Vi tränar


Bernie utvecklas i raketfart nu och jag får tänka mig för så jag inte tränar för mycket. Igår fyllde han 8 månader. Han är alltså fortfarande en valp och ska inte anstränga sig för mycket. På filmen har han precis börjat balansera och ni ser att vi fått in det där stoppet (och att han pratar engelska 🙂 ). Han är väldigt trygg i att vara på andra sidan fåren och hålla dem till mig och han har väldigt lätt för sig, alla bitarna bara faller på plats en efter en. Jätteroligt! Vi tränar kanske fem minuter ungefär varannan dag. Nu förstår han stopp, han kan starta åt olika håll på cirkeln med mycket hjälp av min placering. Vi kan gå långa bitar och han tappar inga djur. Han har naturliga utgångar vilket han visar när han ”råkar” sticka iväg innan jag hinner blinka… Det vi ska öva mest på nu är att fösa iväg djuren. Det är så härligt när den poletten trillar ner, just nu har den fastnat på halva vägen kan man säga. Bitvis balanserar han iväg flocken sådär härligt på nostippen (bildligt talat). Just den känslan när de förstår att balansera iväg djuren är bästa bästa feedbacken till mig som tränare. Han är helt enkelt en härlig liten kille!


Med de vuxna hundarna tränas det mest på små detaljer. Kelli tränar på att röra sig sakta (svårt) och på kommandot ”stand” vilket betyder stanna stående. Jag har flera stoppkommandon som betyder olika saker beroende på olika variabler. Det vanligaste ”ligg” betyder vad det säger dvs att hunden ska lägga sig ned. Optimalt är att den lägger sig ögonblickligen, ett så kallat ”dead stop” alltså. Men ibland kan jag använda ligg som en halvhalt och då kommer nästa kommando så snabbt att hunden inte hinner lägga sig. Här gör jag olika med muntliga och visselkommandon. Jag kan aldrig bli lika snabb muntligt som med visslan och jag kan inte variera mig lika mycket med visslan som muntligt. Det blir alltså ett slags ”språk” som jag utvecklar med hundarna och som inte riktigt går att förklara. Sen har jag kommandot ”stanna” som betyder stanna, välj position själv.
Hassel tränar mest ”tänk och känn” dvs att utveckla djurkänslan.
Knut tränar mycket med Anna och jag tränar hennes lilla Bonus, en winwin. Anna lär sig valla och Knut får träna. Nu ska hon börja vissla också! Bonus och Bernie är väldigt lika. Hundra procent fokus och en härlig hund.

Bernie hade kennelträff

För en månad sen hade vi en liten kennelträff här med Bernies uppfödare Anita och några kullsyskon. Jätteroligt få träffa alla. Det är en väldigt jämn och fin kull. Lite suddiga bilder men visst ser de härliga ut! Speciellt den gula 🙂
bernie_valptraff_ekg
Från vänster: Sheepax Bell, mamma Windanns Emmi, Sheepax Busy, Bonus, Bernie och Bozz. Baloo kunde inte vara med. Och längst fram Sheepax Anton.bernie_valptraff

Bernies vallning

bernie_151112_ekg
Nu är Bernie (Emmi-Shep) 7 månader och träningen går framåt sakta men säkert. Det handlar om minipass sisådär varannan dag. Med mini menar jag ett par minuter, ja fortfarande håller vi oss på den nivån. Jag vill att han ska passera det här stadiet med att växa i raketfart innan vi börjar träna längre och oftare. Tror dock vi snart kan vara där 🙂

Han förstår någorlunda vad pysch betyder (ta dig till balans) och just nu handlar det mest om att få lite kontroll på honom där. Han är väldigt taggad och på och han vill också ha kontroll. En balansgång alltså att dels våga släppa taget och låta honom kontrollera, dels få honom att lita på och lyssna på mig.
Vi tränar på att stanna (valfri position) och smack (gå framåt) samt lämna fåren (that’ll do) samt ligg i väldigt lätta situationer. Och så lite mindre på pysch eftersom det är något han garanterat kommer välja själv om han får bestämma.

Han smiter gärna in till fåren om han får chansen. Han gör dock aldrig något dumt, smyger med snygg stil och lägger sig nånstans och passar.

En rolig liten kille!

Foto: Eva-Karin Grönberg

Bernie 6 månader och har fått en egen sida, äntligen!

Bernie utvecklas fint och han skaffar kompisar lite överallt, både 2- och 4-benta. Han fyllde 6 månader häromdagen. Han är lång och gänglig som en riktig tonårsgrabb. Väldigt medgörlig och lättlärd, jag gillar honom jättemycket! Mätt med tumstocken drygt 50 cm över manken och väger 13,6 kg.

bernie6months
I vallningen så får han alltmer ansvar och kan nu glida runt och samla flocken. Han kan även följa med bakom (driva) när vi gör förflyttningar. Jag hade honom med häromdagen när vi flyttade en tackgrupp på 10 djur tvärs genom hela gården fram- och tillbaks. Var tvungen klippa en tacka så därför tog vi in dem tillfälligt. Bernie och Knut fick ”jobba” ihop och det gick kanonbra! För Bernies del handlar det mest om att få vara med och flytta djur och bara ta det lugnt. Jag är förvånad att det fungerar så bra, han är verkligen en duktig lyssnare. Har än så länge inga kommandon mer än stanna och inkallning, men det räcker långt just nu. Det är väl en slags träning även om det i min värld ändå inte är det. Träning blir det när han och jag går ut själva och det gör vi bara när syrran Bonus kommer, ca 1 gång i veckan.
bernie6mVallar
Bernie har glidit runt tackflocken (med bagge) totalt 20 djur. Han tar sin ”uppgift” på stort allvar 🙂

Ja och så har han fått en egen sida, äntligen.

Bernie flyttar får…

Ja, faktiskt 🙂 Den här filmen är väl en direkt fortsättning på det som hände på förra filmen jag publicerade här. För varje dag vågar jag släppa på honom mer och mer och idag fick han gå efter tackorna hela vägen till grinden. Jag och de andra hundarna backar upp bakom så han ska väl inte ha hela äran av att ”flytta” dem. Men han kan gott få tro att han gör det. Jag tror det stärker hans självförtroende att flytta djur och jag tror det är goda erfarenheter han får under uppväxten. De ”kommandon” jag använder är hans namn ibland för att han inte ska försöka glida runt samt inkallning när jobbet är slut. Nåt stopp har jag inte än, ialla fall inget som jag tror skulle fungera om han får börja sticka runt och balansera. Så fort vi har ett fungerande stopp så kommer jag antagligen släppa iväg honom runt. Vi får se, det är ingen brådska, utvecklingen får gå i sin egen takt liksom.

För övrigt är Bernie en cool kille och anpassar sig mer och mer till de andra hundarnas dagsrytm. Han är i stort sett rumsren, det är väldigt sällan det sker nån olycka inne.