Den första valpträningen

Det är så roligt läsa valparnas bloggar nu om de första träningspassen. Tänkte dela med mig av några tips som jag har gjort med mina valpar… Nu är ju alla mer eller mindre proffs på hundträning men det är kul att få ner sina tankar på papper också. Och samtidigt vore det skoj få lite tips från läsarna också! Shoot… 

 • inkallningen – jag bygger upp värde på valpens namn genom att helt enkelt stoppa in en godis i munnen och säga namnet (ungefär som inklickning). Efter att ha gjort det några gånger så brukar de reagera fint på namnet och komma direkt. När de kommer så belönar jag väldigt generöst, i början kanske 5-10 ggr. Upprepar namnet och matar på med godis (eller oftast mat). Säger alltså namnet varje gång godis hamnar i munnen.
  Sen när det blir längre inkallning så matar jag också flera gånger, alltid minst två. De ska inte bara komma och få sin beöning för att direkt dra vidare. Jag vill att valpen ska förvänta sig att något mer händer när den har kommit. I början är det godis men sen blir det även lek av olika slag.
  Att kalla in och sen springa (vara rolig) är ju en klassiker för att ytterligare öka motivationen.
  Jag undviker att kalla in om jag inte är säker på att valpen tänker komma. I början alltså.
 • burträningen – jag bygger värde på buren genom att helt enkelt mata massor för att de går in och stannar i buren (ungefär som Susan Garretts burlek). Stänga buren och fortsätta mata genom taket för att ytterligare höja värdet på buren.
  Sen öppna dörren och fortsätta mata för att valpen är kvar i buren.
  Till sist lära in ett okej-kommando för att få gå ut ur buren när man öppnar. Använder inga nej eller tillsägelser, använder bara dörren. Försöker valpen gå ut före okej så stänger man bara dörren, väntar in att den sätter sig eller lugnar sig och fortsätter mata genom taket för att den är kvar. Öppnar och stänger dörren några gånger medan man matar på osv. tills den kan vara still när man öppnar.
  Sen står buren öppen och om valpen går in själv och lägger sig så får den naturligtvis gå ut därifrån hur den vill. Det är bara när jag öppnar dörren som jag ”kräver” att den ska vänta på okej.
  Det här har man stor nytta av sen när det gäller andra ”dörrar” tex ytterdörren, bildörren, fårgrinden, stannakvar-situationer …
 • ensamträning – har man redan värde på buren är det busenkelt med ensamträning.
  För att ytterligare underlätta ensamträningen brukar jag ge dem ett grisöra eller tuggpinne när jag lämnar dem. Det håller dem sysselsatta en stund tills de somnar. I början brukar jag alltid tajma så att valpen är trött och nöjd och ska ha sin sovstund.Jag brukar överhuvudtaget stänga in valpen i buren då och då för att den ska få sina sovstunder och vara ifred. Det blir ju också en slags ensamträning.

  Behöver jag säga att mina hundar älskar buren? 🙂

2 svar på ”Den första valpträningen”

Kommentarer kan inte lämnas på detta inlägg.