Seglinges Kjapp 2012-07-29 – 2019-01-15


Jag är så ledsen. Kenth Svartbergs fina Kjapp har tyvärr lämnat oss efter ett hastigt sjukdomsförlopp orsakat av njursvikt.
En fantastisk hund på många sätt och på väg att etablera sig i yttersta vallningseliten endast 6 år gammal. Så oväntat och tragiskt för alla inblandade. Kenth har skrivit så fint om Kjapp på sin hemsida.

Tack Kjapp för den glädje du gett oss alla, jag är så stolt att vara din uppfödare. Nu hoppas jag det kommer några fina mini-Kjappar som kan fortsätta göra sina ägare stolta.
Du kommer saknas ❤️
Eva

Foto: svartbergs.se

SM och Agria Cup-kvalad

Nu är tävlingssäsongen slut och det känns roligt att ha alla tre tävlingshundarna på årets kvallista inför 2019. Dessutom ligger Kenth och Seglinges Kjapp bra till!

Kelli, Hassel o Kjapp är klara för kvarts-SM och troligen även Agria Cup nästa år. Bernie är klar för SM men behöver kanske några poäng till för att vara klar för AC. Man brukar behöva några poäng fler än 20p. Kvalperioden slutar 14/7-19 så det blir säkert några chanser till.

Duktiga Seglingehundar

Vi har haft många duktiga Seglingehundar ute och tävlat i lite allt möjligt under året. Jag ligger efter med rapportering och grattisar men den som väntar på nåt gott… och så får ni GÄRNA uppdatera mig med resultat och bilder så jag kan hålla hemsidan igång. Nu har jag varit på Facebook och snott lite bilder, hoppas jag får till det någorlunda rätt och rättvist.

Vi börjar med Seglinges Kjapp (Kelli-Loki) och Kenth Svartberg som dominerade våra hemmatävlingar i Alunda. Rena uppvisningen när de tog hem segern båda dagarna! Imponerande bedrift. Just att vinna vallhundstävlingar är svårt. Konkurrensen är hård och det är väldigt jämnt i toppen med små marginaler mellan vinna och försvinna. Därmed tog sig Kjapp högt upp på årets rankinglista och faktum är att bröderna Hassel och Kjapp ligger 2.a och 17.e på SM- och Agria Cup-rankingen. Jag är stolt som en tupp över den bedriften. På bilden från vänster: Domare Barbro Klingborg, Kjapp, Kenth, Sven Sognevik 2.a och Viktoria Fornander 3.a.

Det här är Seglinges Enn (Vera – Kemi Rex). Han har tillsammans med Malin Elfström hunnit debutera och tagit massor av agilitymeriter på kort tid. Jag har inte koll på alla men den här bilden är från en av vinsterna. Malins foto.
<
Ja även jag själv har gjort lite bra och det är Hassel (Kelli-Loki) som stått för den bedriften. Vi kom tvåa på IK2 i Sorunda efter duktiga Johanna och Ztill. Det kändes som en bra uppstart på året.  Vi var även femma efter Kjapp och Kenth som nämns i bilden högst upp.
I mitten augusti är det dags för ett av årets stora mål, Agria Cup där både Hassel och Kelli är inkvalade. Jag hoppas hitta nån start före det, mest för att damma lite ringrost av mig själv.

Nedan hittar vi Seglinges Lyra (Kelli-Loki) och Lydia Benson. Lyra har lyckats ta de där tre certen och tituleras numera Svensk Agilitychampion, hurra! Ja, och så Godkänd Vallhund, men det är ju gammal nyhet. Jag hade svårt hitta agilitybilder på Lyra, ja bilder överhuvudtaget. Så det fick bli två. En från vår valpkurs med Malin Elfström och en från ett klipp på Lydias Facebooksida. Tycker de är lite lika på nåt vis de där två L ?

Seglinges Wee (Wick) kan apportera lite allt möjligt, det syns tydligt på matte Sofias bild nedan. De har hunnit med att tävla lag-SM i Rallylydnad och kom 9.a.

Nedan ser du Wicks brorsa Seglinges Vide (Flaxa-Sam). Han och matte Sandra Janson har fixat två cert i Heelwork. Gissar att de snart fixar championatet och därmed kan lägga ytterligare en titel till sin digra lista med meriter. Fotot är Sandras.


Avslutar med Seglinges Elsa (Vera-Kemi Rex) som debuterat och vunnit agility!  Matte Petra Strand har tagit bilden och det ser ut som Elsa tänker gå i mammas fotspår. Otroligt snabb agilityhund och hon ser även riktigt fin ut när hon vallar får.

Grattis Kenth o Kjapp!

Vinst i IK2 på svår tävling på Gotland. Mycket snygg bana och hela 87 p trots tid ute på fållan. 2.a Sanna Engborg. 3.a Frida Grejs. Själv bröt jag med Kelli då vi hade en grupp som sprang för fort. 

Kelli är med i landslaget och ligger 4.a på årets ranking

eva_kelli_sm10_fototomasnyberg_trelleborgallehandaKelli är med i årets landslag och vi ska representera Sverige på EM Contintental Sheepdog Championship som går sista helgen i augusti i Juva, Finland. Vi ska även vara med på Nordiska som i år arrangeras på hemmaplan av vår klubb SULVK. Hon är även klar för kvartsfinal i SM och Agria Cup. Jag har ju alltid trott mycket på Kelli men att vi skulle gå så här långt är lite av en dröm. Hon är en liten skatt och jag tycker otroligt Fortsätt läsa ”Kelli är med i landslaget och ligger 4.a på årets ranking”

IK2 Myre 1-2 maj

Tävlingssäsongen inleddes med IK2 på Myre Gård i Kungsgården (utanför Sandviken). Det var väldigt många anmälda så jag får vara glad att ha turen komma med med en av hundarna. Jag valde att starta med Hassel eftersom han är i störst behov av tävlingsrutin. Dessutom skulle jag gärna vilja ha den där sista poängen för att klara gränsen att kunna vara med på Kvarts-SM.

banaMyre1maj
Den kuperade och utmanande tävlingsbanan. Jag har markerat ett dike med röda prickar till vänster (klicka för större bild) eftersom det var den största svårigheten när det gällde vänsterhämt. Det stod staketstolpar längs diket och nästan alla som skickades vänster valde att följa staketet i stället för att gå över diket. Det blev flera extra kommandon och många hundar skar. Fåren ställdes alltså ut rakt ut från hämtstolpen (den vita framför männen på bilden), följ hjulspåren så förstår ni. Hämtgrinden stod nära dikeskanten så det blev lite trångt om fåren drog mot buskaget i framdrivningen. Hanteringen var uppe i skogen till höger. Hämtgrinden var också krossgrind, första benet dag 1 och andra benet dag 2.
Vi stod alltså här uppe strax framför kameran och skickade hunden. Fåren vändes vid en stolpe där nere i svackan (strax till vänster om hjulspåren). Det var starkt drag hemåt, dvs hela publiksidan. När fåren rundade stolpen och samtidig drog hemåt blev det trångt och långt för hunden att hinna runt så några grupper tappades där. Uttaget är till vänster i bild hitom diket.
Delningsringen är på andra sidan svackan och fållan längst upp till vänster.
Jag tycker banhassel_150501an var smart byggd och det gällde tänka sig för hela vägen.
Fåren var gotland och några finull. De var väldigt känsliga för både hund och förare och bjöd verkligen inte på något gratis. Det är sällan vi får möjlighet tävla på såna får, de är oftast mycket tamare, så det var väldigt roligt men svårt.
Första dagen var det öppen fålla och endast tre ekipage lyckades få in dem. Till dag två var banan spegelvänd och fållan hade fått en grind. Det blev fler som lyckades gå hela banan.

Efter att ha sett några hundar skära bestämde mig för att skicka höger. Hassel skulle antagligen uppfatta diket som ett staket och han går inte gärna under trådar. Nu fanns det inga trådar men jag tror inte han skulle räknat med det. Jag hade inte varit där så tidigt att jag hunnit gå ut och gå banan. Därför visste jag inte hur höger utgång såg ut, om och när hunden skulle se fåren. För så fort man hade skickat hunden ned i svackan så blev fåren skymda och de fick gå på sin känsla att hitta rätt. Han skötte sig exemplariskt och gjorde en mycket fin och balanserad utgång och hittade fåren! Det var liksom på den nivån mitt mål hamnat efter jag sett banan. Även upptag och framdrivning blev bra. Men det gick lite för fort. Sen kom den där svängen runt stolpen och jag tror mycket förstördes där. Det var svårt få svängen snygg eftersom draget var så starkt. Hassel fick liksom aldrig nån bra kontakt med djuren. De sprang och vi lyckades ändå få dem någorlunda rätt väg. Men när vi kom till delningen litade fåren varken på mig eller honom, så det blev ingen delning. Vi fick ändå ihop 70 poäng varav 46 på hämtet (dagens bästa hämt!) och det är jag såklart helnöjd med. Det gnagde ändå att inte kunna lugna ner gruppen så det fick bli en annan taktik till morgondagen. Det blev en 9.e plats och några SM-poäng så nu är Hassel klar för Kvarts-SM. Kul!!

Kenth och Kjapp var också med båda dagarna och gjorde jättefina insatser. Första dagen tog de sina första SM-poäng med en fin 8e plats. Andra dagen fick de en grupp som var lite yrslig redan innan de ställdes fram. Det gjorde ett fint hämt och drivning men fåren vägrade lugna ner sig. I delningen blev det precis sådär svårt som många andra hade haft det. De fick i alla fall till en delning men de två lämnade fåren drog till uttaget och innan jag hann blinka så drog de andra mot publiken. Kjapp o Kenth var chanslösa att reda ut det. Synd, för de hade verkligen kämpat väl med en svår grupp.

Dag två hade hämtet flyttats en smula åt vänster. Det gjorde att höger hämt blev svårare. Jag bestämde mig för att testa vänster, kan ju vara bra veta var vi står i en sån situation.
Hassel gjorde precis som jag befarat, följde staketet och slog inte ut på mitt första extra vänster. Jag stoppade honom och lät han ta in situationen en stund, blåste vänster och då slog han ut fint. Tyvärr hade han hunnit över linjen så det blev inte mycket poäng kvar på den utgången. Sen höll jag igen honom ordentligt efter upptaget. Han fick en mycket bättre kontakt med djuren och med rätt mycket bromshjälp så fick vi till resten riktigt bra. Det blev 74 poäng varav 31 på hämtet (-15 på utgången). Det räckte inte till någon placering men jag är ändå jättenöjd med honom. Han är bara 2 år och har mycket kvar att lära. Min lille prins <3

Stort grattis till de som lyckades sätta banan och ta fina placeringar!

Dag 1
1. Peter Nilsson – Jamie 88/45
2. Björn Mattson – Kim 82/43
3. Eva Lekebjer – Zac 81/44

8. Kenth Svartberg – Kjapp 73/40 (tid slut fålla)
9. Eva Karlsson – Hassel 70/46 (poäng slut delning)

Dag 2
1. Barbro Klingborg – Viv 91/46
2. Gunnel Grundfelt – Fun 87/43
3. Håkan Wilson – Tim 86/45

14. Eva Karlsson – Hassel 74/31

SVaKs Uppfödarpris

På SVaKs årsmöte fick jag motta uppfödarpris, det kändes stort. En milstolpe som uppnåtts.

För att få priset krävs tre hundar som kvalat till Unghundscupen. De som bidragit till mitt pris är Seglinges Knut,  Hassel och Kjapp.

Heja Kjapp!

Två starter och halvvägs till elit! Imponerande!

Så här skriver husse Kenth:
”Hej! Nu har Kjappen varit lydnadshund igen i väntan på vallningssäsongen. Och en duktig sådan! Idag i Rättvik vann han klass 2 på 187 poäng. Fina killen!”

Grattis!!

Kjapp har debuterat i lydnad!

kjapp_ligg2
Kjapp kunde platsliggning redan när han var 5 månader. Bilden är tagen när jag var hundvakt i dec 2012 och han erbjöd detta lite nu och då 🙂

Kenth Svartberg och Seglinges Kjapp debuterade lydnadsklass 1 i Hallsberg igår. Det blev klassvinst, 1-pris och poängen 185. Många grattis!

Hassel vann i Bråfors IK1

hassel_brafors hassel_brafors2
Seglinges Hassel gjorde sin andra och tredje start i IK1. I lördags klarade vi inte av hämtet. Det var en liten klurig naturbana där hundarna tappade fåren ur synhåll en stund i utgången. Hassel ramlade inåt i utgången och var på väg att skära. Jag fick stopp och han tog fint kommando åt vänster och sökte sig upp till djuren men gjorde upptag väldigt snett. Eftersom utgången blev så kass bestämde jag mig för att vara tyst i upptaget. Jag vill att han ska lära sig hämta får själv. Men han fixade inte det riktigt för han gick iväg med fåren åt höger nedför en kulle och försvann utom synhåll. Jag fick gå dit och styra upp och då var vi ju diskade.

Full av revanchlust åkte jag dit dagen efter. Då gick tävlingen på ett annat fält. Lite öppnare men högt gräs så om hundarna blev lite vida tappade de fåren utom synhåll. Något vi inte har tränat på. Men han skötte sig perfekt och kom upp bakom djuren och startade upp dem fint. Sen hade vi lite vingel i framdrivning och fösning men fullt på slutet. Är framförallt nöjd med en jättefin delning, där är han väldigt säker och tar tag i djuren fint.
Det räckte alltså till 92 p och vinst!

Även Kjapp har startat i Bråfors båda dagarna. Han tog topp-10-placeringar både fredag och lördag (7.a och 4.a) och visar på en fin stabilitet. Han tog därmed sitt andra 1-pris och är troligen klar för Unghundscupen nu. Jätteroligt!

På hemvägen blev det en liten simtur som Knut får illustrera.

knutbad
Alla hundarna älskar att simma men Knut är mest kreativ och tränar alla möjliga simhopp. Så roligt att han är fin i sitt bakben nu. Kan ni se vilket ben som varit skadat? är smalare? mindre musklat? Jag kan det inte och det är sååååå skönt!

Napplamm, skitjobb, malteserkors mm

Här kommer en bildblogg från senaste veckan. Ha det fint i härliga majvädret!

20140527-082558.jpg
Sia får illustrera styvmorsviolerna. Det är bedövande vackert ute nu och jag bara älskar maj! Den ena blomman vackrare än den andra och den späda grönskan….
20140527-082608.jpg
Seglinges Astrid – trilling född 5 april och sååå fin!
20140527-082704.jpg
Bodas Ekua – han som är far till alla barnen. Han är inte så nöjd med livet just nu eftersom han måste gå ensam. Nu går han i 25-an-hagen och verkar hyfsat nöjd, bättre än vara instängd i alla fall. Jag fick snälla erbjudanden om att köra iväg honom på bete med andra baggar. Valde dock den här lösningen eftersom jag är lite orolig att han hamnar i slagsmål.
20140527-082619.jpg
Nästa helg ska vi tävla IK1 i Bråfors jag och Hassel. Även brorsan Kjapp med husse Kenth (bilden) ska dit. Det är tävling i tre dagar och jag kom med en och är första reserv en dag. Kenth kom med två dagar.
Vi tränade på malteserkors eftersom det faktiskt skulle kunna dyka upp på tävlingen. Hundarna skötte det finemang (och fåren också).

malteserkors

20140527-082634.jpg
Gulligare än så här blir det inte. Anna med familj var här och hjälpte till med matningen.
Seglinges Aja – trillingflicka som är mindre än sina bröder får lite stödmatning. Jag stödmatar även tre av fyrlingarna fyra gånger om dan. Det är lite pyssligt men samtidigt väldigt roligt. Alla kommer när jag ropar och äter glupskt. Alla går med sina familjer och kan brottas till sig lite di också.
20140527-082751.jpg
Ännu en gullig bild – här är det Maj som gosar med en av fyrlingarna.
20140527-083144.jpg
Härlig födelsedagsmiddag två dagar i rad. Först med pappa och Maj, sen med några vänner. Underbart födelsedagsväder och varmt långt inpå kvällen.

På skitjobbet har jag ingen bild, ska ordna det 🙂 Jag har börjat skotta ur träningsgruppens vinterbädd och tar nån traktorskopa varje dag, många blir det. Häromdan bytte Therese och Sharon till sig träning på fåren mot lite skitskottning, perfekt att få lite hjälp!

Lyckat i Svanberga

Igår debuterade Kellis pojkar Hassel och Kjapp i IK1 i Svanberga. Vi blev lite uppskrämda innan, att djuren skulle vara springiga och svåra. Det visade sig lite överdrivet, djuren funkade kanonbra. De var inte plättlätta men skötte sig hundarna så gick de dit man ville.
Kjapp och Kenth gick kanonbra, fick ihop 86 poäng, ett förstapris, och en andraplats! Superroligt! Även Hassel skötte sig fint, framförallt är jag nöjd med hämtet. Han är inte riktigt styrbar i alla lägen än så det blev en del vingel. Vi fick iaf 81 poäng, ett andrapris och en sjundeplats. Härligt!

Förutom att ha tävlat har jag varit funktionär och ställt ut både igår och idag. Knut har fått jobba mest och det är så roligt att han verkar helt återställd i sitt ben nu.

Idag var det VP och många av mina elever senaste tiden deltog. Allihop var verkligen superduktiga och gjorde riktiga kanonrundor. Annika, Anna och Lotta från VP-kursen – ni gjorde ett superjobb. Lotta hade otur med fålla ut och en hotfull tacka, annars en topprunda. Nästa gång fixar ni det! Annika och Anna blev båda godkända med sina hundar, Anna med båda!! Och Veronica och Pia som varit här och vässat formen senaste veckan var också superduktiga. Stort grattis till er alla!

svanberga_funk
Utställargänget i Svanberga. Uffe, Björn, Barbro, Olle och Lelle
svanberga_knut
Knut tittar på när Annika och Storma driver.

svanbergaLP

Godkända Vallhundar!

På Österby Gård utanför Eskilstuna var det Vallhundsprov idag. Hassel och Kjapp skulle testa sina vingar och det gick alldeles utmärkt. Båda skötte sig kanonbra och blev med råge godkända.

Hassel 92 p och omdömet: Bra djurkänsla och tempoväxlingar. Bra samarbete. De poäng vi tappade var i hämtet där han stannade lite kort och jag valde att inte korrigera det förrän för sent.

Kjapp 89 p och omdömet: Bra tempoväxlingar, bra samarbete (om jag minns rätt stod det ungefär så). De missade drivningsgrinden så de mesta poängen försvann där, annars jättefint.
Roligt att Veronica och Femme också grejade titeln. De var här ock genrepade igår och det såg jättefint ut så jag var aldrig osäker.

20140421-163259.jpg
Stolta förare med duktiga Seglingegrabbarna Hassel o Kjapp
20140421-163248.jpg
Så här gott vilar man i blen efter väl förrättat värv 😀

A-Kjapp

Även Kjapp hade fina höfter och armbågar. Så roligt att Kellis barn utvecklats fint både hälsomässigt och i arbete.

Kellis pojkar

Senaste veckan har alla Kellis söner varit här och tränat. Alla har fullt fokus och fin djurhantering. Inget röj och bråk, väldigt träningsvilliga och trevliga att jobba med.
Mobilbild på Kjapp och Speed nedan.
20130909-131124.jpg

20130909-131134.jpg

1-årskalaset

IMG_4883Igår hade vi födelsedagskalas för 1-åringarna. Senast det begav sig med ett riktigt hundkalas var nog när Fame fyllde 1 år, dvs 12 mer än 12 år sen. Riktigt roligt var det!

Petra var så gullig och gjorde tårtor. En supedupersmaskig jordgubbstårta som var försvinnande god. Hundarna trodde nog knappt sina ögon när de serverades en stor bit tårta bestående av blodpudding med leverpastejfyllning, korv och köttbullar som dekoration. Sia höll på att kväva sig när hon svalde hela biten hel… tokfian!

Självklart stod vallning på programmet och jag bara njuter av att se hur de utvecklas för varje gång.

Här kommer lite bilder från fårhagen, de på Hassel har Kenth Svartberg tagit, resten är mina.

Fler jättefina bilder finns i Petras blogg och kommer så småningom på min Facebook-sida.

Lyra, Ponyo och Bat hade förhinder och var inte med på kalaset. Hoppas de fick nåt smarrigt på annat håll i stället 🙂

vera_1year1

 

petraspojkar

speed_1year_1 hassel_1year1kjapp_1year_1

Veckorapport :)

klämmer in en dagsfärsk bild på Hassel också, gillar rutorna på hans bog 😀

Knut och Provsvaret
Roligt att det är så många som hör av sig och undrar hur det går med Knut och hans skada. I tisdags kväll kl 21 ringde veterinären från Ultuna. Yes, äntligen skulle jag få provsvar. Men tyvärr var svaret mest Godag Yxskaft och gav inte besked om Knuts nervbanor som misstänks ligga i kläm. Det enda som stod var typ om den där utbuktande disken. Och det hade vi ju redan sett på röntgen. Så nu ska veterinären kontakta en neurolog för att få MR-svaret kompletterat. S-U-C-K. Och sen dess väntar vi tålmodigt.
Jag har börjat sätta igång Knut med lite mer fysisk aktivitet. Han får gå lös bitvis på promenader och han väljer ofta att gå på bakbenen med minen ”tigger och ber” (om att få göra nåt roligt). Igår smet han iväg när Anna drog en repa med sina hundar och skidor. Lite orolig var jag att han skulle hoppa på tre ben efter vila igen. Men inte. Jag vågar knappt hoppas men kanske kanske kanske ????  Frågetecknen tornar upp sig och där har vi dagens status helt enkelt.

Kjapp på besök
Kjapp bor här medan matte tävlar NM i Finland. Han smälter in hur fint som helst i flocken och det märks knappt. Har man sex eller sju hundar, det kan kvitta känns det som. När vi passerade tre sprängdes liksom gränsen.
Kjapp och Hassel leker och slåss. Precis som valpar gör. Man får ransonera så de inte tar ut sig alltför mycket för jösses vilken energi det finns i de där herrarna.
 
Kjapp erbjuder läggande av den här modellen så fort det vankas något han vill ha.

Småpojkarna har somnat sött.

 

Globen
I fredags var vi på Coops konsert i Globen. Mark Levengood är ju bara helt underbar som programledare och lyfte hela showen. En annan som verkligen ägde det fullsatta Globen var Salem Al Fakir, vilken röst och vilken scenglädje den killen har! Man blev verkligen glad av att se honom. Övriga artister (Danny, Loreen, Niklas, Nisse, Louise mfl) gjorde också fina framföranden även om de inte orkade upp i Salems nivå, tycker jag.
Före showen var vi och åt på Globen Hotel och jag skulle kunna skriva att servitrisen var supertrevlig och att maten riklig och fantastisk och toaletten superfräsch… Det jag däremot KAN skriva är att sällskapet var bästa tänkbara!

Skoteräventyr
Igår kom familjen Ronquist på besök och vi vågade oss ut i djupsnön med skotern. Superkul, alltid lika roligt att ses! Längtar till söndag!

Funkishoppet
Som avslutning på året arrangerade vi i Knivsta BK en liten skojtävling för våra funkisar. Fame och jag var domare. I stället för visselpipa så fick Fame skälla när ekipagen fick starta eller när de diskade sig. Hon var gladeligen med på det och skällde entusiastiskt. Nu hördes det nog knappt eftersom det var ”några till” som gastade allt de orkade.
De tävlade i mixade 3-manna-lag och jag hade fixat en hoppklassbana där det endast stod nummer på start och målhinder. Sen fick deltagarna själva bestämma sin bana och köra minst 15 hinder. De måste passera start och mål för att tiden skulle starta och stänga. Det blev väldigt roligt, i alla fall för mig som domare, att räkna hinder. Någon kom upp i över 20 men de flesta lyckades tajma så det blev precis 15 st. Ingen kunde diska sig, alla fel inklusive diskningar räknades som 5 sekunders tillägg på tiden.
I andra loppet körde de en numrerad bana men fick 10 sekunders avdrag om de bytte förare inom laget. Allra roligast och mest imponerande var det att se unga Robin köra med Petras Algot! Snabbt och felfritt blev det – så coolt!
I pausen mellan loppen blev det presentation av Årets Vackraste Tårta….

Kellis valpar 4 månader

När jag skriver Kellis valpar, eller säger det, så tänker jag ofta Kellis hjältar och ler för mig själv. Oavsett vad de små stjärnorna kommer prestera i sina liv så är de våra små hjältar, ellerhur!

Hassels bästa promenadkompis är Sia (bilden). Han följer henne som en liten skugga. Hon är bra för hon tar det ganska lugnt. Jag vill ju inte att han ska springa som en dåre med de små benen. Som börjar bli ganska långa (och snabba!).

Hassel är en väldigt lättsam valp, väldigt cool och har lätt för att koppla av. Han har tappat många framtänder och de nya har vuxit ut rätt ordentligt. Han ligger tydligen före syskonen på den fronten har jag förstått. Ponyo och Kjapp var här häromdagen och de hade inte fällt tänder än, jo kanske nån enstaka bara.

Hassel gillar att tugga på saker. Alla skor står därför på toaletten. Jag orkar inte ta den striden så det är bekvämast avstå problemet. När ja märker att han är på tugghumör brukar jag ge honom ett litet tuggben. Då blir han nöjd och glömmer helt bort att det finns andra saker att tugga på. Kontorsstolar till exempel…
Han älskar att leka med allt och alla. Kampar gärna och kan bli lite väl vild så jag tar det lite lugnt med kampen. Han har precis som Kelli haft lätt för att förstå det här med loss, vänta på varsågod och komma tillbaks med leksaken för att leka. Gulliga hund!

Hassel är jättetänd på att valla och häromdan, när Ponyo och Kjapp var här, fick jag nästan nypa mig i armen. Han gick som en dröm efter fåren. Hade långlinan på och var i 25.an. Han kopplar på eye och stil direkt han får kontakt med fåren. Smyger emot dem fint och stannar själv när han låst dem i hörnet. Jag fick honom att bryta och gå med mig på en flank för att ta ut dem. Då rusade de iväg lite och jag lät honom hänga på, släppte ut linan ordentligt. Då lugnade han sig!! Direkt han fick kontakt med djuren så lugnade han sig och jag lyckades lirka så han drev dem i en fyrkant ett varv runt 25.an. Så otroligt läckert att se. När det blev stopp mot hörnet igen metade jag mig framåt till honom i linan, lyfte honom därifrån och gick ut. Jag har ju ingen inkallning i det läget och vill inte avsluta med något tjafs. SÅÅÅÅÅ glad för den lille valpen!
Nu ska jag bara hålla mig i skinnet och verkligen ransonera detta, han är ju alldeles för ung för att sätta igång nu. Kan det bli APRIL snart…!!!

När det gäller kullsyskonen så har alla träffat får nu och är tända. Det är så himla spännande och jag längtar till sommaren när vi kan börja valla på riktigt!

PS.
Om ni undrar vad jag menar med meta mig framåt i linan… Jag försöker alltid ha linan så lös att hunden inte störs av den. Jag håller alltså inte emot annat än högst tillfälligt. Lirka är ett bra uttryck för hur jag använder den. Jag lirkar lite för att få hunden förstå vad jag vill (flanka, gå långsammare etc).
När jag metade mig fram för att lyfta Hassel så hade han slak lina tills jag var framme. Jag hade dock hela tiden tag så att OM han kastat sig fram så hade jag lätt kunnat stoppa utan att det blev ett jätteryck. Gick det att förstå?

7-veckorsbilder

Världens gulligaste valpar – så roliga – så coola – bara så himla fina!!!


Seglinges Bat

Seglinges Ponyo


Seglinges Vera


Seglinges Speed


Seglinges Lyra


Seglinges Kjapp


Seglinges Hassel

Igår blev de chipmärkta och i morgon är det dags för veterinärbesiktning!

6 veckor

Nu är valparna sex veckor (i morgon) och vi har börjat välja individer.
Tim flyttar till Stockholm, MiniK till Vaxholm, Katten till Bålsta och LoLo blir kvar här (fast nu har jag börjat vela… Yster?).
Tre kvar som bestäms i helgen, spännande!

19 dagar

Första kontakten med får och det var väldigt spännande!
Det är inte så lätt att få de där perfekta bilderna på sju busungar, här är de…

Flickorna

MiniK


Syster Yster


CopyKatten

Pojkarna

Look


LoLo


Tim


Black

Får jag presentera…

Det var inte det enklaste att plåta dem en och en så det blev lite busigt med bilderna.
Vill ju gärna ha nyfödd-bilder eftersom det är så roligt att jämföra vartefter de växer. Arbetsnamn har de också fått. Kärt barn har många namn, de kommer nog bytas X antal gånger innan det här är klart hihi.
Här är ligan:

1. Tim-Glaset – hane förmodligen svart-vit

2. Syster-Yster – tik förmodligen svart-vit

3. Copy-katten – tik trefärgad

4. Look-a-Like (Loki) – hane förmodligen svart-vit

5. Lo-Lo-Lo –  hane trefärgad

6. Mini-K – tik trefärgad

7. Black-Copy – hane troligen svart-vit

 

De ser lite olika svarta ut och jag tror det beror på att de röda väggarna i rummet fångas av blixten. Några är ju jättesvarta och de har nog fått mer dagsljus. Vi får väl se, vore ju skoj med några bruna… men jag tror kameran ljuger den här gången.

Valpningen är igång!

06.35 mörk hane
20120729-065918.jpg

06.20 liten mörk tik
20120729-065906.jpg

06.00 hane med lite mer vitt på nosen. Svårt att plåta dem med monilen, de är inte direkt stilla 🙂
20120729-060452.jpg

05.50 hane – blir inte lätt skilja dem åt…
20120729-055641.jpg

04.20 mörk tik
20120729-042613.jpg

03.20 tik kopia av föregående. Smal strimma o vitt runt nosen.

03.00 hanvalp. Kelli putsar o fixar som hon inte gjort annat.

20120729-031029.jpg