Bernie

Bernie har drabbats av en ovanlig, obotlig, autoimmun sjukdom; SLO; Symmetrisk lupoid kloavlossning. Sjukdomen drabbar samtliga klor på samtliga tassar. Han kommer stå på livslång medicinering med vaga prognoser. Hans liv som högpresterande vallhund är inte längre realistiskt. Fortsätt läsa ”Bernie”

SM och Agria Cup-kvalad

Nu är tävlingssäsongen slut och det känns roligt att ha alla tre tävlingshundarna på årets kvallista inför 2019. Dessutom ligger Kenth och Seglinges Kjapp bra till!

Kelli, Hassel o Kjapp är klara för kvarts-SM och troligen även Agria Cup nästa år. Bernie är klar för SM men behöver kanske några poäng till för att vara klar för AC. Man brukar behöva några poäng fler än 20p. Kvalperioden slutar 14/7-19 så det blir säkert några chanser till.

European Nursery Championship


Bernie och jag har deltagit på European Nursery Championship. Tävlingen körs i privat regi hos Serge van der Sweep. Det var sjunde året championatet arrangerades och numera samlar det hela europas bästa unghundar varje år. ”Alla” åker dit och samlas för att träffas och visa upp sina nya unghundar. Många, de flesta skulle jag vilja säga, åker dit mest för att det bara är roligt. Det är bara ett fåtal som kan konkurrera med de allra bästa. Man anmäler sig individuellt och uppger bland annat hundens meriter. Den måste klara en openbana (IK2) för att behärska banorna. Vissa år har inte alla kommit med men i år togs alla som anmäldes emot. Det blev 170 hundar!
Det är två kval och man räknar sitt bästa resultat gånger 3 och sitt sämsta resultat gånger 1. Startlistorna är lottade så att varje land kör efter varann, förutom en liten seedad grupp på 25 ekipage som kör för sig själva. Den gruppen startar sist hälften dag 1 och hälften dag 2, sitt andra kval kör de på finaldagens morgon. Det lönar sig alltså att vara duktig, det är likadant på både EM och NM, där är det också seedat med de högst rankade sist . Det gäller inte bara att kvala och komma med på mästerskapen, det gäller även vara högt seedad. Precis som i tex slalom, fast där är det tvärtom, mer fördel att starta tidigt. Bland svenskarna var det bara ett ekipage seedat i 25gruppen, Mikaela Prim med Chloe. De gick till final och kom 7.a, mycket bra gjort! Även unga Frida Fornander lyckades ta sig till final med sin Buzz. Båda ekipagen var där och tävlade förra året, när hundarna var mycket unga. Jag gissar att det är en bra strategi att ha varit där förut.
Av de sju tillfällen tävlingen körts är det två förare som vunnit. Jaran Knive från Norge 3 gånger och Kevin Evans från Wales 4 gånger. I år lade dessa herrar beslag på hela prispallen. Kevin 1, 2.a och Jaran 3.a Imponerande!

Banorna var väldigt utmanande mest beroende på att det var trångt och starka drag. Varken jag eller mina hundar har särskilt mycket erfarenhet av det. Nu försöker jag ursäkta vår prestation… haha. Men trots att jag visste om ungefär hur det skulle bli blev det svårare att hantera än jag hade förväntat mig. Bernies unga ivriga sida passade inte alls och när han dessutom valde bort att lyssna i vissa lägen så blev uppgiften omöjlig,  att genomföra på ett konkurrenskraftigt sätt. Han gjorde fina utgångar men blev för intensiv när han skulle styra upp draget och i kombination med att inte lyssna blir det inte särskilt snyggt. Jag har svårt att låta hunden fortsätta jobba när den kör eget race. Att återta befälet kostar för mycket vad gäller linjer, fåren hinner hitta på annat medan jag ”talar” med hunden. Nu handlar det inte om att vi stannar och tränar, det är mer att jag driver igenom vad jag sagt. Det räcker med ett ögonblick av bristande koncentration på djuren och de hinner glida iväg från linjer eller passar på att sticka. De här djuren såg direkt när vi inte hade riktig koll på läget. Smarta tackor!
Fotot är taget av Jan Passchier. Jag blir full i skratt åt bilden, man ser på mitt hår hur mycket motvind det blåser. Det här var på lördagen på bana 1 och när svenskarna skulle köra mitt på dan så kom motvinden och flaggorna stod rakt ut (liksom mitt hår). Nu var inte motvinden det stora problemet för oss men den underlättade inte kan man väl säga.

Vi är en erfarenhet rikare och min inställning när jag åkte ner var att det var för att prova på. Nästa gång kommer jag vara bättre förberedd!

Fin avslutning på säsongen

Både Kelli och Hassel lyckades vinna i Öströö i helgen som gick. Det känns verkligen som en bra punkt för säsongen. Nu har vi visserligen våra klubbtävlingar kvar de två sista helgerna i oktober så riktigt slut är det inte än.

Om jag ska summera säsongen hittills så har vi fått kämpa hårdare än vanligt och det har känts rätt motigt ibland men även några riktiga ljuspunkter.

Det började med att vi fick operera Kelli och avbryta hennes dräktighet i vintras. Operationen gick bra och hon läkte ihop som hon skulle. Jag satte igång så smått att träna henne och hon kom snabbt i kondition. Tyvärr halkade hon och drog till en muskel i ett bakben och fick vila hela maj. Nu var ju frågan om det var realistiskt få henne i form till World Trial i juli. Jag vet att det kanske var ett dåligt val att para henne samma år som stora landslagsuppdrag men det var sista chansen och Kelli är rutinerad tävlingshund så… Jag hade dessutom Hassel anmäld som reserv till World Trial och han är en god ersättare.
Jag tänkte bestämma mig efter Belgian Open vem jag skulle köra med, BO gick veckan innan. Men först åkte vi till Gotland för att få åtminstone någon tävling i kroppen innan utlandsäventyret.

img_6733Ammor Gård – Gotland
Vi var på Ammor Gård, en fantastiskt fin tävlingsplats. Kelli gick riktigt bra men vi hade inte turen med oss. Första dagen fick vi en flock som ville springa väldigt fort och jag hade bestämt mig innan att om jag fick en svår flock skulle jag bryta. Jag försökte lugna ner djuren efter hämtet men de bara fortsatte springa så fort vi vände upp i första benet så jag sa tack och så tog vi med djuren av banan. Höll tummarna för lugnare djur dag två. Och det fick vi! Kelli gjorde en jättefin runda och en bra delning. Delningsringen var farligt nära uttaget vilket jag var väl medveten om, ändå klantade jag till det och vi hann inte samla in de lämnade djuren förrän det var för sent. Så två dagar bruten tävling… inte mycket att skryta med när man ska åka på World Trial… Nåja, jag var ändå nöjd med hunden men jag förstår om folk som bara ser resultatraden undrar. Vi var förresten en sväng till västkusten, Skällåkra, i slutet april. Där bröt jag också med Kelli. Men då var det för att hon blev för trött. Även då hade jag en plan att bryta om jag såg tecken att hon inte skulle orka, det var ju första tävlingen efter operationen.
På Gotland startade även Hassel och Bernie. Bernie kom 2.a och 4.a med 1-pris och gick riktigt fint. Hassel kom bara med en dag och han fick en Dorsetkorsning med egna idéer, han gjorde ett fint jobb men det var omöjlig uppgift att få till en bra runda.

Belgium Open
img_6802Helt otroligt arrangemang med tre banor med några km mellanrum. Varje hund startade två banor per dag och så räknade man sina tre bästa resultat för att gå till final. Åsa åkte med och tävlade med Knut så det var riktigt roligt. Tyvärr inga framskjutna placeringar och i det stora hela kan man väl säga att hundarna var rätt olydiga eller hörde dåligt, bara att välja. På en av banorna fick vi till fina rundor. Hur som helst så var det väldigt bra uppladdning och jag bestämde mig för att köra med Kelli på WT. Hon hade bra kondition och mest erfarenhet så Hassel fick nöja sig med reserv.

eva_hasselkelli2017World Trial – Holland
På Kellis kvalbana var det svårt med hörbarheten, tackorna var rätt tröga och stannade för att beta så fort hunden blev lite passiv och det blev förhållandevis rätt låga poäng, åtminstone i början. Kelli överraskade med att stanna väldigt kort, något hon lagt sig till mig skulle det visa sig när jag summerar säsongen. Hon som bruka sätta full pott i utgångarna tappar nu värdefulla poäng helt i onödan. Sen gjorde hon en helt okej bana, en hyfsad delning och fålla men kass singling. Hon kom in men gick på fel djur, ja det blev helt fel…vi gjorde om. Så där slutade vår World Trial, inte fiasko men verkligen inte nåt att skryta med heller.

Kvarts-SM – Ale
Sen fanns det inga tävlingar förrän kvarts-SM, lite för många veckor emellan för min del. Jag behöver tävla kontinuerligt för att hålla fokus och känsla igång. Nu blev det många veckor med träning istället.
Luleå är väldigt långt bort  och årets resor har verkligen varit många och långa. Hassel gick iaf jättebra båda dagarna img_7093och gick vidare. Kelli gick bra första dagen men sen orkade hon inte ens hämta djuren dag två. Helt sjukt faktiskt. Jag var bergsäker på att hon, även om det var trögt och dragit, skulle komma med djuren. Nix, de hamnade i hanteringen och jag lovar det var säkert 200 m dit snett bakåt. Ja, det är bara tugga i sig, hon är inte sig lik. Jag funderade på att stryka mig till EM.

EM – Norge
Även nu stannade Kelli kort (jag har ett problem). Men sen gjorde hon en riktigt bra bana, fin delning, fålla och en bra singling. Tyvärr bedömde domarna att singlingen var utanför ringen och vi fick göra om. Jag kollade på filmen och det är på gränsen men hon håller tackan bra så själva arbetet var bra. Men SKIT också att jag skulle slarva bort den. Det hade faktimg_7106iskt räckt till final om inte… Tänk så nära det kan vara mellan succé och fiasko, det var verkligen inte mitt och Kellis år i år.

Agria Cup – Danmark
Både Kelli och Hassel gick vidare till semi dag två. I semi tog det slut redan i hämtet kan man säga. Hunden skulle ut på åkern bredvid, en stubbåker. Ingen av dem förstod vad jag menade och båda gav sig fan på att fåren var där dom stod igår. Efter många om och men (skuret) så fick jag ut dem men då var ju finalplatsen väck såklart. Här hade vi helt klart en kunskapslucka.
Fiskeboda
Hade hört så mycket gott om stället så jag ville verkligen åka dit. Hade väl egentligen behövt vila lite efter tre
intensiva helger i rad. Men det var fantastiskt bra och jag är glad att jag åkte. Hassel gick finemang och kom trea ena dagen. Kom bara med med en hund där.

SM – Kungsör
Hassel gjorde en okej bana men blev alldeles för het i närarbetet, vet inte riktigt varför men måste hålla honom lite mer i örat tror jag. Platt fall och definitivt inget landslag nästa år. Har varit med sex år i rad så det är väl dags för en paus…

Unghunds-SM – Öströö
Årets mål för Bernie. Ytterligare en för migimg_6337 ny fantastisk tävlingsplats. Bernie gjorde en fin runda och vi slutade som tvåa efter första dagen. Goda förutsättningar för en topplacering alltså. Vad händer? Jo då gör han illa sig när vi är på promenad i skogen. Jag hör hur en av hundarna skriker till men ser inte direkt vem. På kvällen förstod jag, då var han på tre ben. Bara att stryka och åka hem, så himla snopet. Var in och röntgade på måndan och det såg bra ut, förmodligen en stukad tå. Så han fick lite antiinflammatoriskt och så blir det en rejäl vila. Redan efter ett par dar var hältan borta så jag har goda förhoppningar att det inte var så allvarligt som det först såg ut.

IK2 – Öströö – igen
Ja, det låter väl tokigt att åka så långt igen men jag var på Dorper-bedömningskurs i fredags i Småland. Då var det hyfsat nära och planen var egentligen att låta Bernie köra IK2. Passa på köra på samma ställe igen. Men nu blev det ju bara gamlingarna som fick köra. Och de lyckades vinna varsin dag.

Kelli
Även om Kelli vann IK2 igår så är det nåt som fortfarande inte stämmer. Hon har egentligen inte varit tillbaks i förra årets form nån gång i år. Det kanske låter knäppt när hon nästan kvalat till EM-final, vunnit IK2 etc men jag ger mig inte. Hon är inte lika lyhörd (läs hon är olydig), hon tar inte ansvar som hon brukar. Jag menar, hon brukar kunna göra framdrivningar helt själv i stort sett. Agria Cup förra året, grymt fina hämt. SM, Rängen Cup – ja hon blev bara bättre ju längre säsongen gick. Utgångarna. Tempot. Ansvar. Ja vi har lite att jobba på helt enkelt.

 

img_7079Hassel och Bernies valpar.

Jag har träffat flera av valparna och det är verkligen roligt att få följa dem även om det mest blir på avstånd. På bilden Hassel med Meg-dotter i Ale.
Hassels 1-åringar tränar för fullt såklart. Jag har sett en del film och de ser genomgående väldigt fina ut. Någon lite het men i övrigt mycket koncentration och driv.

Bernies fem små börjar också höras av från fårhagen. Anna och Elda är här ibland och det ser jättefint ut. Har sett film på en kille, Ess, som ser helt fantastisk ut för att vara så liten. Sen träffade jag en i Öströö som var helgalen enligt ägaren, har dock inte sett den och de är inte så gamla än. Hon har nog fått nåt att bita i hehe. Ska bli spännande följa deras utveckling!
Igår var jag och ögonlyste båda grabbarna och allt såg bra ut.

Bernie vinst IK1

stskuggan_Bernie
13 aug 2017 1. Lena o Kajsa 2. Öysten o Bellman 3. Eva o Bernie
Bernie_vinstskkuggan
Stora Skuggan 12 aug 2017 1. Eva o Bernie 2.a Mia o Evve 3. Lena o Kajsa

I år har jag och Bernie tävlat en del IK1 och målet har varit att samla poäng för att få vara med på Unghunds-SM. Jag tycker han är begåvad med många goda egenskaper även om det fortfarande finns mycket att slipa på.
I lördags på Stora Skuggan höll vi ihop riktigt bra och det räckte till vinst. Vi hade ett lamm som ville springa tillbaks och en tacka som ifrågasatte honom. Dessutom en familj med barnvagn mitt i vägen i sista drivningsbenet. Bernie skötte detta mycket bra och jag är väldigt nöjd med den lille killen.
Igår, dag 2, så fick vi inte till samma harmoni i rundan men det blev ändå hyfsat och räckte till en tredjeplats. Han vill verkligen jobba och har full kontroll på djuren. Men ibland glömmer han att vi inte bara ska flytta djur, vi ska göra det rakt och fint också hehe.
Nu är IK1-tävlandet slut för Bernies del och större saker väntar. Han hamnade 8.a på årets ranking till U-SM och det är långt över mina förväntningar. Roligt att våra träningskompisar också kvalat och Lena/Kajsa hamnade 4.a, Anna/Debbie 13.e och Anna/Prime 21.a. Alla inkvalade!!

Träning och vart är gräset?

Det blir mycket träning här hemma nu. På bilden är det Anna Buckards Debbie som visar stilen.
Men det går långsamt med gräset pga de kalla nätterna. Fåren vill ut på bete nu!

Vi har fixat årsdebuten på vallhundstävling också. Skällåkra blev vår första insats för året. En härlig tävlingsplats på en strandäng vid havet alldeles intill kraftverket Ringhals. Inga resultat att skryta med men mycket var ändå bra. Bernie genomförde sin första IK2. Lite för svårt för honom men vi gjorde hela banan och det är gott gry i den killen. Knut fick göra comeback och gick precis så där fint som bara han kan. Kelli är inte i toppform än och det med all rätt efter vårvinterns händelser. Hassel gick bra men ringrostig förare blev hans fall. Men vi är på G!

Valpar, lammning, kurs, träning …

Det blir glest mellan blogginläggen men jag är desto mer aktiv på Instagram (Femsing), Twitter (Kungknut) och Facebook. Tänkte berätta lite om vad som händer här på gården 🙂

Februari är liksom lugnet före stormen. I månadsskiftet kommer lammningen dra igång med flera trillingar och en fyrling. Jag är beredd med lammnäring, nappflaskor och lammbar. Vi har några tackor som ska fö enslingar så jag hoppas kunna adoptera bort något lamm.

Vecka 10 är det dags för Kelli att valpa, hon har gått fyra veckor nu och jag tycker mig känna igen dräktighetstecken. Det är som vanligt svårt med blotta öpgat och kanske gör vi ett ultraljud eter helgen. Hon är i alla fall i fin form och väger ett par kilo mer än förra gången. Ja, det gjorde hon redan innan hon blev dräktig nu. Hon har smygit på sig mer vikt senaste åren och det är bara muskler. Hon har tränat för fullt hittills och hon kommer få fortsätta hålla igång tills magen börjar ta emot.

Bernie har blivit pappa för ett par veckor sedan, ja det har ni sett i tidigare blogginlägg. De ser så otroligt fina och välmående ut. En av dem blir vallhund här i närheten vilket känns jätteroligt. Bernie utvecklas fint som vallhund och klarar nu långa hämt och fråndrivningar. Vi har till och med testat sortering och dubbelhämt. Han älskar att träna och suger i sig kunskap som en svamp. Han är fortfarande lite barnsligt överambitiös men är förvånansvärt stabil ändå. Gillar honom mycket.

Hassel ska få tjejbesök snart vilket är roligt. Hans kull med Ace ser jättefina ut så här långt, de är ju bara 5 månader. Han filar på några smådetaljer under vintern och när vi får till dessa så är han som en dröm att köra. Vilka detaljer? Som vanligt efter tävlingssäsongen behöver stopp och tempo tas tillbaka. Lyssna på långa håll. Sen ägnar vi en del tid åt finlir i närarbetet. Han kan fuska i flankerna när det blir bråttom så det måste jag få koll på. Hassel är jobbarhunden nr 1 här hemma när det gäller hålla undan djur vid utfodring.

Knut är den som servar när det är kurs och träningar, en uppgift han gillar. Vi var i Andrarum förra veckan och det är en fröjd att köra honom över kullarna där nere. Fräsch 10-åring!

Sia är pigg pensionär och jag är imponerad över hennes kondis!

Jag har två kurser igång under vintern. En grund- och en fortsättningskurs som går varannan lördag. Två härliga gäng som piggar upp när de kommer.

Privatlektioner bokas lite nu och då. Det är alltifrån elitekipage till nybörjare Jag har i vinter haft flera som velat gå förberedande kurs och eftersom ingen verkar vilja ordna såna kurser har jag bokat dem som privatlektioner. Jag anpassar individuellt och lektionen inriktas i första hand på att visa och förklara vad vallning är. Föraren får kanske valla fåren själv för att få lite djurkänsla. Ibland lånar jag ut någon av mina hundar så de får känna på hur det är att valla. Om deras hund/valp verkar sansad låter vi den gå lite efter fåren i lina för att se om den är tänd. En del har redan provat på lite vallning och då kan vi göra mer övningar med hunden i stället. Är hunden helvild ger jag tips om hur de kan träna i andra miljöer innan de försöker igen. Det är svårt att förstå för den som är nybörjare, vilken kontakt man behöver ha med sin hund för att klara av vallningen. Lite av det brukar jag försöka förmedla och visa med egna hundar. En del klarar sig med bara en enda lektion för att sen gå vidare till grundkurs, andra behöver kanske en lektion till. En del tar sig nog en funderare på om de ska gå vidare eller inte. Det är ju det där med träningsmöjligheter som fäller många. Jag är alltid tydlig med att man måste kunna träna mellan kurstillfällen, att det behövs minst lika mycket träning för utbilda en vallhund som för andra grenar. Jag brukar jämföra med min egen valp som vid ett års ålder kanske sett får cirka 300 gånger.

Bernie+Bam=sant

Bernie har parat Kennel Eyegrips tik Tazzehagens Bam och förhoppningsvis blir det valpar i januari. 

Kontakta Sara Wallgren om du är intresserad av valp sarawallgren01@gmail.com eller 0706481116 

Fem veckor och Tävlingsdebut för året…

veravalpar_4,5vecka
Otroligt vad fort tiden går! Nu är de fem veckor och det är full rulle. De är ute och minglar i köket och de får vara korta stunder ute i en stor komposthage. Nu är jag säker på hårlaget och vi har två korthåriga hanar, Trean och Fyran. Resten är långhåriga. Roligt med många som vill hälsa på och se de små underverken. Det är en väldigt jämn och fin kull och Vera sköter sig fortfarande som en toppmamma (såklart 🙂 ). Bilden har Petra tagit när hon var valpvakt i helgen. Stort tack för all hjälp, Petra! Så lyxigt kunna åka iväg på tävling och lämna hus, hundar och får i goda händer.
Tävling ja. I helgen åkte jag till Skåne och tävlade hos Marianne på Häckeberga. Så otroligt vacker och utmanande bana!

img_2706
Kelli och Kjapp i Häckeberga. Kjapp gjorde en fin runda på söndan och tog en 8.e plats. Bra gjort på den svåra banan!

Kelli startade på lördan och ringrosten lyste verkligen igenom hos oss båda. Det blev en medioker insats men var ändå roligt eftersom vi gjorde hela banan utom singlingen som vi inte hann med. Kelli blev väldigt trött. Krävande backig bana och lite sol är vi inte precis vana vid.
På söndan gick det bättre för Hassel. Han gick riktigt bra. Lite misstag i hämtet där han gick lite vilse i iupptaget. Sen var det tungt och svårt att hålla linjerna. Dels backigt och dels en hel del drag. Så det rök en massa poäng ute på banan. Närarbetet gjorde han kanon och det räckte till en 10.e plats. Mycket nöjd med honom.
Dessutom hann vi med bra träning hos Åsa på kvällarna (och en av morgnarna). Bernie fick fråndriva på EM-fältet. Så himla häftigt! Härligt rörliga tackor och hur mycket space som helst, rena drömmen för en vallningsnörd!

Kursstart igår!

Igår startade vi upp en grundkurs i vallning hos Karin Olsson i Åkersberga. Jag är instruktör och Karin går bredvid som instruktörsaspirant. Ett härligt gäng med ambitiösa förare och tända hundar.

Efter presentation och lite teori fick alla göra ett par övningar med hunden i lina. Första gången handlar det om att checka av att hunden är tänd och hur den reagerar på fåren och samarbetar med föraren. Ekipagen var på olika nivåer alltifrån nybörjare till att kunna hantera fåren fritt så det blev lite variation på vad var och en fick lägga krutet på. Det kommer bli roliga veckor framöver!

Lägger in en bild på Bernie när han gjorde just den linövningen i höstas.bernie_151112_ekg

Ishalka och uppskjuten kursstart

Mildvädret slog till med besked igår. Nästan all snö är borta och gårdsplanen är rena blankisen. Vi skulle ha kursstart hos Karin Olsson i Åkersberga idag men det går bara inte. Det klafsar och skvätter i snömodden plus att det är livsfarligt att försöka flytta fåren från deras boende över gårdsplanen till träningshagen.
Bernie fick uppleva sin första halka och här är även en bild från underlaget i Åkersberga.
img_1293 img_1299

Bernie i Storvreta

idag fick vi chansen testa nya får, lite tröga köttkorsningslamm. Bernie skötte sig fint. Vi balanserade lite och föste en ministräcka. Han tyckte det var konstigt att de inte ville gå men knäckte koden. Provade lite flank, lite eye och så gick de. Kul! Foto: Lena Brundin

Vi tränar


Bernie utvecklas i raketfart nu och jag får tänka mig för så jag inte tränar för mycket. Igår fyllde han 8 månader. Han är alltså fortfarande en valp och ska inte anstränga sig för mycket. På filmen har han precis börjat balansera och ni ser att vi fått in det där stoppet (och att han pratar engelska 🙂 ). Han är väldigt trygg i att vara på andra sidan fåren och hålla dem till mig och han har väldigt lätt för sig, alla bitarna bara faller på plats en efter en. Jätteroligt! Vi tränar kanske fem minuter ungefär varannan dag. Nu förstår han stopp, han kan starta åt olika håll på cirkeln med mycket hjälp av min placering. Vi kan gå långa bitar och han tappar inga djur. Han har naturliga utgångar vilket han visar när han ”råkar” sticka iväg innan jag hinner blinka… Det vi ska öva mest på nu är att fösa iväg djuren. Det är så härligt när den poletten trillar ner, just nu har den fastnat på halva vägen kan man säga. Bitvis balanserar han iväg flocken sådär härligt på nostippen (bildligt talat). Just den känslan när de förstår att balansera iväg djuren är bästa bästa feedbacken till mig som tränare. Han är helt enkelt en härlig liten kille!


Med de vuxna hundarna tränas det mest på små detaljer. Kelli tränar på att röra sig sakta (svårt) och på kommandot ”stand” vilket betyder stanna stående. Jag har flera stoppkommandon som betyder olika saker beroende på olika variabler. Det vanligaste ”ligg” betyder vad det säger dvs att hunden ska lägga sig ned. Optimalt är att den lägger sig ögonblickligen, ett så kallat ”dead stop” alltså. Men ibland kan jag använda ligg som en halvhalt och då kommer nästa kommando så snabbt att hunden inte hinner lägga sig. Här gör jag olika med muntliga och visselkommandon. Jag kan aldrig bli lika snabb muntligt som med visslan och jag kan inte variera mig lika mycket med visslan som muntligt. Det blir alltså ett slags ”språk” som jag utvecklar med hundarna och som inte riktigt går att förklara. Sen har jag kommandot ”stanna” som betyder stanna, välj position själv.
Hassel tränar mest ”tänk och känn” dvs att utveckla djurkänslan.
Knut tränar mycket med Anna och jag tränar hennes lilla Bonus, en winwin. Anna lär sig valla och Knut får träna. Nu ska hon börja vissla också! Bonus och Bernie är väldigt lika. Hundra procent fokus och en härlig hund.

Bernie hade kennelträff

För en månad sen hade vi en liten kennelträff här med Bernies uppfödare Anita och några kullsyskon. Jätteroligt få träffa alla. Det är en väldigt jämn och fin kull. Lite suddiga bilder men visst ser de härliga ut! Speciellt den gula 🙂
bernie_valptraff_ekg
Från vänster: Sheepax Bell, mamma Windanns Emmi, Sheepax Busy, Bonus, Bernie och Bozz. Baloo kunde inte vara med. Och längst fram Sheepax Anton.bernie_valptraff

Bernies vallning

bernie_151112_ekg
Nu är Bernie (Emmi-Shep) 7 månader och träningen går framåt sakta men säkert. Det handlar om minipass sisådär varannan dag. Med mini menar jag ett par minuter, ja fortfarande håller vi oss på den nivån. Jag vill att han ska passera det här stadiet med att växa i raketfart innan vi börjar träna längre och oftare. Tror dock vi snart kan vara där 🙂

Han förstår någorlunda vad pysch betyder (ta dig till balans) och just nu handlar det mest om att få lite kontroll på honom där. Han är väldigt taggad och på och han vill också ha kontroll. En balansgång alltså att dels våga släppa taget och låta honom kontrollera, dels få honom att lita på och lyssna på mig.
Vi tränar på att stanna (valfri position) och smack (gå framåt) samt lämna fåren (that’ll do) samt ligg i väldigt lätta situationer. Och så lite mindre på pysch eftersom det är något han garanterat kommer välja själv om han får bestämma.

Han smiter gärna in till fåren om han får chansen. Han gör dock aldrig något dumt, smyger med snygg stil och lägger sig nånstans och passar.

En rolig liten kille!

Foto: Eva-Karin Grönberg

Bernie 6 månader och har fått en egen sida, äntligen!

Bernie utvecklas fint och han skaffar kompisar lite överallt, både 2- och 4-benta. Han fyllde 6 månader häromdagen. Han är lång och gänglig som en riktig tonårsgrabb. Väldigt medgörlig och lättlärd, jag gillar honom jättemycket! Mätt med tumstocken drygt 50 cm över manken och väger 13,6 kg.

bernie6months
I vallningen så får han alltmer ansvar och kan nu glida runt och samla flocken. Han kan även följa med bakom (driva) när vi gör förflyttningar. Jag hade honom med häromdagen när vi flyttade en tackgrupp på 10 djur tvärs genom hela gården fram- och tillbaks. Var tvungen klippa en tacka så därför tog vi in dem tillfälligt. Bernie och Knut fick ”jobba” ihop och det gick kanonbra! För Bernies del handlar det mest om att få vara med och flytta djur och bara ta det lugnt. Jag är förvånad att det fungerar så bra, han är verkligen en duktig lyssnare. Har än så länge inga kommandon mer än stanna och inkallning, men det räcker långt just nu. Det är väl en slags träning även om det i min värld ändå inte är det. Träning blir det när han och jag går ut själva och det gör vi bara när syrran Bonus kommer, ca 1 gång i veckan.
bernie6mVallar
Bernie har glidit runt tackflocken (med bagge) totalt 20 djur. Han tar sin ”uppgift” på stort allvar 🙂

Ja och så har han fått en egen sida, äntligen.

Bernie flyttar får…

Ja, faktiskt 🙂 Den här filmen är väl en direkt fortsättning på det som hände på förra filmen jag publicerade här. För varje dag vågar jag släppa på honom mer och mer och idag fick han gå efter tackorna hela vägen till grinden. Jag och de andra hundarna backar upp bakom så han ska väl inte ha hela äran av att ”flytta” dem. Men han kan gott få tro att han gör det. Jag tror det stärker hans självförtroende att flytta djur och jag tror det är goda erfarenheter han får under uppväxten. De ”kommandon” jag använder är hans namn ibland för att han inte ska försöka glida runt samt inkallning när jobbet är slut. Nåt stopp har jag inte än, ialla fall inget som jag tror skulle fungera om han får börja sticka runt och balansera. Så fort vi har ett fungerande stopp så kommer jag antagligen släppa iväg honom runt. Vi får se, det är ingen brådska, utvecklingen får gå i sin egen takt liksom.

För övrigt är Bernie en cool kille och anpassar sig mer och mer till de andra hundarnas dagsrytm. Han är i stort sett rumsren, det är väldigt sällan det sker nån olycka inne.

Bernie lös bland fåren

Nu är Bernie snart fyra månader och jag fortsätter skriva om vår så kallade vallningsträning – vilket i mångt och mycket handlar om att inte valla… En vallhund behöver ju kunna leva på en gård utan att valla allting hela tiden och jag vill kunna ha mina hundar lösa överallt utan att behöva vakta på dem hela tiden. Med tidigare valpar har jag inte funderat så mycket på hur jag tränar, med Bernie skriver jag nu en hel del även om livet bredvid vallningen.


Han har varit med i stort sett varje dag på promenader genom våra fårhagar. Nu börjar han bli såpass duktig att han får lite större frihet. Filmen visar en glimt från vår promenad i morse när vi passerade fåren. Han ser ju inte riktigt tänd ut men när jag tar med honom ut i 25-an är det ingen tvekan om fokus. Gillar honom mycket!

Våra morgonpromenader kan se ut ungefär så här:
Alla hundar går lösa hemifrån förbi stallet och ut på träningsslingan. Bernie brukar ta en sväng och hälsa på Patricias hundar men kommer när jag ropar. Så roliga är de inte Hubbe och Jalle 🙂 Promenad är roligare!

När vi kommer till den första stängda grinden har jag bundit fast honom medan jag öppnar eltrådar och tar bort träslanor. Konstigt nog säger jag alltid åt honom att stanna fast han inte har något val. Inbillar mig väl att han på nåt sätt ska göra en koppling. Han stannar utan prut och jag är lite förvånad att han inte protesterat. Antagligen beror det på att de andra hundarna ligger bredvid och väntar. Fina läromästare alltså!
När vi börjat närma oss fåren kopplar jag honom. Jag vill inte ha något misslyckat vallningsförsök. Han är hyfsad på inkallning. Kommer ibland inte ända fram till mig men står snällt kvar så jag kan koppla honom. Klappar alltid om honom med berömmande röst när jag kopplar honom. Ibland blir det även godis och ibland har jag med mig leksaken. Försöker variera så han inte ska få onödiga förväntningar. Ska dock träna på att han kommer ända fram.
När vi kommer till nästa grind binder jag upp honom igen. Har trampat ner en fristående plaststolpe för ändamålet eftersom det är el på i alla staket.
Lägger de andra hundarna i hans närhet. Skickar Sia att hämta och så blir det morgon-TV när fåren lugnt traskar förbi och in i hagen.
IMG_0500.JPG

Har även tränat honom mycket på att stanna framför grindar och vänta på att jag lyfter trådarna så han och övriga hundar kan gå under. Nu kan han sitta lös och vänta på sin tur att gå under. Tycker han är väldigt duktig och lyhörd.
IMG_0498.JPG

Som ni ser lever öronen sitt eget liv just nu. Ena dagen upp, andra ner. Han byter tänder för fullt och öronen brukar ju svaja i den åldern.

Slutligen när vi öppnat sista grinden så blir det lös promenad sista biten hem.
Duktig valp!

 

 

Bernie tänder, öron och tänder på får!