Kelli o baggarna

Nu är Kelli snart 4,5 månad. Hon väger 11 kg och är ca 43 cm över manken. Hon är förvånansvärt välmusklad och jämn i kroppen för att vara så ung. Påminner mycket om Knut när han var valp.

Många frågar om jag släppt henne på fåren
Nej – faktiskt inte. Är lite förvånad över mig själv att jag kunnat låta bli. Jag har ingen direkt plan för hur vallningsträningen ska påbörjas, det går mest på magkänsla.
Hon är ju rätt gasad så jag har inte velat släppa henne än, vill undvika jakttändning.  Hon är väldigt väldigt snabb för sin ålder och jag vill undivka skador. Benen går nämligen lite snabbare än hon kan hantera. Risken att hon springer in i saker, fläker sig, går omkull är stor. Hon får överhuvudtaget inte springa hejdlöst med andra hundar. När hon är lös så har jag de andra hundarna under kontroll eller är hon själv med mig. Då är det inga problem.

Kellis vallning
Hon får gå lös när vi går igenom stora hagen med tackor och lamm. Hon är inte tillräckligt tänd för att förstå att dom går att valla och hon har inga problem att lyssna. Jag tror det är bra ”träning” att lära sig att fåren bara finns där, utan att valla. Vi tränar lite ligg och inkallning långt bort och jag bedömer inte det som någon vallningssituation.
Hon har fått vara i koppel två gånger på träningsgruppen (finns på video i ett tidigare inlägg).

Hon hänger med på morgnarna ner till fårstallet där vi har fyra bagglamm och (sen i lördags) en nylammad tacka plus hönsen. Där får hon vänta utanför med de andra hundarna. I början bunden, numera lös och hon stannar med de andra hundarna. Så skönt att de kan lära av varann.
På kvällarna har jag lämnat dörren öppen när jag stänger in hönsen. Ofta är lammen där inne och då lägger jag Knut i dörren och Kelli har nyfiket stått och tittat. Ibland har hon kommit in lite närmre och jag har ignorerat henne. Ibland när hon kommit lite för nära har jag bara bett båda hundarna gå ut därifrån.

Igår kväll var hon ensam med mig ner till kvällsstängningen. Först fick hon vara utanför själv. Jag bara sa vänta här och stängde dörren. Ingen aning om vad hon gjorde men när jag öppnade dörren var hon kvar utanför. Tror hon roade sig med att kolla efter hästskit…
Sen lämnade jag dörren öppen medan jag fyllde vatten mm och plötsligt kom hon smygande på baggarna. Jag hölla andan och lät henne hållas.
Mycket lugnt och fint tog hon kontroll över dem och jag sa ett försiktigt ligg. Och hon lade sig! Hon la sig ner!!! Jag blev helt lycklig, vilken hund!
Jag slet upp mobilen och började filma lite, det är ju rätt trångt där inne men här är en liten snutt. Coolt va!!!
Det kliar lite i fingarna men jag ska fortsätta ta det lugnt ett par månader till. Hon växer så det knakar och jag vill som sagt att hon ska ha kontroll över sina långa ben!
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=2sV6S5qhT7s]