Sorunda 09

Jag gillar Mälarmårdens tävlingar hos Inger och Kåre i Sorunda. Det känns verkligen som en svensk tävling. Det är ”normala” marker och en ganska liten besättning. Med normala menar jag att det inte går att få ut några 400 meters hämt, snarare är 200 max. Men det roliga är att det går att göra det klurigt ändå. Jag är verkligen imponerad att det går att hitta på så många olika varianter! Det här är femte gången jag tävlar där och på fem helt olika banor – men i samma hage. Tack Mälarmårdare för ytterligare en härlig tävling!
kelli_soruna1
Kelli tittar ut över söndagens bana. Ni lite av grind 1 till vänster, sorteringsfållan, fålla och hämtstolpe mellan Kellis öron, hämtgrind och ekipaget på bilden som är i delningsringen. Krossgrinden är till höger utanför bild och ovanför hämtgrinden. Uttaget en bra bit till höger om delningsringen.

Tackorna är väl invallade och vet vad som gäller utan att vara ”tråkiga”. Det är drag åt alla håll och de är ganska svårdelade. Det som blev mest utslagsgivande var delningen. Dels eftersom tackorna visste hur de skulle hålla ihop och dels eftersom uttagsfållan var ganska nära delningsringen. Lite feltänk av hundarna (eller förarna) så var fåren förlorade. Vilket bland andra hände mig…

Lördag
Mycket teknisk bana med ett hämt där man stod i skogsslänten hemåt och hämtade från det mindre övre gärdet. Sned framdrivning och rundning av stolpe framför föraren. Långt första ben och sen en pull through  som krossgrind. Ingen drivning var i linje med föraren så det var väldigt svårt att hitta rätt. Och även att döma, sa Mosse som var helgens domare. Split 2+2 och ränna som avslutning.

Knut var först ut av mina och jag var en av få som skickade höger. Hundarna fick runda en liten dunge, blev de riktigt vida var det två dungar att runda. Knut gick ut fint mellan dungarna men kom in lite för snävt bakom. Jag har en känsla av att hundarna har svårt bedöma nivåskillnader första gången de hämtar på det viset så jag tror inte det var att han återföll till sina kassa utgångar från förra året.  Lite vingel i framdrivningen och några småkrokar på fråndrivet. Sen gick han på fel flock i delningen. Merde! Det tog en hel evighet innan jag upptäcket misstaget och vi tappade såklart massa poäng. Sen får vi lite strul vid rännan också. Poängen var 19-9-16/44 24-5-5 totalt 78 och en 7-plats.

Sia var lite för het för dagen, inte så hon var olydig bara lite för ”på”. Jag skickade vänster eftersom hon brukar slå över så borde det passa bra med sned framdrivning. Hon slog över ändå (jag kunde ha stoppat henne tidigare) men vi gjorde väl en okej runda fram till delningen. Där tar hon också fel flock och när jag vänder henne mot rätt så sticker den andra av banan. Ibland suger det att tävla.

Största glädjeämnet för dagen var Peace och Maria som debuterade IK2. Peace hade problem att hitta fåren och fick därför massa avdrag på utgången (11 kvar) men gör sen en riktigt fin runda fram till delningen. Där blir de fast tills tiden gick ut men får ändå behålla fina 62 poäng. En lysande debut tycker jag!!!
mariaknutas

Söndag
Idag stod man nedanför slänten och skickade på ett rakt hämt. Höger var nästan tvunget eftersom hundarna annars hade fått runda hela skogen. Iofs inte längre väg det hållet men hunden utom synhåll nästan hela utgången. Sen var det kort första ben rakt mot utställningen och en mega lång kross som strök skogskanten en bit. Långt sista ben rakt mot föraren.
Idag var det alltså enklare att se linjerna men delningen var minst lika svår att få till.

Sia började för min del. Hon var lite coolare idag men fortfarande inte på den nivå jag vill ha henne. Hon gjorde ändå en strålande runda fram till delningen. Visserligen sprang fåren som gaseller hela vägen men hon gjorde sitt bästa för att hålla sig på avstånd och den lilla bit i sista delen av krossen där hon var tvungen trycka lite så var hon nog ”bara” 30 meter ifrån fåren. Undrar om det berodde på att hon var så ”på” eller om fåren sprang ändå? Det var fler hundar som fick springiga får utan att det syntes att hunden tryckte på. Fåren kom alltså i 120 knyck in i delningsringen och tvärnitade när jag mötte dem. Där stod vi och pustade en stund (som kändes som en evighet). Visste att vi hade gott om tid, vi hade väl förbrukat typ 3 minuter so far 😮 Jag förstod att det skulle bli svårdelat. Får som sprungit i den farten vill gärna hålla ihop liksom…  Och där blev vi stående tills tiden gick ut. 72 poäng utan delning och fålla. Tänk om…

Knut hade jag helt rätt laddning när jag gick ut. Lite lagom småarg efter Sias vända, det är liksom där jag ska va… Och han gick kanon fram till delningen. 49 på hämtet och 25 på fråndrivningen. Inte mycket jag kunde gjort bättre. Tappade krosslinjen lite i draget mellan kullarna men resten var bra. Riktigt bra. Fick till en bra lucka ganska snabbt i delningen och vad händer? Han tar fel flock idag igen! Där rök 2-platsen kan jag säga. Fålla in gick bra och vi fick ihop 88 poäng. Räckte till 4-plats.

Summa sumarum är jag helnöjd med helgen!

Vinnare på lördan var Peter och Tarzan och idag vann Sven och Roy. GRATTIS!!!