Novemberträning

November har hittills bjussat på träning hemma och hos andra, blöta och sköna promenader, fixande med installning av fåren och lite trädgårdspyssel.

Becca är fortfarande kvar här. Vi väntar på att baggen som är såld till Skåne ska bli hämtad, då får hon lifta med där. Hon är fortfarande lika gullig och omtyckt.
becca_head

Så här kan det se ut på vår morgonpromenad
sia_skogsmorgon

Vi har tränat dubbelhämt hos Lena Brundin. Mer sånt behövs, det var uppenbart. Mycket mer. Kelli blir säkrare men jag vill ha mer. Hon är så angelägen om att försöka förutse mig så jag måste vara extremt tydlig för att det ska bli rätt. Och Knut som har varit så duktig behöver verkligen fräscha upp sina kunskaper. Det är inte som att cykla, det är uppenbart. Träna träna träna…

traning_anki
Här ställer vi ut får till Anki och Djinn

Vi har tränat utgångar hos Anki  Redmar. Styra över dike och innanför dike. Skulle vilja ha ett effektivt ”slå-ut” kommando på Kelli. Hon tror liksom att hon vet hur allt ska göras så när jag ber om något hon inte förväntar sig så behövs det lite tjat för att hon ska kunna släppa sin första tanke. Eva behöver vara mer oförutsägbar alltså. Kelli behöver kunna kasta sig iväg utan att tänka så mycket själv. Svårt det där för ofta vill jag att de jobbar självständigt. Kan man få allt?
Har tränat sortering här hemma på tackorna. Väldigt bra och nyttig träning. Jag har Katias Sverige-Cup-rundor som målbild och det tar sig så sakteliga hehe.

Idag införde jag delningsträning. Fem delningar var till fem hundar… Tacklammen fick ställa upp på det, de är inte mycket delningstränade och det var inte plättlätt. Becca är nybörjare på delning och fick dela mot staketet. Hon skötte sig fint men hon förstår inte riktigt än. Minns hur det var med Kelli, det tog ett tag innan polletten trillade ner men då blev det jackpot. JAHAAA!!!! jag fattar och sen dess är hon väldigt bra på att komma in och hålla.

Funderar på att åka på årets sista tävling… men kan inte bestämma mig. Det är långt.

Valpar?Becca kommer nog betäckas i vinter – då blir det valpar hos Seemework i Skåne.
Själv har jag som bekant beslutsångest gällande Kelli och parning. Måste bestämma mig snart.

 

Australien 3 – hästar

eva_australien2013Här kommer det lite bilder på hästar, kuskar och ryttare i en skön blandning. Två tävlingar på Shepparton, en på Bendigo, två på Melton samt en galopptävling på Mooney Valley. Tobbe körde på alla ställen, ja utom galoppbanan då.

Kommer kanske ett inlägg till med hästbilder – för det finns många kvar att gå igenom.

 

Bildspel

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Australien 2

Sisådär då har jag redigerat lite mer bilder. Har kommit ikapp med allt hemma nu och nu är det bara plusgrader på nätterna som fattas.

Jag börjar med lite mer kängurur. Dessa fanns alldeles intill travbanan i Bendigo. Jag blev stående helt fascinerad av att se så många vilda kängurur på en gång. Jag kom inte så nära så jag var tvungen zooma max med teleobjektivet. Då förlorar man såklart skärpa men kolla!

kanguruflock

Så när jag stod där och tittade så började två st (hanar?) spänna emot varann, se dem till höger med en liten emellan sig. En lång stund stod de blick still och bara stirrade på varann, som beredda till attack.  Då plötsligt la sig den i mitten ned och började rulla (fick inte det med kameran). Men sen så…. se nästa bild. Då reste han sig på bakbenen och gjorde värsta uppvisningen, kråmade sig och höll på så jag trodde han skulle gå omkull. Sen blev allting lugnt igen och faran verkade vara över. Fantastiskt att få se en sån uppvisning.
kanguru1kanguru2

Självklart var vi och hälsade på våra vänner Chris och Sharon Lang. De bor ca 2 timmar norr om Melbourne nära ett samhälle som heter Nagambie. Vi stannade där ett par dagar och gjorde några utflykter, bland annat till Beechworth, en av de äldsta byarna i Victoria (eller om det var Australien). Vi fick en guidad tur och guiden berättade historien om Ned Kelly. En dramatisk och sorglig historia. Så kan det gå om man stjäl en gris…

eva_sharon
Sharon och jag
utsikt
En fin utsiktsplats nära Beechworth
sharon_utsikt

beechworth

langsfarm
Här är Langarnas farm. De tog med oss till en granne som hade eget flygplan och grabbarna fick en sightseeingtur. Tobbe fick med sig kameran och fick några fina bilder. Jag och Sharon åkte hem till grannen. Där träffade vi hans fru som visade oss deras fårhus och hundar. Bild på det finns i mobilen och det får bli en annan dag.

sharon_lilychris
Sharon med Lily och Chris.
kristallhundskal
Sharon är så gullig! När Lily och Otto kommer och hälsar på så får de middag i kristallskålar. Toppat med färsk kyckling! Ettan hoppas att alla våra vänner läser detta 🙂

haley_lily
Det här är Lilys matte Haley som är tillsammans med Chris J:r och bor alldeles intill.

otto
Jag tycker Otto påminde lite om Spencer. Sharon ville absolut att jag skulle träna med hundarna så det fick bli lite ”Hundens Val”. Mycket tacksam övning som allihop lärde sig snabbt.
terje
På Alabar Farm, strax intill Langs ställe stod Ridgehead Cahore uppstallad. Här ritar hans ägare och tränare Terje viktiga saker inne i hästens box.

lang_training
Här är Tobbe och Chris på väg ut för en träningsrunda. Kolla Chris hatt! Här gäller det att skydda sig mot den brännheta solen…
chrislang_hat

Melbourne nästa!

Äntligen är det dax och vi åker till Melbourne. Tobbe ska köra ett par lopp där nere samt vara med och promota ett nytt storlopp. Det ska bli så himla roligt! Tack pappa och Maj för att ni bor här hos oss när vi är borta!

Jag har väckt liv i mitt Twitterkonto, tänkte ha ett enkelt sätt att skicka lite meddelanden. De syns här i högerkolumnen.

När vi kommer hem hoppas jag det ser ut så här, spirande vårgräs och vallningsmöjligheter!
sia_vargras

Axevalla-bilder

Håkan K Persson vann Guldstoet med Vikens Pine. Här har Håkan precis passerat mållinjen och kastat pisken i glädjeyran.

 

 

 

 

Hanna Olofsson vann HERTIGINNAN AV VÄSTERGÖTLAND KRONPRINSESSAN VICTORIAS LOPP med Beatasine
Christel Berntson - en gammal bekant till oss
Ögonblicksbild mitt i ett lopp.
Många hästar var det på den här bilden 🙂
Bild på maken förstås 🙂

 

 

 

Gläds åt andra

En fantastisk tävlingshelg är avslutad!

Tobbe och Lisa America kom 2.a i Oslo Grand Prix. Tobbe valde att ta det lugnt från start och satt långt bak hela vägen. Spurtade kanonbra till slut och som sagt till en andraplacering – ett härligt formbesked och bra gjort i den stentuffa konkurrensen. Nu är det bara hålla tummarna för att hon blir inbjuden till Elitloppet! Å vad roligt det vore med fler bilder som den nedan!!!

Lisa America i Sundsvall Open Trot 2010 Foto: Claes Kärrstrand

Årets landslagsuttagning i agility är klar.
Tummarna har hållts hårt för Malin Elfström med Seglingeättlingarna Swift, Prim och Nick. Och när alla resultat är sammanräknade ser listan ut så här:
1. Jenny Damm – Ina
2. Malin Elfström – Nick
3. Isabelle Emanuelsson – Noa
4. Stina Mattsson – Vincent
5. Jenny Damm – Ogin
6. Malin Elfström – Swift
7. Mette Björne – Tux

Nu är det bara att vänta på bekräftelse av uttagningen – mycket spännande! Det har sagts att fjolårets Världsmästarlag (Ina, Swift, Cadi) ska få representera Sverige igen om de visar normal form. Det gick inte så bra för Cadi men Ina o Swift kan man nog säga har bra form 🙂
Normalt så brukar de fyra första få åka och att det sen finns tre reserver. I år kan det alltså bli lite ommöbleringar eftersom vi har en världsmästartitel att försvara. Skojskojskoj!!!

Alla andra utom jag…
Ungefär så har det känts den här helgen. Alla andra kör bra utom jag. Helgen har nog bjudit på nån slags bottenrekord eller vad sägs om nio disk och ett lopp med 10 fel? Jag tänker inte gå in på nån djupgående analys för vi har gjort ungefär alla fel som går att göra. Kelli har rivit en massa och dessutom fått massa slalomfel. Knut har sprungit med gröt i huvudet ungefär, burdus vallning skulle det väl ha stått som kommentar om det varit vallning. Ibland har jag suttit och önskat mig en hund som springer fot men det går över rätt snabbt. Båda har en underbar fart och det är ju det som är tjusningen och utmaningen med agility. När det stämmer är det värt alla diskningar.

Till det allra sista loppet idag ändrade jag taktik med Knut. Jag lät bli att vara så där himla glad och gullig före. I stället fick han gå strikt ”här” dvs vid sidan och så fort han försökte börja stolla så sa jag åt honom. Det fanns inga framhoppningshinder vilket hade behövts för att förklara att man måste över, inte igenom. Till sista loppet kom jag på den lysande idén att hålla upp benet mot ett träd och så fick han hoppa över. Då kände jag ju direkt om han var på och kunde fela honom. Oj vad han köpte det! Kändes skitbra att kunna fela och direkt berömma när han gjorde rätt.
Sen gick han loppet klockrent får jag nog säga. Inga rivningar, mycket bra kontaktfält, bra slalom. Det enda som var dumt var att jag inte hann styra på ett ställe på slutet så han försvann över starthindret i stället för att svänga. Men det var i alla fall inte hans fel.

Det som fällde oss var en svårighet byggd på att hinna med att styra efter en långraksträcka diagonalt över hela banan. Det var slalom på kortsidan och sen två långa, raka tunnlar och ett bakombyte (med starthindret framför nästan) hopp-hopp. Lååångt bort blev det och jag hade inte en chans att få honom läsa bakombytet. Visst – om jag lämnat honom i slalom och fått halva tunneln i försprång men riktigt där är vi inte än. Eller förstås, om jag haft extrema sprinterben (jag är inte extremt långsam). Eller om jag haft muntliga höger/vänster… Hur som helst är jag jättenöjd med Knutson. Nu gäller det komma ihåg att vara lite mer seriös innan start nästa gång…

För Kelli blev spetsiga framförbyten för svårt med rivningar som följd. Sen hade hon lite svårt hitta hinder i de extremt snabba klass 2-banorna.

Jag stångad – Tobbe vinst i Italien

Tobbe vann med Lisa America i Turin idag! Så himla härligt att de fick börja året med vinst! Loppet heter Gran Premio Costa Azzurra och är ett av de stora. 46′ euro i förstapris (till ägaren).

Kanske dags för en sån här igen 🙂

Igårkväll när jag skulle ta in tackorna så klantade jag till det i dubbel bemärkelse. Först råkade jag släppa in baggen med tackorna i stora utrymmet i stallet. Han har en egen dörr till sin lilla box och det brukar inte vara några problem att få honom gå in där. Belöningen brukar vänta därinne i form av kraftfoder!
Jag lyckades tråckla ut honom ett hack och han var på väg ut men stannade halvvägs. Jag stod och höll i grinden, hade inte stängt den ordentligt eftersom jag skulle gå efter honom ut, var planen. Han ville inte ut så jag ropade på Knut. Tänkte i min enfald att Knut skulle förstå uppgiften men han trodde naturligtvis att fåret höll på att smita. Dessutom flög han in genom gardinen och skrämde baggen. Med följd att baggen kastade sig in till tackorna igen och passade på att nita mig i farten. Det gick så himla fort och jag hann inte reagera för fem öre.
Trodde jag skulle svimma – så ont gjorde det. Kände hur krafterna liksom rann ur mig och var tvungen hålla i mig en stund. Skrek nog rätt bra också för Knut försvann som en avlöning ut genom gardinen (köldgardin som hänger i breda remsor för ingången) igen.
Som tur var missade han mitt knä med några cm så jag har en rejäl lårkaka och jäkligt ont i knäet. Tur att det inte var agilitytävling idag – det hade inte funkat 🙂
I normala fall är han snäll, vår bagge.

Nu ska jag rota fram nåt ätbart ur frysen, blir nog till och öppna champagnen i natt 😉

Lisa America!

Heja Tobbe!!!

Tack Bosse för direktreferatet! Mer spännande kan det inte bli! Jag var på väg hem från vallningstävlingarna i Norrköping och fick loppet reffat i mobilen. Skoj skoj!!!

Vinst alltså i Sundsvall Open Trot! Förra gången det begav sig var året 1996 med härlige His Majesty.

Harper Hanovers 2010 !!!

Hurra!!! idag vann Tobbe Harper Hanovers lopp på Solvalla!
Hästen heter YARRAH BOKO han tränas i Norge av Trond Andersen. Vilken härlig uppladdning inför Elitloppet i morgon!!
Loppet är ett riktigt styrkeprov över hela 3100 meter och det är ett av de finaste loppen man kan vinna under elitloppshelgen. Jätteroligt verkligen!

Heja Tobbe & Beanie M.M.

Supportrarna förbereder sig!
Sån här ball supporter-outfit har Stefan Wulcan fixat sig inför helgen!
Å vad roligt det ska bli!!!

Startlistan:

32 grader … VINTER


Kung Knut!

En rolig bildserie där jag bara höll ner avtryckaren. Intressant se hur fokus flyttas hund för hund ju närmre kameran de kommer.

Fokus Kelli


Fokus Fame


Fokus Knut


Fokus Sia

Och så en full fräs på Kelli 🙂


Ettan-Bettan

En liten bildsvit på en välklädd Momo Axe


Även hästar kan lipa här på Seglinge :mrgreen:

Fler bilder finns i galleriet under Vinterbilder jan-2010

Elitloppet

Svanstedt och Torvald Palema vann lätt efter perfekt lopp i finalen. Imponerande vad bra Åkes hästar går, han skapar rubriker vad han än gör. Trist att framgångarna ska överskuggas av skitsaker. Helt klart är att han är en sjuhelvetes hästkarl. Många grattis Åke!  I m p o n e r a n d e!

Sundons Gift blev 6.a i sitt försök på 10,7. Inte mycket å säga om den insatsen. Hästen är bra men han förlorade racet redan i spårlottningen. Nu hoppas jag de får en vettig uppgift i nästa start. Det är härliga människor och de har en suverän häst, de är verkligen värda mer framgång än detta!

Tobbe kom tvåa med Fiona Southwind i ett av ramloppen, maxutdelning efter en fin invändig resa.

I år var jag på stallbacken hela tiden och det är alltid trevligt träffa massa gamla bekanta och se alla välputsade hästar på riktigt nära håll. Det är ju inte så ofta jag är på Valla nuförtiden (förr missade jag inte en tävlingsdag) men det känns som folket på stallbacken har blivit utfrysta. De har nämligen satt upp en massa reklamskyltar och storbildsskärmar så dels kan man inte se sista 100 metrarna – dvs helt omöjligt se en målstrid därifrån och då är ju liksom halva nöjet borta. Dels kan man inte stå vid 400 kvar på grund av reklamskyltarna. Det skulle gå att sätta dem högre upp så man kunde se under… om jag får önska. Ringside är ringside liksom. Nu rusar alla fram till en minimal liten TV för att försöka se vem som är först i mål…  och ska man kolla TV – ja, då kan man ju liksom lika gärna vara hemma…. Varför ska man ha storbildsskärm på innerplan för att serva de som har bästa platserna och är där och kollar live? jag får inte ihop det.

Ja, parkeringen var också ett kapitel för sig. När vi kom var alla parkeringar fulla. Det stod bilar precis överallt, de flesta där de inte fick stå och alla var lappade. Ingen av bilarna stod ivägen eller knasigt på nåt sätt, varför lappa dem? Vi blev hänvisade att parkera långt åt fanders i ett villaområde på andra sidan Bromstensvägen… men jag löste det på ett helt annat sätt 😉 

Nä nu ska jag ut å mata flasklammet Spotty!

Seeya!

Elitloppet nästa…

31-05-09_0813

Elitloppshäst med Elitloppsvakt – känner vi igen dem kanske 🙂

Kl 7.00 gick hon på sitt pass, dvs vakta Sundons Gift hela dagen, åka med i transporten, ja inte släppa hästen utom synhåll helt enkelt.

Kl 10.30 börjar festen på Solvalla – ni kommer väl!!!

Full Rulle

 • kurser
 • träningshund
 • egna hundar
 • rehabhund (Sia)
 • valp (hämta nästa vecka)
 • tävlingsansvarig (23-24 maj Knivsta)
 • tävla själv
 • vallningstävling torsd-fredag (strukit mig, hinner inte)
 • fyller år (kan vi glömma)
 • hönsen (måste fixa större – fn vad dom växer)
 • flasklammet
 • 3 tackor kvar som ska lamma
 • trädgård
 • plantera blommor
 • trasig gräsklippare (den lilla till uppfarten)
 • gäster
 • fixa husvagnen
 • boka Gotland…
 • bortbjuden
 • 75-årskalas nästa helg
 • Elitloppet

ROLIGT  INTENSIVT HÄRLIGT … 😀

p.s. blev golvad av en tacka i måndags kväll och skrämde mina kursdeltagare lite… tappade minnet. Ja mer än vanligt alltså… Landade på huvudet 😮 Har haft ont efteråt på båda sidorna halsen, måste vara musklerna som håller huvudet uppe… visste inte att man hade såna. Tror jag överlevde i alla fall 😆

Hörsel i Italien?

Långweekend i Milano. VARMT!
Finns det graffitti överallt? Vi åkte Malpensa Express från flygplatsen till City (tåg) och överallt längs järnvägen var det graffitti. En del riktigt snyggt – en del mindre snyggt. Jag undrar hur dom gör – dom som målar? Smyger dom på nätterna? Hur lång tid tar det att göra en målning? Vad får dom pengar till färg ifrån? Jag känner ingen som kan måla graffitti eller gör jag det? 

Sen är det inte konstigt. Detta med att folk är tysta i tunnelbanan. Vi textade Milanos t-bana och volymen där…  MY GOOD! Torbjörns och min reaktion kom samtidigt. Vi höll för öronen. Insåg sen att INGEN annan i hela tunnelbanan gjorde det. Så lite pinsamt tog man ner händerna – det skulle låta så. Ett DÅNANDE motorljud från dom nerdragna, öppna fönstren. Fanns inte en chans föra nån konversation där inte.

På travbanan märktes hörselskadan direkt. Trodde jag. Jag hörde nämligen inte högtalarna. Jag såg på innerbanans bildskärm att det pratades, men högtalarna bara raspade nåt otydligt. Nu är jag inte nån värsting på italienska men liite förstår jag om ämnet är bekant. Hm. Insåg efter en stund att det inte var min hörsel det var fel på. Det hördes helt enkelt så j-a dåligt. Inte konstigt att det var dåligt med publik kanske.

När vi nu är inne på detta med hörsel. Jag undrar jag om inte italienare hör dåligt, jag menar det är många som åker t-bana. Som de goda turister vi var så åkte vi till Piazza Duomo. Där pågick uppvärmning inför en gratiskonsert med Sting (mfl). Tyvärr samma kväll som travtävlingarna så…det blev inget för oss. Tur det kanske för volymen på dom högtalarna var det minsann inget fel på. Jösses! Fanns ingen möjlighet vara närmare än 100 m från scenen. Och nu är jag ingen tönt som gillar låg volym – det kan dom som åkt bil med mig intyga. Jag krämar gärna på rejält när det kommer en bra låt.

Höll på att glömma portiern. HAN hörde illa. Åkte förmodligen tunnelbana… Jag frågade (på engelska) om jag fick köpa en öl. Han svarade att… ja, ni är bokade till söndag. 

Åhåjajja… i morgon blir det hundsnack igen.

 

Stommen uppe!

Obs minskningen av snö sen igår. Det kanske ÄR vår iaf… (f-n trot) för ett par timmar sen snöade det järnvägar.

Inga lamm än. Nu ska vi ut o klafsa lite.

Stallet börjar resas! lite om Sindrekursen

Gunhild Sindre www.sindregarden.no hade föredrag/kurs i två dagar. Ämnet var unghundar/valpar och vallning. Föredraget var väldigt bra och jag har antecknat fyra sidor… har inte tid skriva så mycket nu.
Första dagen berättade hon om bla hur hon studerar sina valpkullar och kan se egenskaper redan från dag 1. Vem som är dominant, vem som är vek etc. LIte så som jag själv funderat vad gäller mina valpkullar. 
Sen berättade hon om inlärningsmetoder, vad och när man ska böja osv. Ingen träning före 10 månader punkt. Endast släppa valpen på får utan kommandon so far. Hon tränar in ligg utan får, gärna med hjälp av godis och boll. Och hon tyckte man kunde lära hunden mycket annat under tiden fram till att man kunde börja vallträna. Fick nog några att lyfta på ögonbrynen lite.
Vi fick även göra en form av shaping-övning på oss förare. Där en fick gå ut ur rummet och komma in som ”hund”. En annan utsågs till förare och fick endast med hjälp av ordet steady i olika röstläge få personen att utföra den uppgift vi hade hittat på (sätta sig på en stol). Lördagens hund var väldigt lättlärd medan söndagens ”hund” var betydligt svårare och ville mest cirkla…   Övningen var toppen och beskrev på ett lättföreståeligt sätt hur svårt det är för hunden att veta vad vi menar. Kommer garanterat på förberedande kurserna framöver.
Vi fick även se några valpar och jämföra deras egenskaper.

Dag 2 var väl inte lika givande som dag 1 för min del. Det började med en sammanfattning. Sen åkte vi till ett ridhus och släppte ett gäng hundar  i olika åldrar på får. Från 5 månader till Sia, som var äldst med sina drygt 2 år (jag sa inte 3 Malin…). Det var förstås intressant, men det blev lång väntan och det var väldigt kallt. Efterlunchen samlades vi i SULVK (Gunhild åkte hem) och diskuteradee hur vi uppfattat kursen. Den diskussionen var väldigt intressant och rolig.
Summa sumarum så ska man berömma en hund i valltlräningen!    Låter kanske inte så innovativt men i de konservativaste vallhundskretsarna så är det totalt förbjudet att ens tänka i dom banorna.

Positivit att dom tyckte SIa såg fin ut. Hon uppförde sig som värsta unghunden och var mest het och olydig… men såklart såg hon ”rå” ut och därmed fick hon visa upp mkt av sitt förutseende som såklart är bra, men svårhanterat.  Även Skorpan fick beröm, Lena, från flera håll.

———–

Idag händer det saker på gården! Stommen till stallet skall resas!


Före

Under

Och här inne flörtas, leks, bråkas det… Ninjo talar om för Busy att det faktiskt är HAN som ska vara överst…

Gruff + massa vinterbilder

Skrivit 3 ggr idag – lagt in bilder längst ner

Morgon
Ettan och Busy slogs igår.   Inget allvarligt men det är humör i dom tjejerna kan jag lova. Dom hade fått tuggben och var och en vaktade på sitt håll. Men Busy är värst för hon kan inte tåla att Ettan vaktar sitt ben, hon ska ha det OCKSÅ. Men, hon lär sig den hårda vägen. Ettan ger sig inte på den punkten och jag står på hennes sida i den striden.  

Idag skiner solen och jag får motvilligt medge att det är precis så vackert som Tina skrev i gästboken. Suck. 20 grader kallt (i morse) – strålande sol – gnistrande snö överallt. Får väl bylsa på mig och trotsa kylan. Jo, det är riktigt skönt mot solväggen.

Förmiddag

Satt ute nyss och fikade mot husväggen – riktigt mysigt. Tog lite bilder på min nya hund… phalene-busy! Visst är hon söt! Ju längre hår hon får på höger öra ju mer hänger det också. Kanske får regga om henne snart…

Nedan syns lite av vårt stallbygge, det ska bli bakom garaget. Tänkte försöka fota lite vartefter det växer fram.

Eftermiddag
Har gått en långpromenad i vintersolen. Hade kameran med – som på beställning åt Eva-Marie… nä jag såg faktiskt inte önskemålet om bild på Busy o Fame förrän jag kom in. Klistrar in ett par promenadbilder här…  Busy gillar att kampa…

Förstår om dom tycker hon är lite dryg…

så här gör hon på kommandot sidan – vilket innebär hoppa upp i vägrenen för det kommer en bil (eller häst) – hon står och kikar med framtassarna på Fame (som ligger ner – syns dåligt)

Busy o Ettan jämför ryggar – men kameran ljuger lite – SÅ stor skillnad är det inte!