Cat 9 månader

Nu börjar hon se ut som en vallhund också, lilla Catten!
När hon kom hit, 6 månader gammal, var hon inte tänd och i stort sett helt otränad. Väldigt spännande att få starta upp med henne och stor skillnad mot mina övriga border collie. Jag har alltid haft dem från de var runt 8 veckor och det här var nästan som att få en jättestor 8-veckorsvalp.
Det har fått ta lite tid att lära känna varann och nu tycker jag hon har landat helt i vår flock. Hon är glad och sprallig, älskar alla och erbjuder gärna alla hon känner sina väldigt få men ändå partytrick.
Hon börjar förstå hur jag vill träna och nu börjar hon bli riktigt duktig. Faktiskt så jag får tvinga mig själv att hålla igen för att inte gå för fort fram. Hon är faktiskt bara 9 månader. Vallningen har prio 1 men vi har även pysslat en del med lekträning och trick. Hon är en noggrann och tänkande dam. Det går långsamt i början men när hon väl kan sin grej så kommer även fart. Heelt olik mina andra på den punkten. Där är det mer göra först och tänka sen… haha.
Precis som pappa Hassel och farmor Kelli så har hon en behaglig inställning till fåren och det är ju mycket tacksamt. Inga inrus eller fula dumheter. Och allting ramlade liksom på plats när hon fick börja balansera (vara på andra sidan flocken i förhållande till mig). Jag vill egentligen hellre bygga min vallhund med lina och mycket fösning men har fått ge efter. Nu balanserar vi och föser bara några steg och bygger på utifrån det. Flanker visar hon inte särskilt mycket av, går gärna nära men har kolla på fåren och de blir inte särskilt rädda trots att hon är tajt. Är dock inte orolig för tajtheten, med de föräldrarna borde flanker komma alldeles av sig själv. Och gör de inte det borde det inte vara några problem plocka fram dem när hon är mer mogen för den typen av träning.

Just nu har vi underbart vinterväder och faktiskt sol idag. Lagom med snö så det går att träna överallt. Efter en månad runt jul med ishalka överallt känns det härligt att kunna träna igen.

Julpromenad med djuren


Det har blivit lite mindre tid för hundarna under julen så idag fick det bli en promenad med vallning på samma gång. Både träningsfår, fyra hundar och matte fick välbehövlig motion. På filmen är det Hassel som föser, Knut som springer långt ut i sidan för att så småningom bromsa fåren. Sia går vid mina fötter och Kelli är nånstans därute och hjälper Knut. Båda tar lite egna initiativ. Bra eller dåligt vete tusan men ingen gör ju något dumt med fåren så jag låter det gå.
Det är kallt, nio minusgrader och väldigt vackert med sol och lite snö.

Den här julen har jag jobbat rätt mycket i stallet och det är faktiskt mycket roligare än jag trodde. Jag skottar några boxar, släpper ut lite hästar, fodrar, borstar mm. Snart börjar jag väl köra också, hehe.

Typiskt november

IMG_8140.JPGHäromdan var det många inlägg på Facebook om tråkiga, regniga, mörka, förfärliga november. Även om jag innerst inne håller med så kan jag inte låta bli att bli peppad av såna inlägg. Så farligt kan det väl inte vara? På med pannlampan och ut i mörkret och regnet. Det är ju faktiskt rätt mysigt när man väl kommer ut. Jag är frisk, har mat och tak  över huvudet. Läser en roman om 1200-talet, Ringens Gåta som ingår i bokserien Släkten. Det var andra tider kan jag lova. Nu behöver vi lite mörker och regn så vi kan blomma upp igen när ljuset återvänder.

De vänstra bilderna är från dagens lunchpromenad. Becca överst som blickar ut över rakbanan och de andra hundarna. Hon och Hassel får turas om att gå i koppel eftersom de springer för mycket annars. Tänk Hassel x 2 – då blir det spring. Farligt fort och för mycket helt enkelt.
De högra bilderna är vad jag pysslat lite med inne. Kollat på gamla foton. Överst en bild från 96 på Mathilda med kattunge, Pyret och Kitty. Those were the days… Nästa bild är nog från ungefär samma tid. Det är Siggan som klättrat upp på Nipfjällets topp. Det var tider det…

Sportlovet i Idre

Klicka för att komma till galleriet med större bilder…

Olika

Fascineras av hur olika det kan vara från en dag till en annan!
I förrgår, Sia poserar utanför fårstallet. I går morse kunde jag till och med köra en vända med skotern!

Och nu i morse var all snö borta och Ettan gjorde ett pappisflöj!
Flöjen går fort och det är svårt hinna med att filma. Jag älskar när hon gör dem!
20131211-105359.jpg

25.an är isgata idag, liksom gårdsplanen och slingan. Skogen är jättefin och utanför 25.an går det nog valla litegrann 🙂 Gäller utnyttja alla möjligheter!

Härliga höst

Jag bara älskar det här vädret! Kallt på natten och värmande sol på dagen.
Jag tränar lite i stort sett varje dag. De nya tackorna är jättefina och i morgon ska jag shoppa några till.
Idag var Lena o Mira här och finslipade inför Nordisk Nursery. Mira fyller tre i januari och är verkligen jätteduktig. Långt hämt där hon inte hörde, gör ändå ett rakt lugnt fint upptag. Blir kanon det där Lena!

Bild på Kelli i höstfärger nedan.

20131021-202458.jpg

Typiskt juni?

juni2013
Idag fick det bli lite somriga bilder. Fågelungar som trillat ur boet alldeles utanför stallet lever mycket farligt. Häggspinnmalens larver har kommit i år igen – snart är alla häggar spöklikt vita … och så fina midsommarblommor. Fick till och med en myra på bild idag 🙂

Härliga sommar – äntligen!

Hassel och vintern!

20121203-134002.jpg
Nästan 20 grader kallt i natt… men dagen har bjudit på en fantasiskt vacker sol!


20121203-133902.jpg 20121203-133944.jpg
Hassel väntar utanför fårhagen medan jag och Sia fixar lite med tackorna. Han ser nöjdare ut på bild än i verkligheten. Han har ingen förståelse varför han måste vänta utanför hagen – och BUNDEN dessutom. Stackars…

20121203-133920.jpg 20121203-133933.jpg
Ganska söta ellerhur! och dom där öronen… Idag påminner de ganska mycket om Knuts, se föregående inlägg!
20121203-133927.jpg 20121203-133911.jpg

 

 

 

Nu kom snön och här börjar kurs och så lite om räkor

Nu kom första rejäla snön i år, ca 25 cm. Jag vet, det är trist att läsa om väder… att jag skriver om det är för att det är lite roligt kunna gå tillbaks i tiden och se hur det var. Jag är ju lite samlarnörd på sånt 🙂
Säll och Tobbe är ute och plogar för fulla muggar och jag väntar på att jag kan ta mig ur carporten så jag kan åka till Uppsala.

Ikväll startar jag upp en förberedande vallningskurs, det ska bli roligt. Hoppas vägarna är röjda ordentligt till kvällen.

Visste du att de minsta räkorna som fiskas i Sverige får åka till Kina för att bli skalade? … och tillbakaskickade i små burkar för att säljas här. Svenska räkor… Vad håller vi på med egentligen? det är ju så galet så man blir alldeles matt. Jag kommer aldrig mer köpa skalade räkor på burk. Inte för att jag brukar köpa dem, de smakar ju typ ingenting. Nä, jag ska bli mycket besvärligare när jag handlar i fortsättningen. Sen kommer jag säkert köpa av misstag ändå men bara att tänka sig för är ju ett steg i rätt riktning.

Våga vägra galen livsmedelsproduktion!

Får (man) stå i maten?!

-20 i morse, alla hundar tar hoppsasteg idag 😉

20120204-125550.jpg
Hade en bal som fåren inte rört på ett par dagar så jag klädde av den. Oj hoppsan vad god den blev helt plötsligt… 😛

Tack snälla väder!

Ja jag vet inte vad det är med mig men jag fick liksom nog av snö förra året. Det är så otroligt skönt att vi hittills inte fått nån snö att tala om. Jag som alltid brukar längta efter snön… Vi har haft några regn- och lerdagar men de är i stor minoritet. Mest har det varit lätt fruset och bara helt underbart. Rent och framkomligt överallt.

För hästarna är det sämre. Det blir svårt att träna effektivt när banorna är djupfrysta. Det är överhuvudtaget svårt få till bra träningsmöjligheter på vintern oavsett väder. Alla längtar efter sommar…

Jag brukar vakna på morgnarna av att traktorn går med harv på rundbanan. Det är Lasse som kämpar för att få upp lite mjukt för hästarna att springa i. Jo det hörs ända hem till oss.

Och just när jag skriver detta dansar några snöflingor i luften och solen börjar så sakteliga skymmas av moln. Nu blir det nog vitt…

Vår-Ettan och Lamm 11003


Ettan älskar att ligga ute och sola. Visst ser det mysigt ut!


Här är lille trean, så himla söt. För att komma närmare kameran klev han upp på en tacka som ligger ned mellan mig och honom. Gulligt ellerhur!

Dagens jobbutsikt


Idag är det riktigt soligt och det kommer bli varmaste dagen hittills i år. Ska bli kul se hur snabbt snön försvinner!

Inga nya hostningar, jippi!

Drömmer mig bort…

För två månader sen…

Idag…

Vi har plogat hela morgonen så nu är det framkomligt igen. 30-40 cm har det kommit i natt.

Det är tur man har bilder att drömma sig bort till… Nu har jag äntligen gjort i ordning Thailand-galleriet.

 

 

 

-25

Magisk morgon med -25 och gnistrande sol

Det ska bli varmare under dagen så jag räknar med att vi kan ha kurs idag.