Lagen om bilburarna…

20120218-200516.jpgNu verkar det som myndigheterna är på hugget och tänker jaga oss hundägare för att vi kör omkring med hundarna i för små bilburar.

Anvisningen om mått är orimlig.

Jag anser att jag är djurvän och att jag vill mina hundars bästa. Tror ingen tvivlar på det. Hundarna älskar att åka bil, knör gärna in sig tre i samma bur fast de inte behöver.
Men följer jag lagen? Följer du lagen? Jag har väldigt stora burar i min bil men är de lagliga?

Jag tycker det är stor skillnad på att skicka en hund i flygbur mot att ha den med sig i bilen (men samma krav). I bilen har jag full koll på hunden. Hör direkt om den är orolig och kan stanna och rasta. På flyget har man ingen möjlighet. Det är milsvid skillnad.

Sen undrar jag verkligen över all denna plats som krävs. Varför? Mina hundar ligger ner hela resan oavsett om vi åker 30 minuter eller flera timmar. Därmed inte sagt att de inte ska kunna resa sig, det kan de. De har gott om plats i mina ögon.

Hjälp mig gärna tolka lagen och tala om vad som verkligen gäller. Jämför man med människor som åker bil så har vi det betydligt sämre. Vi spänner tex fast våra barn på minimala platser. De kan varken resa sig eller lägga sig raklånga. Det kan hundarna. Även om burarna enligt lagen är för små…

Kom igen nu gott folk – vi måste få till en ändring på detta ellerhur! Fram med lite sunt förnuft hos dem som bestämmer!

10 svar på ”Lagen om bilburarna…”

 1. Så undrar jag vad de ska göra åt alla som åker med sina hundar lösa? Tycker jag ser det nästan varje gång jag parkerar utanför affären. Verkar bra mycket farligare än måttet på min bur! Som förmodligen är på gränsen till för liten…

  1. Pernilla det är 1500 kr i böter om du har hunden lös i bilen. Läste det nånstans nyss…

 2. Det visste jag inte, men är det då samma böter på att ha för liten bil? Vart har du läst att de ska börja kontrollera måtten? Verkar helt sjukt, borde finnas viktigare saker att lägga tid på. Sen får man nog då räkna med att det blir svårt att ha bur om man har fler än en hund, om man inte ska köpa en buss då!

  1. Jag har alltså inte läst att de ska kontrollera måtten, det var tillspetsat. Däremot har Länsstyrelsen i Västra Götaland ett informationsprojekt runt detta.

 3. En hund som åker i en stor bur i en bil riskerar att skada sig rätt rejält vid en krock typ whiplash…. 🙁

 4. Flygburen som gäller för en hund i Kittys storlek, tar upp hela utrymmet i en V70:s kombiutrymme.

  Men det här att myndigheterna skulle vara på hugget – stämmer det? Det enda jag sett är en krönika i Omkring, baserat på ett insänt brev från en privatperson. Har jag missat något?

 5. Jag vet inget om upprinnelsen till det här och varifrån uppgiften kommer att länsstyrelserna skulle vara på hugget om detta (tvivlar på det med tanke på deras arbetsbelastning i övrigt). Men vad gäller frågan om laglighet så har jag svårt att tro att burarna på bilden inte uppfyller föreskriftens krav (1,10 x längden, 2,5 x bröstbredden + en bröstbredd extra för varje hund, höjden över hjässan). I vilket avseende?

  1. Det är Länsstyrelsen i västra götaland som har skickat ut mail om ett informationsprojekt angående detta med burar. De uppmanar till information i klubben och det är det som har skett i SVAKs tidning Omkring.
   Mina burar på bilden är precis på gränsen till lagliga pga höjden, det beror på hur jag mäter höjden över hjässan. Men hundarna kan stå upp utan att slå huvudet i taket även om de ”kan” slå huvudet i taket.
   Jag själv kan inte stå upp i bilen eller lägga mig i full längd och det kan inte barn heller när de åker.
   Jag har inget emot att hundarna har det bekvämt, tvärtom. Men jag vill att det ska vara rimligt att hålla sig inom lagens gränser.
   I mina burar går det lätt in två hundar i varje där nere. Men då spricker det på att de är långa, inte breda.

   1. Tack, nu kunde jag hitta informationen här: http://www.lansstyrelsen.se/vastragotaland/Sv/djur-och-natur/djurskydd/djurskyddskontroll/extra-kontroller/Pages/burforavaring-ochg-transport-av-hund-och-katt.aspx (där finns även en länk till det utskickade informationsbladet). Där framgår att syftet med projektet är att ”öka kunskapen om lagstiftningen rörande burar och transporter hos hund- och kattägare”. Så att det skulle röra sig om någon kampanj med kontroller är osannolikt. Jag tycker faktiskt inte att det är ett orimligt krav att hunden ska kunna sitta upp utan att slå huvudet i taket (det brukar både vuxna och barn kunna göra i bilen också). För kortare transporter av arbetshundar gäller lägre krav på utrymme, men tävlingsdagar kan som bekant vara långa.

    Däremot reagerar jag på tolkningen (enligt ovanstående information) att man aldrig, ens för en liten stund, skulle få stänga in hunden i buren när man har den hemma. Om man ska förvara hunden i bur i samband med transport, träning och tävling, vilket man får, måste man rimligen kunna få vänja hunden vid burvistelsen under trygga förhållanden.

Kommentarer är stängda.