Agnes …

I lördags kväll skulle jag som vanligt släppa in hönsen. De trivs verkligen med att vara ute och om jag väntar tills det börjar skymma så har de krupit in själva så det bara är att stänga dörren. Kommer man lite för tidigt så vill de inte gå in, då får Knut valla in dem!

Den här kvällen var de som väntat inne men jag reagerade på att de fyra bagglammen var inne, men ingen tacka (de går ut o in som de vill) . Flasklammet Spotty och tre frånskilda trillingar har gått med en tacka som jag kallar ”fettackan” efterom hon är så grymt tjock och jag trott att hon varit dräktig. Men vid en koll för några veckor sedan fanns inte en tillstymmelse till juver så hon fick gå som Nanny till de här lammen. Det är en jättefin tacka som hade fina lamm förra året. Hon heter egentligen Irja, men kärt barn får många namn. FetIrja var inte inne.
Jag tittade utanför, ibland lägger hon sig där eftersom det är svalare, men ingen fetknopp. Tog med mig hundarna och traskade ut i de höga daggblöta gräset, iförd kortbrallor och foppa – gissa om jag blev blöt?
Jag fick gå till andra änden av hagen, ut på ängen och längst bort stod hon alldeles själv…. eller kanske inte? Först trodde jag hon var sjuk eller skadad men sen såg jag – ett pyttepyttelitet lamm! Hon hade lammat! En enda ynklig liten unge på ca 2 kg (normalt väger de runt 4). Jag gick omkring och försökte se om det låg någon mer där, med den storleken kunde hon lika gärna haft tre eller åtminstone två. Men inget mer lamm. Det var ju nästan mörkt och omöjligt att se. Jag tog den lilla lilla och bar henne mot stallet. Irja följde snällt med, gillar den tackan! Hon verkade tycka det var skönt få lite hjälp att komma in till de andra.
Som tur är har jag inte städat bort alla lammboxar så det var  bara ställa in dem. Men tackan hade nästan inget juver, det kom dock en smula mjölk och lammet var piggt så jag gjorde inget mer åt det där på kvällen. Gav tackan mat och gick hem lite nöjd över att jag hittade dem.

Så nu har vi en liten Agnes som stödmatas med flaska. Att hon fick heta Agnes beror på att min brorsdotter fyller år 1 augusti så det passade väl bra 🙂 
FettoIrja börjar få mer mjölk nu så jag tror det hoppar igång på några dar. Agnes är viltfärgad och påminner om en welshterrier i färg och lock 😀agnes_090801