Fame

GK Vallh Pr SFinAgCh SAg(hopp)Ch SLCh Kelliegårdens Future Fame
bordercollie tik trefärgad
2000-05-07 – 2013-11-22
Fullständig stamtavla
Läs om Fames syskon

Fame har tävlat elitklass i tre grenar; SK får, klass 3 agility, lydnad elit

 Fame

  • är en snäll, vänlig och positiv tik med ett hjärta av guld. Hon blir aldrig arg. Okända hundar ignorerar hon totalt. Ser hon en hund hon inte gillar så rynkar hon tydligt och defensivt på näsan. Det respekteras så gott som alltid och hon hamnar aldrig i några konflikter. Sina valpar har hon uppfostrat på ett bestämt, men vänligt sätt, vilket imponerat mycket på mig. Hon vet precis hur och hur hårt hon ska ta i.
  • tycker mycket om människor även om hon inte kastar sig hejdlöst över alla. Vissa älskas mer än andra men alla accepteras. Hon tycker om att bli klappad och kryper gärna upp i knät eller borrar ner huvudet emot en i soffan. Blir hon riktigt förtjust så säger hon det högt också, hon pratar!
  • vallar med eye och lågt huvud, men växlar om till kroppsvall om det behövs, hon har ett medfött avstånd och flankering till fåren vilket gjort henne mycket enkel att träna. Hon är mycket lydig och lättstyrd. Hon står hellre än ligger i halterna. Flyktiga djur eller tjuriga tackor är inga problem men vi har inte tävlat så mycket så hon har inte särskilt stor erfarenhet av olika sorts djur. Hon avväger alltid situationen, läser djuren mycket bra, och gör det som behövs. Är djuren väldigt tröga kanske trycket inte riktigt räcker. Då har hon inga problem att ta till tänderna, men om hon får bestämma själv så väljer hon i första hand att ge djuren mer plats. Hittills har hon aldrig misslyckats med att flytta djur, även om tävling på tröga djur inte gett så höga poäng (kan bero på att jag styrt för hårt, och fel ;o). Hon försvarar sig om hon blir attackerad och har aldrig lämnat en jobbig situation.
  • är snabb och smidig och jobbar målmedvetet, men hon är inte intensiv och absolut inte stressad. Gällande motorn så är den alldeles lagom för min smak och räcker gott och väl i vallningen. Gällande agility och lydnad så räcker hennes motor också långt. Hon är inte sån som vill göra samma sak 100 ggr och fortfarande tycker det är roligast i världen. Hon är för klok för det. Ge henne en uppgift som hon förstår så utför hon den snabbt och korrekt, men håll inte på och tjata. Ju bättre hon förstår uppgiften, ju snabbare utför hon den, det är Fame i ett nötskal.
  • är högbent (56 cm), välmusklad, men lätt i kroppen (20 kg), är 3-färgad och långhårig men har inget överflöd av päls, har A-höfter och sund exteriör med bra vinklar, stark rygg och starka tassar.
  • är mentalt stabil och kan koppla av i alla miljöer. Hon har genomfört MH med godkänt på skott (1). Hon har blivit lite skottberörd senaste tiden pga att vår borderterrier blir så ivrig när han hör skott, då han kopplar det till förväntan på jakt. Fame reagerar genom att släppa det hon håller på med och titta på eller ta kontakt med mig, som för att checka läget. Jag kan inte säga att hon är rädd, däremot lite osäker. Jag tror att det beror på att hon inte vet vad det är borderterriern förväntar sig, hon har ju aldrig jagat… Hursomhelst så har hon inga problem att fortsätta jobba med det vi höll på med.
  • har en kull född 2002 e. Svarthalls Zäta. Alla avkommorna har fått mer intensitet än Fame. De varierar i arbetssätt mellan individerna men samtliga har fått en rejäl vilja att valla och arbeta, det är helt klart. Och alla är glada och vänliga hundar.

 

FAMES RESULTAT

2008-2011
Fame har bara tävlat agility de sista tävlingsåren eftersom jag valt att satsa på Fames barn och barnbarn Sia och Knut. Framför allt har Fame varit en klippa i laget Perfect Precept. I juni 2011 blev hon pensionerad, inför det årets lag-SM, eftersom hon förlorat en hel del av sin mjukhet och agility blev för stor påfrestning på kroppen.

2007

Hela våren gick åt till rehabilitering och en satsning på att komma i form till agility-SM. Det lyckades bra och vi kom 6.a individuellt. Vi har inte tävlat lika intensivt resten av säsongen.
Hon fick gå ett par vallningstävlingar mot slutet av säsongen och fungerade ganska bra. Jag har tävlat och tränat henne sparsamt under året.

2006

Agilitytävlingarna fungerade bra och hon gjorde bra insatser i landslagsuttagningarna och var bara en slarvdiskning från en landslagsplats. Vi deltog i några vallningstävlingar men i Breviksnäs var hon inte alls i form (efter löp) och på hösten skadade hon en lårmuskel. Den skadan gick upp ett par gånger och hon drogs  med den hela vintern.

2005

Fame har etablerat sig i högsta klassen i vallning och har klarat många olika banor under året. Långa hämt, korta hämt, delningar, singlingar, långa drivningar. Allting har fungera riktigt bra. Dessvärre är det inte så ofta alla moment har funkat på samma tävling så lite blandade resultat har det blivit. Men vi har lyckats bättre och bättre ju senare på året det blev. Sista tävlingen med 87 poäng satt skönt. Hon hämtar bra, är oftast hörsam och lydig (undantag finns). Mitt största problem är att styra rätt vid grindarna och det kan ju inte hunden rå för. Sen har jag fått lite åt nerverna vid fållan men det blir bättre.

Agilityn har fungerat ganska bra. Bronsmedalj i lag på SM satt bra. Tyvärr var hon skadad före SM så jag vågade varken träna eller tävla för fullt förrän egentligen efter SM. Hösten har dominerats av vallningen så agilityresultaten har blivit därefter. Lite halvdana.

Lydnad – vi lyckades ta det sista 1-priset i eliten på våren så hon är numera lydnadschampion. Den karriären är därmed över får vår del.

2004

Det blev endast fyra vallningstävlingar, på senhösten, och vi lyckades ta en 6.e placering i SK som bäst. Jag är mycket nöjd med henne. Att vi inte kommit längre beror enbart på för lite träning, det är svårt att tävla  i toppen i flera grenar samtidigt. Det är ingen tvekan om att hon har kapacitet för höga poäng.

Fame har etablerat sig i agilityklass 3 och tagit championat i både hopp- och agilityklass. Hon har vunnit några klasser och utvecklas stadigt. Jag tycker inte hon är riktigt färdig ännu, förhoppningsvis blir hon det under 2005.

Vi har även återupptagit lydnadstävlandet och det har blivit 2 st 1-pris i elit. Det är samma sak som gäller där, för lite träning för stora framgångar. Som hon känts i träning och tävling så kan hon komma upp i 300 poäng. Målet är ett lydnadschampionat sen lägger vi ner den karriären.

Fame hade sin andra valpkull under vintern. Valparna levererades i slutet av januari. Vi har inte tränat så mycket vallning under första halvåret eftersom vi flyttat. Jag har valt att satsa mest på agilityn fram till årets SM som går helgen före midsommar. Gällande vallningen så har Fame visat stort mod på några nya, hotfulla tackor som jag köpte in. Hon verkar överhuvudtaget ha mognat och fått mer självförtroende.

2003

Har tävlat ytterligare fyra ggr i Int resp SK och är några erfarenheter rikare… Först var vi i Flen på en Int tävling. Där var djuren så otroligt tröga att hundarna fick gå in och bita för att flytta dom (domarn tillät alltså detta till en viss gräns) och massor av ekipage bröt. Så även jag. Flera hundar kunde inte ens hämta djuren. Fame hämtade dem i alla fall, även om det inte var snyggt. Hon stötte några gånger men bet inte fult. Däremot blev framdrivningen otroligt sned och det kändes omöjligt att knuffa runt dessa djur på ett tävlingsmässigt sätt.
Nästa tävling var på Löknäs gård på Värmdö. Där var djuren så rädda för hundarna att dom skenade vilt vartän hundarna var (nästan). Det skiljde ganska mycket från flock till flock också. Otroligt många bröt och jag tror inte ens en handfull hundar fick gå så långt som till fållan. Fame och jag fastnade i delningen och vägen dit var verkligen inte spikrak direkt… Alldeles för svårt för oss.
I september bar det av till Aneby och Gynge gård. Härlig tävlingsplats med bra får. Första dagen var det mycket drag och banan var ganska svårt lagd. Många hundar bröt eller hade svårt att hålla fåren på linjen. Jag lät Fame driva på lite för mycket i framdrivningen så vårt ”race” blev lite för hetsigt och efter andra fråndrivningsgrinden tog hon inte mitt högerkommando och det räckte för att fåren skulle hinna sticka för långt så vi fick bryta där. Men, andra dagen gick det bättre. Banan var snällare lagd. Jag höll igen ordentligt i framdrivningen vilket kostade mycket poäng men gav lugn hund och lugna får. Vi gjorde en mycket fin fråndrivning och kom för första gången runt en hel SK-bana. Jag klantade mig lite i delning och fållla och slösade bort onödiga poäng där. 60 poäng och 18.e plats (av 38) är jag fullt nöjd med. Lite bättre flyt i hämtet och lite bättre förarprestation i delning och fålla så har vi höga poäng! Kul.

Nu har vi debuterat i SK får, på Hargs Gård den 9-10 augusti.  Jag var länge i valet och kvalet om jag skulle starta henne eller inte, eftersom vi inte kunnat träna så mycket som jag önskat. Hon är fortfarande osäker på långa avstånd, framförallt vid fråndrivning i första grinden och crossen. Jag är dock glad att jag valde starta. Trots att vi inte kom runt så fick hon ändå visa en hel del bra saker och vi har förlorat den där rädslan över att det skulle vara så himla svårt. Jag känner att hon kommer fixa en sk bana bara vi får lite mer rutin. Dels behöver vi träna mer och dels behöver, framförallt jag, mer tävlingsrutin.

Första halvåret har det bara varit agilitytävlingar. Fame har varit mycket framgångsrik och plockat uppflyttningspinnar på i stort sett varenda tävling. Hon har blivit snabbare och snabbare för varje gång men har för dagen (april) dykt ner i en svacka efter löpet (skendräktig) men det oroar inte. Det går ju över och framåt juni bör hon vara i form igen. Trots att hon inte är i form så lyckades hon vinna en A1 i Vadstena och blev uppflyttad till Agility 2 den 26-27/4 samt ta sin första uppflyttningspinne i hopp2.an. Nu ser vi fram emot att efterlöpsproblemen försvinner!
Vi tränar vallning med sikte på start i SK framåt hösten. Hon sköter sig utmärkt än så länge.
Gällande lydnad så blir nästa start i elit men det kommer ta tid innan vi är tävlingsfärdiga och lydnaden har ingen hög prioritet så vi får se när det kan bli. Det får ta den tid det tar.

2002

Fame gjorde tre starter under 2002, i ök får, med två vinster och en 3.e placering, alla med 1-pris! Hon ledde därmed Unghundscupen
12/10 3:e placering på 93 p  ”Uppvisning! Härlig hund med motor!”
13/10 1:a placering på 93 p ”Tjusigt! Bra avstånd o tryck. Lugnt arb.”
26/10: 1:a placering på 91 p

Första halvåret 2002 domineras av Fames valpkull som föddes 1 juni. I september har vi återupptagit tävlandet och tagit en agilityvinst och ett 1-pris i lydnadsklass 3. Den 10 oktober var det dax för årsdebut i vallning och det blev 1-pris med 93 p och en 3-placering. Dagen efter gick lika bra trots lite svårare förhållanden. 93 p och vinst!
Den 26 oktober var vi på Öland och tog ytterligare en vinst med 1-pris och 91 p. Ölandsfåren var lite knepiga med mycket drag och flockarna höll inte ihop naturligt utan hundarna fick verkligen jobba.

Fame har utvecklats mycket sen förra året. Hon har fått bra grepp om fösningen även om jag fortfarande önskar ett lägre tempo. Hon är mycket lydig och har så gott som alltid en mycket bra och lugn djurhantering. Hon klarar även en del riktigt svåra saker, åtminstone på hemmaplan.

Vad gäller agility och lydnad så är väl lydnad inte vår starkaste sida även om vi är uppflyttade till elit. Jag räknar med att ta ett lydnadschampionat men knappast någon SM-karriär. Det kräver mer träning än jag har tid med.
Agilityn (är roligare än lydnad)  funkar bra och jag tror hon kommer räcka långt så småningom. Hon är inte färdig än och det krävs massor av tävlingsmässig träning för att vi ska bli riktigt samspelta. Hon är inte sådär blixtrande snabb, men ”gaspedalen” är inte alls nedtryckt så där finns mycket att ta.

2001

Nu är Fames första vallningssäsong över. Ett 2-pris på 89 p är jag klart nöjd med. Hon har lärt sig göra fina upptag nu. Bågen har alltid varit bra. Framdrivningen blir bättre och bättre så hämtet kan jag nog säga att vi är klara med. Även närarbetet fungerar bra och hon backar inte för några stampande tackor. Fålla ut tex. gör hon jättefint. Nu ska vi träna fösning i vinter!

Nu har Fame ett 2:a pris i ÖK får på 82 p. Hon får allt större självförtroende. Hon har naturlig båge och naturliga flanker. Är fortfarande lite osäker i upptaget och kan ställa till bus där. Men hon blir stabilare för varje gång och man kan riktigt se hur hon växer till sig för varje träningsrunda. Hon är helt suverän att jobba med och hon vill verkligen samarbeta!

Nu är Fame snart 16 månader och den 1/9 blev hon Godkänd Vallhund! Det första målet i hennes karriär är nu nått! Hon busade lite i hämtet men i övrigt gjorde hon en klart godkänd runda.
Ett 1-pris känns inte alltför avlägset även om det inte är något jag räknat med att vi ska fixa detta år.

FAME
är född i en kull om 4 valpar

KULLSYSKON:
GK Vallh Pr Kelliegårdens Fighting Flipp
HD A
Genomfört MH med godkänt på skott
1-pris ök får
1-pris lydnad elit
tävlar klass 3 agility & hopp
Flipp är pappa till 3 kullar

SLCh SAgCh SAg(hopp)Ch Kelliegårdens Faithful Fellow
HD B
Godkänt karaktärsprov
Lydnadschampion
Agilitychampion
Elit klass spår
Högre klass rapport
Inkvalad till SM 2003 i både lydnad och agility
Inkvalad till SM 2004 i lydnad
Inkvalad till Sm individuellt och lag flera år och även till 2011

GK Vallh Pr SLCh Kelliegårdens Fantastic FetchHD B
2:a pris ök får
Lydnadschampion

Klicka här för en översikt över alla Fames hel- och halvsysko

Fame-länkar
Fames lag
Fames uppfödare
Fames bröder 
Flipp
Fellow

Ett svar på ”Fame”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *