Valpträff med Flaxavalpar

Igår hälsade Vide, Spot, Flicka och Dee på här.
Anna tog med sig min kamera hem eftersom hon ville låna lite bilder så den här bloggen har bara en bild. Men det finns desto mer i Annas blogg! Ni måste kolla där!!

Vide, Dee, Per, Spot, Flicka        Foto: Anna Muller

De är 4,5 månad nu och järnvägar vad de har vuxit. Speciellt Spot har förändrat utseende och blivit stora pojken. Han som var så liten från början, minst av allihop! Helena och Wick kunde tyvärr inte vara med men. Jag tycker Spot och Wick har fått likadan päls och ser ut att bli mycket välpälsade. De övriga har mycket mindre päls, på gränsen till korthår.

Vi körde en intensivträning med inriktning på förberedande vallning och det blev många uppgifter för förarna tillsammans med fåren. Jag tycker det är väldigt viktigt att föraren har förståelse för hur får reagerar och att de får en känsla för hur det ska vara. Så först fick de flytta fåren själva utan hund. Därefter en övning där de fick turas om att vara hund/förare. Mycket nyttiga övningar och alla fick lite aha-upplevelser tror jag. Sen gjorde vi en övning där Knut och Kelli fick turas om att vara vallskolehundar 🙂  Jag tror det är väldigt bra om det finns möjlighet att få låna en utbildad hund att prova med innan man börjar med sin lilla valp. Ni vet, man köper ju inte ett föl om man vill lära sig rida… Tyvärr är det långt ifrån möjligt att alltid kunna erbjuda en hund att låna ut när man har kurs. Men det här gänget känner ju mina hundar sen förut och jag vet att de inte gör något dumt (varken förare eller hund). Jag skulle inte låna ut mina hundar till någon jag inte känner.
Det var väldigt intressant se hur Knut direkt tog kommandot och slog dövörat till, haha. Stoppet var som bortblåst och han började varva flocken!!! något som han aldrig nånsin gjort spontant. Men det blev ju väldigt bra för förarna att han inte bara gjorde som de ville!  Kelli var betydligt mer i hand och lyssnade, väldigt intressant se deras peronsligheter sådär i en ny situation!

Avslutningsvis så var det såklart dags för valparna att prova på! Ingen av dem var särskilt tänd när vi började men innan vi var färdiga så var alla mer eller mindre tända. Självklart kommer det komma mer tändning men det var väldigt roligt att se vilken koncentration och coolhet som de visade upp. Flicka verkar ha mycket eye och har ett fint avstånd. Det syns att hon är lite osäker på om fåren är farliga eller inte men hon släpper dem inte en sekund och balanserar upp fint för att ha dem under kontroll.
Spot hade bara husse i huvudet så honom fick vi släppa lös och sen sprätta iväg fåren ordentligt men då ramlade polletten ner och han började jobba för att få dem under kontroll. 
Både Dee och Vide var lättända och visade lite inrustendenser så de fick nöja sig med att gå i linan. Vi vill inte få nån jaktsituation och de är så tända att det kommer gå fint att jobba på attityd och kontroll ihop med får innan det är dax att släppa dem.

Härliga ungar!!! och jätteduktiga förare!!!

Här är en film när Flicka släpps lös första gången. Så roligt se hur hon studsar till och blir lite rädd en gång och sen upptäcker att hon kan ha full kontroll lite längre bort. Se hur nöjd hon är när fåren är stilla och hur hon med mycket eye och fina flanker direkt balanserar upp dem när de försöker röra sig åt något håll. Så häftigt att se!

5 svar på ”Valpträff med Flaxavalpar”

  1. Tack för igår Eva, det var sååååååå roligt! 😀 😀 😀

    ”Jag har vallat med Kelli jag har vallat med Kelli nanananananaaa” *sjunger*

    För mig som har en rallykalle i Flaxa är det väldigt nyttigt att återigen se och känna hur lugnt man kan (ska) bete sig med fåren. Jag gillar ditt tänk Eva, du har stor respekt för djuren och tanke om hur vallning ska gå till. Med det som målbild ska det bli fantastiskt roligt att jobba vidare med Flaxa och utbilda lilla Flicka. Måndag kl 05.30 innan jobbet? 😉 😀

    Tack för superskojig valpträff, det vill vi snart göra om igen! 🙂 🙂 🙂

  2. Hej och tusen tack för igår, väldigt roligt och lärorikt! Jättebra övningar för förarna för att få förståelse för hur fåren reagerade. Och det var superkul att få låna Knut även om det inte blev så mycket samarbete 😉 Nu väntar jag ivrigt på att snön ska försvinna så att vi kan bygga fårstaket hemma!

  3. Även jag tackar o bockar för mycket trevlig o lärorik lördag =) Ett härligt gäng är vi allesammans också..

Kommentarer är stängda.