Rovdjursbesök

Ja det kan ju låta skrämmande men i det här fallet är det kärt besök! Igår var Eva-Marie här med sina rovdjur Bat, Ozelot och Piraya 🙂 Det var så längesen vi sågs och det är alltid lika roligt när det sker! Den här gången fick vi till och med tid för lite fårvallning med Batten! Bat är en Kelli-Loki-son och tog sig nu an fåren med både attityd och pondus. Våra springiga tackor passade nog honom utmärkt. Han visade stor potential så nu blir det för matte att slipa till grunderna 😛
Familjefoto på Eva-Marie, Bat, mamma Kelli och brorsan Hassel.
evamarie

Kellis pojkar

Senaste veckan har alla Kellis söner varit här och tränat. Alla har fullt fokus och fin djurhantering. Inget röj och bråk, väldigt träningsvilliga och trevliga att jobba med.
Mobilbild på Kjapp och Speed nedan.
20130909-131124.jpg

20130909-131134.jpg

Kroppskontroll i låda

Här kommer de utlovade bilderna från förra veckans valpkurs. Fyra ben i lådan är målet och vi körde vår första ”tävling”.  Alla ben i lådan och två försök. Vet ni hur svårt det är att sätta fyra ben i lådan utan att något doppas utanför? Svårt! Speciellt när det är många roliga kompisar runtikring.

Speed hade tränat på pytteliten låda och visade att han dessutom kunde få i alla tassar på tvären!!! Han är min vinnare i tävlingen!

Kyra visar att hon har koll på sina bakben. Just att känna av och kontrollera sina bakben kan vara väldigt svårt för både små och stora hundar.


Lovisa och Lena visar hur man börjar övningen. Godis i handen och vänta ut hunden.


Bat testade också den lilla minilådan och det var svårt få plats med alla de små benen. Han provade sen med den gröna varianten och då blev det plättlätt.


Lyra hade den absolut minsta lådan av alla. Jag gissar att hon vunnit tävlingen om hon inte suttit fast i köer i snöstormen. Nu fick hon kasta sig in i uppgiften utan att landa i sällskapet och det blev väldigt svårt att koncentrera sig på träning utan att ha hälsat på alla. Sötnosen!


Hassel vann tävlingen och jag kan hålla med om att det var lite fuskigt att använda en sån jättestor låda 🙂
Vera hade också en mycket mindre variant och hur hon även fick ner rumpan i den är en gåta. Jag tycker Vera är så otroligt lik Kelli.

Visst är det duktiga små valpisar vi har!!!

Speedbumps

Vi gör en hel del roliga saker på valpkursen. Senast var det hoppteknik och mänskliga speedbumps. Det här är en övning som alla valpar har nytta av (inte bara blivande agilityhundar). Att hålla reda på sina ben är alltid nyttigt. Hoppteknikövningar gör vi kanske två gånger per månad. Ett träningspass kanske består av sex försök. För övrigt är det lyfta på tassarna i skog och mark som gäller. Vi kör ingen träning på hinder förrän valpen är 1 år. Varför? Jo för att de ska få växa klart i lugn och ro. De får inte tävla förrän de är 18 månader och då har man hela sex månader på sig att lära in hindren – piece of cake – gott om tid alltså!

Vi körde två varianter. En där vi sitter med benen särade och då är meningen att valpen ska göra ett avstamp emellan dem. Andra varianten har vi benen ihop och blir det ett litet hopp. Så himla smidigt att liksom ha ”hindret” med sig 🙂

Här är det några av Kellis valpar som visar hur det går till.


Lyra tar avstamp mellan Lydias ben, precis enligt skolboken


Hassel


Här gör Bat ett riktigt snyggt hopp

Har även bilder från träningen när de står med alla fyra tassarna i små lådor. Kommer om nån dag, när jag hunnit redigera.

Valpkursen för Malin Elfström

Det bästa man har lägger man på bordet eller …. 🙂

Igår var det tredje tillfället på kursen och vi pysslar med belöningar och burträning. Det gäller att ha en bra belöningsteknik och bra belöningar. Det gäller bygga värde för de belöningar vi vill arbeta med. Malin visade ett svårt exempel där hon kampade med On samtidigt som hon lade ut en hög med godis på golvet. On var fullt fokuserad på kampen och ignorerade godiset. Sen kunde hon lägga ut leksak och enstaka godisar på golvet – pekade på den han skulle ta och han lyckades klockrent. Imponerande! Och det var FULL intensitet hela tiden. Man kanske kan tro att hunden skulle bli ledsen eller passiv av att inte få ta godiset när den vill men man såg inget sådant alls. Skoj!
Malin berättade att On väldigt gärna velat ha godiset i början medan Nick hellre ville ha leksak. Numera är båda lika duktiga så det gäller kunna variera sig som tränare.
Jag frågade vad syftet är att lära hunden det här och svaret är att hunden verkligen ska vilja göra det vi vill. Så enkelt egentligen. Några exempel: ta det hinder vi pekar på och inte favorittunneln, kunna fortsätta slalom fastän nån har tappat godis på marken, kunna stanna kvar fastän andra leker/tränar/gör nåt roligare, kunna fortsätta jobba fastän en hare skuttar fram osv osv.

Sen körde vi vidare med burleken och jag blev lite imponerad av Hassel. Vi har inte tränat det så mycket men han är otroligt lättlärd och behöver inte många repetitioner för att förstå. Nu ska jag utveckla hans stadga vad gäller frestande saker utanför buren när dörren är öppen.

Kullsyskonen verkar precis lika lättlärda och det är en fröjd att se dem leka med sina förare.

Therese och Speed kör burleken.


Eva Marie och Petra kör belöningslekar med Bat och Vera


Hassel hade partytime som ni ser, här pussar han på Sirocco.

Träna valp är sååååå roligt!

Valpkurs med burlek

Fem av Kellis valpar var med på valpkursen för Malin igår. Jätteroligt att träffas och se att de är så kavata och roliga. Alla var duktiga på att koncentrera sig i lek med matte. För allting bygger på att leka sig fram och belöna upp det vi vill ha. Det är för den skull inget mesande. Det här ska bli lydiga, samarbetsvilliga, arbetsglada hundar. Vi tränar just nu bland annat på att valpen ska tåla hantering, inte vakta allt och alla, komma på inkallning mmm. Det är så himla roligt när man ser vilken respons mat i mängd och timing kan ge. Det lönar sig att matte tar i tassarna och valpen går gladeligen med på att få klor klippta tex.
Vera går som slickad vid Petras sida efter att hon konsekvent matats mycket från sidan.

Malin demonstrerade sen burleken. Och vilken otroligt användbar övning. Den borde vara standard på varenda valpkurs! Förutom att man får en hund dom älskar sin bur så får man självkontroll som kan föras över till alla ställen där sån behövs. Ytterdörren, bilen, starter, fårgrinden, kontaktfält etc. Dessutom kan man grundlägga massor av agilityhandling. SÅ roligt! Och hunden bara älskar det. Malins Nick imponerade verkligen och ingen kunde väl ifrågasätta att hunden gillade det, haha.

20121113-094100.jpg 20121113-094109.jpg 20121113-094116.jpg 20121113-094123.jpg
För att ni inte ska missförstå, ingen av hundarna bor i burar. Men på tävling, i bilen, hos veterinären är bur ibland ett måste och det är så himla bra få en hund som känner sig trygg och älskar att vara i sin bur.

Kennelträff


Underbart väder, trevliga människor, 23 superhundar varav 13 från Seglinge – en toppendag helt enkelt!

De minsta valparna fyllde 13 veckor idag och fick prova på att gå efter fåren litegrann. De ser jättefint ut eller vad tycks:


Vera


Lyra


Speed


Bat


Hassel

Några bilder på de stora hundarna:

Flugan och Snodden


Troll – jag bara älskar den här bilden! Så jäkla söt!


Troll igen


Malin visslar och Vallstigens Nick (barnbarnsbarn härifrån) börjar bli jätteduktig!


Kelli och Monster – kullsyskonen

Sen finns det ungefär ytterligare 300 bilder… jag ska sortera lite och lägger upp dem i ett galleri nånstans. Återkommer med länk!

Tack för en härlig dag!

Duktiga på att sova! och lite IKEA

Nu har det gått fem dagar med bara två valpar och vi börjar komma in i lite rutiner.

De sover mycket. På nätterna (torrt) ungefär från 22 – 06.30, förmodligen längre om jag inte väcker dem. På dagarna sover de kanske fyra gånger  nån timme eller två i stöten. De har lättare och lättare att komma till ro tycker jag, de börjar väl vänja sig vid allt helt enkelt.


Här har de somnat vid 9 på förmiddan i favoritbädden. Det är en gammal IKEA bädd som jag tycker håller otroligt bra kvalitet. Den är tvättat mängder av gånger och så länge de inte tuggar på den så bara fortsätter den leva. Alla hundarna älskar dem. Undrar om det är den mjuka kanten som är så skön? den är ju inte särskilt mjuk och bekväm i botten, stoppningen är rätt nedsliten. Jag tycker IKEA ska återuppliva sin hundavdelning.

Varför Bat är blöt? ja det undrar jag också… 🙂

Utflykt till Mörkö

Idag har jag tävlat IK2 på Mörkö med Sia och Knut. Vi kom 6.a och 7.a och jag kan konstatera att mitt träningsupplägg sista tiden haft rätt fokus. Dvs närarbete. Tyvärr gav träningen inte ett skit för dagens prestation var en Katttaaasssttttrrrooofff. Vi kan inte dela och vi kan inte ränna. Nåja, bara ett försök på rännan eftersom tiden eller poängen tog slut men ändå…hur svårt kan det vara att dela!!!
Det fanns ljusglimtar också 🙂 Båda hundarna gjorde fina drivningar och jag fick beröm av domaren.
Vann gjorde Ingela och Bracken vilket var väldigt skoj tycker jag. Jag har alltid gillat Bracken, det är en jättefin hund och nu har de vuxit in i IK2. Grattis igen Ingela!!
Maria och Peace gjorde också en jättefin runda men fick precis som mamsen inte några poäng från delningen. Det blev svårt med fem djur av varierande ras varav två märkta, för många av ekipagen.
Kjapps husse Kenth var där och tävlade med Feo också och de gick kanonbra in på en tredjeplats. Jätteroligt! Grattis Kenth!

Hassel och Bat fick följa med idag. Deras första långresa gick över förväntan. Lite gny på ditvägen men inget illamående. Hemresan sov de som stockar.
De fick inte följa med fram till tävlingsområdet eftersom de är för unga, så det blev många små promenader vid Skanssundet i stället. Det fanns en hel del läskiga saker. Till exempel parkerade bilar som skäller. När färjan kom in blev det lite trafik en stund. Både hundar och jag blev rädda när en motorcykel kom svishcande med ett vrål alldeles för fort. En stor långtradare som ställde sig nära vår bil var också läskig. Båda stirrade stort och länge på den. Stirrade gjorde de också på skränande fåglar som steg i stora flockar och på en stor färja som passerade. Även vattnet tittade de stort på. Men det de reagerade mest på var definitivt de skällande bilarna. Det positiva är att båda valparna avreagerar snabbt och de sista rundorna så tittade de bara lite trött mot de bilar som skällde. Många saker som ska upplevas här i världen.
Och dagen innebar såklart en massa koppelträning 🙂

Kellis lekskola


Nä barna, kom igen!  Nu ska vi leka dragkamp i stället för att tugga på mössor!

Inte tuggasjälv, du ska dra! Måste jag dra upp dig eller!


Såja, det ser bättre ut! Hugg tag nu då!


Bra Hassel!


Bat, håll emot nu då!


Oooooj vad du är stark, jag ramlar näsan omkull! Duktig pojke!


Sådär, nu får du nog lugna ner dig lite. Ska mamma snygga till dig lite eller behöver du gå ut kanske?

Fikamed valp

Igår morse tittade solen fram och jag passade på att njuta en stund. Har iofs flera solstrålar inne men det är nåt visst med den stora gula ellerhur!

20120928-081909.jpg

20120928-081918.jpg
Båda valparna var mycket intresserade av den vackra ”matskålen”.

Nu har jag gått ett par valppromenader med dem lösa och de är väldigt följsamma. Jag kallar in dem nu och då och de kommer så glatt springande för att få varsin karamell. Gullungar!

Jag följer de andra valparnas bloggar, hemsidor, facebook, sms med ett leende på läpparna. Överallt är det positiva tongångar. Härligt!

Fast en del bus förekommer… Här rök en datorsladd igårkväll, sånt är ju farligt! Lyra har gnagt hål på en sittkudde. Men de har en bit kvar innan de matchar mammas meritlista.

20120928-083340.jpg

Vad gör vi?

Nu har jag som sagt var bara två valpar kvar. Jag har städat bort valphagen och de två små har fått mingla fritt med husets övriga hundar. De har såklart träffats många gånger förut men under kortare stunder och väldigt kontrollerat.
Kelli har börjat leka så smått med dem. De vill fortfarande dia men nu är hon sinad så de börjar ge upp den grejen. Övriga är mest sura, ignorerar och muttrar lite. Ettan har läxat upp dem ordentligt ett par gånger.


Jag tränar name-game med dem sen i lördags. Alla fickor är laddade med valpgodis och nu kommer båda som ett skott när jag ropar (vad jag än ropar hehe). Underbart att ha den kommunikationen!
Försöker tajma rumsrenheten och det är ju enkelt om man är i samma rum.
En sväng till stallet i dag blev första promenaden utanför tomten. Spännande. Koppel är pest, men stallet var skoj!

Det jag börjat öva med dem är att ligga lugn i min famn. Båda somnar med magen i vädret – gulligt. Jag tycker det är jätteviktigt att de kan slappna av och finns det gulligare än att mysa med en valp i knät?

Sen har de pryat på kontoret…

 

Vi som är kvar…


Bat 8 veckor väntar på att matte ska komma hem från Afrika.


Det här är Hassel, han ska stanna här.

När jag inte kan ha koll på valparna får de vara en stund i hundgården. Det är populärt en kort stund. När man släpper ut dem särifrån kan det se ut så här… (Bat bakifrån):

och sen så här, här är det Kjapp och Hassel som lekte nu på morgonen innan Kjapp åkte:

7-veckorsbilder

Världens gulligaste valpar – så roliga – så coola – bara så himla fina!!!


Seglinges Bat

Seglinges Ponyo


Seglinges Vera


Seglinges Speed


Seglinges Lyra


Seglinges Kjapp


Seglinges Hassel

Igår blev de chipmärkta och i morgon är det dags för veterinärbesiktning!

6 veckor

Nu är valparna sex veckor (i morgon) och vi har börjat välja individer.
Tim flyttar till Stockholm, MiniK till Vaxholm, Katten till Bålsta och LoLo blir kvar här (fast nu har jag börjat vela… Yster?).
Tre kvar som bestäms i helgen, spännande!

19 dagar

Första kontakten med får och det var väldigt spännande!
Det är inte så lätt att få de där perfekta bilderna på sju busungar, här är de…

Flickorna

MiniK


Syster Yster


CopyKatten

Pojkarna

Look


LoLo


Tim


Black

Får jag presentera…

Det var inte det enklaste att plåta dem en och en så det blev lite busigt med bilderna.
Vill ju gärna ha nyfödd-bilder eftersom det är så roligt att jämföra vartefter de växer. Arbetsnamn har de också fått. Kärt barn har många namn, de kommer nog bytas X antal gånger innan det här är klart hihi.
Här är ligan:

1. Tim-Glaset – hane förmodligen svart-vit

2. Syster-Yster – tik förmodligen svart-vit

3. Copy-katten – tik trefärgad

4. Look-a-Like (Loki) – hane förmodligen svart-vit

5. Lo-Lo-Lo –  hane trefärgad

6. Mini-K – tik trefärgad

7. Black-Copy – hane troligen svart-vit

 

De ser lite olika svarta ut och jag tror det beror på att de röda väggarna i rummet fångas av blixten. Några är ju jättesvarta och de har nog fått mer dagsljus. Vi får väl se, vore ju skoj med några bruna… men jag tror kameran ljuger den här gången.

Valpningen är igång!

06.35 mörk hane
20120729-065918.jpg

06.20 liten mörk tik
20120729-065906.jpg

06.00 hane med lite mer vitt på nosen. Svårt att plåta dem med monilen, de är inte direkt stilla 🙂
20120729-060452.jpg

05.50 hane – blir inte lätt skilja dem åt…
20120729-055641.jpg

04.20 mörk tik
20120729-042613.jpg

03.20 tik kopia av föregående. Smal strimma o vitt runt nosen.

03.00 hanvalp. Kelli putsar o fixar som hon inte gjort annat.

20120729-031029.jpg