Böcker

Jag lyssnar på ljudböcker. Många blir det. Jag har abbonemang hos Storytel och tycker det är kanonbra.
Varje dag när jag är ute och går med hundarna, jobbar i fårstallet eller sitter i bilen så är boken igång. Toppen!jussiadlerolsen

Senaste året har jag avverkat författare, läst alla böcker av vissa författare. Har ingen aning om mina bloggläsare är intresserade men nu tänker jag i alla fall skriva då och då om vad jag läser. Det är inga större överraskningar och de böcker jag lyssnar på just nu är riktiga storsäljare.

Den danska deckarförfattaren Jussi Adler-Olsen och serien om avdelning Q finns i lurarna nu. Jag ska börja på fjärde boken. Jag gillar hans sätt att väva mysteriet och så gillar jag att han inte fördjupar sig i blodiga beskrivningar. Det är läskigt så det räcker ändå.
Sen kan jag bli trött på den shablon som så många författare använder. Sliten polis med trassligt liv och bångstyrig, korkad chef. Måste det vara så?
En annan sak som irriterar är själva slutscenariot, uppgörelsen och det gäller flera författare. Massor av energi och tid läggs på själva mysteriet, jakten. Sen slarvar man bort slutet. Jag blir förbannad på poliserna när de ger sig in i livsfarliga situationer utan vapen, utan back-up, utan mobil eller så är den urladdad. Hur dum får man bli? Där försvinner trovärdigheten för min del. Men som sagt, mysteriet är bra och spänsaganomisfolketnande berättat så det blir högt betyg ändå. Och så gillar jag epilogen där alla lösa trådar knyts ihop. Jag kan lämna boken utan att fundera nåt särskilt på hur det gick sen. Bra.
Stefan Sauk läser kanonbra.

En helt annan genre som jag påbörjat i vinter är Sagan om Isfolket av norska Margit Sandemo. Ja jag vet att den funnits en hel evighet men jag hade faktiskt inte ens hört talas om den förrän nu. Jag plöjde de 15 första böckerna non-stop… och är helt fascinerad. Visst, det är en saga det är inte på riktigt. Men ändå är det det. Det är som en romantiserad historielektion och jag bara älskar det. Lite nytta och stort nöje. Nu väntar jag på att det ska komma fler ljudböcker i maj 🙂  Och så gillar jag Julia Dufvenius sätt att läsa.

 

Bokserien Släkten

Jag har snart haft en månads abbonemang på storytel.se och gillar det skarpt. Himla smidigt att kunna lyssna i mobilen, jag har boken i öronen så fort jag sitter i bilen eller är ute och går med hundarna, när jag städar och lagar mat etc. Ja, det har hänt att jag legat i solen och lyssnat en stund också.

Tänkte dela med mig lite. Av en slump ramlade jag på den historiska romanserien Släkten och jag gillar den skarpt. Berättandet går i en lagom fart som gör att jag kan lyssna utan att bli helt besatt. Läser jag deckare kan jag liksom inte sluta.
Det är fascinerande att läsa (hm lyssna) om hur det var på 1000-talet och jag tycker författarna har fått ihop intressanta och hyfsat trovärdiga historier. Livsödena är såklart uppdiktade men det som sker historiskt har ju faktiskt hänt. Som till exempel kristnandet av Svearna, en mycket blodig och otrevlig historia. Jag visste inte att det var med kristendomen som så många förbud runt kvinnor kom. Jag visste inte heller att det var med så oerhört mycket våld som kristnandet skedde.
Helt otroligt vad religioner ställt till elände och gör än i dag. Och jag förstår inte varför män i alla tider tillåtits förtrycka kvinnor på de mest vidriga sätt. Det är ta mej tusan helt obegripligt. Må vara att vi de senaste 100 åren fått en friare kvinnosyn men det är i vår lilla del av världen det.

I sista boken som är Tempelbranden, kämpar huvudrollsinnehavaren Åsa för sin tro och frihet och det är lätt att sympatisera med hennes vilja även om hon är lite väl dumdristig ibland. Men vem är inte det?

Första delen: Blandat Blod av Katarina Mazetti (en av mina favoritförfattare) – uppläsare Magnus Roosman
Andra delen: Sigrids Hemlighet av Karin Wahlgren (också en favorit som skriver deckare i vanliga fall) – uppläsare Katarina Ewerlöf
Tredje delen: Tempelbranden av Catharina Ingelman-Sundberg (ny bekantskap för mig) – uppläsare Anna Maria Käll