Busy Bus

Goaste roliga gulliga lilla Busy finns inte längre.
Hon halkade i en trappa och skadade sitt bakknä fullständigt. Inget fanns att göra och idag fick hon somna in.

Jag är så tacksam att Isabell kunde ta hand om och ge Busy ett så gott och kärleksfullt hem, bättre kunde hon inte ha haft det. Jag sörjer med Isabell och hennes familj idag.

R.I.P. Busy Bus

Hmm…

Det var en gång en vallhundstomte…

Hittade bilden i vår photobucketgömma 🙂

Ben

Kväll

NU behöver jag skriva av mig lite… Jag är besviken, arg, ledsen, förbryllad, uppgiven.
Varför? Jo det är den lilla hunden Busy… hon gör mig galen. Vi var och tävlade i Lagga ivkäll, på vår inofficiella jultävling. I första loppet sprang hon lite halvhjärtat 5-6 hinder, jag fick heja på henne för att få henne springa och sen försvann hon spårlöst in i böjda tunneln. Jag stod där och väntade, tittade runt mina fötter för ibland är hon där när jag letar efter henne. Ja, man vet ju aldrig, kanske hon smitit ut bakom min rygg.. Men, så kommer hon sakta ut ur tunneln… i BAJSPOSITION  Så fort hon var färdig så rusade hon av banan, kändes som hon trodde jag skulle spöa henne. Vad gör man för fel???? Precis där och då var mina känslor precis vad jag skrev ovan: besviken, arg, ledsen, förbryllad, uppgiven. Besviken för att hon gjorde det igen! Det är fjärde gången hon skiter på tävlingsbanan. Jag har aldrig varit med om maken. Ja, jag har rastat henne. I Skutskär gick jag en hel timme med henne före loppet. Hon gjorde ett kanonrace för att plötsligt sätta sig och skita mitt på banan.
Arg för att hon faktiskt är över 2 år och borde veta att man skiter ute – är det för mycke begärt?
Ledsen för att hon blir rädd och springer av banan trots att jag ALDRIG skällt på henne för att hon skiter på fel ställe. Men hon känner väl min antagligen illa dolda besvikelse antar jag, och reagerar på den.
Förbryllad för jag vet inte hur jag ska hantera detta. Jag har haft långsamma hundar, rädda hundar, hundar som river, som hoppar kontaktfält, som krånglar i slalom, som inte ligger på bordet,som är ostyrbara men detta!!! Man skulle kunna kalla det en utmaning och jag brukar gilla såna. Men detta vete f-n om jag fixar. Uppgiven, just det.
Andra loppet kändes lite mer förhoppningsfullt men efter ett par hinder så ville hon inte vara med längre. Började skritta (inte skita). Jag gav upp och skickade henne mot upploppet och då tog hon glatt de tre hindrena. Nöjd med att komma därifrån.
Så kommer vi hem och går ner och fodrar fåren. Då hoppar hon jämfota, en meter rakt upp utanför stalldörrn tills jag kommer och öppnar. Kastar sig handlöst in i mörkret för att jaga möss därinne, helt underbart galen. Sjuk är hon inte iaf. Alltid en tröst.

Jag var tvungen ta fram hennes tävlingsbok när jag kom hem. Nypa mig i armen och titta i den – där står faktiskt FYRA vinster och en andraplacering. Så hon kan ju den lilla skiten – ja, det är ju liksom därför man håller på. För att hon kan springa fortare än någon av mina pappisar nånsin har gjort. Men fy för att aldrig veta var man har henne – det är verkligen skitjobbigt. Nu får ni peppra mig med idéer för en sån här kväll har man lust att bara dra ner rullgardin och sluta tävla. Var ligger utmaningen i detta??? Det kanske är rolig läsning men jag lovar det ärINTE roligt. 

Nu ska jag ta lite glögg och sätta mig o njuta av Sias valpar. Försöka lista ut vem som ska bli min Git.

Förmiddag

Valparna börjar få ben  Jo ögon också förstås. Alla har inte öppnat ögonen än men det är så himla sött när dom plötsligt kikar fram. Jo jag vet att dom inte ser nåt direkt, men ändå – det känns lite som Hello World, here I am… 
Roligt är det att dom börjar försöka stå och gå. Oj vad vingligt det är. Många roliga kullerbyttor blir det och man sitter o småler åt dom.

Femman försöker stå


 

Årets Agilityphalene och VM-supportrar

Busy är numera omregistrerad från papillon till phalene. Jo, så kan man göra om öronen inte pekar dit dom ska… 
Som synes av denna bild vill ävenNinjo sälla sig till phalenerna– men för honom är det kört. Han är för gammal för en sån omregistrering. 

Hm nåja ska komma till det jag tänkte berätta… som nybliven phaleneägare anmälde jag mig som medlem avPhalenesällskapet Tänkte det kunde vara kul se vad dom hittar på. Fick en drös med tidningar och såg på hemsidan att även dom (liksom Papillonringen) har en lista över Årets Agilityhund. Yes! girig som man är så tänkte jag Busy skulle armbåga sig in på den listan. 
Men TJI fick vi! För att få vara med måste man skicka in sina resultat var tredje månad precis. I vårt fall var deadline 30 september. 
Så Busy får nöja sig med att vara Moralisk Vinnare (jo jag tror hennes fyra vinster och en tvåa kommer räcka till vinst) av Årets Agility-Phalene, åtminstone i klass 1.  Jaja vad är väl en rosett till…. 

Igår försökte jag lägga in bilder via MSN-sidan men se det gick inte alls. Nu har jag flyttat dom så ni som vill se VM-supportrar ni får titta i gårdagens blogg.

Här är en bild från VM-campingen i Basel. Den var på den gamla travbanan villket förstås föll i mitt intresse så kameran åkte fram. Här ser ni banan, campingen, agilitybana!, ridbana i mitten, lite läktare i förgrunden samt nån form av gamla skruttiga gäststallar. Mycket på en o samma bild!

Vinnar-Busy

BUSY VANN TRE LOPP

Årets sista tävlingshelg utomhus i agility är avklarad! Den blev väldigt lyckad för min del.

Men det började inte så jättebra …
Igår morse började det med agility 1 för Busy. Det var väldigt mycket dagg och dom hade en platt tunnel med maxlängd på släpet och dessutom ett sånt tungt galonsläp. Jag bestämde mig för att köra långsiktigt. Dvs. jag skulle handla förbi platten och diska mig. Förmodligen körde jag lite vårdslöst för när vi kom till den situationen i banan så var vi redan diskade två ggr  eftersom hon seglat iväg och tagit fel hinder – så det kändes inte alls konstigt att strunta i platten.
Men sen så var det slutdiskat för Busy!  Hon vann hoppklassen med över 6 sekunder! Idag vann hon båda loppen! Hon har gått högerslalom och tagit platten alla loppen. I morse var det samma platt som igår, men nästan ingen dagg så vi tog den!!! JIPPI! 
Summa sumarum TRE vinster och uppflyttning till hopp 2!!

Fame har gått jättebra men ”bara” fått en fjärdeplats i lördagens hopp3 som bäst. Igår körde jag årets sämsta lopp med henne. Hade bestämt mig innan för att verkligen vara noga med kontaktfälten 2 på 2 av och beröm innan vi skulle vidare. Så började hon med att göra en dålig balans, jag tvekade men valde att berömma (för fel beteende), tappade fokus totalt och bara vimsade runt halva banan innan jag klev av. Varför kan man inte göra som man tänkt? 
Idag gick agilityklassen bättre även om balansens kontaktfält inte var riktigt som jag vill. Hon överraskade med att gå ur slalom, annars var loppet helt ok. I hopploppet tjuvstartade hon!  Den grövsta tjuvstarten i Fames karriär kan jag säga. Det blev ”shit” panikhandling fel väg och disk. Men, sen fullföljde vi jättebra.

Ninjo har också gått bra. Två andraplatser i tvåan, men med rivningar. Ingen konkurrens alls. Otroligt att komma 2.a på fem fel i två lopp samma helg!!! Hursomhelst så har han gjort slalom riktigt bra den här helgen. Jag har hjälpt honom lite med ingångarna så har han fixat resten själv.

SKORPAN har tagit 1-pris i lydnadsklass 2 idag. Inga jättehöga poäng men 1-pris är 1-pris!!! GRATTIS LENA!!!

TROLL har varit med på vallnings-KM och gått runt med 63 poäng och det utan fålla!!!  BRA JOBBAT!!!

FLEET som är pappa till Fame’s andra kull (Sia & co) hade en riktig kanonhelg! Hans dotter Fårhagens Fame med Petra Hedberg vann UNGHUNDSCUPEN! Tvåa kom en annan Fleet-avkomma, nämligen Vallhunden Miq med Petra Thegström!! Och idag vann Fleet själv SVERIGECUPEN!
Grattis Petra, Petra och Mosse!!!

 

Pedagogisk

Igår kände jag mig riktigt pedagogisk.
Körde ett slalompass med Ninjo. Ställde först upp fyra pinnar med två hopp före. Han sprang bara förbi slalomen. Fick en time-out. Dvs. han fick helt enkelt gå in och så tränade jag Busy i stället.

Sen var det Ninjo igen. Inga problem den här gången, kunde både höger o vänster första gången (!) Lade till två pinnar i taget. Han fixade fakiskt 12 pinnar till slut – från båda hållen. Då är den lite V-ad. Försökte köra 3 ggr på varje sida och det var inte förrän vi kom upp i 12 pinnar som han gjorde något fel. Och då var han säkert trött i huvudet. Kul att det äntligen går framåt iaf.

Busy klarar 12 pinnar både höger o vänster nu. Nu är det dax börja fila på svårare ingångar.

Sia fick lite hoppträning och hon rev bara en gång och då hade jag ställt hindren väldigt nära för att provocera. Sen fixade hon att hoppa hur nära de än stod. Hon anpassade sprången perfekt! 

På kvällen kom Anna & Flugan ut och vi fick till ytterligare ett superlugnt och bra träningspass. Vi körde på baggarna ute i stora hagen igen. Super! Flugan börjar få riktigt bra djurkänsla och balans till Anna. Hon har varit lite osäker på andra sidan flocken förut men det börjar försvinna helt nu. Bra jobbat Anna!

 

25.an

Idag blir det vallning i 25.an. Kl 9 kommer Anna-Karin och Bravo och kl 17 kommer Malin och Swift.

Igår skiljde jag ut 6 lamm som går kvar i den hagen, som får bli träningsgrupp ett tag. Övriga lamm går i nya hagen runt vårt hus, fast jag misstänker att dom kommer krypa in till Kännet… vi får väl se hur mkt respekt dom har för elen.

Ja, tänk att Busy blev en phalene (uttalas falänn, eller nåt ditåt)  Öronen hänger ganska stadigt och det är bara när hon tittar väldigt uppåt eller när det blåser som öronen står upp.

Gullig va?

 

Kännet försvunnen – vi har en Phalene

Kollade nu på em på Hunddata och där hittade jag en phalene! Busy’s omregistrering är redan klar!
Hittade en söt bild från i vintras… bara som en liten påminnelse i det varma sommarvädret!

———-

Häromdan försvann Sia o var borta i tre timmar. När en sån som Sia försvinner mer än 1 minut blir man orolig… hon gör liksom inte sånt – försvinner. 

Igår försvann Kännet, vårt yngsta lamm (född 21 juni). Jag var helt säker på att han hade dött. 

Sia och Kännets försvinnanden liknar varandra:

1/ jag letade ”överallt” utan att hitta dom
2/ båda var borta i ca 3 timmar
3/ båda var plötsligt tillbaka
4/ båda var helt lugna och såg ut som ingenting hänt…

Nu är det ”lite” skillnad på hund och lamm  men visst är det konstigt.

stockrosen doftar lite svagt om man stoppar näsan nära

Är det någon som vill åka hit nån dag och kolla får medan jag är borta från onsdag 19 till söndag 30 juli? Tacksam även för enstaka dag. Man går igenom hagarna och kollar (att ingen är försvunnen) . Fördel att ha vallhunden med sig.  Lammen går här hemma, Kännet m familj i egen hage, tackorna på Seglinge i gamla sommarhagen – där gräset når till näsan ungefär…  Ska försöka få ihop en träningsgrupp till 25-hagen också.

 

Fårvåg + 2,4 sek

Kvällsrycket:

Körde några slalom med Busy och hon var tokgasad. Gick in o hämtade tidtagaruret. 2,4 sek 12pinnar slalom (lite V-ad) samt 2,6 sek på balansen. Godkänt va!? Nu ska vi bara upp i det tempot på tävling också… inte i år men så småningom så!

—-

I morse åkte jag till Uppsala Fårtjänst och lånade en fårvåg. 100 kr kostade det vilket man väl kan säga var överkomligt… Monterade ihop en tillfällig hantering och efter lunchen fick fåren komma in.

Sara, Natalie, Emma och jag jobbade så svetten rann i floder. In med dom i vågen, notera vikter, avmaska, flusa, kolla juver, kolla öronmärken, sortera. Lamm för sig och tackor för sig. Skiljde av hela bunten utom Kännet m fam.

Förvånad att dom vägde så mycket redan. Lammen vägde mellan 52 – 25 kg. 30 st (av 49) vägde 40 kg eller mer. Slaktfärdiga alltså! Men, det blir inte förrän första veckan i augusti så dom hinner karta på sig lite till kanske. Iofs brukar dom tappa lite direkt efter avvänjningen, men jag tänkte försöka kompensera med kraftfoder.

Tackorna vägde mer än jag trodde. Mellan 60 och 90 kg!!! Jag kommer sälja bort alla som väger över 70 kg. Behåller 20 tackor totalt till vintern (varav 9 lamm). Mer parten svarta och med bra viktökning på lammen samt snälla tackor utan konstiga juver.

Betyder att jag kommer ha en bunt tackor till salu till hösten. Flera av dom lämnar fina lamm men är lite för stora för min smak – vill orka hantera dom själv. Allihop är förstås invallade och ganska springiga. Totalt blir det 14 tackor (varav 3 är utslagstackor med juverfel) som ska säljas, samt 13 tacklamm som kommer säljas till liv eller till slakt.

Så hör ni nån som ska köpa får kan ni tipsa. Ingen MV-status och det är korsningstackor med mkt köttras i. Dom får 2 lamm per st.

Hade bara en enda tacka med trillingar i år – så himla skönt. Men, just den tackan har fött sina lamm jättebra. Dom vägde 35, 35, 39 kg nu och dom föddes 17 april.

Efteråt promenerade jag och Fame iväg med tackorna till Seglinge – utom hörhåll eftersom dom skriker rätt mycket första dagarna efter avskiljningen. Emma körde före med fyrhjulingen för att hålla undan eventuella bilar eller hästar. Funkade jättebra men fy tusan vad mycket broms det är nu!!!

 

Bättre

ner mig redan lite bättre! (with a little help)
Så jag åker nog på DM ikväll iaf. Kan vara bra att tävla även om man inte är på topp själv – lära sig hantera det med.

Kokade lever idag och gissa vem som har gjort klockren snabb slalom från alla håll idag???


Fröken Humörfrisk!

SM-kvalad!

Upptäckte nu att Fame faktiskt redan är SM-kvalad till 2007… detta på vår första tävling för året. 3 placeringspinnar i hopp och 3 i agiliy har hon. Man kan kvala antingen på 3+3 placeringspinnar eller på 4+4 felfripinnar.

Angående Busy så har jag fått veta om ytterligare 8 hundar som betett sig väldigt underligt i Kumla. 
Ska försöka klura ut om vi har nån gemensam nämnare som kan vara orsaken.

Ikväll var jag och tränade vallning med sk-gruppen. Med Sia. Hon gick riktigt bra. Vill glida lite i fösningen men var ganska lugn o sansad och riktigt lydig.

Efteråt åkte jag förbi Olandstrakten BK och provade om Busy ville köra agility i duggregnet. YES! sa hon. Vi tog några hopphinder, A  och gunga. Långhopp (som hon GICK över i Kumla) fixade hon galant. En largeslalom stod framme så vi testade den också. Inga problem. Hon var precis som vanligt. Pigg o träningssugen. SKUMT. Men kul.   Jag var riktigt orolig för henne i Kumla. Nu ska det bli spännande se hur hon är i Fagersta till helgen.

Norrtälje

Var en sväng till Norrtälje o officiell agility 1 idag med Busy. Hon ”blåste” av balansen… dvs. hon tappade balansen och trillade av mitt uppepå… förmodligen helt hennes eget fel men det blåste ordentligt…   För övrigt var hon okoncentrerad igen. Måste kolla alla löv som blåser omkring, allt som händer utanför etc. Konstigt att hon ändå springer rätt väg… för det gör hon. Men när hon är sådär okoncentrerad så går det jättesakta. Jaja… det går väl över. Lite träning brukar hjälpa…  Sen hade dom en sån lång tung platt som jag inte ville prova med henne så vi åkte hem. Alltså, inget fel på platten men det finns kortare och lättare och jag vill inte riskera förstöra nåt nu när hon äntligen börjar kunna ta den.  Ingången på en platt tunnel ska vara 90 cm lång och släpte 250 – 350 cm. För liten Busy är den där sista metern BETYDELSEFULL!!! Mycket betydelsefull.   Fram med saxarna!
För övrigt så gick Joppe o Eva bra och blev nog pinne i båda klasserna tror jag, åtminstone i ag 1! GRATTIS!
Atas och Ia startade också och han är bara för läcker!  Han är blixtrande snabb så det är svårt att styra förstås, men han verkar väldigt hindersäker och bra grundtränad. Hur bra som helst kommer det bli men idag blev det disk.
Nu ska vi ut o cykla i blåsten!

Dubbelvinst till Sia!

Igår var jag i Fagersta och tävlade agility med Sia. Carina ringde för ett par dar sen och sa att det var pyttelite anmält. Så jag ringde Kicki och frågade om jag fick efteranmäla – och visst! Det var typ 8-8-10 starter…
Men Sia behöver inte be om ursäkt för skralt motstånd! Dels var dom bra som var där och dels gick hon riktigt riktigt bra!!!  Hasse dömde och banorna var ganska kluriga. I agilityklassen stannade hon inte på A-uppfarten, tvekade bara vilket gjorde att hon hamnade perfekt ändå. Släppte det eftersom det inte är befäst i träning än och då kan jag inte begära det på tävling heller. Resten av kontaktfälten gjorde hon som jag ville och hon blir mer o mer fokuserad på uppgiften för varje gång vi tävlar. Juste inställning va! Har varit lite bekymrad för farten ned mot kontaktfälten men tror inte jag behöver vara det längre. Hon ökar för varje gång. KUL!  Loppet kändes lite skakigt och det är väl för att vi inte är riktigt klara med kf än. Hopploppet var en ganska svår start med hopp, däck, långhopp och en snäv sväng till slalom inför massa tunnelöppningar. Hon har fuskat lite med däcket när jag kallat in så jag tvekade lite. Men, sen tänkte jag va fan – ska hon ha pinne i klass 2 så ska hon göra som jag vill kunna göra. Alltså kallade jag in, skickade in i slalom o bytte bakom och sen körde vi järnet. Många svåra svängar var det men hon läste dom jättebra. Flöt ut lite ett par gånger (men inte i närheten av mamsens utsvävande) men det var svårt lösa det snävt på alla ställen. På resultatlistan står de 5,77 m per sekund och det måste väl vara rätt bra eller???   Kusin Fri o Svante kom 2.a i hopploppet. Hon gick jättefint och påminde en hel del om Fame, långa, höga hopp och väldigt lyhörd.

Sen – nästan det bästa…!!! BUSY körde efteråkare och fick visserligen fel i slalom men resten klarade hon perfekt !!! ÄVEN PLATTEN!   
Körde platten flera gånger till för att verkligen kolla att det var sant – och visst! Ingen tvekan alls. Men hon är lättstörd och tappar koncentrationen när det blir lite stökigt utanför och så. Bitvis gick hon riktigt snabbt och bitvis (närkoncentrationen försvinner) så gick det riktigt sakta  Men DET kan man ju ta! hon är ju bara en bebis så det kommer växa till sig! 

Eva

P.S. Ann, nu är den lilla poolen fylld. Hon bottnar i den så vi får väl försöka traska i stället… tack för påminnelsen.

SM-träning

Idag tränade vi i kvalgruppen igen. Vi bygger en bana och kör den med tre olika numreringar. Vi får bara EN chans var och om vi diskar oss får vi kliva av. Allt för att vi förare ska fokusera och göra allt för att komma imål – även om vi får fel.
Jag är helnöjd – det gick superbra. Fame gjorde tre nollor och Ettan två. Dom gick snabbt (för att vara dom) och gjorde inga större felbjudningar. Glad att vi kunde lösa några svårigheter där man skulle ta hinder från fel håll och några där det nästan var omöjligt hinna med ordentligt, riktigt hyfsat.
Disken i första loppet med Ettan var jag inte riktigt ”vaken” – hade behövt mer uppladdning och var inte helt fokuserad på uppgiften. Den kom när hon tog balansen istf en tunnel som låg under (typiskt henne också).

Sen hade vi hinderfixardag och gissa hur många som kom? …
Anja, Lisa, Malin, Ann och jag målade några hinder samt städade i hinderförrådet. På’t nästa vecka igen!

Avslutade med att träna lite med Busy och GUESS WHAT? hon tog platta tunneln!!!  Bara sådär självklart. Provade flera ggr och visst! hon tog den! EN gång stannade hon men efter lite väntan så kom hon farande längs ena kanten. Snuttan 
Faktum är att jag såg lite av den där eftersaknade glöden också, den glimtade lite i ögonvrån så kanske hon är på G i alla fall…!!!

Lamm

Yes! första lammen är här! Mörka, fina tackan Maja fick ett vitt bagg- och ett svart tacklamm. Dom stod där i morse när jag smög upp stalldörren.

Tittut! jag heter Börje… bra början!

Och Tittut! jag heter Busy… jag är bäst!

Bilder från dagens VÅR-promenad:

Favvoträdet…

Snön vräker ner

Dagens väder:  snön vräker ner, nån minusgrad. INGA tussilago här inte. Lyllos dig Lena!

Lammrapport:  NOLL. Nu börjar jag undra om dom bara är FETA…   men riktigt så illa är det inte. Kollat min dagbok och lammningstiden sträcker sig för min del från 29 mars till 8 maj. Dom har alltså över en månad på sig utan att det är nåt konstigt. Det konstiga är ändå att dom är så väl förberedda i juver etc. Men men den som väntar på nåt gott….

Hundrapport:  Idag blir det rejäl träning i Lagga. Vi ska träffas i SM-kval-gruppen och köra banor. Försöka få det tävlingslikt. Ser fram emot det.
Busy tränar ”platt tunnel” inför varje måltid nu. Dvs. stol med tjock badhandduk som släp. Inga problem alls och hon har fattat att hon måste kämpa lite för att trycka sig framåt. Kul. Slalomet funkar jättebra, åtminstone vänster. Jag kör lite varje dag på mina sex pinnar i snön. Dom klarar hon helt själv nu. Ska bara få henne göra det när jag är på andra sidan också. Lite konstigt för när jag skickar in henne med höger handling så snurrar hon bara runt första pinnen,
I helgen blir det vallningstema för mig. Ska på föredrag och kurs för Gunhild Sindre från Norge. Det är i Frösunda vilket inte är så långt härifrån.

Nu ska jag ut och köra traktor (halm o foder till lilla stallet).

Ha en bra dag!

-10

– 10 i morse men jättefint på dan (igen). Egentligen perfekt vinterväder.

Varit hos Birgitta i Lövstabruk idag och tränat agility, ätit god lunch och haft en härlig dag. TACK Birgitta!

Tränade mest med Fame och Sia. Är nöjd med dom. Visst fattas det en del här o där men det är ju inga nyheter, bara kämpa vidare. Snabbare kontaktfält, säkrare slalom, snävare svängar osv.

Vi tog en hel del tid på varann. Testade olika handlingsvarianter att köra och kollade vilket som gick snabbast. Jättekul och intressant. FIlmade en del också men tyvärr hade jag glömt sladden så den filmen får jag titta på själv.

Busy o Ettan fick bara göra litegrann. Det var så dammigt där inne i ridhuset och med näsan 1 dm ovanför dammet så var den miljlön inte så himla lämplig för små fröknar.

-15

15 gr kallt i morse, skaren bar även stora hundar! Fram på dan är det skönt i solen mot husväggen och några fräknar har tittat fram.

Tackorna börjar se groteskt stora ut nu… 29 mars ska vara första möjliga lammningsdag…får väl se om dom kan hålla sig så länge.

Nu är även Dolly o Molly handklippta – bara Polly kvar. Det går faktiskt riktigt bra att klippa dom med kökssaxen. Tackorna med 1-års-ull (hade fyra såna, resten blev klippta i höstas) blir dubbelt så breda och tar mkt mer plats nu när dom står inne inför lammning. Alltså åkte saxen fram.

Har 7 hopphinder borta i ridhuset på Seglinge (granngården) och var där en sväng nu på lunchen och tränade. Underlaget är väldigt tungt men vissa saker går ju bra att träna ändå. Starter och målraka blev dagens pass. Alla fyra har väldigt brått på målrakan vilket ju är toppen! Testade med Fame att ”ge” henne målrakan som belöning för en tajt sväng. Hon axade ur svängen bättre o bättre  – något hon har lite svårt för annars (axa ur svängar). Busy trollunge hade svårt för att göra NÅNting annat än målraka när hon visste att det fanns godis därborta… Märks att det är ett tag sen vi tränade. Farten var det inget fel på … hon stod bokstavligt talat på händer och tog godisen.  Axa ur sväng är liksom inget problem för henne…  inte för Sia heller, hon har det liksom naturligt – fullt ös så fort man har tassarna i backen. Även Ettan fick fart ur svängarna – kul o se när hon fäller svansen och springer allt hon kan. Sånt skulle hon behöva göra massor!
Avslutade med att lägga alla hundarna i ena änden av ridhuset och sen kalla in dom en och en. Kunde dom finfint. Pappa Pe fick förstås extra mkt godis för den övningen!

-10

I morse var det -10 men solen kom snabbt och det har varit plusgrader hela dan – så OTROLIGT uppfriskande! Började med att färga hemsidan – DEN färgen lär väl inte lämna någon oberörd…

Tog med mig hundarna till Uppsala för lite shopping. Hundmat, kollade efter den billiga snuggle-safen men den fanns inte…  jaja, jag har ju redan köpt, men tänkte man kunde bunkra som present… Tog sen en vända ut till Lenas agilitybana, höll inte på och hitta rätt och var in på varenda krokväg som fanns innan jag kom på var det var man skulle svänga. Drog ut slalom hopp och tunnel utanför på parkeringen och så körde jag hund efter hund… Så…. Nu har vi börjat vår intensiv-slalomträning.
Det gick riktigt bra. Även Busy klarade 10 pinnar slalom (large) de flesta gångerna. Ställde en skål efteråt och det blev svårt men hon klarade det efter en stund. Vinklade slalomen så  hon verkligen var tvungen runda sista pinnen. Det finns hopp om det lilla livet!
Ettan var måttligt road men gjorde vad jag bad henne om. Hon är en riktig latmask 
Fame var också lite svårflörtad. Sen ställde jag matskålen efter och då blev det fart på gamla Femsing. Jäklar vad hon stegade på, riktigt roligt var det.
Sia var som vanligt duktig…

Sen blev det Plantagen och lite vårblommor – så sött!

Postade Kuvertet idag också. Så nur är det gjort  kände mig riktigt upprymd när det försvann in i gula lådan.

Nu ska jag fodra fårskallar och sen åka till min brorsa i Stockholm.

Hönsnätet

Nu har jag tränat slalom-Busy med hönsnät! Funkade skitbra och är nog modellen för henne! Lite osäker första gångerna men sen så! Hon är så rolig för när hon fattar då tar hon liksom sakerna i ”egna händer” – man ser att hon blir glad när hon förstår. Precis som hon blir väldigt bekymrad när hon inte förstår…
Idag tränade vi platten också – funkar dessvärre inge vidare. Hon springer in och så står hon där en vecka typ… o väntar på att nån ska hjälpa henne. Och det går ju såklart inte. Hon verkar iaf inte rädd och det är huvudsaken.
När jag kom hem så hängde jag en badhandduk över en stol så det blev en hemgjord platt. Först kunde hon inte gå igenom den heller, trots att det syntes en ljusspringa i botten. Men, efter en stund så gick hon fram och puttade på den (klick) och sen var liksom polletten nere. Gjorde lite svårare så hon fick anstränga sig lite och det gick också bra. Ska fortsätta med såna varianter en stund så får vi se om hon kan lära sig den förbenade platten sen… är ju liksom nödvändigt om man ska kunna tävla
Hon har gjort den själv flera gånger i somras/höstas men har liksom fått för sig att här ringer man Ninjo.

Sia o Fame fick träna en svår hoppkombination och det funkade ganska bra. VI åker en repa i morgon också (till Lagga) o tränar.

Västerbo Dollar åkte till Strömsholm igårkväll, med kolik. Hon mådde lite bättre idag. Jäkla oturshäst.

Motion & kondition

Måndag!

Motion & kondition är tema i min gästbok… intressant ämne.

Faktum är att hundarna tappar kondis så här års, iaf mina. Det som vi under sommarhalvåret får ”gratis” får vi kämpa lite mer för den här tiden. Tex. vallträningen uteblir nästan helt. Promenaderna blir kortare och färre pga vädret. Man får helt enkelt anstränga sig lite mer för att hålla igång. Gäller inte minst mig själv!!!

Igår var det träningstävling i Lagga. En hoppbana som såg enkel ut men skenet bedrog. Började med Ettan  och henne ställde jag på vågen när jag kom hem för långsammare har hon nog inte sprungit. Hon gjorde allting snyggt o prydligt men… hrrm Vågen visade som vanligt 2,6 men undrar jag om inte muskler blivit nåt annat i vinter. Busy gjorde en helt ok runda faktiskt. Fick fel i slalomingången, men hon fixade inte att jag bytte bakom och det var ju inte alls konstigt. Sen klarade hon 12 pinnar smallslalom!   Körde ytterligare en vända lite senare och då var hon som en omvänd hand… helt okoncentrerad. Vad hände? jo hon satte skig och sket vid ingången till platten  – så fick man förklaringen till hennes runda… skämmigt ! Måste lära henne bajsa i koppel.  
Fame   gick riktigt skapligt. Jag drog ur henne från slalomen men det var lite medvetet – ville testa gränsen hur långt jag kunde släppa henne i sidled. Nästa gång klarade hon det bra.  Sia gick bäst idag. Läste vägarna fint och gjorde jättefin högerslalom. Sprang förbi platta tunneln, vilket berodde på att jag hade brått att skaffa position efter den – då tyckte hon att hon också kunde springa fort bredvid…

Nu ska jag åka till ÖB och köpa slalomnät!

Freestyle

Freestyle…

Som om man inte redan har nog med aktiviteter så har jag ikväll varit på föredrag om en ny sådan… Freestyle!

Anna Nilsson från Nybro, som numera bor i Uppsala, kom till Knivsta BK och berättade i inspirerande ordalag om denna relativt nya hundsport. Vilken tjej hon är Anna! blond, rastafrisyr, fräck grön kavaj, världens mest smittande fnitterskratt. Pigg och med energi som få. Så klart man blev intresserad!!!! Tror jag kan tala för alla som var där faktiskt. Alla satt med tindrande ögon, mungiporna på rätt ställe och tänkte… . Wow! nu ska jag hem o sätta musik till min hunds trick – ungefär…

Skitkul. Vi ”bestämde” att ordna ett KM så nu är det reality!

Ettan är ju given! Hon ”kan” redan en hel del… snurra, fot på båda sidor, frontjobba både bakåt o framåt, slalom mellan benen hyfsat. Musik??

Vi såg en skithäftig video från HUND 2003. Impade mest gjorde Frida Binette med sitt Clown-nummer. Såå himla häftigt! Se den! Jag tror hon har den på sin hemsida. Har inte adressen just nu men det är den kan inte vara svår att hitta.
Kul var det att även se mindre duktiga ekipage (eller vad man nu ska säga) – dom var naturligtvis JÄTTEduktiga dom också men det var liksom lite självförtroendehöjande att se sånt som inte var helt perfekt om ni hajar…

Vi har hunnit med o träna agility också – både i måndags och idag. Busy o Sia är det som tränar. Busy klarar en 12-pinnar large-slalom någorlunda. Det verkar som koncentrationen bara räcker till en vända. Börjar jag traggla flera gånger så blir hon gärna lite splittrad, tittar på annat och ramlar förbi nån pinne. Hm.
Jaja – det går framåt iaf även om det går lite sakta.
Sia suger i sig som en svamp och blir bättre för varje gång. Det är en hel del kvar på kontaktfältshindren men det får ta sin tid. Nu klarar hon vänsterslalom med lite press från mig. Högerslalom klarar hon bara om jag skärper till henne lite innan. Ingångar klarar hon flera riktigt svåra. Vet inte om det bara är tur eller om hon faktiskt fattat.

Usch har 7 tackor inne nu med nån form av halsåkomma, förmodligen strålsvamp. Alla ska få Penovet så hoppas jag det försvinner.

LP mm

LP mm

Nu ligger vårt lokalprov ute på http://vallreg.svak.se Den 10 september är datumet. Ska bli kul att vara värd för ett vallprov. Nu hoppas jag att lammning etc går som förväntat i april.

Fortsätter o tjata om Busy och slalomträningen… Igår kväll körde vi en god-natt-repa med ljusstakarna och – ÄNTLIGEN! Nu bjuder hon själv och verkar ha förstått vad det handlar om. Klarar göra den både före, bredvid och efter mig. Puh! den polletten satt hårt vill jag lova!

För övrigt kan man ju fundera över hur några fåniga teckningar kan få så stor betydelse.

7 februari

Möte i agilitysektorn på fm med efterföljande träning. Mötet drog ut på tiden (som vanligt) så träningen blev inte så lång.

Körde slalom med Busy och Sia. Polletten verkar så SAKTELIGA trilla ner på Bissan. Nu gjorde hon 3×4 pinnar i rad large samt en 12-pinnar small, sen senare ganska sakta så jag är nöjd. Hon vill fortfarande rusa på och strunta i slalom men lyssnar och gör den när jag ber henne. Men det känns lite som jag måste ”tvinga” henne och den känslan är inte riktigt bra. Men ska man göra slalom rätt så måste man tänka SAMTIDIGT som man springer fort.
Sia var riktigt duktig och jag körde 3 x 4-pinnar med varierande ingångar och hon fixade de allra flesta försöken rätt. Bra!

Sen körde vi l ite gunga o A-hinder plus några hopp och det var inga problem. Med båda.

Sprang även en vända med Zappa och det var skoj. Härlig attityd på den hunden!! Bara o gratulera Emma till en så fin hund!

17 gr kallt sol och snöar

17 gr kallt sol och snöar…

Söndag kväll… väntar på att potatisen ska koka klart. Kyckling typ Stinas m pressad potatis mums!

Fick för mig träna á la Silvia (Trkman) idag. Dvs pappisarna fick sin mat i form av belöning. Dom har inte gjort många knop idag så lite jobb skadar väl inte.
Tänkte få Busy lite mer triggad på slalomen så dom fick turas om att köra fyra pinnar ljusstakar… Busy är nämligen lite tveksam till ljusstakarna (eller slalom över huvudtaget kan man nog säga). Inte så att hon är rädd… mer tjurig   Hm. Det verkar som hon inte riktigt fattar vilket beteende det är som utlöser belöningen. Utebliven belöning (för fel) gör henne helt klart pissed off. Hon står bara och blänger… Har jag gjort för svårt då? Känns som vi inte är riktigt i fas gällande inlärningen…

Dom fick iaf en kula per avklarad fyrling! Kan ha blivit 20 ggr var kanske, och de flesta blrev rättt. Dom tyckte helt klart det var värt mödan iaf.  Börjar bli rätt duktiga på att vänta på sin tur också.

———————————

Söndag morgon och väldigt kallt. 17 gr. Skulle åkt på en inoff tävling i Haninge med Sia o Busy, men skippar det. För kallt o för dålig bil o för omotiverad och Ettan har kurat ihop sig i igloon och gömt hela huvudet under svansen… betyder – jag vill inte gå ut!!! Skönt att åtminstone en av hundarna känner sig som jag…

Här en söt bild från Åland:

Tack Birgitta för tipsen om eldningen. Felet jag gjorde var att ha för bråttom proppa i fullt med ved… ville inte den skulle slockna medan jag var ute och tryckte därför i ett par vedträn innan det blivit tillräckligt hett. Jaja man lär sig. Saknade sig i Gränges förresten!

Har funderat lite på det där med Fame och de stora tappsvängarna. Dom känns som en mix av taskig handling och vid hund. Fame vill ju verkligen göra rätt så hon springer inte stora svängar för att vara olydig eller springa ifrån mig. Undrar om det kan vara så att när jag får lite stress inför en svår sväng så höjer jag rösten vilket kanske leder till att jag ”hejar på” henne – alltså att det får motsatt effekt? Tror jag ska prova vara helt tyst i stället och se om jag kan få henne läsa mig bättre. Jag vet ju att hon kan svänga tajt. Sen har jag funderat över detta med farten och när jag tittar på filmen så ser det ut som hon springer o väntar på mig?… Och så sakta som jag springer numera så är det inte så konstigt att sekunderna tickar iväg… ska försöka springa på lite mer och se vad som händer (om jag kan). Kan ju alltid träna själv också… Funderar också på om hon inte skulle springa fortare om jag släppte henne mer i sidled…där det går att göra det förstås. Typ starten i agilityklassen igår. Där kunde jag sprungit långt ut på vänstersidan i starten, gjort ett bakombyte och fått jättefin sväng. Starten gick i stort sett ett halvt  varv runt hela planen. Ge henne mer ansvar själv? Hm oj vad jag funderar o skriver – men man lägger ju ganska mycket tid på träning och tävling så det är klart man försöker analysera och hitta lösningar.
Fame i agilityklassen Grängesberg - hade det gått fortare om jag sprungit på utsidan?

Uppdateringar
Jag är ju lite ny gällande detta med Blogtown och vet inte hur det funkar att vara prenumerant… får man meddelande varje gång jag trycker på spara?  Just nu håller jag på och infogar lite bilder bakåt i kalendern så det blir många sparatryckningar… ifall jag nu har nån prenumerant… hm   Bla lägger jag itllbaks bilderna på den 2 februari – men utan text. Samt några bilder från Åland och Grängesberg. Är inte klar än… så det blir några sparatryck till.