  så hoppas jag har fel ,vill köra i Bro-Håbo 26-27 augusti!
Ninjo och slalomen kommer ta tid. Ettan är lika pigg o glad som vanligt.

—–

Igår åkte jag med Tina och Dell upp till Joel. Hon skulle få lite hjälp med träningstips och jag var lite nyfiken på hans nya hane Jack.
Vi hade en trevlig kväll och Joel hade mycket intressanta träningstips. Han bygger på att träna utan dominans, och utan våld. Han använder långpisk och håller i olika lägen mot hunden för att hålla den på rätt avstånd, smäller i luften om det behövs. Korta tillrättavisningar med rösten som värst.
Kändes bra och Dell skötte sig utmärkt.

Jag fick ett tips gällande hundar som bara möljer på för fort mot djuren. Gå en drivning mot ett staket där det blir ett naturligt stopp. Kolla vad hunden gör och försök få den att förstå att den ska lägga sig/stanna av sig själv. Fåren har ju ingenstans att ta vägen och då ska hunden sluta trycka på. En del har det naturligt och andra får man lära. Han menade att vissa (kände mig lite träffad där) styr för mycket så hunden fattar aldrig vad den ska göra. Hunden måste göra egna erfarenheter och förhoppningsvis lära sig ta rätt beslut. Man kan nog säga att han ”shapar” väldigt mycket i vallningen. Dvs. fångar upp beteenden som  hunden bjuder själv, sätter namn (kommandon) på dom sen.

Jack var väldigt social och såg fin ut på fåren. Lugn och balanserad. Han gjorde en singling som imponerade. Han är normalstor men ganska kompakt. Jämfört med räkan Dell såg han jättekraftig ut, men det är ju en sned jämförelse för hon är verkligen liten.