Vindkraftspark jättenära Seglinge?

Fick reda på att det planeras en vindkraftspark väldigt nära oss. Jag är så dåligt insatt i vad detta innebär, någon som kan bidra med info?

Här hittar man en karta på områden som planeras. Gröna med blå kant anses som lämpliga, gröna som möjliga. Som du ser är det ett jättestort område på andra sidan stora vägen från oss sett:

 

Hela kartan som finns på kommunens hemsida:

http://www.uppsala.se/pages/99523/plankarta_december_2011.pdf

Mer om planen:
http://www.uppsala.se/sv/Boendemiljotrafik/Stadsutveckling–planering/Oversiktsplanering/Vindbruk–tematisk-tillagg-till-OP/

Frågan är om det är ok eller om man borde protestera???

3 svar på ”Vindkraftspark jättenära Seglinge?”

 1. Vinkraft låter en hel del och innebär vissa faror med tex issom slungas iväg vinertid och så. Tyvärr har man sällan framgång med att överklaga vindkraftverk. Bord inte närmare än 1-2 km kommer du inte ens ha talerätt. Om vindkraftverken är färre än 6 och inte större än en viss höjd krävs inte miljötillstånd och då krävs det att du bor ännu närmare för att ha talerätt.

  De flesta som bor nära klagar och det blir inte en bättre prövning ju fler man är! Det räcker med att en enda är taleberättigad för att ärendet ska tas upp till prövning.

  Argument som man INTE har någon framgång med är att de stör utsikten och liknande.

  Argument som man kan ha framgång med är att skuggbildningar överskrider riktvärden som finns, ljudnivåer överskrider gällande riktlinjer samt att eventuell verksamhet som redan finns på platsen störs väsentligt. Tex hästarna, avel av dem, stress osv.. men argumenten ska vara väl underbyggda och kunna bevisas..

  Det är mao väldigt svårt att få gehör i sådana mål men till viss del kan du kanske påverka om du har bra argument!

  Mvh Anna som jobbar med just överklagade vindkraftärenden dagligen på mark- och miljödomstolen…. ;-D

 2. Beoende på hur vindarna går – vindriktning och hur mycket buller ni har i övrigt -tex trafikbuller brukar vindkraftverk kunna ge en del buller. Ganska lågfrekvent -dovt sus när bladen passerar axeln. Det beror en del på vilken typ av kraftverk som placeras förstås – vissa är tystare än andra. Senare forskning jar visat att även vindkraftverksljud till viss del kan maskeras av trafikbuller – dvs det blir inte lika framträdande – läs irriterande…
  Min första tanke är hur hästarna reagerar? Ljud och rörelse är rätt konstant men ändå?
  EvaP
  som jobbar med buller…

 3. Min far har ett vindkraftverk som ligger några hundra meter från gården. Jag tycker inte att man hör ljud från det och hästarna som finns där reagerar inte alls på det. Det är visserligen lugna ponnyer, men hästar vänjer ju sig!

  Jag är väl överlag positiv till vindkraftverk eftersom vi behöver alternativ till fossila energikällor och ska dom byggas så kommer dom ju hamna inom synhåll för några, det är ju oundvikligt.

  Finns det vindkraftverk i närheten så att ni kan åka och lyssna? Det vore väl det bästa sättet att få en uppfattning om ni kommer tycka att det är störande?

Kommentarer är stängda.