Hur långt får valpen gå?

Ja det här är en fråga jag ofta får och den är inte alldeles enkel att svara på.

Britt har delat med sig ett tips som hon fått från veterinären Karin Augustsson:

Räkna fem minuter per månad

2 månader = 10 minuter promenad

3 månader = 15 minuter promenad

4 månader = 20 minuter promenad

osv.

Flera promenader om dagen är ok om det är några timmars vila emellan.

Själv ligger jag nog på bortåt 15 minuter i stöten för Hassel som är 2,5 månad gammal. Försöker kolla på klockan och sen bära honom om promenaden tar längre tid. Kan ju säga att han inte ser det minsta trött ut efter den tiden men skenet bedrar säkert.

När Hassel går med på promenaderna så har jag de andra hundarna kopplade och Hassel lös. Det blir alldeles för jobbigt för honom att försöka hänga på i de vuxna hundarnas tempo när de är lösa. Och att ha honom i koppel och de vuxna lösa blir för svårt, då kastar han sig i kopplet och vill självklart hänga på. Får han gå i koppel tillsammans med de andra eller ensam så går han jättefint.

4 svar på ”Hur långt får valpen gå?”

  1. Jo 5 min/ månad valpen är gammal minns jag också från en av Karins föreläsningar. Jag har dock för mig att det inte var vunget med timmars vila emellan utan lika lång vila som promenad men jag kan minnas fel. Jag kör dock efter det för Vera.

  2. Tack Eva för världens coloaste lilla valp!
    Vi praktiserar förresten sitta-i-ryggsäken-metoden, eller försöker iallafall. När hon gått en liten stund får hon sitta i ryggsäcken som jag bär framåt istället. Går rätt bra, och misstänker att den extra vikten ger en själv lite bra träning också. Sen har jag faktiskt lämnat henne ensam när jag har varit ute med de stora, det har gått hur bra som helst. Smyger iväg när hon just somnat, och en timme senare när vi är tillbaks så sover hon oftast fortfarande, eller ligger snällt och tyst och väntar i allafall.

    1. Tack du coola valpköpare 😀
      Jag lämnar också Hassel hemma ensam när jag ska gå längre eller träna. Jag orkar inte vänta tills han sover, jag kör ett godisregn och sen går jag medan han får leta. Han sover alltid när vi kommer tillbaks, man riktit ser hur han gnuggar sig i ögonen av yrvakenhet. Jag vet såklart inte om han gastat men de gånger Tobbe varit hemma har han muttrat lite och sen somnat. Han är nog världens näst coolaste valp :mrgreen:

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.