Vi tränar


Bernie utvecklas i raketfart nu och jag får tänka mig för så jag inte tränar för mycket. Igår fyllde han 8 månader. Han är alltså fortfarande en valp och ska inte anstränga sig för mycket. På filmen har han precis börjat balansera och ni ser att vi fått in det där stoppet (och att han pratar engelska 🙂 ). Han är väldigt trygg i att vara på andra sidan fåren och hålla dem till mig och han har väldigt lätt för sig, alla bitarna bara faller på plats en efter en. Jätteroligt! Vi tränar kanske fem minuter ungefär varannan dag. Nu förstår han stopp, han kan starta åt olika håll på cirkeln med mycket hjälp av min placering. Vi kan gå långa bitar och han tappar inga djur. Han har naturliga utgångar vilket han visar när han ”råkar” sticka iväg innan jag hinner blinka… Det vi ska öva mest på nu är att fösa iväg djuren. Det är så härligt när den poletten trillar ner, just nu har den fastnat på halva vägen kan man säga. Bitvis balanserar han iväg flocken sådär härligt på nostippen (bildligt talat). Just den känslan när de förstår att balansera iväg djuren är bästa bästa feedbacken till mig som tränare. Han är helt enkelt en härlig liten kille!


Med de vuxna hundarna tränas det mest på små detaljer. Kelli tränar på att röra sig sakta (svårt) och på kommandot ”stand” vilket betyder stanna stående. Jag har flera stoppkommandon som betyder olika saker beroende på olika variabler. Det vanligaste ”ligg” betyder vad det säger dvs att hunden ska lägga sig ned. Optimalt är att den lägger sig ögonblickligen, ett så kallat ”dead stop” alltså. Men ibland kan jag använda ligg som en halvhalt och då kommer nästa kommando så snabbt att hunden inte hinner lägga sig. Här gör jag olika med muntliga och visselkommandon. Jag kan aldrig bli lika snabb muntligt som med visslan och jag kan inte variera mig lika mycket med visslan som muntligt. Det blir alltså ett slags ”språk” som jag utvecklar med hundarna och som inte riktigt går att förklara. Sen har jag kommandot ”stanna” som betyder stanna, välj position själv.
Hassel tränar mest ”tänk och känn” dvs att utveckla djurkänslan.
Knut tränar mycket med Anna och jag tränar hennes lilla Bonus, en winwin. Anna lär sig valla och Knut får träna. Nu ska hon börja vissla också! Bonus och Bernie är väldigt lika. Hundra procent fokus och en härlig hund.