Cat Katten Kattis KattKatt Kattikatt Katta

Ja kärt barn har många namn och den här katten kommer stanna här på gården! Väståkra Cat är numera en Seglingehund, jag har köpt henne! Cat kommer från Linda Jonssons kennel Väståkra. Pappa är Hassel och mamma Kim.
Cat är 6 månader och en ljuvlig liten hund.  Det är både ovant och spännande att få en lite äldre valp än jag är van vid.
Tog fram finkameran och tog några bilder hemma i vardagsrummet. Vi har en liten lekstund i stort sett varje dag där hon får lära sig lite allt möjligt. Här kommer några bilder, fortsättning lär följa!
Leker med Bernie men är lite tveksam till lek med mig, men det kommer mer för varje dag.

Svärmor Alice Goda Pepparkakor

Försökte hitta pepparkakor utan palmolja i affären och det verkar nästan omöjligt. Hur är det möjligt att det fortfarande är så använt? När det finns smör!! Här ska bakas de absolut godaste pepparkakorna! Prova!

SVÄRMOR ALICE GODA PEPPARKAKOR recept från Goaste Alice1955

3 hg smör

5 hg socker

8 hg vetemjöl

5 msk vatten

2 msk sirap

1 ägg

3 tsk bikarbonat

4 tsk kakao

4 tsk kanel

2 tsk ingefära

pepparkakorVi lekte lite härom året 🙂

Miss Mathilda released her first album today!

Länk till iTunes

mathilda_colortocolor

Det är så himla roligt få följa den här resan! Mathilda är min brorsdotter och har varit en sångfågel sen hon var riktigt liten. Det är bara naturligt att hon nu avbrytit studierna för att testa vingarna inom musiken.

All kärlek till dig Mathilda, stort lycka till från en mycket mycket stolt faster!!!

Lyssna och njut! Jag tycker låten är riktigt bra!!

 

Loppis

Rensar i förråden så här kommer fyllas på med saker…

 

 

Snodden uppflyttad i debuten!! Freestyle!!!

SnoddenAnnaVi har haft en sån rolig höst, jag Anna, Ann och Anita! Vi utmanade varandra att prova på att tävla i en ny gren, nämligen freestyle. Anita är ju experten och vi andra totala nybörjare. En Facebookgrupp startades och diskussionerna och skratten gick varma. Regler, får hunden skälla? (nää) får hunden ha kläder (nja) är slalom freestyle eller htm…(freestyle). Vilken musik ska vi ha? Hur långt kort får programmet vara? Vilken hund? alla har vi flera och av någon anledning blev det den äldsta, pensionärerna undantagna.

Alltså skulle Snodden, Knut och Cissi med förare lära sig Freestyle. Vi hade ett par månader på oss. Kan väl inte säga att träningen gick på högvarv i början. Alla hoppades nog att det hela skulle rinna ut i sanden hehe. Men så skedde alltså inte. Cirka en månad innan tog vi tag i träningen på riktigt. Hyrde hallen i Långhundra några gånger och åkte dit och tränade.

Den stora dagen närmade sig med storsteg och plötsligt stod vi där. Och jag är SÅÅÅ imponerad av mina vänner! Anna och Snodden som aldrig nånsin har tävlat går ut och fixar en uppflyttning i debuten!!! JÄTTEDUKTIGA var de! De körde till låten Kung Fu Fighting och fick till ett väldigt musikaliskt och trevligt framförande! Supergrattis igen Anna! Det gjorde ni verkligen kanonbra!

KnutEvafreestAnnaAnnfreestyleSnoddenAnnaRprisKnutEva_freestyle
Och Ann och Cissi! Wow!!! De gjorde en kanonprestation och blev också uppflyttade.
Knut då? Ja han har nog lite för höga förväntningar i såna sammanhang. Efter ett antal år med agility kunde han inte förstå var alla hinder tagit vägen. På träningen har det ändå gått hyfsat men när det blev publik och högtalare så snöade han in totalt på det lilla ”hinder” vi hade med som rekvisita. Ylade som en galning och det blev mest vimsigt.
Film finns och jag borde väl inte lägga ut den men han är rätt söt och det finns ju redigeringsprogram 🙂

Anita då? Ja hon går ju liksom i en egen division, landslaget och allt ni vet! Otroligt imponerande att se henne och Emmi in action. Nu håller vi tummarna för dem i Nordiska och SM!!
anitaEmmi

 

Tränat!

Idag går det äntligen hitta snöfria ställen. Har ett litet favorithörn där det går köra lite småsaker. 25-an är som synes isgata och på ängen är det fullt av vattentäckta isar. Men kul att barmark är på intåg!
(null)

Valt bort den bästa?

Härlig träning hos Anki ikväll. Det har varit över 30 grader idag men kvällen var ljuvligt ljummen.
Kelli genrepade inför helgens SM-kval och Hassel nötte fråndrivningar. Nöjd med båda!
20140723-230139-82899823.jpg

Jag har haft beslutsångest senaste veckan eftersom jag har tre hundar som klarat SM-kvalgränsen men endast två får starta. Max två hundar per förare på SM. Jag trodde aldrig i min vildaste fantasi att jag skulle kunna hamna i den angenäma sitsen. Men nu är jag där och jag tycker att det är en konstig regel. Det är tre förare i landet som har tre hundar kvalade. Vad hade det gjort om alla fått vara med? Speciellt nu när det är 120 st som får gå Kvarts-finalen. Vad hade tre till gjort?
Hur somhelst så efter många om o men så valde jag bort Sia. Trots att hon på papperet är den bästa. Hon är helt klart mest erfaren men ändå föll mitt val så. Anledningen är bland annat att det på SM delas ut landslagspoäng och eftersom Sia är så gammal så tror jag Kelli och Knut har större nytta av sådana. Men det var verkligen inget självklart val. Hoppas jag inte behöver ångra mig! Sia får nöja sig med sina landslagsinsatser i år. Jag tänkte det får bli hennes avslut på karriären. Sluta på topp.

Hundar härmas

Läste Månadens Tips på Anitas sida och tycker det var tänkvärt och bra illustrerat! Dessutom väldigt söta hundar 🙂

För egen del har jag haft en hel del nytta av att hundarna härmar varandra. Till exempel detta med att hundar jagar. Mina jagar inte och det har kommit mer eller mindre gratis. Jo man vill ju gärna tro att det beror på god uppfostran från min sida men jag är inte så säker på att det är hela sanningen.
Jag tror det är viktigt att befintliga hundar gör bra saker som en blivande valp ska härma. Ni kan ju tänka er det omvända förhållandet. Det är lika lätt lära sig något dåligt.

Om vi fortsätter på jaktspåret så har jag en teori, håll med eller förkasta, kommentera gärna!
Jag tror att det är avgörande hur den första hunden beter sig. Min första bc Kitty hade en del mindre bra sidor men jagade gjorde hon inte. Däremot sprang hon mycket (som en dåre) men höll sig alltid runt mig. Så när Fame kom till flocken hade hon fullt upp med att hålla reda på vad Kitty hade för sig och hade helt enkelt inte ögon för så mycket som var utanför flocken. Självklart styrde jag upp så hon inte fick tokspringa men sån var hon hela livet sen, höll sig till sin flock. Ingen jakt. Och sen har alla andra fallit in på det spåret. Tack Kitty 🙂
Teorin? Jo, förutom det där med att lära sig av varann så tror jag att om jag inte hade haft någon Kitty utan bara Spencer och pappisarna eller ingen annan hund, då hade nog Fame haft mycket större intresse för annat och mycket väl kunnat utveckla någon jaktidé. Jag har sett fenomenet hända för många andra med bc-valpar. Har man ingen i flocken att ”jaga” (leka med, valla, hålla reda på) utan alla beter sig lite halvtråkigt i en border collies ögon, ja då är det lättare trilla dit.

Vad tror du?

Och ja, mina hundar vallar varandra. Inte hela tiden och inte maniskt men någon form av vallningslek är det ofta när de springer lösa. Många tycker det är förkastligt men jag orkar inte ta den striden helt enkelt. Jag vill att hundarna ska få springa lösa och rasa av sig ett par gånger varje dag. Så länge jag kan ha kontakt och kalla in dem att gå vid sidan så får de vara lösa.

Hur gör du?

Napplamm, skitjobb, malteserkors mm

Här kommer en bildblogg från senaste veckan. Ha det fint i härliga majvädret!

20140527-082558.jpg
Sia får illustrera styvmorsviolerna. Det är bedövande vackert ute nu och jag bara älskar maj! Den ena blomman vackrare än den andra och den späda grönskan….
20140527-082608.jpg
Seglinges Astrid – trilling född 5 april och sååå fin!
20140527-082704.jpg
Bodas Ekua – han som är far till alla barnen. Han är inte så nöjd med livet just nu eftersom han måste gå ensam. Nu går han i 25-an-hagen och verkar hyfsat nöjd, bättre än vara instängd i alla fall. Jag fick snälla erbjudanden om att köra iväg honom på bete med andra baggar. Valde dock den här lösningen eftersom jag är lite orolig att han hamnar i slagsmål.
20140527-082619.jpg
Nästa helg ska vi tävla IK1 i Bråfors jag och Hassel. Även brorsan Kjapp med husse Kenth (bilden) ska dit. Det är tävling i tre dagar och jag kom med en och är första reserv en dag. Kenth kom med två dagar.
Vi tränade på malteserkors eftersom det faktiskt skulle kunna dyka upp på tävlingen. Hundarna skötte det finemang (och fåren också).

malteserkors

20140527-082634.jpg
Gulligare än så här blir det inte. Anna med familj var här och hjälpte till med matningen.
Seglinges Aja – trillingflicka som är mindre än sina bröder får lite stödmatning. Jag stödmatar även tre av fyrlingarna fyra gånger om dan. Det är lite pyssligt men samtidigt väldigt roligt. Alla kommer när jag ropar och äter glupskt. Alla går med sina familjer och kan brottas till sig lite di också.
20140527-082751.jpg
Ännu en gullig bild – här är det Maj som gosar med en av fyrlingarna.
20140527-083144.jpg
Härlig födelsedagsmiddag två dagar i rad. Först med pappa och Maj, sen med några vänner. Underbart födelsedagsväder och varmt långt inpå kvällen.

På skitjobbet har jag ingen bild, ska ordna det 🙂 Jag har börjat skotta ur träningsgruppens vinterbädd och tar nån traktorskopa varje dag, många blir det. Häromdan bytte Therese och Sharon till sig träning på fåren mot lite skitskottning, perfekt att få lite hjälp!

Säljer lilla husvagnen!

husvagn
Eifelland 350 årsmodell 2000.
Nybesiktad och provtryckt gasol med OK på allt.
Gasolspis, kyl som går på gasol, el eller 12 V.
Gasolvärme. Kassettoa.  Tacklucka, rullgardiner och myggnät. Förtält.

Inga stora skavanker, bara ut och köra!

Pris: 35.000 kr inkl moms prutat o klart.

 

Banträning

Nu går det fint att träna bana här. Jag kan ta några ekipage per vecka.
Vi får ut drygt 100 m hämt och det finns grindar och VP-fålla (eller vanlig fålla/ränna).
20140422-190805.jpg
Idag var det Lena och lilla Emmylou som var här. De är snart klara för VP, kul!

20140422-190754.jpg
Fältet från vårt hus.

Banskiss
vpbana

 

Böcker

Jag lyssnar på ljudböcker. Många blir det. Jag har abbonemang hos Storytel och tycker det är kanonbra.
Varje dag när jag är ute och går med hundarna, jobbar i fårstallet eller sitter i bilen så är boken igång. Toppen!jussiadlerolsen

Senaste året har jag avverkat författare, läst alla böcker av vissa författare. Har ingen aning om mina bloggläsare är intresserade men nu tänker jag i alla fall skriva då och då om vad jag läser. Det är inga större överraskningar och de böcker jag lyssnar på just nu är riktiga storsäljare.

Den danska deckarförfattaren Jussi Adler-Olsen och serien om avdelning Q finns i lurarna nu. Jag ska börja på fjärde boken. Jag gillar hans sätt att väva mysteriet och så gillar jag att han inte fördjupar sig i blodiga beskrivningar. Det är läskigt så det räcker ändå.
Sen kan jag bli trött på den shablon som så många författare använder. Sliten polis med trassligt liv och bångstyrig, korkad chef. Måste det vara så?
En annan sak som irriterar är själva slutscenariot, uppgörelsen och det gäller flera författare. Massor av energi och tid läggs på själva mysteriet, jakten. Sen slarvar man bort slutet. Jag blir förbannad på poliserna när de ger sig in i livsfarliga situationer utan vapen, utan back-up, utan mobil eller så är den urladdad. Hur dum får man bli? Där försvinner trovärdigheten för min del. Men som sagt, mysteriet är bra och spänsaganomisfolketnande berättat så det blir högt betyg ändå. Och så gillar jag epilogen där alla lösa trådar knyts ihop. Jag kan lämna boken utan att fundera nåt särskilt på hur det gick sen. Bra.
Stefan Sauk läser kanonbra.

En helt annan genre som jag påbörjat i vinter är Sagan om Isfolket av norska Margit Sandemo. Ja jag vet att den funnits en hel evighet men jag hade faktiskt inte ens hört talas om den förrän nu. Jag plöjde de 15 första böckerna non-stop… och är helt fascinerad. Visst, det är en saga det är inte på riktigt. Men ändå är det det. Det är som en romantiserad historielektion och jag bara älskar det. Lite nytta och stort nöje. Nu väntar jag på att det ska komma fler ljudböcker i maj 🙂  Och så gillar jag Julia Dufvenius sätt att läsa.

 

Finbesök och Mello

Siggan o Katja hälsade på igår det blev mycket prat, god mat, hästjobb och promenad. De fick prova dragsele och det var skoj!
20140311-002402.jpg

I lördags blev det Mello med Anna. Riktigt rolig kväll och kul att få se Friends Arena!
20140311-002732.jpg

Sportlovet i Idre

Klicka för att komma till galleriet med större bilder…

Årets första dopp

Lycka är att ta årets första dopp!
Fåren är ”avdammade” och har blivit rätt tröga. Bra träning för hundarna att verkligen få flytta djur.
20140302-110713.jpg

Bloggat från mobilen

Vem gillar Matfusket?

Idag cirkulerar en bild på en matetikett runt på Facebook. Den visar ett paket skinka som är märkt med ursprung Tyskland samt märkt Krav och Svenskt Kött. Det är Willys som har lyckats med den bedriften.
Det är naturligtvis så uppenbart klantigt, alla som läser det finstilta kan ju se att det inte är Svenskt Kött. Det visar på  den respektlöshet som livsmedelsindustrin bedriver mot oss konsumenter. Och de enda som kan göra nåt åt det, det är vi som handlar. Bli mer petiga, klaga, välj nån annan butik. Självklart förklarar Willys och övriga inblandade att det beror på en medarbetares misstag att ta fel etikett. Jovisst, men bedrägeriet är väl ändå ett faktum?
Det är verkligen bedrövligt att man måste lusläsa alla etiketter för att inte bli lurad!!!

För ett tag sen kunde man läsa om hur bland andra ICA prissätter kött. Det visar sig att det inte alls skiljer så mycket i pris mellan importerat och svenskt kött. Men eftersom vi konsumenter är så lättlurade så har butikerna enorma påslag på det svenska köttet.

Här ett exempel som Aftonbladet skriver i en artikel om ”Handeln utnyttjar kundernas vilja att köpa svenskt till varje pris”  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article10716037.ab ”Skillnaden i inköp mellan svensk rostbiff och sydamerikansk är bara 6 kronor per kilo. Men efter butikernas påslag blir skillnanden 40-50 kronor”

Jag tycker det är så OTROLIGT FULT att handeln skor sig på den trend som har växt till sig senaste åren. Trenden att köpa svenskt, Krav och närproducerat för att gynna miljö och svenskt lantbruk.

Jag skulle så gärna gynna svenskt lantbruk, god djurhantering och bra miljö men att gå runt och känna sig lurad känns verkligen inte bra.

Vad ska vi göra!?

är på krigsstigen