Hassel och Ace vallar

hassel_ace
Parning på morgonen och vallning på kvällen, inga problem att byta fokus. Foto: Lukas Nilsson

Nu hoppas vi på fina valpar i slutet av september.

Hassel tävlar IK2 får och har deltagit i Agria Cup-finalen. Hd B, CEA-carrier, IGS-clear.
Ace tävlar både IK2 får och har startat två gånger på nöt med en 1- och 2-a placering. HD A, CEA-clear, IGS-carrier.

Klicka på namnen för att se dem på Vallreg.

Kontakta Julia Lindén om du är intresserad av en valp.

Rimfrost i skägget

hassel_rimfrost
Termometern kryper sakta men säkert nedåt och det blir nog -20 i natt. Kallt men bedövande vackert! Vi har vallat hela eftermiddan och både får och hundar verkar tåla kylan bra än så länge. Snö är det alldeles lagom så inget mer nu tack 🙂

Film på Hassel

Har totalt glömt att lägga ut filmen här i bloggen. Klippte ihop lite olika situationer. Filmen börjar med en härlig situation i Andrarum där vi flyttar tackor. Ett litet lamm stod för sig själv ganska nära där jag står och filmar, det visade sig att den var krasslig. Är glad att han hanterar djur så varsamt, extra viktigt en sån gång.

Vallat och plåtat

Tog med träningsgruppen ut på fältet idag och det var inte alls särskilt tungt för dem i snön! Kul!

Först måste vi flytta på de två baggarna ifall vi mot förmodan skulle tappa ihop dem. Så pojkarna får gå in i stallet. De vet precis vad som gäller eftersom de brukar få lite kraftfoder när de kommer in.

dorperbaggar_springer dorperbaggar2015
Ganska snygg eller?

Och här kommer lite på träningsgruppen och hundarna:
kelli_150126  knut_trg150126 knuthead_150126 siahead_150126

kellihead_150126
hassel_delat050126 hassel_kelli_lek150126  kellititt_150126
traningsgrupp150126

Hassel tränar på…

Idag fick jag för mig att göra en ränna. Eftersom vi hade en åtta-grindars-VP-fålla så tänkte jag fyra grindar på var sida. Gick ju inte. Fick fundera. Kom på att ställa dem vinklade – då stod de utan att falla så fort man kom åt dem. Så här fick det bli (dumt göra det för lätt 😉 ):
IMG_7192
Smalt? javisst. Svårt? javisst. Varför inte prova med den lilla unghunden? Och ta fram mobilkameran? Ja varför inte?
Jag tycker han sköter sig väldigt bra. Han blir lite fundersam när han ska trycka tackor på utsidan, när det finns tackor på insidan som också behöver tryckas… Jag är i alla fall väldigt glad  för denne lille hunden!

När jag kom in med filmerna i mobilen fick jag plötsligt motivation att redigera på ”riktigt” – det är väldigt roligt men ack så tidsödande. Så mycket enklare att bara skicka upp allting på Facebook…
Men jag gillar inte riktigt det där med Facebook hit o dit. Det är mer för stunden. Det som hamnar här i bloggen, det finns liksom kvar på ett annat sätt. Eller?

Hittade även en bild från när vi flyttade tackor o lamm. De äldsta lammen är nu frånskilda. Baggen fick tre söner att ta hand om, måttligt road men snäll är han i alla fall mot dem. Snäll men lite sträng.
IMG_7188

Yes vi kom med!

hassel_140428b
Seglinges Hassel (Loki-Seemework Kelli) född 120729

Nästa helg är Hassel anmäld till 3-dagars-tävling i Bråfors. Det är grymt många anmälda, som mest 89 st varav 35 får plats. Arrangörsklubbens egna hundar har förtur med en hund per förare samt kan domare begära företräde med två hundar. Många blev alltså bortlottade och därför är det väldigt tursamt att Hassel kom med två av dagarna (han var förstareserv lördag men är nu ordinarie). Lördag och söndag. Även brorsan Kjapp hade tur och kom med två dagar, fredag och lördag.
Det ska bli väldigt roligt att tävla där, det blir debut för mig i Bråfors. Annars har väl de flesta i den här landsänden tävlat där någon gång, de är ju kända för att ha fina tävlingar och bra djur.

Hur går det för Hassel då? Jodå, han utvecklas stadigt och är härlig att jobba med. Han är väldigt på med stor drivvilja samtidigt som han är öppen för kommandon.  Han är inte riktigt styrbar i alla lägen än, djurkänslan tar över ibland. Så de går inte sätta upp några tävlingsmål mer än att vi ska skaffa oss massor av erfarenhet i år. Vi ska göra ett bra jobb med djuren och så får det räcka så långt det räcker. Ja, så är det väl alltid egentligen men ni förstår vad jag menar? Det är verkligen inte så att vi sätter klockrena banor på träning och då lär vi inte göra det på tävling heller. Däremot är han alltid bra med djuren, hundra procent pålitlig och det gillar jag skarpt.

Knut, Landslaget, Storvreta, Påsk…

Jag ligger efter med bloggen så här kommer ett långt inlägg 🙂

Knut

20140418-100453.jpg
Förra veckan var Sandra Strand här på besök med sina hundar. Det blev förstår en del träning och eftersom Sandra numera är utbildad massör fick hon känna igenom Knut. Sandra tyckte (precis som jag) att han är fin i musklerna men ömmade lite vid ichias på vänster sida. Den ömheten är inget som märks i rörelse och jag får hålla lite koll på den. För övrigt är det bara köra på nu. Det verkar peppar peppar som den där kroniska muskelinflammationen har gett med sig. Resten är nog bara lite bifynd som han kan leva med. Så otroligt skönt!

Landslagssamling

Förra helgen var det landslagssamling hos Ann och Micke på västkusten. Jag bodde kungligt hos Katia och vi fick träna redan på fredan hemma på Katias får. Knut och Hassel fick varsin genomkörare eftersom de inte skulle vara med och träna resten av helgen. Båda skötte sig fint.

20140418-100520.jpg
På lördagmorgonen gick jag en mysig skogspromenad utanför Katias hus. Så härligt med fina gångvägar utanför dörren!

På lördagen blev det träning med fokus på sortering. Jättebra upplagt med en grupp som tränade för Bobby Dalziel och en grupp som tränade själva. Många sorteringar hann vi med och jag tycker hundarna skötte sig fint.
20140418-100511.jpg20140418-100503.jpg
Söndagen ägnade vi åt styrning i utgångar och vi fick bra tips med oss. Väldigt roligt och det är ett så skönt gäng som verkligen bjuder på sig själva. Riktigt trevligt alltså!
20140418-100436.jpg
Det här är Kelli och Mariannes Jet. Vem är vem?

 Storvreta 16 april

Så var det tävling i Storvreta igen. Jag tycker fåren var lite medgörligare den här gången. Jag var bättre förberedd med Kelli och vi fick till en riktigt bra runda.
Knut gjorde comeback och han är som en dröm att köra. Har full koll på vad han ska göra.
Sia och jag jobbade i hanteringen på förmiddagen och Hassel fick hoppa in i uttaget lite då och då. En riktigt rolig dag!

20140418-100353.jpg
Hassel jobbar i uttaget
20140418-100427.jpg
Våra insatser räckte till vinst och sjundeplats!
Är så himla glad för mina hundar. Det blev Kellis första vinst i IK2.
1. Kelli 94 2. Mick 89 3. Aya 82 4. Key 81 5. Jamie 78 6. Mirk 76 7. Knut 75 (utan fålla) 8. Troll 72 9. Mira 70 (utan fålla) 10. Ki 67

Påsk

Goaste Siggan är här och hälsar på i påsk. Vi äter, snackar, promenerar, pussar lamm och har det allmänt finemang.

20140418-100411.jpg
Siggan och Hassel

Glad Påsk på er alla!

 

 

 

 

Får, lamm, bagge och vallning

Nu har de nya fåren installerat sig och baggen har fått träffa de fem finullsflickorna.
tackorBagge_131008
Baggen är av rasen Dorper och är vit med svart huvud och hals. Det är en köttras som fäller pälsen. Tackorna är som sagt finull och ska förhoppningsvis ge fina lamm.

Nedan kommer en bild på alla tacklammen och Hassel som har drivit iväg dem upp i skogen. Hassel börjar bli riktigt duktig på det här med vallning nu, jätteroligt att han kan göra små jobb nu.
hassel_lamm2013
I täten syns de två dorpertacklammen. De är födda i april och förmodligen dräktiga med beräknad lammning i januari. Bakom syns sex finullslamm. De är födda i juni och ska gå som träningsgrupp i vinter är det tänkt. De blir inte betäckta förrän nästa höst.

kelli_131008
Kelli spanar på får

hassel_131008
Det här fick bli Hassels bild på Vallreg.

knut_131008
Knut får illustrera de fina höstfärgerna. Han har börjat valla så smått och peppar peppar så mår hans ben finemang.

1-årskalaset

IMG_4883Igår hade vi födelsedagskalas för 1-åringarna. Senast det begav sig med ett riktigt hundkalas var nog när Fame fyllde 1 år, dvs 12 mer än 12 år sen. Riktigt roligt var det!

Petra var så gullig och gjorde tårtor. En supedupersmaskig jordgubbstårta som var försvinnande god. Hundarna trodde nog knappt sina ögon när de serverades en stor bit tårta bestående av blodpudding med leverpastejfyllning, korv och köttbullar som dekoration. Sia höll på att kväva sig när hon svalde hela biten hel… tokfian!

Självklart stod vallning på programmet och jag bara njuter av att se hur de utvecklas för varje gång.

Här kommer lite bilder från fårhagen, de på Hassel har Kenth Svartberg tagit, resten är mina.

Fler jättefina bilder finns i Petras blogg och kommer så småningom på min Facebook-sida.

Lyra, Ponyo och Bat hade förhinder och var inte med på kalaset. Hoppas de fick nåt smarrigt på annat håll i stället 🙂

vera_1year1

 

petraspojkar

speed_1year_1 hassel_1year1kjapp_1year_1

IK2 Norrhoga, Näsviken

Där fanns den! Den försvunna formen 🙂

Det är framför allt Sia jag menar. Vi har inte riktigt varit i fas med varandra på årets tävlingar och jag har verkligen saknat det fina flytet från förra året. Men nu så ser det ut som Siagumman hittat formen. Så härligt!

norrhoga2013Tävlingen var på Carina Björkmans fina köttdjursbesättning, mestadels ungtackor och helt ny tävlingsplats eftersom Carina flyttat. Fältet var väldigt kuperat och man stod uppe på en kulle och skickade hunden ned i en lång dal. Sedan gick fråndrivningen lite uppför och nedför. Djuren svarade fint på hunden men vissa tackor kunde ifrågasätta hundarna ordentligt.

Allting var verkligen trevligt ordnat, omtänksamt, välarrangerat och en stor guldstjärna för den supergoda maten! Hit vill jag åka igen!

Lena, Hanna och jag bodde på ett vandrarhem i Strömsbruk. Det var billigt och bra med fina vandringsleder inpå knuten. Alla tre hade alla hundar med, dvs 12 st så vi åkte i varsin bil. Lite knäppt men vi fick helt enkelt inte plats i en bil.

ettan_juli13

Vädret var fint men det blåste och var riktigt kallt. Tjocktröja och vindjacka var det som gällde. Ettan tyckte täcke var helt ok men hade antagligen hellre varit hemma i supervärmen. Tänk att det kan skilja så mycket på vädret 3 timmars resa norrut.

FREDAG
Sia började av mina två och jag var lite osäker på hur vi skulle hantera djuren bäst. Många hade brutit och det såg inte alldeles enkelt ut att styra upp linjer. Jag valde att strunta i att finstyra och i stället låta det flyta på. Sia tog alla kommandon och då är hon riktigt fin att köra. Allt flöt på fint men tyvärr fick vi inte in dem i fållan. Fick ändå 80 poäng och en 8.e plats. Jättenöjd med hunden men sur på mig själv att vi nu två gånger på raken missat fållan och därmed en topplacering.

Sent på dagen var det Kellis tur. Hon började med att sticka iväg efter fel får och stack bakåt mot uttaget. Det är första gången jag råkar ut för det tror jag. Jag blev jätteförvånad, lade henne och blev superglad när hon tog mitt look-back klockrent. Stack iväg åt rätt håll men stannade till och tvekade en gång. Ytterligare ett stödkommando och sen skötte hon sig jättefint hela rundan men hade lite svårt att greppa djuren, tyckte jag. Det blev mycket flankande både för att flytta och för att styra. Någon tacka ställde upp sig och stampade men Kelli bara gick på och sånt är hon riktigt bra på att hantera.  Fåren gick där de skulle och vi fick ihop hela 87 poäng och det räckte till en 3.e plats! Extra roligt eftersom det var ett stort startfält med 60 hundar så konkurrensen var stenhård. Sen kan jag förstås inte låta bli att gräma mig lite över utgången där vi tappade en del poäng. Samtidigt var det ett bra kvitto på att det går att styra om henne i utgången så det är lite dubbla känslor.
Jätteroligt att det gick så fint för klubbkompisen Barbro också!
1. Anders Vikström – Diesel
2. Barbro Saltzman – Noa
3. Eva Karlsson – Kelli

LÖRDAG

På lördagen hade jag bara Kelli med, Sia var reserv. Vi startade jättesent på dagen. Idag gjorde hon en perfekt utgång men var lite olydig i upptaget. Körde eget race en bit och även om hon inte gör något fult så sätter det ändå status på hela rundan. Det wobblade en del och hon fick aldrig en bra kontakt med tackorna. Det blev 70 p och vi fick inte in dem i fållan.
1. Eva Eriksson – Flash
2. Håkan Wilson – Idaho
3. Mikaela Prim – Kylie

SÖNDAG

kelli_norrhoga13Jag tog lite sovmorgon och gick en härlig promenad vid havet innan jag åkte till tävlingen. Alla hundarna fick bada och det såg ut som solen tänkte hålla sig framme.Det gjorde den på många ställen i landet fick jag höra men på den lilla tävlingskullen där fortsatte det vara molnigt och blåsa. Även om det är lite urrigt för oss människor så är det väldigt bra tävlingsväder för hundar och får. Plötsligt ringde telefonen och Kelli hade kommit in på en reservplats, skoj!
Idag hade jag bestämt mig för att skicka vänster, detta för att fåren bättre skulle se Kelli komma. Jag hade en känsla från lördagen att när hon kom smygande rakt bakifrån såg de henne för sent och blev lite skrämda.
Den taktiken verkade fungera fint för hon lyfte fåren bra och vi hade kommunikation hela vägen. Hon fick sköta upptaget själv för att greppa djuren och sen höll jag bara tillbaks henne lite och hon gick väldigt fint med fåren hela rundan. Hon kan ju driva väldigt bra och det var skönt slippa det där flankandet. Vi fick ihop hela 93 poäng och kom 4.a, så härligt!
Sia gjorde sen en riktigt bra runda, gick lugnt och fint med fåren hela vägen utan att behöva så mycket styrning. Precis sådär bra som hon kan vara! Ett litet debakel bara. När hon skulle börja första benet började en tacka krångla. Vi blev stående ett tag med den men till slut lyckades Sia övertala den att gå. Det kostade dock en hel del poäng och kanske vinsten. Är ändå helnöjd med hennes 90 p och 6.e plats. Det viktiga är att hon går bra igen.
1. Mikaela Prim – Kylie
2. Håkan Wilson – Tim
3. Gunnel Boström – Mirk
hassel_norrhoga13
Hassel ser och lär ! Intressant var det att Carina hade elnät på alla beten, sisådär 100 rullar gick det åt!

Årets första dopp efter dagens vallning

Det är mycket får och hund nu…. nästan dygnet runt känns det som. Ettan har börjat med att väcka oss mitt i natten för en nattrastning. Sånt är tröttsamt!

Morgonpromenad börjar från idag med att flytta bort tackor med lamm från slingan där de går på nätterna nu. Alla hundarna fick hänga med – Hassel bara smälter in och gör som alla andra. Tack för att han är så snäll!

Sen fick Fame plocka in träningsgruppen i 25.an – det är ju liksom hennes jobb för det mesta. Therese och Speed skulle öva på lite läxor. Speed har blivit så duktig och är väldigt lik sin pappa Loki!

Iväg till Storvreta för träning i den extrema sommarvärmen med Lena och Lena. Så himla roligt att träffas. Vi gjorde ett litet dubbelhämt och det funkade fint.

På vägen hem stannade jag i Almunge så hundarna fick simma lite. Gissa om det var uppskattat!? Hassel simmade som han aldrig gjort annat… trots att det var första gången ute. Han var med en gång i vintras till hundsimmet och kastade sig i självmant så jag är inte förvånad. Nu har jag tre korthåriga badgalningar. Fame är damen som helst bara doppar fötterna (som jag), Sia är damen med badmössan som tycker det är skönt men inte vill bli blöt. Typ.

Just, höll på att glömma! Jag har haft en isländsk fårhund med matte här på prova-på-lektion. En trevlig hund och en ambitiös matte. Skoj!


Lovis i upptaget.

Sen har jag lekt lite med Instagram – så roligt med collage!

vallning_maj2013

hundbad2013

Hassel 6 månader


6 månader Hassel och full av bus och livsglädje! Han tar sin ”uppgift” på största allvar när vi ska fodra hos de dräktiga tackorna. Som om han aldrig gjort annat går han bara iväg med dem. Idag bad jag honom vänta medan jag gick in i hagen och ställde mig på andra sidan fåren, då lyckades jag få den här fiina sidobilden när tackorna och Hassel gick förbi mig. Han har ingen aning om att balansera till mig, han bara går och flyttar/håller djur. Behöver jag säga att jag tycker om honom, mycket!?


Här har vi vänt fåren och han puttar dem tillbaks mot stallet, alldeles lugnt och fint, totalt utan stress.

Längre än så här får han inte ta dem för då hamnar de på vägen.

Kom så går vi! Underbara lilla hund!

De där örat, det trillade ner igen i början av januari. När han var fem månader stod båda öronen stadigt, vi får väl se vad det blir av dem. Rätt charmig så här också.

Grattis alla syskonen på 6-månadersdagen!

Gnagare, Skithund, Härmfågel, Snutthund, Gullunge, Draghund = Hassel


Gullungen!

  • hänger med på ca 30-minuters promenader och springer lite mer än vad som kanske är nyttigt. Han är för det mesta lös.
  • börjar kännas både lyhörd ganska pålitlig så jag kan nu gå med honom mellan hästhagarna och förbi fåren.
  • har skaffat en ny ”hobby” som heter äta skit. Mycket frustrerande och svårt att undvika. Och då menar jag inte hästskit (vilken jag tycker är hyfsat ok). Han lyssnar på nej men jag ser ju inte allt han gör. Skithund!
  • börjar kunna sitt stanna kvar, övar när jag hämtar posten. Då sitter han så gulligt på uppfarten och väntar snällt.
  • har kommit in i en gnagperiod och tuggar på allt. Han åt på Vickis sele, gnagde sönder ett spänne och käkade upp två blinklampor… dessa är spårlöst försvunna så det är enda förklaringen. En avgnagd lampsnodd är allt vi hittat. Lite orolig att de ska ställa till invärtes problem men nu är det över en vecka sen så faran borde väl vara över?
  • hänger med när jag fodrar fåren och är en liten härmfågel. Smyger när Sia smyger och stannar när Sia stannar, lämnar på Kom Så Går Vi. Perfekt att de kan lära sig av varann och jättebra fårvana för liten H.
  • har ståndöron, efter en del tvekan så reste sig även andra örat och nu ser det permanent ut. Han är väldigt lik Kelli ser ut att följa Kellis tillväxtkurva och blir nog ungefär i hennes storlek, lite grövre.
  • är värdelös på att gå i koppel, värsta värsta draghunden. Jag skyller på Kelli, hon har varit (är) precis likadan.
  • fortsätter snuttandet. Släpar fällar från rum till rum. Där kan han ligga väldigt länge och snutta och vagga fällen. Har aldrig haft en hund som gör så och jag funderar på om det är något utlopp för tristess, smärta, hunger?

Veckorapport :)

klämmer in en dagsfärsk bild på Hassel också, gillar rutorna på hans bog 😀

Knut och Provsvaret
Roligt att det är så många som hör av sig och undrar hur det går med Knut och hans skada. I tisdags kväll kl 21 ringde veterinären från Ultuna. Yes, äntligen skulle jag få provsvar. Men tyvärr var svaret mest Godag Yxskaft och gav inte besked om Knuts nervbanor som misstänks ligga i kläm. Det enda som stod var typ om den där utbuktande disken. Och det hade vi ju redan sett på röntgen. Så nu ska veterinären kontakta en neurolog för att få MR-svaret kompletterat. S-U-C-K. Och sen dess väntar vi tålmodigt.
Jag har börjat sätta igång Knut med lite mer fysisk aktivitet. Han får gå lös bitvis på promenader och han väljer ofta att gå på bakbenen med minen ”tigger och ber” (om att få göra nåt roligt). Igår smet han iväg när Anna drog en repa med sina hundar och skidor. Lite orolig var jag att han skulle hoppa på tre ben efter vila igen. Men inte. Jag vågar knappt hoppas men kanske kanske kanske ????  Frågetecknen tornar upp sig och där har vi dagens status helt enkelt.

Kjapp på besök
Kjapp bor här medan matte tävlar NM i Finland. Han smälter in hur fint som helst i flocken och det märks knappt. Har man sex eller sju hundar, det kan kvitta känns det som. När vi passerade tre sprängdes liksom gränsen.
Kjapp och Hassel leker och slåss. Precis som valpar gör. Man får ransonera så de inte tar ut sig alltför mycket för jösses vilken energi det finns i de där herrarna.
 
Kjapp erbjuder läggande av den här modellen så fort det vankas något han vill ha.

Småpojkarna har somnat sött.

 

Globen
I fredags var vi på Coops konsert i Globen. Mark Levengood är ju bara helt underbar som programledare och lyfte hela showen. En annan som verkligen ägde det fullsatta Globen var Salem Al Fakir, vilken röst och vilken scenglädje den killen har! Man blev verkligen glad av att se honom. Övriga artister (Danny, Loreen, Niklas, Nisse, Louise mfl) gjorde också fina framföranden även om de inte orkade upp i Salems nivå, tycker jag.
Före showen var vi och åt på Globen Hotel och jag skulle kunna skriva att servitrisen var supertrevlig och att maten riklig och fantastisk och toaletten superfräsch… Det jag däremot KAN skriva är att sällskapet var bästa tänkbara!

Skoteräventyr
Igår kom familjen Ronquist på besök och vi vågade oss ut i djupsnön med skotern. Superkul, alltid lika roligt att ses! Längtar till söndag!

Funkishoppet
Som avslutning på året arrangerade vi i Knivsta BK en liten skojtävling för våra funkisar. Fame och jag var domare. I stället för visselpipa så fick Fame skälla när ekipagen fick starta eller när de diskade sig. Hon var gladeligen med på det och skällde entusiastiskt. Nu hördes det nog knappt eftersom det var ”några till” som gastade allt de orkade.
De tävlade i mixade 3-manna-lag och jag hade fixat en hoppklassbana där det endast stod nummer på start och målhinder. Sen fick deltagarna själva bestämma sin bana och köra minst 15 hinder. De måste passera start och mål för att tiden skulle starta och stänga. Det blev väldigt roligt, i alla fall för mig som domare, att räkna hinder. Någon kom upp i över 20 men de flesta lyckades tajma så det blev precis 15 st. Ingen kunde diska sig, alla fel inklusive diskningar räknades som 5 sekunders tillägg på tiden.
I andra loppet körde de en numrerad bana men fick 10 sekunders avdrag om de bytte förare inom laget. Allra roligast och mest imponerande var det att se unga Robin köra med Petras Algot! Snabbt och felfritt blev det – så coolt!
I pausen mellan loppen blev det presentation av Årets Vackraste Tårta….

Hassel och vintern!

20121203-134002.jpg
Nästan 20 grader kallt i natt… men dagen har bjudit på en fantasiskt vacker sol!


20121203-133902.jpg 20121203-133944.jpg
Hassel väntar utanför fårhagen medan jag och Sia fixar lite med tackorna. Han ser nöjdare ut på bild än i verkligheten. Han har ingen förståelse varför han måste vänta utanför hagen – och BUNDEN dessutom. Stackars…

20121203-133920.jpg 20121203-133933.jpg
Ganska söta ellerhur! och dom där öronen… Idag påminner de ganska mycket om Knuts, se föregående inlägg!
20121203-133927.jpg 20121203-133911.jpg

 

 

 

Kellis valpar 4 månader

När jag skriver Kellis valpar, eller säger det, så tänker jag ofta Kellis hjältar och ler för mig själv. Oavsett vad de små stjärnorna kommer prestera i sina liv så är de våra små hjältar, ellerhur!

Hassels bästa promenadkompis är Sia (bilden). Han följer henne som en liten skugga. Hon är bra för hon tar det ganska lugnt. Jag vill ju inte att han ska springa som en dåre med de små benen. Som börjar bli ganska långa (och snabba!).

Hassel är en väldigt lättsam valp, väldigt cool och har lätt för att koppla av. Han har tappat många framtänder och de nya har vuxit ut rätt ordentligt. Han ligger tydligen före syskonen på den fronten har jag förstått. Ponyo och Kjapp var här häromdagen och de hade inte fällt tänder än, jo kanske nån enstaka bara.

Hassel gillar att tugga på saker. Alla skor står därför på toaletten. Jag orkar inte ta den striden så det är bekvämast avstå problemet. När ja märker att han är på tugghumör brukar jag ge honom ett litet tuggben. Då blir han nöjd och glömmer helt bort att det finns andra saker att tugga på. Kontorsstolar till exempel…
Han älskar att leka med allt och alla. Kampar gärna och kan bli lite väl vild så jag tar det lite lugnt med kampen. Han har precis som Kelli haft lätt för att förstå det här med loss, vänta på varsågod och komma tillbaks med leksaken för att leka. Gulliga hund!

Hassel är jättetänd på att valla och häromdan, när Ponyo och Kjapp var här, fick jag nästan nypa mig i armen. Han gick som en dröm efter fåren. Hade långlinan på och var i 25.an. Han kopplar på eye och stil direkt han får kontakt med fåren. Smyger emot dem fint och stannar själv när han låst dem i hörnet. Jag fick honom att bryta och gå med mig på en flank för att ta ut dem. Då rusade de iväg lite och jag lät honom hänga på, släppte ut linan ordentligt. Då lugnade han sig!! Direkt han fick kontakt med djuren så lugnade han sig och jag lyckades lirka så han drev dem i en fyrkant ett varv runt 25.an. Så otroligt läckert att se. När det blev stopp mot hörnet igen metade jag mig framåt till honom i linan, lyfte honom därifrån och gick ut. Jag har ju ingen inkallning i det läget och vill inte avsluta med något tjafs. SÅÅÅÅÅ glad för den lille valpen!
Nu ska jag bara hålla mig i skinnet och verkligen ransonera detta, han är ju alldeles för ung för att sätta igång nu. Kan det bli APRIL snart…!!!

När det gäller kullsyskonen så har alla träffat får nu och är tända. Det är så himla spännande och jag längtar till sommaren när vi kan börja valla på riktigt!

PS.
Om ni undrar vad jag menar med meta mig framåt i linan… Jag försöker alltid ha linan så lös att hunden inte störs av den. Jag håller alltså inte emot annat än högst tillfälligt. Lirka är ett bra uttryck för hur jag använder den. Jag lirkar lite för att få hunden förstå vad jag vill (flanka, gå långsammare etc).
När jag metade mig fram för att lyfta Hassel så hade han slak lina tills jag var framme. Jag hade dock hela tiden tag så att OM han kastat sig fram så hade jag lätt kunnat stoppa utan att det blev ett jätteryck. Gick det att förstå?

Hassel och snuttefilten


Han släpar den här fällen runt hela huset, dit där vi är. Där bökar han ihop en lagom stor liten ”kudde” som han håller i munnen. Det syns på bilden hur mycket han har i munnen (mycket!). Samtidigt kramar han och vaggar den med tassarna. Som en katt trampar han den mjukt och man ser i blicken att han är nån annanstans.

Gulligt