Novemberträning

November har hittills bjussat på träning hemma och hos andra, blöta och sköna promenader, fixande med installning av fåren och lite trädgårdspyssel.

Becca är fortfarande kvar här. Vi väntar på att baggen som är såld till Skåne ska bli hämtad, då får hon lifta med där. Hon är fortfarande lika gullig och omtyckt.
becca_head

Så här kan det se ut på vår morgonpromenad
sia_skogsmorgon

Vi har tränat dubbelhämt hos Lena Brundin. Mer sånt behövs, det var uppenbart. Mycket mer. Kelli blir säkrare men jag vill ha mer. Hon är så angelägen om att försöka förutse mig så jag måste vara extremt tydlig för att det ska bli rätt. Och Knut som har varit så duktig behöver verkligen fräscha upp sina kunskaper. Det är inte som att cykla, det är uppenbart. Träna träna träna…

traning_anki
Här ställer vi ut får till Anki och Djinn

Vi har tränat utgångar hos Anki  Redmar. Styra över dike och innanför dike. Skulle vilja ha ett effektivt ”slå-ut” kommando på Kelli. Hon tror liksom att hon vet hur allt ska göras så när jag ber om något hon inte förväntar sig så behövs det lite tjat för att hon ska kunna släppa sin första tanke. Eva behöver vara mer oförutsägbar alltså. Kelli behöver kunna kasta sig iväg utan att tänka så mycket själv. Svårt det där för ofta vill jag att de jobbar självständigt. Kan man få allt?
Har tränat sortering här hemma på tackorna. Väldigt bra och nyttig träning. Jag har Katias Sverige-Cup-rundor som målbild och det tar sig så sakteliga hehe.

Idag införde jag delningsträning. Fem delningar var till fem hundar… Tacklammen fick ställa upp på det, de är inte mycket delningstränade och det var inte plättlätt. Becca är nybörjare på delning och fick dela mot staketet. Hon skötte sig fint men hon förstår inte riktigt än. Minns hur det var med Kelli, det tog ett tag innan polletten trillade ner men då blev det jackpot. JAHAAA!!!! jag fattar och sen dess är hon väldigt bra på att komma in och hålla.

Funderar på att åka på årets sista tävling… men kan inte bestämma mig. Det är långt.

Valpar?Becca kommer nog betäckas i vinter – då blir det valpar hos Seemework i Skåne.
Själv har jag som bekant beslutsångest gällande Kelli och parning. Måste bestämma mig snart.

 

Stallbilder

Har lekt lite med iPhone idag. Först en panoramabild från stallet
stallvy2014

Sen en bild från fårstallet – Dorperbaggen till vänster, alla dorprar överst och Knutte till höger.
Skärmavbild 2014-01-06 kl. 17.39.57

Australien 3 – hästar

eva_australien2013Här kommer det lite bilder på hästar, kuskar och ryttare i en skön blandning. Två tävlingar på Shepparton, en på Bendigo, två på Melton samt en galopptävling på Mooney Valley. Tobbe körde på alla ställen, ja utom galoppbanan då.

Kommer kanske ett inlägg till med hästbilder – för det finns många kvar att gå igenom.

 

Bildspel

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

 

Australien 2

Sisådär då har jag redigerat lite mer bilder. Har kommit ikapp med allt hemma nu och nu är det bara plusgrader på nätterna som fattas.

Jag börjar med lite mer kängurur. Dessa fanns alldeles intill travbanan i Bendigo. Jag blev stående helt fascinerad av att se så många vilda kängurur på en gång. Jag kom inte så nära så jag var tvungen zooma max med teleobjektivet. Då förlorar man såklart skärpa men kolla!

kanguruflock

Så när jag stod där och tittade så började två st (hanar?) spänna emot varann, se dem till höger med en liten emellan sig. En lång stund stod de blick still och bara stirrade på varann, som beredda till attack.  Då plötsligt la sig den i mitten ned och började rulla (fick inte det med kameran). Men sen så…. se nästa bild. Då reste han sig på bakbenen och gjorde värsta uppvisningen, kråmade sig och höll på så jag trodde han skulle gå omkull. Sen blev allting lugnt igen och faran verkade vara över. Fantastiskt att få se en sån uppvisning.
kanguru1kanguru2

Självklart var vi och hälsade på våra vänner Chris och Sharon Lang. De bor ca 2 timmar norr om Melbourne nära ett samhälle som heter Nagambie. Vi stannade där ett par dagar och gjorde några utflykter, bland annat till Beechworth, en av de äldsta byarna i Victoria (eller om det var Australien). Vi fick en guidad tur och guiden berättade historien om Ned Kelly. En dramatisk och sorglig historia. Så kan det gå om man stjäl en gris…

eva_sharon
Sharon och jag
utsikt
En fin utsiktsplats nära Beechworth
sharon_utsikt

beechworth

langsfarm
Här är Langarnas farm. De tog med oss till en granne som hade eget flygplan och grabbarna fick en sightseeingtur. Tobbe fick med sig kameran och fick några fina bilder. Jag och Sharon åkte hem till grannen. Där träffade vi hans fru som visade oss deras fårhus och hundar. Bild på det finns i mobilen och det får bli en annan dag.

sharon_lilychris
Sharon med Lily och Chris.
kristallhundskal
Sharon är så gullig! När Lily och Otto kommer och hälsar på så får de middag i kristallskålar. Toppat med färsk kyckling! Ettan hoppas att alla våra vänner läser detta 🙂

haley_lily
Det här är Lilys matte Haley som är tillsammans med Chris J:r och bor alldeles intill.

otto
Jag tycker Otto påminde lite om Spencer. Sharon ville absolut att jag skulle träna med hundarna så det fick bli lite ”Hundens Val”. Mycket tacksam övning som allihop lärde sig snabbt.
terje
På Alabar Farm, strax intill Langs ställe stod Ridgehead Cahore uppstallad. Här ritar hans ägare och tränare Terje viktiga saker inne i hästens box.

lang_training
Här är Tobbe och Chris på väg ut för en träningsrunda. Kolla Chris hatt! Här gäller det att skydda sig mot den brännheta solen…
chrislang_hat

Melbourne nästa!

Äntligen är det dax och vi åker till Melbourne. Tobbe ska köra ett par lopp där nere samt vara med och promota ett nytt storlopp. Det ska bli så himla roligt! Tack pappa och Maj för att ni bor här hos oss när vi är borta!

Jag har väckt liv i mitt Twitterkonto, tänkte ha ett enkelt sätt att skicka lite meddelanden. De syns här i högerkolumnen.

När vi kommer hem hoppas jag det ser ut så här, spirande vårgräs och vallningsmöjligheter!
sia_vargras

Vår!

Jaaaaaaaa äntligen lite sol och värme! Kameran fick åka med ut idag 🙂

VårTokiga lilla Kelli


Husse tränar Caddie Girl på rakbanan – hon ser oslagbar ut 🙂


Knut poserar medan vi väntar på att Caddie komma farande igen.


Joker Stursk tränar på nya sandbanan. Vi byggde den i vintras och äntligen har vintern släppt greppet så det går att börja använda den också! Kommer bli ett så himla bra komplement i träningen! Rena gymmet!


Finaste Ettan-Bettan hittade en mossig sten


En bild på ”vårt” tranpar som verkar ha bosatt sig här på ”Seglinge Zoo” 🙂

 

 

Apropå uppvisning på kalas…

Här är en annan skön bild från ett annat kalas sisådär ganska precis 10 år senare 🙂


Med mig som herde på islänningen Ari fick Fame göra sitt (och efterföljande hundars) paradnummer. Krypa under grinden och hämta de dolda fåren i 25-an-skogen. Inga får syntes när hon kröp in i hagen och just det jobbet, att kunna skicka hunden för att hämta dolda får, det är bland det häftigaste jag vet när det gäller vallning. När jag började med vallning kunde jag aldrig tro att det skulle gå att lära min hund detta. Men det gick, allihop har faktiskt lärt sig det.
När hon hämtat dem fick hon driva dem efter oss ner för vägen till träningshagen. På bilden har vi drivit iväg dem under staketet och in på fältet och deltagarna får välja vilket håll fåren ska gå. Himla skön känsla att valla från hästryggen.

Strömsholm

Turistar lite medan vi väntar på att Kelli ska bli klar. Skarabe, visst var det en känd häst?

Operationen har gått bra men tandköttet var inte fint så nu blir det antibiotika. Tyckte det såg konstigt ut med hål så man såg käkbenet (eller var det tandrester?).

Eva från iPhone

Axevalla-bilder

Håkan K Persson vann Guldstoet med Vikens Pine. Här har Håkan precis passerat mållinjen och kastat pisken i glädjeyran.

 

 

 

 

Hanna Olofsson vann HERTIGINNAN AV VÄSTERGÖTLAND KRONPRINSESSAN VICTORIAS LOPP med Beatasine
Christel Berntson - en gammal bekant till oss
Ögonblicksbild mitt i ett lopp.
Många hästar var det på den här bilden 🙂
Bild på maken förstås 🙂

 

 

 

Gläds åt andra

En fantastisk tävlingshelg är avslutad!

Tobbe och Lisa America kom 2.a i Oslo Grand Prix. Tobbe valde att ta det lugnt från start och satt långt bak hela vägen. Spurtade kanonbra till slut och som sagt till en andraplacering – ett härligt formbesked och bra gjort i den stentuffa konkurrensen. Nu är det bara hålla tummarna för att hon blir inbjuden till Elitloppet! Å vad roligt det vore med fler bilder som den nedan!!!

Lisa America i Sundsvall Open Trot 2010 Foto: Claes Kärrstrand

Årets landslagsuttagning i agility är klar.
Tummarna har hållts hårt för Malin Elfström med Seglingeättlingarna Swift, Prim och Nick. Och när alla resultat är sammanräknade ser listan ut så här:
1. Jenny Damm – Ina
2. Malin Elfström – Nick
3. Isabelle Emanuelsson – Noa
4. Stina Mattsson – Vincent
5. Jenny Damm – Ogin
6. Malin Elfström – Swift
7. Mette Björne – Tux

Nu är det bara att vänta på bekräftelse av uttagningen – mycket spännande! Det har sagts att fjolårets Världsmästarlag (Ina, Swift, Cadi) ska få representera Sverige igen om de visar normal form. Det gick inte så bra för Cadi men Ina o Swift kan man nog säga har bra form 🙂
Normalt så brukar de fyra första få åka och att det sen finns tre reserver. I år kan det alltså bli lite ommöbleringar eftersom vi har en världsmästartitel att försvara. Skojskojskoj!!!

Alla andra utom jag…
Ungefär så har det känts den här helgen. Alla andra kör bra utom jag. Helgen har nog bjudit på nån slags bottenrekord eller vad sägs om nio disk och ett lopp med 10 fel? Jag tänker inte gå in på nån djupgående analys för vi har gjort ungefär alla fel som går att göra. Kelli har rivit en massa och dessutom fått massa slalomfel. Knut har sprungit med gröt i huvudet ungefär, burdus vallning skulle det väl ha stått som kommentar om det varit vallning. Ibland har jag suttit och önskat mig en hund som springer fot men det går över rätt snabbt. Båda har en underbar fart och det är ju det som är tjusningen och utmaningen med agility. När det stämmer är det värt alla diskningar.

Till det allra sista loppet idag ändrade jag taktik med Knut. Jag lät bli att vara så där himla glad och gullig före. I stället fick han gå strikt ”här” dvs vid sidan och så fort han försökte börja stolla så sa jag åt honom. Det fanns inga framhoppningshinder vilket hade behövts för att förklara att man måste över, inte igenom. Till sista loppet kom jag på den lysande idén att hålla upp benet mot ett träd och så fick han hoppa över. Då kände jag ju direkt om han var på och kunde fela honom. Oj vad han köpte det! Kändes skitbra att kunna fela och direkt berömma när han gjorde rätt.
Sen gick han loppet klockrent får jag nog säga. Inga rivningar, mycket bra kontaktfält, bra slalom. Det enda som var dumt var att jag inte hann styra på ett ställe på slutet så han försvann över starthindret i stället för att svänga. Men det var i alla fall inte hans fel.

Det som fällde oss var en svårighet byggd på att hinna med att styra efter en långraksträcka diagonalt över hela banan. Det var slalom på kortsidan och sen två långa, raka tunnlar och ett bakombyte (med starthindret framför nästan) hopp-hopp. Lååångt bort blev det och jag hade inte en chans att få honom läsa bakombytet. Visst – om jag lämnat honom i slalom och fått halva tunneln i försprång men riktigt där är vi inte än. Eller förstås, om jag haft extrema sprinterben (jag är inte extremt långsam). Eller om jag haft muntliga höger/vänster… Hur som helst är jag jättenöjd med Knutson. Nu gäller det komma ihåg att vara lite mer seriös innan start nästa gång…

För Kelli blev spetsiga framförbyten för svårt med rivningar som följd. Sen hade hon lite svårt hitta hinder i de extremt snabba klass 2-banorna.

Jag stångad – Tobbe vinst i Italien

Tobbe vann med Lisa America i Turin idag! Så himla härligt att de fick börja året med vinst! Loppet heter Gran Premio Costa Azzurra och är ett av de stora. 46′ euro i förstapris (till ägaren).

Kanske dags för en sån här igen 🙂

Igårkväll när jag skulle ta in tackorna så klantade jag till det i dubbel bemärkelse. Först råkade jag släppa in baggen med tackorna i stora utrymmet i stallet. Han har en egen dörr till sin lilla box och det brukar inte vara några problem att få honom gå in där. Belöningen brukar vänta därinne i form av kraftfoder!
Jag lyckades tråckla ut honom ett hack och han var på väg ut men stannade halvvägs. Jag stod och höll i grinden, hade inte stängt den ordentligt eftersom jag skulle gå efter honom ut, var planen. Han ville inte ut så jag ropade på Knut. Tänkte i min enfald att Knut skulle förstå uppgiften men han trodde naturligtvis att fåret höll på att smita. Dessutom flög han in genom gardinen och skrämde baggen. Med följd att baggen kastade sig in till tackorna igen och passade på att nita mig i farten. Det gick så himla fort och jag hann inte reagera för fem öre.
Trodde jag skulle svimma – så ont gjorde det. Kände hur krafterna liksom rann ur mig och var tvungen hålla i mig en stund. Skrek nog rätt bra också för Knut försvann som en avlöning ut genom gardinen (köldgardin som hänger i breda remsor för ingången) igen.
Som tur var missade han mitt knä med några cm så jag har en rejäl lårkaka och jäkligt ont i knäet. Tur att det inte var agilitytävling idag – det hade inte funkat 🙂
I normala fall är han snäll, vår bagge.

Nu ska jag rota fram nåt ätbart ur frysen, blir nog till och öppna champagnen i natt 😉

Lisa America!

Heja Tobbe!!!

Tack Bosse för direktreferatet! Mer spännande kan det inte bli! Jag var på väg hem från vallningstävlingarna i Norrköping och fick loppet reffat i mobilen. Skoj skoj!!!

Vinst alltså i Sundsvall Open Trot! Förra gången det begav sig var året 1996 med härlige His Majesty.

Fredag kl 07

Det blev ingen blockad idag, den är uppskjuten till söndag. Sen har vi fått info att det är ok med sådan övertid som är schemalagd sen tidigare (men banne oss om vi skulle göra om schemat). Jaja… det löser sig nog.

Själv skolkade jag från agilitytävlingen igår. Blev lite fårhage och en skön grillkväll med guben i stället.

Blockad…

Nyss ringde en kvinna från Kommunal.

Vårt företag är uttaget i blockad… från 00 i natt får vi inte personalen jobba övertid och vi får inte hyra in personal.

I morgon kl 07 ”reser” någon från Kommunal hit för att sätta upp en lapp på vår dörr.

Jag frågade vem som ska ge hästarna mat på söndag när alla är bortresta. Det hade hon inget svar på.

Jag frågade vem som betalar att personen ”reser” hit för att sätta upp den där lappen. Det gör Kommunal.

Bra att vi vet vart våra pengar går.

Herregud. Det känns som vi lever i en stor sandlåda.

Harper Hanovers 2010 !!!

Hurra!!! idag vann Tobbe Harper Hanovers lopp på Solvalla!
Hästen heter YARRAH BOKO han tränas i Norge av Trond Andersen. Vilken härlig uppladdning inför Elitloppet i morgon!!
Loppet är ett riktigt styrkeprov över hela 3100 meter och det är ett av de finaste loppen man kan vinna under elitloppshelgen. Jätteroligt verkligen!

Heja Tobbe & Beanie M.M.

Supportrarna förbereder sig!
Sån här ball supporter-outfit har Stefan Wulcan fixat sig inför helgen!
Å vad roligt det ska bli!!!

Startlistan:

Tvåa – hur kul är det?

Jag var hos pappa och Maj och vi följde Olympiatravet i direktsändning. Mycket mysig eftermiddag!

Vi hejade på Tobbe och Beanie och skrek oss hesa framför TVn. Vilken otrolig rysare det blev!

Loppet blev helt perfekt för Tobbe och Beanie. Torvald Palema till ledning och sen släppte Svanstedt till Tobbe. Det är dubbla open stretch på Åby så Svanstedts plan var såklart att lifta med till upploppet och sen speeda ner Beanie på det extra innerspåret. Och det var naturligtvis vad alla trodde skulle kunna hända. Men…
För Tobbe och Beanie blev det taktik mot Torvald nu eftersom Nu Pagadi galopperat bort sig och Beanie kommit till ledning ganska enkelt. Det blev liksom Torvald att slå och nu gällde det att inte bjuda in honom alltför enkelt i matchen. Beanie höll som vanligt ett tufft tempo och Tobbe drog upp farten ytterligare i sista kurvan och det syntes tidigt att Torvald var slagen. Segervittringen steg och målet närmade sig. Beanie kämpade som en tiger och såg ut att hålla alla ifrån sig, skulle han vinna!? Vi skrek som dårar! Men sista biten, ytterligare ett spår ut kommer en röd liten kuse som heter Copper Beach… och han orkar sega sig förbi strax innan mål och han vinner med ett huvud.

SKIT. Skit. Skittvåa! Gud vad besvikna vi blev. Det hade varit så roligt om de vunnit! Det hade verkligen känts rättvist. Det hade känts rättvist för Beanie, för Morten och Maggan som äger och tränar, för Tobbe. Men det fanns såklart inga ursäkter. Han fick ett bra lopp. Jag tycker Tobbe körde helt perfekt. Men Copper Beach var först i mål och det är bara lyfta på hatten och gratulera.

SÅÅÅ nära och ändå så långt borta.

Beanie är verkligen en otroligt fin häst, en riktig kämpe och så otroligt bra. Det är så himla roligt att Tobbe får köra honom. Det är absolut en av de bästa han kört och han har kört många bra genom åren. En riktig klasshäst, en sån som man drömmer om att få.
Beanie brukar trivas att gå i ledningen men igår var det ganska hård motvind så det kostade lite mer än vanligt att dra. Han var tapper!

Men men… Nu får vi se framåt. Det finns massor av roliga lopp kvar att hoppas på. 


En som tog det ganska lugnt i stojet var Kelli…

känslan att det var så himla nära men ändå så långt borta… den är grym

Seglinge Gård

Här bodde vi 1984 – 2004 i tjugo fantastiska år.

Som mest hade vi 300 hästar och 35 anställda. Det bodde folk precis överallt på gården, i alla fall sommartid. Vi hyrde allt vi kom över i grannskapet och köpte till och med två husvagnar. En av dem var en engelsk villavagn med tre rum och kök! Det var en hektisk och rolig tid.

Jag minns de första somrarna då vi hade hingstsläpp. Ett år kom det 55 1-årshingstar från landets alla hörn och släpptes samtidigt första helgen i juni i en gigantiskt stor och härligt grön hage. Det var en riktig happening.

Jag tycker om den här bilden, den väcker många minnen.