Dorperbagge till salu

// SÅLD //
Bilden är tagen i juli så han har vuxit på sig rejält sen dess. Riktigt fin bagge.


Glen är 2-född den 6/4-20
Han vägde 45 kg den 5/8, har ingen dagsvikt men uppskattningsvis ca 60 kg.
MV3, Elitlamm, inga klöv- eller parasitproblem i besättningen.
Elitlammskod 7BENJ-8V9T
Pappa och morfar är embryoimporter från Kaya Dorper. Mamman är Seglinges Bina vars föräldrar är våra första dorper från Boda Farm.
Glen bokades tidigt i somras för avhämtning i september. Tyvärr drabbades köparen av personliga problem och kunde inte fullfölja köpet, så därför är han nu till salu igen.

Dorper

Den här tackan, Bodas Samanya, är född 2013 och kommer från australiska linjer.  Hon kommer bli stammor här eftersom vi redan har tre tacklamm i avel efter henne. Därutöver är tre av årets tacklamm barnbarn till Samanya. En riktigt fin tacka på alla sätt alltså. Efter bedömningskursen jag och Ann gick för en månad sen skulle jag gradera henne som 5.a. Finns faktiskt ingenting att dra ned på. Här är hon i full päls inför vintern.

Baggen nedan kallar vi Lawrence eftersom han kommer från Kulla Gård. Han är ett resultat av embryoimplantat från Australien, född 2016. Vi använde honom förra året och han har gett väldigt fina lamm. Han är bedömd 4.a (baggar får aldrig högre i Sverige). Han är väldigt snäll och medgörlig. Sele med stämpel har han för att vi ska se vilka tackor som är betäckta. Jag noterar datum och sen är det lätt räkna ut när det blir lamning. Nu är det bara värmlänningarna som inte är betäckta så han är snart klar med jobbet.

Baggar sålda under hösten

Flera fina baggar, både renrasig dorper och korsningar, har sålts. Jag hoppas de ska ge många fina lamm. Vår förstfödda dorperbagge A-Fame, visst är det nåt visst med den första! Han har gett jättefina lamm här men nu är det dags förnya med nytt blod och då är det ju trevligt att de kan gå vidare till nya besättningar.
img_3784
Seglinges A-Fame – såld till Sundsvallstrakten Fortsätt läsa ”Baggar sålda under hösten”

Dorperbagge

Bagglammet Seglinges Chaplin och två korsningstackor har sålts till nöjd köpare i Delsbo. Alltid roligt få positiv feedback! ”Superfina djur jag fick köpa”
Vi önskar lycka till!

Tackor sålda


Några av våra fina tackor har flyttat idag. Bland annat Seglinges Apia (bilden). Vi önskar Marika och Mikael lycka till med vallning och får!

Det finns nu två svarta tacklamm 50/50% dorper/suffolkkorsning som är till salu samt några bagglamm både renrasig dorper och 75% dorper/finull.

Coco och Carin

Årets första livdjur är hämtade. Två fina tacklamm 50/50% dorper/suff-fin sålda till Gunilla och Per utanför Uppsala. Lycka till med tjejerna!
Seglinges Carin

Tackor och baggar till salu

Välkommen att boka livdjur till sensommar/höst 2016.

img_3253
Vi har en, kanske två renrasiga dorperbaggar till salu.
Vi har korsningslamm både tackor och baggar, även några vuxna tackor till salu.
img_3466

Lammen är födda i mars.

Korsningstackorna kan köpas betäckta med renrasig dorperbagge. Korsningstackorna är 50% dorper och 50% finull.bernie_banner

Skicka PM för mer info ek@seglinge.se

Vi har MV3-status, inga klövproblem och är med i Elitlamm

Skannat

tackorna skannades idag och det blir 35 lamm på 16 tackor. Carl brukar vara stensäker så det är bara beställa öronmärken.
Fick börja dagen med att ploga och göra en tacklista. För när Carl kommer går det undan. Från att han backade in bilen framför stallet till han satte sig för avfärd tog det 24 minuter! Anna och Anna assisterade och vi hade fullt sjå hinna med. Carl, han hann trumma lite med fingrarna medan vi letade efter pennan och brottades med ovilliga grindar och tackor. 

Lamningen börjar om ca 60 dar. 

Lammskinn till salu!

Härliga tvättbara skinn i olika färger, kvalitet och storlek. De största skinnen är tackskinn. Du kan se den ungefärliga storleken genom att jämföra mot golvplattorna som är 33×33 cm. Vi får in fler dorperskinn till jul.
Kontakta mig om du är intresserad! ek@seglinge.se

Seglinges A-Flex har åkt

IMG_0002.JPGNu är han hämtad, vår fina, förstfödda dorperbagge. Han hamnar på en fårgård i Hudiksvall och vi önskar lycka till och hoppas han ska ge många fina lamm!

De sista korsningsbaggarna är bokade antingen till liv eller slakt så just nu finns inga djur till salu.

Idag är vår första tacka betäckt också. Det är BrorValter, dorperbagge född i år, som betäckt en av de äldsta dorpertackorna. Så det blev visst marslammning även nästa år 🙂 Jag hade planerat april men ångrade mig. Det är så bra kunna ha dem ute på bete även under betäckningen. Än så länge behöver vi inte stödfodra, det klarar sig nog några veckor till.

 

Betäckning och Kött


Betäckningssäsongen har startat. Häromdagen skilde jag och Hassel ut de tre sålda finullstackorna och släppte ihop med baggen BrorValter. Tackorna är sålda betäckta och förhoppningsvis dräktiga. Ja, det där med dräktighet kan ju aldrig garanteras men efter en månad med en bagge brukar saken vara klar 🙂
I mitten av oktober ska BrorValter få ytterligare några tackor att betäcka.

Tillhöger är baggen Seglinges A-Fame. Han är vår förstfödde dorper och är nu 1,5 år gammal. Stilig kille som i år ska lånas ut till Ann Björkenius besättning. Han ska även betäcka några av våra övriga tackor.

För övrigt väntar vi på att Anns nyinköpta dorperbagge ska anlända. Den ska utavla alla våra korsningar och egenuppfödda tacklamm samt Anns dorperkorsningar. Det är inte så lätt detta med avel, det gäller få ihop det när avelsbasen är smal.

 IMG_0002.JPG IMG_0776.JPG 

Den utannonserade baggen A-Flex är såld och hämtas nästa vecka. Några bagglamm är slaktade med fina U-kroppar vilket är roligt och gott betyg på aveln. Det finns ett fåtal bagglamm kvar, ett par som skulle duga till liv om nån är intresserad. Kanske den till höger?
Alla tackor som ska säljas är sålda. Välkommen vinter 🙂

Ca Vecka 42 finns det några köttlådor kvar att boka. Cirka 20 kg per låda och 110kr/kg inklusive moms (vikten kommer variera mellan 16-23 kg gissar jag). Standardstyckning. Vacumpackat mot 150kr tillägg. Finns även andra alternativ att boka för den som är intresserad.

 

 

 

 

 

Dorperbagge till salu


Renrasig Dorperbagge 1 år gammal
Seglinges A-Flex född 2014-06-06 – SE61083-14025-1 (pdf) (Ekua – Kagiso)

Vi har även några korsningslamm till liv Dorper/Finull både bagg- och tacklamm till salu samt ett 10-tal renrasiga finullstackor.

Alla är invallade. M3-status.

Dorperkorsningar

IMG_9708.JPG
De äldsta lammen födda i början av mars börjar bli riktigt stora nu och snart måste jag skilja ifrån dem. Lammet på bilden är drygt 2 månader.
De flesta ser riktigt fina ut och jag hoppas få sälja några som livdjur även i år. Hör av dig om du vill boka lamm. Det finns bagglamm 50/50 dorper/finull och några 75/25 dorper finull.
Dessutom kommer det finnas 10 st finullstackor till salu om ett par månader när alla lamm är frånskilda och tackorna sinade.

Skön lammstund

Det är så otroligt mysigt att gå ut till tackor och lamm och bara sätta sig i hagen och titta på dem. Idag låg en del och solade och andra i skuggan. Så sällan jag lyckats fånga sånt på bild men här är några bilder som jag gillar (klicka för större!). Fyrlingmamman som är så otroligt duktig med sina lamm pustar ut i skuggan. Förstfödde BrorValter är på väg att somna i solen. Och så bagglammet som njuter av solen – så otroligt bedårande! Och längst ned finulltackan som fäller så hon ser ut som en lejonhona i det häftiga ljuset. Älskar den bilden!

Får jag presentera

Årets första lamm ”Seglinges Brorvalter” 

Han fick en kort stund ute i solen. Sen stångade en tacka omkull honom i leran så då fick de gå in igen. 

Vallat och plåtat

Tog med träningsgruppen ut på fältet idag och det var inte alls särskilt tungt för dem i snön! Kul!

Först måste vi flytta på de två baggarna ifall vi mot förmodan skulle tappa ihop dem. Så pojkarna får gå in i stallet. De vet precis vad som gäller eftersom de brukar få lite kraftfoder när de kommer in.

dorperbaggar_springer dorperbaggar2015
Ganska snygg eller?

Och här kommer lite på träningsgruppen och hundarna:
kelli_150126  knut_trg150126 knuthead_150126 siahead_150126

kellihead_150126
hassel_delat050126 hassel_kelli_lek150126  kellititt_150126
traningsgrupp150126

Häckar av olika slag

IMG_8739.JPG
Jag experimenterar lite med våra höhäckar för att försöka minimera spillet. Först hade jag ”naken” bal på backen med grindar runt.  Det blev massor av spill. Tackorna vill helst äta uppifrån och klättrar på grindarna för att nå så högt som möjligt. Följden blir att det hö som de trampat i vill ingen äta. Och jag är lite för snäll för att tvinga dem äta sånt som de tycker är förorenat.
Nu har jag ställt balen på två pallar. Träningsgruppens bal, överst till vänster, står med gamla ätgrindar. Här kommer de åt både att klättra och hoppa (än har ingen av dessa hoppat upp på balen, men jag minns hur det var med pälsfåren). Jag skar bara bort en bit av plasten längst ned och det ser ut att fungera. De dräktiga tackorna har en ”riktig” höhäck från Siltbergs. Där nöjde jag mig med att inte ta bort nätet och en presenning ovanpå.
Hoppas det fungerar! Det är ju smidigt att bara ställa in en höhäck och slippa fodra varje dag, den räcker knappt 1 vecka. Det som är jobbigast är att det blir en klump i mitten som de inte når och som jag måste skotta fram för hand. Asjobbigt eftersom den är riktigt ihoptovad. Hur gör ni andra?

På andra bilden till höger är det de två baggarna som äter från sin höhäck. De fodras manuellt och jag har en skottkärra med hösilage utanför. Funkar smidigt och sen bor de i hästsläpet, hoppar in genom framdörren. Söta!

Sen ser ni lite fårhäckar. Det är perfekt när tackorna äter kraftfoder att gå runt och inspektera juver. Det ger en bra hint om när de ska lamma. Flera har börjat sätta juver nu och då är det över en månad kvar till lamning. De får bara lite kraftfoder nu, kryddat med E-selen.

Angående klippning så avbokade jag klipparen. Tycker inte finullorna behöver klippas. Det är bara de två dorperkorsningarna som är långhåriga och de kan jag hygienklippa för hand.

Tittar ni noga så ser ni att ett par tackor är skitiga på ena låret. Det är för att de väljer att ligga ute, gärna nära höhäcken där det är upptrampat och geggigt. Är det inte konstig prioritering när de har världens skönaste halmbädd inne?

Ja det var en liten rapport från alla fårhäckar 🙂

 

Rekordmånga lamm i år… hjälp!

fyrlingar
Så här såg förra årets fyrlingar ut.

Idag har Carl Williams varit här och dräktighetsscannat tackorna. Malin och Tessan var gulliga och hjälpte mig med det. Och fort gick det! Carl hade med sig en hanteringsbur som vi kopplade på vår fålla och swisch så var 16 tackor undersökta. Fjorton stycken var dräktiga, det är en mer än jag trodde. Och hur många lamm….!!! Jo 38 st.

2 st fyrlingar
6 st trillingar
6 st tvillingar

Det är naturligtvis jätteroligt att de är så fertila och att baggen uppbenbarligen varit bra. Även Anns tackor som var här och betäcktes med honom är scannade med finfint resultat.
Det har även kommit rapport från sålda korsningsbaggar med bra dräktighet. KUL!

MEN… det blir lite jobbigt med fyrlingar. Hade en fyrling förra året och det gick visserligen väldigt bra men det är mycket jobb också. Det som försvårar i år är att en av fyrlingmammorna är förstföderska. Har även tre trillingmammor som är förstföderskor. Helst vill man att såna ska få en eller möjligen två. Förmodligen kommer det behövas stödmatning även där.

Känner jag någon som vill nappa lamm i mars-april kanske 😀 Känner iaf att jag var rätt ute som beställde ny lammbar haha. Behöver nog en till som det här ser ut.

De första lammen kan vi vänta oss i slutet av februari och sen rullar det på en månad framåt.

Spännande tider!

 

Scanning nästa fredag

Nästa fredag, den 9 januari ca 9.30, ska vi dräktighetsscanna tackorna. Någon som vill vara med och hjälpa till? Om vädret tillåter går det såklart bra träna före eller efteråt.

Seglinges Ajk

Då var det sista lammet levererat. Av 25 lamm har 22 blivit livdjur, fantastiskt! Nu är det bara hålla tummarna att de ger fina lamm!

14009
Seglinges Ajk ska få några tackor i Östervåla.