Stallet börjar resas! lite om Sindrekursen

Gunhild Sindre www.sindregarden.no hade föredrag/kurs i två dagar. Ämnet var unghundar/valpar och vallning. Föredraget var väldigt bra och jag har antecknat fyra sidor… har inte tid skriva så mycket nu.
Första dagen berättade hon om bla hur hon studerar sina valpkullar och kan se egenskaper redan från dag 1. Vem som är dominant, vem som är vek etc. LIte så som jag själv funderat vad gäller mina valpkullar. 
Sen berättade hon om inlärningsmetoder, vad och när man ska böja osv. Ingen träning före 10 månader punkt. Endast släppa valpen på får utan kommandon so far. Hon tränar in ligg utan får, gärna med hjälp av godis och boll. Och hon tyckte man kunde lära hunden mycket annat under tiden fram till att man kunde börja vallträna. Fick nog några att lyfta på ögonbrynen lite.
Vi fick även göra en form av shaping-övning på oss förare. Där en fick gå ut ur rummet och komma in som ”hund”. En annan utsågs till förare och fick endast med hjälp av ordet steady i olika röstläge få personen att utföra den uppgift vi hade hittat på (sätta sig på en stol). Lördagens hund var väldigt lättlärd medan söndagens ”hund” var betydligt svårare och ville mest cirkla…   Övningen var toppen och beskrev på ett lättföreståeligt sätt hur svårt det är för hunden att veta vad vi menar. Kommer garanterat på förberedande kurserna framöver.
Vi fick även se några valpar och jämföra deras egenskaper.

Dag 2 var väl inte lika givande som dag 1 för min del. Det började med en sammanfattning. Sen åkte vi till ett ridhus och släppte ett gäng hundar  i olika åldrar på får. Från 5 månader till Sia, som var äldst med sina drygt 2 år (jag sa inte 3 Malin…). Det var förstås intressant, men det blev lång väntan och det var väldigt kallt. Efterlunchen samlades vi i SULVK (Gunhild åkte hem) och diskuteradee hur vi uppfattat kursen. Den diskussionen var väldigt intressant och rolig.
Summa sumarum så ska man berömma en hund i valltlräningen!    Låter kanske inte så innovativt men i de konservativaste vallhundskretsarna så är det totalt förbjudet att ens tänka i dom banorna.

Positivit att dom tyckte SIa såg fin ut. Hon uppförde sig som värsta unghunden och var mest het och olydig… men såklart såg hon ”rå” ut och därmed fick hon visa upp mkt av sitt förutseende som såklart är bra, men svårhanterat.  Även Skorpan fick beröm, Lena, från flera håll.

———–

Idag händer det saker på gården! Stommen till stallet skall resas!


Före

Under

Och här inne flörtas, leks, bråkas det… Ninjo talar om för Busy att det faktiskt är HAN som ska vara överst…